Što je atopijski dermatitis kod beba

by Aug 2, 2024Zdravlje0 comments

Atopijski dermatitis je upala kože koja se javlja kod beba. Može biti vrlo neugodna i iritirati bebu, i u najtežim slučajevima može biti ozbiljan problem. Atopijski dermatitis je često povezan sa alergijama, pa je važno da roditelji budu svjesni znakova i simptoma i načina na koji se može liječiti.

Atopijski dermatitis je kronična upalna kožna bolest koja se karakterizira svrbežom, crvenilom i ljuštenjem kože. Obično se pojavljuje prvo u ranom djetinjstvu, a može se pojaviti u kasnijim godinama. Atopijski dermatitis obično pogađa područja lica, vrata, zglobova i ruku.

Simptomi atopijskog dermatitisa kod beba

Atopijski dermatitis je česta bolest kože, koja se najčešće javlja kod dojenčadi i malih djece. Simptomi atopijskog dermatitisa uključuju iritaciju kože, crvenilo, svrbež, ljuštenje i isušenost. Osim toga, mogu se pojaviti i druge tegobe uzrokovane atopijskim dermatitisom. Stoga je važno da roditelji budu svjesni simptoma atopijskog dermatitisa kod beba.

Najčešći simptom atopijskog dermatitisa su crvenilo i svrbež kože. Koža može postati crvena ili hiperemična na određenim dijelovima tijela, a svrbež može biti vrlo intenzivan. Svrbež se često pogoršava noću i može ometati san bebe. Zbog svraba djetetova koža može izgledati ljuštena ili oštećena zbog grickanja ili trljanja.

Također mogu postojati osipi koji su uzrokovani atopijskim dermatitisom. Osipi se obično pojavljuju na licima, rukama i nogama djeteta te mogu biti crvenkasto-smeđeg ili bijelkasto-smeđeg boje. Osipi su obično popraćeni svrbežom i natečenošću koja se može proširiti na druge dijelove tijela ako se ne liječi adekvatno.

Kada se javi atopijski dermatitis kod beba, obvezno je posjetiti liječnika da bi se utvrdila točna dijagnoza bolesti te da bi se propisalo adekvatno liječenje za simptome atopikog dermatitisa kako bi se djetetovoj koži pružio odgovarajuća zaštita.

Uzroci atopijskog dermatitisa kod beba

Atopijski dermatitis, često poznat i kao ekcem, je česta kožna bolest koja se javlja kod beba. Ona se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je češća među mlađom djecom. Uglavnom se javlja na licu, rukama ili nogama i uzrokovana je alergijskim reakcijama na određene tvari. Također se može proširiti na druge dijelove tijela i izazvati iritaciju i svrbež.

See also  Što je bijelo vino

Najčešći uzroci atopijskog dermatitisa kod beba su alergija na hranu, prašinu ili pelud biljaka te povećana osjetljivost organizma na deterdžente za pranje rublja ili sapune za tuširanje. Tvari poput nikotina, dima od cigareta i drugih kemikalija mogu također imati negativan uticaj na stanje kože bebe. Promjenom temperature okoline, pregrijavanjem ili prehladanjem može doći do pojave atopijskog dermatitisa. Pored navedenih čimbenika, atopijski dermatitis može biti potaknut stresom ili hormonalnim promjenama.

Liječenje atopijskog dermatitisa kod beba obuhvata upotrebu posebnih sredstava za njegu kože, ograničenje dodira alergenima te promjenu prehrane ako postoji sumnja da su uzrok alergija na hranu. Također je važno da se isključi prisutnost infekcija jer one mogu dodatno pogoršati simptome bolesti.

Liječenje atopijskog dermatitisa kod beba

Atopijski dermatitis ili ekcem je vrsta kožne bolesti koju karakterizira crvenilo, svrbež i ljuštenje kože. Ova bolest se javlja češće kod beba, ali može biti prisutna i u odraslih. Postoji nekoliko načina liječenja atopijskog dermatitisa kod beba. Prvo što treba učiniti je da se prepozna bolest, a zatim se postavi dijagnoza. Doktor će pregledati dijete i odrediti najbolji način liječenja.

Kao prvo, prevencija atopijskog dermatitisa je vrlo važna. Potrebno je izbjegavati alergene u okruženju (poput prašine) te promatrati higijenske mjere (npr. redoviti tuširanje). Također, potrebno je ograničiti uporabu deterdženata na odjeću i posteljinu djeteta. Također, postoje različite kreme za njegu kože kojima se mogu spriječiti simptomi atopijskog dermatitisa (npr. hidratantne kreme).

U slučajevima blage simptomatologije, dovoljno je upotrijebiti hidratantnu kremu da se ublaži svrbež te da se spriječi napredovanje bolesti. Ako su simptomi jači (poput intenzivnog svrbeža ili ljuštenja), doktor će propisati oralni antihistaminik ili topikalni steroidni losion radi smanjenja upale i svrbeža. Ovi lijekovi pomoći će u otklanjanju simptoma atopijskog dermatitisa te znatno olakšati život djetetu i roditeljima.

Kod težih oblika atopijskog dermatitisa potrebno je posjetiti stručnjaka radi utvrđivanja dijagnoze i propisivanja odgovarajućeg tretmana. Na primjer, ako se pojave infekcije uslijed prekomjerne uporabe steroidnih losiona, doktor može propisati antifungalnu terapiju da bi se eliminirala infekcija. Također, mogu biti propisani fototerapija (ultraljubičasto zračenje) te injekcijska terapija (injections of corticosteroids).

