Što je urasla dlaka

by Oct 20, 2024Zdravlje0 comments

Što je urasla dlaka je pojam koji se odnosi na dlake koje se nakupljaju u koži zbog začepljenja pora. To može dovesti do svraba, crvenila i upale. Urasle dlake su česte na licu, nogama, leđima i trupu. Ako se ne liječe, mogu postati bolnije ili inficirane.

Urasla dlaka je dlaka koja raste u koži nakon što se odsiječe. Može biti zbog prečestog češljanja, nepravilnog brijanja ili nepravilne njege kose. Ako se urasla dlaka nastavi rasti, može uzrokovati svrbež i bol.

Urastanje

Urastanje dlake je proces u kojem se nova dlaka razvija iz folikula dlake. To se obično događa u posljednjoj fazi rasta dlake, koja se naziva anagena faza. U ovoj fazi, nova dlaka raste iz folikula i postaje sve duža i deblja od prethodne. To traje oko 2-6 godina, ovisno o vrsti dlake i pasmini psa. U tijeku anagene faze, folikul dlake postaje sve gušći zbog urastanja nove dlake. Kada ta nova dlaka dosegne maksimalnu dužinu, počinje katagena faza koja označava kraj ciklusa rasta dlake.

Urastanje dlake

Urastanje dlaka je stanje u kojemu se dlačice zaglavljuju u kožu i izazivaju svrbež i iritaciju. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se nalazi na vratu, ispod pazuha, na leđima, u bikini zoni i na ramenima. Urastanje dlake je česte kod muškaraca koji redovno briju šiške. Razlozi urastanja dlake mogu biti različiti. Međutim, postoje neki glavni uzroci ove pojave:

Nepravilno brijanje

Kada se brijanje obavlja prebrzo i nepravilno, često dovodi do toga da se dlačice zaglavljuju u kožu. To može biti uzrokovano lošim alatom za brijanje ili samom tehnikom brijanja. Prebrza i nepravilna tehnika brijanja može izazvati da se dlačice zarastaju unutar kože, što je glavni razlog urastanja dlake.

See also  Što je bivacin

Suha koža

Suha koža je još jedan od razloga urastanja dlake. Suha koža može otežati da se dlačice glatko ispuste iz pora kože te postaju otegnute i zarasle. Da bi se spriječilo urastanje dlake potrebno je da koža bude nahranjena hidratantnim proizvodima prije nego što obavite brijanje. Također, potrebno je da koristite alat za brijanje koji neće suziti vašu kožu previše.

Hormonski problemi

Hormonska neravnoteža također može biti razlog urastanju dlačica. Ponekad promjene hormona mogu prouzrokovati da se višak masnoća skupi oko folikula dlake pa time otegne i zaraste folikul te dovede do stvaranja bubuljica ispod površine kože.

Simptomi urastanja dlake

Kad se dlaka urasti, može biti bolna i neugodna. Osoba osjeća trnce i svrbež, a to je obično uzrokovano mikroskopskim česticama kože koje se zaglavljuju u kosu. Možda ćete primijetiti i crvenilo oko zahvaćene površine. Osim toga, mogu se pojaviti i upale na koži. To je zato što bakterije mogu ući u urastanu dlaku, što dovodi do infekcije. Ponekad se pojavljuje bubuljica ili folikulitis oko urastane dlake.

Često postoji oticanje oko urastane dlake i možete vidjeti malenu crnu točku (aplug). Ako je plug dugačak, postoji veliki rizik od infekcije koja može biti teška ako se ne liječi odmah. Stoga je važno da posjetite svog liječnika kako biste razjasnili stanje i dobili pravo liječenje što je prije moguće.

Prevencija i liječenje urastanja dlake

Urastanje dlačica na koži je neugodno i može uzrokovati bol. To se obično događa kada dlaka raste prema unutra, umjesto prema van. Urastanje dlačice mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela gdje postoji kosa i posebice su česte na nogama, području prepona, licu i vratu. Prevencija je u većini slučajeva najbolji lijek, ali ako se urastanje dogodi, postoje razne metode liječenja.

See also  Što je bol u prsima

Kako bi spriječili urastanje dlačica potrebno je odabrati pravi alat za brijanje i redovito održavanje. Prikladni alat za brijanje poput oštrica ili električnog aparata za brijanje pomoći će vam da izbjegnete da se dlaka uplete u kožu te da smanjite vjerojatnost urastanja dlaka. Također je bitno koristiti mlijeko za brijanje ili gel za brijanje kako bi se usmjerila rasta dlačica prema van.

