Što je epilepsija kod pasa

by Sep 18, 2024Životinje0 comments

Epilepsija kod pasa je neurologijska bolest koja se manifestira u vidu napadaja ili poremećaja svesti. Ova bolest je vrlo česta kod pasa svih starosnih grupa i može biti izazvana raznim faktorima. Većina napadaja obično traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. U ovom članku ćemo detaljnije razmotriti šta je epilepsija, njene simptome i mogućnosti lečenja.

Epilepsija kod pasa je zdravstveni problem uzrokovan iznenadnim napadima, koji se manifestiraju u obliku drhtanja i oštrih grčeva. U napadima može postojati gubitak svijesti, mokrenje ili defekacija, te trzanje tijela i udova.

Uzroci epilepsije kod pasa

Epilepsija je česta bolest kod pasa. To se događa kada dolazi do poremećaja u normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Epilepsija se manifestira u obliku napada, a ovisno o vrsti napadaja i intenzitetu može biti vrlo zastrašujuće za vlasnike pasa. Postoji nekoliko uzroka epilepsije kod pasa, uključujući genetske predispozicije, metaboličke bolesti, infekcije ili ozljede glave i mozga.

Genetska predispozicija je najčešći uzrok epilepsije kod određenih pasmina, poput labradora retrivera, sibirskih huskyja i belgijskih ovčara. U takvim slučajevima, gene mogu utjecati na živčana stanja što dovodi do napadaja. Ishod genetskog nasljeđivanja epilepsije ovisit će o tome koliko su blisko povezani roditelji te je stoga važno da vlasnik provjeri rodoslovnu svojeg ljubimca prije nego što ga udomi.

Metaboličke bolesti također mogu biti glavni izvor epileptičkih napada. Kao primjer naveden je hipoglikemija koja se javlja kod dijabetičnih pasa ili hepatska encefalopatija koja može biti posljedica ciroze jetre. Također se smatra da neke infekcije poput parvovirusa ili različitih bakterija također mogu dovesti do napadaja epilepsije. Osim toga, ozljede glave i mozga nastale uslijed prometnih nesreća također mogu rezultirati pojavom napadaja.

Zaključno, postoji nekoliko potencijalnih uzroka epilepsije kod pasa i važno je da vlasnici prepoznaju simptome epilespijske bolesti i odmah potraže liječničku skrb za svoje ljubimce.

Simptomi epilepsije kod pasa

Epilepsija je bolest koja se najčešće manifestira kao napadaji. Napadaji mogu biti uzrokovani brojnim faktorima, uključujući i genetsku predispoziciju. Epilepsija kod pasa je bolest koja može biti teško identificirati i lako je zanemariti. To je zato što simptomi epilepsije mogu biti vrlo slični simptomima mnogih drugih stanja. Međutim, prepoznavanje simptoma epilepsije kod pasa može pomoći liječnicima da odrede ispravno liječenje i spriječiti daljnje napadaje.

See also  Što je žohar

Simptomi epilepsije kod pasa su sljedeći: gubitak svijesti, drhtanje mišića, napadaji, letargija ili usporenost nakon napada, gubitak ravnoteže ili oslabljena motorika, vidljivi problem s disanjem, gubitak stolice ili mokrenje tijekom napada te prisutnost bilo kojeg fiziološkog tkiva u urinu nakon napada. Psi najčešće imaju dva vrste napada: generalizirane i parcijalne. Generalizirani napadi obuhvaćaju cijelo tijelo i često se manifestiraju u obliku drhtavica ili grčeva mišića. Parcijalni napadi utječu na određene dijelove tijela poput glave ili repa, a možda ćete primijetiti da vaš pas zadržava dah ili neke druge abnormalne pokrete tijekom tog vremena.

Neke psi mogu imati samo jednu epizodu epilepsijskog napadaja u životu, dok neki mogu imati višestruke epizode epilepsija. Ako vaš pas ima bilo koji od opisanih simptoma trebate ga što prije posjetiti veterinaru radi pregleda i dijagnoze. Veterinar će možda preporučiti lijekove protiv epilepsijskog napadaja za smanjenje frekvencije epizoda ili za olakšavanje simptoma u vezi sa ovom bolešću.

Važno je da shvatite da svako stanje se razlikuju po težini i da ćete morati pratiti svoju situaciji po dogovoru sa svojim veterinarskim timom. Nastojte što prije prepoznati simptome epilepsija kod vašeg psa te poduzeti potrebne mjere liječenja radi ispravljanja situacije.

Liječenje epilepsije kod pasa

Epilepsija je stanje u kojem pas ima napade. Napadi su uzrokovani prekomjernom aktivnosti moždanih neurona. Simptomi mogu uključivati ​​drhtanje, gubitak svijesti, grčeve i gubitak kontrole nad mišićima. Epilepsija se može liječiti različitim lijekovima, ali postoje i druge metode liječenja.

Lijekovi se obično propisuju za liječenje epilepsije kod pasa. To mogu biti antikonvulzivni lijekovi poput fenobarbitala, primidona ili diazepama. Ovi lijekovi mogu smanjiti intenzitet ili trajanje napada, ali ne mogu potpuno eliminirati napade. Također postoje neki lijekovi posebno razvijeni za pse koji pomažu u suzbijanju napada i smanjenju nuspojava.

Alternativni načini liječenja epilepsije kod pasa uključuju promjenu prehrane i dijetalnu terapiju, akupunkturu i biljne pripravke. Promjene prehrane mogu biti od velike pomoći ako pas ima alergija na hranu ili drugih tvari koja mogu biti uzrok napada. Dijetalna terapija se temelji na promjenama prehrane, dok akupunktura može smanjiti intenzitet napada što je posebno važno za pse s teškom epilepsijom. Biljni pripravci također se smatraju vrlo djelotvornima, ali treba ih pažljivo pratiti jer postoje vrlo male informacije o nuspojavama biljnih preparata za pse.

