Što je autoimuna bolest

by Aug 3, 2024Zdravlje0 comments

Autoimune bolesti su skupina bolesti u kojima imunološki sustav napada tkiva i stanice tijela, kao što je njegov vlastiti organizam. Imunološki sustav obično pokušava razlikovati svoje stanice od stranih stanica ili tvari, ali u autoimunim bolestima to ne pravilno funkcionira.

Autoimuna bolest je kada imunološki sustav tijela počinje napadati vlastite tkiva i organe. To dovodi do oštećenja i disfunkcije u tijelu.

Autentičnost

Hrvatska je prepuna autentičnih tradicija i običaja koji se prenose s generacije na generaciju. Hrvati su poznati po svojoj vrijednoj kulturnoj baštini koja uključuje sve, od tradicionalne glazbe, umjetnosti i literature do nacionalnih jela i običaja. Najpoznatiji hrvatski običaji uključuju nošenje narodnih odora i kolača, dok je narodna glazba postala dio svake moderne zabave ili praznika. U Hrvatskoj možete pronaći brojne druge tradicionalne oblike umjetnosti, poput lonaca, slikarstva, drvenog rezbarenja i metaloprerađivanja.

Kulinarski specijaliteti

Hrvatska ima bogatu gastronomsku ponudu koja je usmjerena prema lokalno prikupljenim proizvodima. Hrana je prepuna okusa i arome koja se mogu vidjeti u nacionalnim jelima poput štrukli ili pašticade. Ovi ukusni specijaliteti mogu biti posluženi s domaćim vinom ili čak rakijom. Osim toga, možete pronaći neke od najboljih ribljih jela na svijetu u Hrvatskoj – od ribe lovljenih u Jadranu do svježe morske hrane iz lokalnih restorana.

Kultura

Kultura Hrvata se oslanja na stoljećima staro naslijeđe koje čini zemlju posebnom i osobitom. U cijeloj zemlji postoji bogata povijest koja se vidi u brojnim crkvenim spomenicima i arheološkim nalazištima diljem zemlje. Zbog toga postoji mnoštvo muzeja, galerija i festivala tijekom godine kako bi se istražila hrvatska prošlost. Kulturno nasljeđe je također vidljivo u hrvatskom folkloru, posebno narodno nošenje što ga nose mnogi stanovnici ruralnih područja diljem zemlje.

See also  Što je antibiotska mast

Sport

Hrvatska ima dugu povijest sportova i ima bogatu sportsku scenu koja se proteže od profesionalnih ekipa do školskih momčadi diljem zemlje. Jedan od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj je rukomet koji ćete sigurno pronaći igra se na lokalnom razini ili čak međunarodnom natjecanju poput Europske lige rukometa. Osim toga, postoje još neki popularni sportovi poput košarke, gimnastike, plivanja i atletike.

Uzroci autoimune bolesti

Autoimune bolesti jesu one koje se pojavljuju kada imunosni sustav počne napadati vlastite stanice i tkiva. Uobičajeni uzroci autoimune bolesti su neispravnosti u genima, slabljenje imunološkog sustava, izloženost određenim lijekovima ili kemikalijama te okolišni čimbenici. Također, postoje i drugi čimbenici rizika koji mogu uzrokovati razvoj autoimunih bolesti, kao što su:

Nasljedna predispozicija

Ako netko u obitelji ima autoimune bolesti, postoji više vjerojatnost da će se i druga osoba razboljeti od iste bolesti. Osobe s većom vjerojatnošću da dobiju autoimunu boleštinu obuhvaćaju one s prethodnim slučajevima prisutnosti bolesti u obitelji ili nekog od roditelja.

Smanjen imunitet

Kada se imunitet smanji, može doći do narušavanja ravnoteže mikroorganizama i stanica unutar tijela. To može rezultirati početkom upale ili infekcije te započinjanje napada na vlastite stanice. Povećan stres također može dovesti do smanjenog imuniteta.

Lijekovi i toksini

Neki lijekovi mogu oslabiti imunosni sustav te prouzrokovati da se počne napadati vlastiti organizam. Također, dugotrajna izloženost toksinima poput pesticida ili metalnih otpadnih tvari može uzrokovati nastanak autoimune bolesti.

Poremećaji hormona

Kod nekih ljudi, poremećaji hormona mogu utjecati na aktivnost imunološkog sustava te ga usmjeriti prema vlastitom organizmu. Višak estrogena i prolaktina može poticati proces upale te prouzrokovati razvoj autoimuni problema.

Povijest

Hrvatska je zemlja bogata poviješću, koja seže u antička vremena. U drevnom dobu, Hrvatska je bila dom različitim kulturama i narodima, uključujući Ilire i Venete. Zemlja je postala slobodna od rimskog gospodstva u 4.-5. stoljeću, a nakon toga se uspostavio hrvatski kraljevski obiteljski sustav. Hrvatska je bila pod vlašću Mletačke Republike od 1358., sve do nezavisnosti u 19. stoljeću.

