Što je europski stršljen

by Sep 18, 2024Životinje0 comments

Što je europski stršljen? Europski stršljen (Erinaceus europaeus) je sisavac iz porodice stršljena koji živi u zapadnoj Europi, sjeveroistočnoj Africi i na istoku Azije. Ova vrsta ima dugu, mekano perje obloženu tvrdom kožom, sa dvije ili tri pare bodlji na leđima. Stršljen ima kratke noge i često se skriva u malim nastambama koje napravi od trulih grančica.

Europski stršljen je zloupotrebljena vrsta stršljena koja se nalazi u Europi, srednjoj Aziji i Sjevernoj Africi. Ova vrsta je jedna od najvećih stršljenskih vrsta i može narasti do 40 cm dugačke. Europski stršljen ima karakteristične kratke, brade i čvrste škrge na glavi.

Školovanje

Školovanje je važan dio života svakog djeteta. Učenje je ključ za uspjeh, bez obzira na što će se djeca nakon završetka škole baviti. Kroz školovanje i učenje, djeca razvijaju različite vještine potrebne za uspjeh u budućnosti. Na primjer, čitanje, pisanje i govor su sve vrste vještina koje se mogu razviti putem školovanja. Osim toga, učenjem će se djeci dati prilika da postignu više i da istražuju područja koja im mogu pomoći da postanu uspješni i samostalni.

Uloga roditelja

Roditelji igraju ključnu ulogu u omogućavanju djetetovom uspjehu u školi. Oni trebaju biti uključeni u svojevrsnu podršku svojoj djeci tijekom njihovog školovanja. To može biti na različite načine: od pružanja podrške doma do slanja djeteta na dodatne aktivnosti poput glazbe ili sporta. Roditelji također mogu odigrati važnu ulogu podupirući dijete intelektualno i emocionalno tijekom procesa učenja. Osim toga, roditelji bi trebali biti spremni dati dodatnu pomoć pri izradi domaćih zadataka ili pripremama za ispite.

Uloge nastavnika

Nastavnicima je potrebna odgovornost da djecu motiviraju i inspiriraju da postignu svoj pun potencijal. Nastavnicima je potrebno pomoći im da se osjećaju sigurno i cijene sebe dovoljno da traže znanja koja će im pomoći da postignu uspjeh. Također je važno nastavnicima osigurati okruženje gdje će se djeca osjećati pozitivno oko svog napretka te gdje će biti podstaknuta na postizanje viših ciljeva. Nastavnicima je također potrebna disciplina kako bi mogli pravilno provoditi pravila koja doprinose stvaranju sigurnog okruženja koje stimulira napredak svake osobe.

See also  Što je dalmatinac

Prednost obrazovanja

Obrazovanje nudi mladim ljudima mnogo prednosti koje im mogu pomoć

Europski stršljen

Europski stršljen je jedan od najčešćih vrsta stršljena koji se može pronaći u Europi. Svoje ime duguje svojoj prisutnosti u velikom dijelu Europe, od Sredozemlja do Skandinavije. Oni su mali štitonoše s dugim rogovima i tamnim oznakama boje na tijelu. Također imaju dva para kratkih nogu i široke čeljusti, a njihova karakteristična boja kože je crveno-smeđa.

Europski stršljen obitava u različitim habitatima, od travnatih i šumskih područja do livada i polja. Oni se hrane različitim vrstama biljaka, ličinki, insekata i glista te se često mogu vidjeti kako tragaju za hranom po zemlji. Također su vrlo plodni, moguće je da u jednoj sezoni rađaju dva puta.

Europski stršljen može se pronaći diljem većeg dijela Europe, od Mediterana pa sve do Skandinavije. U Hrvatskoj se često mogu pronaći na travnatim područjima poput parkova ili livada te u šumskim područjima diljem cijele zemlje. Zbog toga su postali zaštićena vrsta u mnogim europskim državama pa je važno održavati njihov prirodni habitat i sprječavati uništavanje njihovog staništa.

Europski stršljen

Europski stršljen je velika, tjelesno jaka ptica koja se može naći u sjeverozapadnoj Europi. Nalazi se u divljim šumama, vrtovima i poljima. Ima tamne oči i crnu glavu, tijelo mu je prekriveno sivo-smeđom perjem, a rep je prilično dugačak i uski. Ima posebnu boju okvira, bijelu boju na njušci i crveno-žutu boju po cijeloj glavi. Obično duljina njegova tijela iznosi oko 40 cm i težina između 450 i 500 grama. Perje mu je gusto, slojevito i čvrsto što ga čini izuzetno otpornim na hladnoću. Europski stršljen obično se hrani malim sisavcima poput miševa, krpelja, guštera i ptica. Često napada manje životinje poput bumbara ili gmazova kako bi im pojeo trbuhe punih jajašaca. Često se usredotočuje na male bezobrazne ptice koje su još uvijek u fazi razvoja jaja ili mladih ptića.