See also  Što je bol u vratu

U svakom slučaju, važno je imati na umu da su preventivne mjere najbolji način za suzbijanje simptoma atopiskog dermatitisa kod beba te da su roditelji ti koji trebaju osigurati da dijete bude što manje podložno alergenima u okolini te da mu pružaju adekvatnu njegu kože i higijensku skrb svaki dan.

Prevencija atopijskog dermatitisa kod beba

Atopijski dermatitis (AD) je vrsta kožne bolesti koja se razvija u ranom djetinjstvu. To je najčešća alergijska bolest kod djece, a može biti vrlo uporna i stvoriti dugotrajnu nelagodu. Međutim, postoje načini da se prevenira atopijski dermatitis kod novorođene bebe.

Jedan od glavnih načina prevencije je pravilna higijena kože. To podrazumijeva pranje bebe s blagim sapunom i toplom vodom ne više od dva puta tjedno, osim ako liječnik ne preporuči češću higijenu. Važno je poštivati ​​pravilo ”manje je više” u ovom slučaju: slojevi zaštite zbog svojih sastojaka mogu uzrokovati iritaciju ili alergijske reakcije. Osim toga, važno je da se preporuke liječnika slijede i da se dijete prati tako da se simptomi atopijskog dermatitisa čim prije prepoznaju i liječe.

Drugi način prevencije atopijskog dermatitisa kod novorođenčadi jest ishrana majke tijekom trudnoće. Prehrana majke također utječe na dobrobit trudnice i novorođenog djeteta, pa bi trebala biti pravovremeno prilagođena potrebama majke i njenog rasta ploda. Prehrana bi trebala obuhvatiti potpuno biljna ulja, cjelovite žitarice, voćne sokove bez šecera i puno voća i povrća bogatih antioksidansima i vitaminima A, D i E, što su nužni za pravilan razvoj epiderme djeteta.

Treći način prevencije atopijskog dermatitisa u novorođenoj bebi jeste pravilna odjeća za dijete. Preporuke su da odaberete mekane materijale poput pamuka, lanena platna ili vune koji omogućavaju koži disanje te psihološku lagodnost trudnice tako što održavaju temperaturu dijetetova tela ugodnom za spavanje; važno je osigurati da odabrani materijal ne sadrži boju ili druge aditive koji bi mogli uzrokovati alergija ili alergene reakciju u djetetovo malo tijelo.

See also  Što je demodex

U svakom slučaju važno je imati na umu da preventivne mjere protiv atopiskog dermatitisa mogu biti uspješne samo ako se primjenjuju redovito; dobrobit bebe mora biti glavni fokus svake akcije koju roditelji preduzmu vezano za dijete te često posjetiti pedriatara radi savjetovanja o prevenciji bolesti koja možda utječe na dobrobit malih beba.

Kako možete pomoći svojoj bebi ako ima atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična kožna bolest koja uzrokuje suhoću, svrbež i upalu. Beba koja pati od atopijskog dermatitisa treba posebnu njegu i pažnju. Prvo što trebate učiniti je izbjegavati okidače koji mogu izazvati iskrivljenje. To može uključivati stres, alergene, prehladu i vruć zrak. Također biste trebali osigurati da se beba pridržava odgovarajućeg rutinskog liječenja propisanog od strane liječnika. To uključuje upotrebu emolijentnih krema da bi se spriječio gubitak vlage i spriječio svrbež. Također biste trebali izbjegavati izloženost deterdžentima i drugim agresivnim čimbenicima koji mogu utjecati na kožu bebe. Oblačenje bebe mora biti lagano i prozračno kako bi se osiguralo da ne dođe do pregrijavanja kože.

Također možete razmisliti o prehrani bebe, jer postoje neki određeni alimenti koji mogu potaknuti atopijski dermatitis. Preporuka je pružiti bebi prilagođenu dijetu koja sadržava samo zdrave hrane i izbjegava alergene poput mlijeka govedine, jaja, soje, orašastih plodova i voća te povrća na stablu poput kupusa, rotkvica i mrkve. Ovi alimenti bi trebali biti izbjegnuti sve dok liječnik ne preporuči drugačije.

Iznimno je važno zadržavanje higijene tako da svaka stvar koja dolazi u dodir sa kožom bebe mora biti čista te temeljito oprana deterdžentom pri svakoj upotrebi. Također biste trebali dati prednost hipoalergenskoj deterdžentskoj formuli i oprezno se pridržavati uputa proizvođača vezanih uz pripremu robnih markica za bebino rublje.

Kvalificirani pedijatar će vam pružiti informacije o najboljoj skrbi za vašega djeteta s atopijskim dermatitisom te ćete biti u mogućnost besplatno savjetovati se s njima o tome što je najbolje za vašeg djeteta.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je dijafragma

Što je dijafragma? Dijafragma je mišić koji se nalazi između prsne i trbušne šupljine. Ona je glavna odgovorna za disanje, jer se kontrakcijom i relaksacijom dijafragme promiče kretanje zraka unutar pluća. Također, dijafragma ima važnu ulogu u potpori abdominalnog i...

read more

Što je dijabetička dijeta

Dijabetička dijeta je prehrana koja je namijenjena osobama s dijabetesom. Cilj dijabetičke dijete je pomoći u kontroliranju glukoze u krvi i poboljšati zdravlje općenito. Dijeta se temelji na unosu određenih vrsta hrane, ograničenom unosu šećera i drugog sadržaja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This