Alergija je jedna od najčešćih zdravstvenih problema diljem svijeta. Mnogi ljudi pate od alergijskih reakcija, koje mogu biti blage do teških i čak životno ugrožavajućih.

Alergije se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi i kod bilo koga, a mogu biti izazvane različitim faktorima, kao što su hrana, pelud, životinjska dlaka, prašina, lijekovi itd.

U ovom tekstu ćemo pobliže objasniti što je alergija, kako nastaje, kakve vrste alergija postoje, koji su najčešći alergeni, simptomi alergije, razlike između alergije i prehlade, kada posjetiti liječnika zbog alergije, testiranje na alergije, kako se može spriječiti alergija, liječenje alergija, imunoterapija kao dugoročno rješenje, alergija kod djece, alergija i trudnoća te alergija na hranu.

Što je alergija

Alergija je prekomjerna reakcija imunološkog sustava na nešto što bi inače bilo bezopasno za većinu ljudi.

Imunološki sustav obično štiti tijelo od stranih tvari, kao što su bakterije i virusi, ali kod osoba s alergijama, imunološki sustav reagira na tvari koje se uobičajeno smatraju bezopasnim.

Kada dođe u kontakt s alergenom, tijelo počinje proizvoditi antitijela koja uzrokuju oslobađanje histamina i drugih kemikalija u tijelu, što dovodi do alergijskih simptoma.

Kako nastaje alergija

Alergije se mogu razviti u bilo kojoj dobi, a najčešće se pojavljuju u djetinjstvu ili adolescenciji. Obično se javljaju kada imunološki sustav reagira na nešto novo, kao što je hrana, lijek ili pelud, koji nije bio prisutan u tijelu ranije.

Kada se tijelo prvi put susretne s ovim tvarima, imunološki sustav stvara antitijela koja će se boriti protiv njih. Ako se tijelo ponovno susretne s istim alergenom, antitijela će ga prepoznati i reagirati s histaminom i drugim kemikalijama, što dovodi do alergijskih simptoma.

Vrste alergija

Postoji mnogo vrsta alergija, a neke od najčešćih uključuju alergije na hranu, pelud, kućnu prašinu, životinjsku dlaku, ubode insekata, lijekove i lateks.

Ovisno o vrsti alergije, simptomi i težina mogu varirati.

Na primjer, alergija na hranu može uzrokovati probavne smetnje, kožne osipe, otekline i anafilaksiju, dok alergija na pelud može uzrokovati kihanje, svrbež očiju i nosa, suzenje očiju i umor.

Najčešći alergeni

Neki od najčešćih alergena su pelud, kućna prašina, grinje, dlaka kućnih ljubimaca, plijesan, insekti, hrana poput mlijeka, jaja, kikirikija, pšenice i ribe, kao i određeni lijekovi poput antibiotika, nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i kontrastnih sredstava za snimanje.

Simptomi alergije

Simptomi alergije mogu uključivati kihanje, svrbež nosa, začepljen nos, svrbež i crvenilo očiju, osip, otečene usne, jezik ili grlo, bol u trbuhu, mučninu i povraćanje, kao i teškoće s disanjem, pad krvnog tlaka i gubitak svijesti u teškim slučajevima.

Razlike između alergije i prehlade

Alergije i prehlade mogu imati slične simptome, kao što su začepljen nos, kihanje i kašalj, ali postoji nekoliko ključnih razlika.

Alergijski simptomi su često povezani s izlaganjem određenom alergenu, dok se prehlada obično javlja nakon izlaganja virusu.

Alergijski simptomi mogu biti kontinuirani i trajati tjednima, dok prehlada obično traje samo nekoliko dana. Alergije ne uzrokuju groznicu, ali prehlade često uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu.

Kada posjetiti liječnika zbog alergije

Ako sumnjate da imate alergiju, trebali biste posjetiti liječnika kako biste dobili dijagnozu i liječenje. Liječnik će obično postaviti dijagnozu na temelju vaše medicinske povijesti, fizičkog pregleda i testova alergije.

Ako imate teške simptome alergije, kao što su teškoće s disanjem ili oticanje grla, trebali biste odmah potražiti medicinsku pomoć.

Testiranje na alergije

Postoje različite vrste testova alergije, uključujući kožne testove, testove krvi i eliminacijske dijete.

