Što je srna je pitanje koje mnogi ljudi postavljaju. Srna je vrsta ptice koja živi u Europi, sjeverozapadnoj Aziji i sjeveroistočnoj Africi. Također se nalazi u Sjevernoj Americi, ali su to divlji preseljenici. Srne mogu biti velike i male, a crni kitovi izgledaju sasvim drugačije od većine ostalih vrsta ptica.

Srna je četvrtasti repni vodeni ptica koja pripada porodici vodenih pasa. Obično se nalaze u mokrim i močvarastim područjima, močvare, rijeke, jezera i ribnjake.

Srne

Srne su česte životinje u Europi, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi. Srne su divlje životinje koje obitavaju u raznim vrstama okoliša, od šuma do pustinjskih ravnica. Srne se mogu naći u gotovo svakom dijelu svijeta i one su prilično otporne na promjene okoliša. U Europi, najčešće vrste srna uključuju crvenu srnu (Cervus elaphus), divlju svinju (Sus scrofa) i jelena (Capreolus capreolus). U Sjevernoj Americi, najčešće vrste srna uključuju bijeloglavog jelena (Odocoileus virginianus), mule jelena (Odocoileus hemionus) i kanadsku srnu (Rangifer tarandus caribou). U Aziji, najčešće vrste srna uključuju sibirskog jelena (Cervus nippon) i kineskog jelena (Cervus elaphus wallichi). U Africi, najčešća vrsta je dama antilopa (Antilope cervicapra).

Srne se mogu naći u divljim parkovima ili rezervatima, a neke se mogu naći i na farmama ili lokalnim poljima. Srne obitavaju u skupinama od nekoliko do nekoliko stotina odraslih osoba. One se hrane lišćem, travom i plodovima te ponekad ubiru zimske zalihe za preživljavanje hladnih zimskih mjeseci. Srne također mogu biti loviti kao dijelovi sportskog lova ili radi mesa.

Razlike između srne, jelena i divljeg svinja

Srna, jelen i divlje svinje su vrste divljih životinja koje žive u različitim dijelovima Europe. Iako postoje neke sličnosti među njima, postoje i značajne razlike. Srne su najmanje od ove trojice, obično dosežući do pet metara u duljinu i težinu do 25 kilograma. Jeleni imaju veće tijelo, težine od 40-50 kilograma i duljinom od oko sedam metara. Divlje svinje, pak, mogu biti čak veće od jelena, dostižući težinom do 300 kilograma i dužinom do deset metara.

See also  Što je puran

Razlike se ne završavaju samo na veličini ovih životinja. Srne se obično hrane travom i biljkama, dok jeleni preferiraju lišće iz drveća. Divlje svinje se hrane mahunarkama i povrćem. Također, srne se često skrivaju u blizini korova ili malih grmlja kako bi se zaštitile od drugih divljih životinja poput vuka ili medvjeda. Jeleni su mnogo brži od ostalih divljih životinja pa često bivaju lovci plijenom zbog svoje brzine. Divlje svinje su veoma agresivne prema ljudima i drugim šumskim stanovnicima pa se morate paziti ako ste u blizini takvog mesta gdje one mogu biti prisutne.

Konačno, razlike postoje i u načinima na koje ove životinje rađaju mlade. Srna obično rađa jedno mlado po godini, a jelen može imati od tri do pet mladunaca svake godine. Divlja svinja obično rađa po dva mlada koja ostaju sa majkom oko 12 mjeseci prije nego što napuste njen stad.

Prehrana srna

Srne trebaju dobru prehranu kako bi ostale zdrave i sretne. Prehrana srna uglavnom se sastoji od biljaka, koje čine njihovu osnovnu prehranu. To uključuje sve vrste trave, lišća, sjemenki, korijena i plodova. Srne također jedu neke životinjske proizvode poput crva, pijavica ili gliste. Oni također mogu lutati po travi ili pašnjacima da pronađu hranu.

No, to ne znači da im možete dati bilo što što pronađete u prirodi. Hrana koja je dobra za ljude nije nužno dobra i za srne pa se treba izbjegavati davanje hrane domaćim ljudima. To uključuje grickalice poput čipsa, čokolade ili slatkiša. Također se treba izbjegavati hrana koja nije prirodna – na primjer, vrećice hrane za pse. Takva hrana može biti otrovna i nije dobra za srne.