See also  Što znači cijepiti se ili ne

Kultura

Hrvatska ima raznoliku kulturu, koja seže od antike pa sve do modernih dana. Glavne komponente hrvatske kulture su njegova povijest, religija, glazba i umjetnost. Hrvati vole slaviti svoje tradicionalne običaje poput Božića ili Uskrsa, te gledati hrvatske filmove i držati se sportskih događaja poput Europskog prvenstva u nogometu. Nacionalno jelo Hrvata je sarma.

Jezik

Hrvati govore hrvatski jezik, koji pripada skupini južnoslavenskih jezika sa širokim regionalnim varijacijama unutar zemlje. Osim toga, mnogi stanovnici dijele isti jezik sa susjedima Bosnom i Hercegovinom te Srbijom; tako da se međusobno mogu razumjeti bez prevođenja. Glavni grad Zagreb ima međunarodnu zajednicu stranaca koji govore nekoliko stranih jezika poput engleskog i njemačkog.

Simptomi autoimune bolesti

Simptomi autoimune bolesti mogu varirati u zavisnosti od vrste bolesti. U nekim slučajevima, simptomi se mogu pojaviti naglo, dok se u drugim slučajevima simptomi postepeno razvijaju. U većini slučajeva, osobe sa autoimunskom bolešću će iskusiti neku vrstu upale kao što su oticanje, crvenilo ili bol. Osim toga, osobe sa autoimunskom bolešću možda će imati i druge simptome poput umora, glavobolje i promjena apetita. U svakom slučaju, trebalo bi da posjetite lekara ako primetite bilo koji od ovih simptoma, da bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Kod nekih tipova autoimune bolesti, pojavljuju se i reumatološki simptomi kao što su artritis ili myositis (upala mišića). Pored toga, osoba može iskusiti i probleme sa kožom poput osipa ili dermatitisa. Osobe koje pate od autoimunih bolesti također često doživljavaju i problem sa disanjem ili probavnim sistemom. Takvi simptomi mogu uključivati kašalj, gušenje ili proliv.

Neki simptomi mogu biti znak da je vaša autoimuna bolest napredovala do te mere da bi mogla uticati na vitalne organe poput bubrega i srca. Na primer, možete iskusiti srčane aritmije, gubitak snage ili problema sa vidom ako je vaša autoimuna bolest napredovala do te mere da utiče na organe unutar vašeg tela.

See also  Što je bazalni metabolizam

Lokacija

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i nalazi se u središnjem dijelu zemlje. Zagreb je smješten u sjevernom dijelu Panonske nizine, na visini od oko 120 metara nadmorske visine. Udaljen je 160 km od granice s Bosnom i Hercegovinom, 380 km od Beograda, 400 km od Ljubljane i 500 km od Beča. U Zagrebu živi više od milijun građana. Zagreb je poznat po svojoj lijepoj arhitekturi, kulturnoj sceni i prekrasnim parkovima.

Povijesno naslijeđe

Zagreb ima dvije glavne povijesne četvrti, Gradec i Kaptol. Gradec se smatra starijim gradom i datira iz 1094. godine. Kaptol je bio poznat kao dom za mnogobrojne svećenike i biskupe tijekom stoljeća. U središtu Gradeca nalazi se Trg bana Josipa Jelačića, glavna znamenitost grada koja se prostire duž Ilicom, glavnom trgovačkoj ulici Zagreba.

Kultura

Zagreb ima bogatu kulturnu scenu koja uključuje teatar, operu, koncerte i razne druge oblike umjetnosti. Glavni muzeji su Muzej suvremene umjetnosti (MSU), Strossmayerova galerija ikona u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta te Muzej Mimara gdje se mogu vidjeti djela svih vodećih hrvatskih umjetnika.

Hrana

U Zagrebu postoji obilje restorana koji nude raznovrsnu hranu iz cijelog svijeta. Mnoge restorane nude tradicionalnu hrvatsku hranu poput strukli (savijač sa sirom) ili čevapčića (vrsta pljeskavice). Također postoje neki restorani specijalizirani za vinskog degustacija gdje možete isprobati vrhunska hrvatska vina.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je dijafragma

Što je dijafragma? Dijafragma je mišić koji se nalazi između prsne i trbušne šupljine. Ona je glavna odgovorna za disanje, jer se kontrakcijom i relaksacijom dijafragme promiče kretanje zraka unutar pluća. Također, dijafragma ima važnu ulogu u potpori abdominalnog i...

read more

Što je dijabetička dijeta

Dijabetička dijeta je prehrana koja je namijenjena osobama s dijabetesom. Cilj dijabetičke dijete je pomoći u kontroliranju glukoze u krvi i poboljšati zdravlje općenito. Dijeta se temelji na unosu određenih vrsta hrane, ograničenom unosu šećera i drugog sadržaja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This