Ako dođe do urastanja dlačice, postoji nekoliko metoda liječenja. Prva metoda je pritisak s prstima da bi se olakšalo izvlačenje dlaka iz kože. Ako to ne uspije, možete probati s vrućom vodom ili pamučnom podlogom natopljenom vrućom vodom da bi omekšali kožu oko područja gdje je urasla dlaka te olakšali njenu ekstrakciju. Za one teže slučajeve možete upotrijebiti sterilnu iglu kako bi ste ekstrahirali uraslu dlaku iz kože.

Također postoje kemikalijske metode liječenja poput depilacija s biljnim uljima ili sprejevima protiv urastanja dlake koji omekšavaju kožu i olakšavaju ekstrakciju dlake. Međutim, pripazite da odaberete proizvode prirodnih sastojaka jer oni su najbolji za vašu kožu.

Ukratko, prevencija je najbolji lijek protiv urastanja dlačica na koži. Redovito održavanje bit će vaš najbolji saveznik jer ćete time time spriječiti nelagodne situacije uzrokovane ovim problemom. Ako ipak dođete do situacija gdje morate ekstrahirati uraslu dlaku potražite pomoć strucnog lica radi sigurnosti vašeg zdravlja!

Alternativni tretmani za urasle dlake

Urasle dlake su čest problem s kojim se mnogi ljudi susreću. Mogu biti neugodne, lako se mogu upasti u kožu i uzrokovati upalu ili druge probleme. Uglavnom postoje dva glavna tretmana za urasle dlake – vosak ili češljanje. Međutim, postoje i druge alternativne opcije koje možete isprobati da biste pomogli u uklanjanju uraslih dlaka.

See also  Što je adenovirus kod djece

Jedna od alternativnih metoda za uklanjanje uraslih dlaka je lasersko uklanjanje dlaka. Lasersko uklanjanje dlačica je proces gdje se koristi laserska energija kako bi uništila folikule dlake. Postupak može biti bolan, ali obično je uspješan pri trajnom ili dugotrajnom uklanjanju uraslih dlačica. Također, postoji i elektroliza, proces gdje se poseban metalni vrh stavlja na kožu i šalje električna struja kroz folikule dlake da bi ga uništila. Ova metoda također može biti bolna, ali također može biti uspješna ako je pravilno obavljena.

Druga alternativna metoda za riješavanje problema s uraslim dlačicama je primjena tople vode i sapuna na područja gdje su urasle. Ovaj postupak omekšava kožu okolo folikula i olakšava njegovo češćanje ili voskanje bez ozebline kože ili drugih ozbiljnih problema s kožom. Također, mehanički četkice mogu biti od velike pomoći pri četkanju ili ispiranju područja gdje su urasle noge jer omekšavaju kožu oko folikula i olakšavaju njen prolazak preko njega bez ozebline ili drugog ozbiljnog oštećenja kože.

Konačno, postoji još jedan popularan tretman za riješavanje problema s uraslim noktima – topikalni lijekovi ili šamponi protiv peruti. Ovi proizvodi sadrže bilo eterična ulja ili druge aktivne sastojke koji omekšavaju kožu oko folikula, što olakšava četkanje ili voskanje bez ozebline ili drugih problema sa kožom. Kao i druge alternative riješenja problema s uraslim noktima, topikalni tretman bi trebao biti primjenjen samo po preporuci stručnog liječnika radi vašeg sigurnosti i zdravstvenog stanja.

Alternativni tretmani za riješavanje problema s uraslim noktima mogu pomoći ublažiti simptome i olakšati bolest ali morate biti oprezni pri odabiru prave opcije jer neki od ovih tretmana mogu biti agresivni prema vašem tijelu ako se ne provode pravilno. Stoga potražite savjet svog dermatologa pri odabiru najboljeg tretmana za vas

Jasmina

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je visoki tlak

Visoki tlak ili hipertenzija je stanje u kojem je krvni tlak u arterijama koji cirkulira kroz tijelo visok. Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječi. To može uključivati ​​bolesti srca, moždani udar i drugih problema sa bubrezima....

read more

Što je visoka temperatura kod djece 40

Visoka temperatura kod djece je vrlo ozbiljan zdravstveni problem. To je znak da su vaše dijete izloženo nekoj bolesti ili infekciji. Temperatura od 40°C ili više ukazuje da je dijete u opasnosti te da mu je potrebna hitna medicinska pomoć.Visoka temperatura kod djece...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This