See also  Što je kit ubojica

Ako odlučite hraniti srne u svom dvorištu ili parkovima, trebali biste paziti da ne prekomjerno hranite te životinje jer prekomjerna prehrana može imati negativan utjecaj na njihovo zdravlje. Pazite da im pružite raznovrsnu prehranu bogatu biljem i malim količinama proteina životinjskog podrijetla.

Uvjeti života srna

Srne su sisavci iz porodice divljih svinja i obično žive u tresetištima, šumama i močvarama. Imaju duge noge za brzu trčanje i dugačku vratu za skrivanje. Srne se hrane biljkama, gljivama, insektima i malim životinjama. Uglavnom se hrane u mraku noću jer su plašljive životinje.

Najveći čimbenici koji utječu na uvjete života srna su temperatura, vlažnost, veličina teritorija i prisutnost drugih vrsta. Srne imaju potrebu da se kreću kako bi pronašle hranu i osigurale sigurno okruženje za njihovu preživljavanje. Stoga je važno da postoje dobri uvjeti za njihovo preživljenje u svakom području gdje se nalaze.

Srne su odlični plivači pa im je potrebna blizu rijeka ili jezera kako bi mogli istražiti okolno područje. Također im je potrebno dovoljno mraka da bi se osiguralo sigurno mjesto za skrivanje. Ako postoje druge vrste koje predstavljaju prijetnju srnam, one će tražiti druge sigurne lokacije za preživljenje.

Vlažnost je još jedan važan faktor koji utječe na uvjete života srna jer one trebaju vlažnu sredinu da bi ostale hidratizirane, a previsoka vlažnost može dovesti do bolesti koja može biti smrtonosna za njih. Temperatura također igra važnu ulogu jer neke srne mogu biti aktivne samo ako postoji toplina koja će im pomoći da ostanu budni i spremni na lov.

Konačno, velikim dijelom ovisit će o veličini teritorija na kojoj se one razmnožavaju i prehranjuju, jer veća teritorija omogućava većem broju srna da prezive i raste te stoga povećava mogućnost opstanka cijele populacije u određenom području.

See also  Koja je najveća zmija na svijetu

Kako su se srne prilagodile okolišu?

Srne su vrlo uspješni preživači, prilagođavajući se gotovo svakom tipu okoliša. Smještene u raznim mjestima širom svijeta, mogu se prilagoditi svim klimatskim uvjetima i društvenim strukturama. Njihova preživljavanje ovisi o njihovoj sposobnosti da se prilagode tome što im okoliš nudi, kao i njihovoj sposobnosti da iskoriste svoje sposobnosti da bi održale svoju populaciju.

Da bi se prilagodili okolišu, srne moraju biti u stanju zaobići opasnost i izbjeći predatore. To postižu na različite načine, poput skrivanja u šumi ili trčanja brzinom koja je veća od prosječne brzine predatara. Također mogu pokušati promijeniti svoju boju kako bi se slagali sa svojim okruženjem, što je još jedan način da ih zaštite od predatara. Srne također imaju vrlo napredni sustav za komunikaciju koji im omogućava da brzo reagiraju na potencijalnu opasnost i izbjegnu je.

Srne su također vrlo inteligentna stvorenja koja mogu naučiti nove vještine i adaptirati se na nove situacije. Oni mogu iskoristiti različite oblike hrane kako bi preživjeli u različitim okruženjima. Oni će također pažljivo planirati svoje putovanje i tražiti sigurno mjesto za odmor i hranjenje bez da budu uhvaćeni od strane predatora. Srne čak mogu uspostaviti teritorije kako bi postigle ravnotežu u svojoj populaciji.

Uz pomoć ovih mehanizama prilagođavanja, srne su jedinstvene po tome što su uspijevale prehraniti i preživjeti u gotovo svakom tipu okoliša. Nastavljanje nastavka ovog uspjeha zahtijeva stalnu adaptacijskou sposobnost koja omogućava srnam da budou uspješni u današnjoj dinamično mjenjanoj prirodno-okruženju

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je wc za mačke

Što je WC za mačke? WC za mačke je stvar koja se koristi za higijensko čišćenje mačaka. To je jednostavno spremnik s posebnim sastojcima koji se koriste da bi se mačka čistila i održala higijena. WC za mačke pomažu u održavanju čistoće i sigurnosti vaše mačke, što je...

read more

Što je vrtić za pse

Vrtić za pse je mjesto gdje se psi mogu družiti, igrati i naučiti nove stvari. To je savršeno mjesto za one koji žele da njihovi psi istraže i razviju svoje vještine. U vrtiću za pse pas ima puno prilika da se druži s drugim psima, igra igre i dobiva potrebna...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This