Što je eutrofikacija

by Sep 8, 2024Znanost0 comments

Eutrofikacija je proces u kojemu se povećava koncentracija organskih i anorganskih tvari u vodi, što dovodi do promjene u sastavu i razmjeni materijala u vodenom okolišu. Također se naziva i „umjetno hranjenje“, jer se uglavnom događa zbog unosa hrane iz vanjske sredine.

Eutrofikacija je proces obogaćivanja vode u okeanu ili jezeru s organskim ili anorganskim tvarima, kao što su nitrati i fosfati. Eutrofikacija može dovesti do bržeg rasta algi, što može uzrokovati nedostatak kisika u vodi i negativno utjecati na ekosustave.

Uzroci eutrofikacije

Eutrofikacija je proces u kojem voda i sedimenti u akumulaciji postaju prenatrpani hranjivim tvarima i organskim materijalom. To može dovesti do povećanja mnogih kemijskih sastojaka u vodi, kao što su fosfor i azot, što može dovesti do prekomjerne rastu algi i pečuraka. Ovo narušava ravnotežu ekosustava. Postoji nekoliko glavnih uzroka eutrofikacije.

Jedan od glavnih uzroka eutrofikacije je nedostatak dostupnih metoda za obradu otpadnih voda. Otpadne vode sadrže visoke koncentracije hranjivih tvari, koje mogu biti izvor eutrofikacije ako se ne obrade prije ispuštanja u okoliš. Zagađenje otpadnim vodama može biti posljedica industrijskih proizvoda, kao što su deterdženti i pesticidi, ali također i izravno od ljudi koji doprinose zagađenju okoliša bez da shvaćaju posljedice.

Drugi glavni uzrok eutrofikacije je neodgovorno gnojidba polja. Gnojivo se često prelijeva na polja koja nisu potrebna za uspješno uzgoj stoke ili plodova, te se dijeli na one površine gdje gnojiva nisu potrebna ili gdje bi mogla biti štetna za okoliš. Visoke razine fosfora i azota mogu se akumulirati u sedimentima, pa će tako biti veća vjerovatnoća da će se pojaviti alge i druge organizme s većom brzinom rasta poput morske trave ili crva.

Treći glavni uzrok eutrofikacije je neodgovorno čuvanje stoke na otvorenom prostoru. Stoka često putuju po cestama i puteljcima bez da bude adekvatno upravljanje njenim stajalištem, te time doprinose zagađenju otpadnim materijalom poput fekalija i urina koja sadržava visoke razine hranjivih tvari poput fosfora i azota. Ovi otpadni proizvodi mogli bi dovesti do prenatrpanosti akumulacija vode hranjivim materijalima što rezultira eutrofikacijom okoliša.

See also  Što je dopplerov efekt

Posljedice eutrofikacije

Eutrofikacija je proces koji dovodi do prekomjerne akumulacije hranjivih tvari u vodenim ekosustavima. Ovaj proces može imati štetne posljedice za vodene ekosustave i okoliš. To uključuje promjenu ravnoteže vodenih organizama, uključujući zagađenje i smanjenje biodiverziteta. Pored toga, može dovesti do povećanja štetnih algi i smanjenja kvalitete vode. Kada se hranjive tvari akumuliraju, oni mogu izazvati nagli rast biljaka ili algi u ribnjacima. Ovo može dovesti do naglog smanjenja kisika u vodi, što utječe na slatkovodnu faunu i floru. Ova pojava se naziva hipoksija ili anoksija.

Eutrofikacija također može pridonijeti uništenju staništa za ribolov, što ograničava mogućnost da se riba lovi u određenim područjima. Također je potrebno održati ravnotežu između algi i biljaka, te međusobnu interakciju organizama u okolišu. Prekomjerno akumuliranje hranjivih tvari utječe na stabilnost ovog ekosustava i rezultira nestabilnošću.

Pored toga, eutrofikacija također može negativno utjecati na estetske osobine jezera ili mora, poput boje vode i mirisa. To često rezultira zagađenim jezerima ili morima koja gube svoju estetsku ljepotu. Konačno, prekomjerne količine hranjivih tvari mogu prijetiti morskom okolišu jer stvaraju idealne uvjete za rast bakterija koje su opasne po ljudsko zdravlje.

Pozitivan aspekt eutrofikacijskog procesa je da on omogućava rast velike količine bilja koja služi kao hrana za ribolovnu industriju. Međutim, ta prednost se često gubi uslijed lošeg upravljanja hranjivim tvarima u vodenim ekosustavima te bi stoga trebalo poduzeti preventivne mjere kako bi se spriječio dalji razvoj ovog procesa.

Mjere za smanjenje eutrofikacije

Eutrofikacija je proces koji dovodi do prekomjerne razine organskih tvari u vodenim ekosustavima. Učestalost i intenzitet eutrofizacije tijekom posljednjih nekoliko desetljeća postali su veliki problem u Europi, posebno u području morskih i laguna. Međutim, postoje mjere koje mogu pomoći smanjenju razine organskih tvari u vodenim ekosustavima.