See also  Što je britanska kratkodlaka mačka

Prehrana europskog stršljena

Europski stršljen je ptica koja se najčešće nalazi u Europi. Ona se uglavnom hrani insektima i drugim životinjskim manjim komadima mesa. Ova ptica također će pojesti neke gljive, sjemenke i plodove, ali one nisu njezin glavni obrok. Glavna vrsta hrane europskog stršljena su insekti poput lješnjaka, cvrčaka, buba i muha. Ona će također jesti druge male životinje poput pauka i štakora. Europski stršljen može lako naći tu hranu jer ona živi blizu obala gdje je dosta različitih vrsta insekata.

Ponekad će se europski stršljen okupljati u skupinama zajedno sa drugim pticama koje se također hrane insektima, kao što su kanarinci i zebe. One će tragati za hranom u istom području, ali svaka ptica ima svoju vlastitu metodu traženja hrane. Ovo je korisno jer svi imaju veću šansu da nađu hranu nego da samostalno tragaju po istom području. Također mogu dijeliti informacije o tome gdje postoji hrana ako jedan od njih pronađe neku lokaciju koja nudi bogatu hranu za sve ptičice.

Europski stršljen je vrlo inteligentan ptica koja ima dobar osjećaj za pronalaženje dobrog izvora hrane u prirodi. On je također sposoban prilagoditi svoju prehranu prema godišnjo doba jer će onda jesti one vrste insekata koje su trenutno dostupne u prirodi.

Uobičajeni način života europskog stršljena

Europski stršljen živi u malim skupinama s malim teritorijima. Oni imaju tendenciju da se drže zajedno unutar teritorija, obično nastanjenog s ostalim stršljenima. Uglavnom se hrane kukcima, žoharima i malim sisavcima. Zbog toga što su mali, stršljenovi se moraju prilagoditi svojoj okolini kako bi preživjeli. Na primjer, europski stršljen će se skrivati pod kamenje ili u malim rupama u tlu gdje može biti siguran od predatora. Također će se uzdržavati od ishrane koja je dostupna na svom teritoriju i neće putovati daleko za hranom. Europske stršljene također će izbjegavati sudar sa drugim vrstama, pa čak i onima iz iste vrste. S obzirom da se jedan europski stršljen može razmnožiti doživotno, to često dovodi do većih gužvi na tom teritoriju i manje mogućnosti za prehranu za svakoga. Stoga europski stršljen mora biti spreman na migraciju u potrazi za hranom i povoljnijim životnim uslovima.

See also  Što je crna osa

Kao aktivan noćni lovac, europski stršljen obično počinje svoju noćnu aktivnost oko sat vremena nakon podneva, a nastavit će je sve do jutarnjih sati prije sunca. To je vrijeme kada se najviše hrane traži jer mnogi od njegovih plijenova kreću na lov noću. Tijekom dana europski stršljen provodi vrijeme skriven u mračnim pukotinama ili pokriven kamenom gdje ostaje nevidljiv pred predatorima poput ptica grabilica ili veprova.

Kroz ljetni period europski stršljen prolazi kroz period parazita koji mu mogu nanijeti veliku štetu pa stoga mora biti oprezan sa tim i pridržavanje pravilne higijene je važno za njegovo zdravstveno stanje. Također je važno da redovito prima cijepiva protiv bolesti poput bolesti respiratornih organa i infekcija usne duplje te da redovito provjerava imunološka stanja.

Uobičajeni način života europskog stršljena je skroman ali dugotrajan – on ima tendenciju da preživi dugoročno ako ga pravilno brinemo o njemu.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je galeb

Što je galeb? Galeb je ptica srednje veličine koja pripada porodici jastrebova. Razlikuje se po svojoj plavoj i sivo-bijeloj boji perja. Ovi vrlo inteligentni ptice žive u različitim dijelovima svijeta, od toplih tropskih mora do hladnih umjerenih klima. Galebovi su...

read more

Što je fugu riba

Što je fugu riba? Fugu je vrsta ukusne ribe koja se uglavnom nalazi u Japanskom i Kineskom moru. Nastanjuje brze i duboke vode, a često se koristi za izradu sashimija i druge japanske hrane. Fugu je opasna za jesti jer sadrži toksin - tetrodotoxin, pa se moraju...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This