See also  Što je doga

U svakom slučaju trebate se posavjetovati sa stručnim veterinarom prije nego što počnete bilo koji oblik terapija za svoje psa. Veterinar će provjeriti stanje vašeg psa i propisati odgovarajući tretman za epileptične napade vašeg psa.

Prevencija epilepsije kod pasa

Epilepsija je bolest čiji se simptomi mogu manifestirati kod mnogih vrsta pasa, a njena prevencija je važan dio zdravlja i dobrobiti vašeg psa. Epilepsija se može manifestirati u obliku napadaja ili padova, što može biti prilično zastrašujuće za vlasnike životinje. Međutim, postoje neke stvari koje vlasnici mogu učiniti kako bi spriječili ili smanjili rizik od epilepsije kod svojih pasa.

Prva stvar koju vlasnici mogu učiniti jest da osiguraju da njihovi pas ima odgovarajući nutricionistički režim. To znači da pas dobiva adekvatnu prehranu koja sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Također je važno osigurati da pas dobiva dovoljnu količinu proteina, masti i ugljikohidrata da bi podupro svoje tijelo i imunološki sustav. Osim toga, vlasnici bi trebali obratiti posebnu pozornost na prehranu svog psa jer neke hrane mogu uzrokovati alergijske reakcije ili druge probleme sa zdravljem.

Druga stvar na kojoj bi vlasnici trebali raditi jest održavati adekvatnu rutinu higijene. Ovo podrazumijeva redovito češljanje i četkanje dlake te redovito pranje očiju i ušiju što je posebno važno za pse sa sklonošću epilepsiji. Također, periodični veterinarski pregled je jako bitan za prevenciju epilepsije, jer veterinari mogu otkriti simptome bolesti rano i djelovati na njih prije nego što postanu previše ozbiljni.

Konačno, ako ste primijetili da vaš pas pati od napadaja ili padova, odmah ga obavezno treba pregledati stručnjacima jer samo oni mogu utvrditi da li se radi o epilepsiji ili nekom drugom stanju. Stručnjacima ćete također dati informacije potrebne za dijagnozu i liječenje epilepsy te ćete primiti savjet o tome kako možete spriječiti buduće napade. Osim lijekova protiv epilepsije postoje još mnogi druga preventivna mjera koja se mogu poduzetisprije nego što se pojave simptomi ove bolesti.

See also  Koje su dinosauri vrste

Mogućnosti života s epilepsijom kod pasa

Epilepsija je stanje u kojem pas može doživjeti napadaje. Napadaji se mogu pojaviti iznenada i bez upozorenja, što može u potpunosti promijeniti način života vašeg ljubimca. Iako je tajna bolest teško razumjeti, postoje razne mogućnosti za one koji žive s epilepsijom kod pasa. Terapeutske metode, prehrana i vježbanje mogu pomoći u reguliranju simptoma i održavanju zdravlja vašeg ljubimca.

Terapija lijekovima je jedna od najčešćih metoda za liječenje epilepsije kod pasa. To je oblik liječenja koji se temelji na upotrebi antiepileptičkih lijekova (AED) da bi se spriječili napadaji ili smanjila njihova intenziteta i trajanja. Svaki pas reagira na lijekove drugačije, tako da ćete možda morati isprobati nekoliko prije nego što pronađete ono što najbolje funkcionira za vašeg ljubimca.

Dobra prehrana također može imati pozitivan utjecaj na simptome epilepsije u pasa. Prehrana treba biti bogata proteinima i sadržavati adekvatnu razinu minerala i vitamina te biti prilagođena potrebama pasmine vašeg ljubimca. S obzirom na to da su mnoge hrane za pse bogate škrobom, to može dovesti do problema s prekomjernom težinom, pa je preporučljivo odabrati hranu koja sadržava manje masti i višak suhe tvari. Također je važno redovito mjeriti dijetu vašeg psa i prilagoditi prehranu ako postane previše masna ili prenasićena.

Vježbanje također može pomoći u upravljanju simptomima epilepsije kod pasa. Redovito vježbanje može održavati optimalnu tezinu vašeg ljubimca te mu dati višestruke prednosti zdravlja, uključujući jačanje mišica i smanjenje stresa i anksioznosti. Međutim, treba biti oprezan jer pretjerano vježbanje može uticati na simptome napadaja; stoga bi trebalo voditi računa o tome da se ne previdi ni fiziološka ni duhovna spremnost vašeg psa pri planiranju rutine vježbanja.

Kombinacija terapija lijekovima, pravilne prehrane i redovite vježbe mogla bi imati pozitivan uticaj na simptome epilepsijskog stanja vašeg psa. Iako ćete provesti puno vremena nadgledajući nivo aktivnosti svog voljenog četveronošca, ti napori mogli bi mu dati bolji mentalni sklad te dugoročno omogućiti normalne aktivnost sa drugim psima ili druge oblike interakcija sa drugima.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je galeb

Što je galeb? Galeb je ptica srednje veličine koja pripada porodici jastrebova. Razlikuje se po svojoj plavoj i sivo-bijeloj boji perja. Ovi vrlo inteligentni ptice žive u različitim dijelovima svijeta, od toplih tropskih mora do hladnih umjerenih klima. Galebovi su...

read more

Što je fugu riba

Što je fugu riba? Fugu je vrsta ukusne ribe koja se uglavnom nalazi u Japanskom i Kineskom moru. Nastanjuje brze i duboke vode, a često se koristi za izradu sashimija i druge japanske hrane. Fugu je opasna za jesti jer sadrži toksin - tetrodotoxin, pa se moraju...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This