Kožni testovi uključuju primjenu male količine alergena na kožu, nakon čega se prati reakcija kože.

Testovi krvi uključuju uzimanje uzorka krvi i testiranje na prisutnost antitijela koja se bore protiv određenog alergena.

Eliminacijske dijete uključuju uklanjanje određene hrane ili alergena iz prehrane kako bi se provjerilo postoji li poboljšanje simptoma.

Kako se može spriječiti alergija

Izbjegavanje alergena je najbolji način za sprječavanje alergijskih reakcija. To može uključivati izbjegavanje određene hrane, ograničavanje izlaganja kućnoj prašini, peludi ili dlaci kućnih ljubimaca, i korištenje zaštitnih maski i drugih sredstava za smanjenje izlaganja alergenima.

Liječenje alergija

Liječenje alergija obično uključuje lijekove za ublažavanje simptoma, poput antihistaminika, dekongestiva, kortikosteroida i masti za kožu.

U teškim slučajevima, može biti potrebna hospitalizacija i primjena epinefrina u slučaju anafilaktičkog šoka.

Imunoterapija kao dugoročno rješenje

Imunoterapija, poznata i kao alergijska imunoterapija ili “cijepljenje protiv alergije”, je dugoročno rješenje za alergiju. Ovaj postupak uključuje postupno izlaganje pacijenta alergenima kako bi se stvorila tolerancija i smanjila alergijska reakcija.

Imunoterapija može trajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ali može biti učinkovita u smanjenju simptoma alergije na duži period.

Alergija kod djece

Alergije su česte kod djece i mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Simptomi se mogu razlikovati kod djece, a uključuju kihanje, svrbež i crvenilo očiju, osip i bol u trbuhu. Ako sumnjate da vaše dijete ima alergiju, obratite se liječniku.

Alergija i trudnoća

Trudnoća može utjecati na alergije, a neke žene mogu primijetiti da imaju jače alergijske reakcije dok su trudne.

Liječenje alergija tijekom trudnoće može biti ograničeno, stoga se savjetuje da se obratite liječniku prije uzimanja bilo kakvih lijekova.

Alergija na hranu

Alergija na hranu može biti ozbiljan problem, posebno za osobe s teškim alergijama koje mogu doživjeti anafilaktički šok. Izbjegavanje hrane koja izaziva alergijsku reakciju je jedini način da se izbjegne alergijska reakcija na hranu.

Simptomi alergije na hranu uključuju:

  • svrbež usta,
  • oticanje usana, grla i jezika,
  • osip,
  • mučninu,
  • proljev,
  • grčeve u trbuhu i
  • poteškoće s disanjem.

Ako sumnjate da imate alergiju na hranu, važno je konzultirati se s liječnikom ili alergologom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Zaključak

Alergije su uobičajene i mogu biti ozbiljne, ali postoje načini za njihovo liječenje i sprječavanje.

Najbolji način za sprječavanje alergija je izbjegavanje alergena, dok lijekovi mogu biti učinkoviti u ublažavanju simptoma. Imunoterapija je dugoročno rješenje za alergiju, a može biti učinkovita u smanjenju simptoma na duži period.

Važno je konzultirati se s liječnikom ako sumnjate da imate alergiju, osobito ako se simptomi pogoršaju ili postanu ozbiljni.

Alergije mogu utjecati na djecu i trudnice, stoga se preporučuje da se obrate liječniku prije uzimanja bilo kakvih lijekova ili provođenja tretmana.

Alergije na hranu mogu biti ozbiljne, stoga je važno izbjegavati hranu koja izaziva alergijsku reakciju i konzultirati se s liječnikom ako sumnjate da imate alergiju na hranu.

See also  Što je gripa

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Koja su arthryl iskustva

Arthryl je proizvod koji se koristi u terapiji problema s zglobovima, posebice kod artritisa i drugih stanja koja utječu na zdravlje zglobova. Ovaj proizvod je razvijen kako bi pomogao smanjiti bol i upalu u zglobovima, poboljšati pokretljivost i poboljšati kvalitetu...

read more

Što je gripa

Gripa je akutna infektivna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Ova virusna bolest izaziva visoku temperaturu, bolove u mišićima, kašalj i umor. Gripa se često pogrešno poistovjećuje s prehladom, ali je zapravo puno ozbiljnija bolest koja može imati...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This