See also  Koji su planeti po redu

Jedna od najvažnijih mjera za smanjenje eutrofizacije je smanjenje onečišćenja industrijske emisije i otpadnih voda u vodene sustave. Ograničavanje količine štetnih organskih spojeva unesenih u vode, poput fosfata i nitrata, može se postići reguliranjem i nadzorom ispuštanja industrijskih emisija. Također može biti potrebno ograničiti uporabu deterdženata i drugih kemikalija koje mogu doprinijeti stvaranju organskih tvari.

Druga važna mjera za smanjenje razine organskih tvari je sprečavanje prekomjerne erozije obala. To se može postići zaštitom obale od mehanizirane erozije i ograničavanjem ribolova na području obale. Također, potrebno je održavati čistoću obala i poboljšati protok vode duž obala da bi se omogućio prirodni proces prirodne filtracije.

Treća važna mjera je poboljšanje upravljanja otpadom na lokalnoj razini. To se može postići reguliranjem uporabe pesticida i herbicida te promicanjem biološke raznolikosti na lokalnom području. Također, potrebno je provesti educirajuću kampanju koja će ljudima objasniti opasnost od onečišćenja okoliša otpadom te potaknuti svakoga da održava čisto okolište okolnog područja.

Na kraju, jedna od najvažnijih mjera za smanjenje eutrofikacije je promicanje pravilne primarne proizvodnje hrane na lokalnom području te pravilna praksa uzgoja stoke koja ne doprinosi onečišćenju okolište okolnog područja. Potrebno je osigurati da se sav otpad proizveden prilikom primarne proizvodnje hrane pridržava saveznih propisa o onečišćivanju okolišta te da se isti provodi strogo nadzorovan program reciklaže otpada.

Smanjenje rizika

Smanjenje rizika je proces usmjeren na smanjenje štete od događaja, incidenta ili aktivnosti koje mogu uzrokovati štetu i stvarati neželjene posljedice. To se može postići kroz provođenje preventivnih mjera, poput pravila i politika, ili poduzimanja preventivnih akcija poput provjeravanja i ispitivanja. Cilj je smanjenje rizika na prihvatljivu razinu.

Mjere učinkovitosti

Kako bi se ocijenila učinkovitost smanjenja rizika, potrebno je procijeniti postojeće rizike i usporediti ih s ciljanom razinom. To se može postići korištenjem metoda poboljšanja procesa, poput analize utjecaja na okoliš ili analize troškova/koristi. Također se mogu koristiti posebni proračuni da se ocijeni utjecaj smanjenja rizika na strateške ciljeve organizacije.

See also  Što je egoizam

Primjeri uspješnih projekata za suzbijanje eutrofikacije

U posljednjih nekoliko desetljeća, eutrofikacija je postala veliki problem u mnogim rijekama, jezerima i oceanskim vodama diljem svijeta. Eutrofikacija se događa kada ima previše organskih materijala u vodi koja stimulira rast algi i drugih oblika života. To može biti opasno po okoliš i ekosustave, pa je važno da se suzbija.

Uz pomoć znanstvenika i istraživača, mnogi su projekti uspostavljeni u cilju suzbijanja eutrofikacije. Primjer uspješnog projekta je ‘Program za sprečavanje eutrofiziranja jezera Winnebago’, koji se provodi na jezeru Winnebago u Wisconsinu, SAD-u. Provedena je nizakoncentracijska tehnologija koja pretvara fosfor u neotopljivi oblik koji se ne može apsorbirati od algi ili drugih živih organizama. Ova tehnologija je omogućila smanjenje razine fosfora za gotovo 50 posto u odnosu na prijašnju razinu, što je omogućilo da se smanji rast algi.

Drugi primjer uspješnog projekta je ‘Program kontrole eutrofizacije Chesapeake Bay’, proveden na Chesapeake Bayu u Marylandu, SAD-u. Provedene su mnoge inicijative kako bi se smanjio priliv organskih tvari iz lokalnih kanalizacija u more. Ove inicijative su inkorporirale brojne filtre i sustave čišćenja koji olakšavaju čišćenje otpadnih voda prije nego što ulaze u more. Rezultat toga je značajno smanjenje organskih tvari pronađenih u moru – do 95 posto!

Ovi projekti pokazali su da intenzivni napore mogu biti vrlo uspješni u suzbijanju eutrofikacije. Međutim, još mnogo toga treba napraviti kako bi se ograničio utjecaj na okoliš i ekosustave općenito.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Koji su planeti po redu

Koji su planeti po redu je naziv za popularnu igru, koja se sastoji od postavljanja redoslijeda 8 planeta našeg Sunčevog sustava. To je zabavna igra za djecu i odrasle, koja pomaže u poboljšanju znanja o planetima. Igrači moraju pokušati postaviti sve 8 planeta u...

read more

Što je mozak

Što je mozak? Mozak je najveća i najvažnija organ u ljudskom tijelu. On kontrolira sve funkcije i aktivnosti tijela, od razmišljanja, kretanja, osjećaja do svih drugih procesa. To je glavno mjesto na kojem se obavlja većina naših mentalnih funkcija. Mozak također igra...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This