Što je bijelo vino? Bijelo vino je alkoholno piće koje se dobiva destilacijom grožđa. Bijelo vino postoji u raznim stilovima i okusima, ovisno o tome koje sorte grožđa se koriste za njegovu proizvodnju. Osim što se može uživati samo ili s hranom, bijelo vino također ima ljekovita svojstva koja mogu doprinijeti vašem zdravlju.

Bijelo vino je alkoholno piće koje se proizvodi od bijelih grožđa. Može biti svježe i kiselkasto, ili oporog i slatkastog okusa. Bijela vina su obično laganija od crvenih vina, s manje tanina i nižim alkoholnim sadržajem.

Tipovi bijelog vina

Postoje mnogi različiti tipovi bijelog vina, a svaki donosi svoju posebnu značajku. Od sjajnih pjenušaca do vinara, od svjetlih i laganih do tamnih i zrelih, postoji nebrojeno bijelih vina koja su dostupna u raznim regijama. Među najpoznatijim tipovima bijelog vina ističu se sljedeći:

Chardonnay: Chardonnay je svetlo bijelo vino koje je uglavnom proizvedeno od sorte grožđa Chardonnay. Ovo vino obično ima voćne arome, uključujući voćke kao što su ananas, limun i jagoda. Osim toga, često ima aroma vanilije i masline.

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc je jedan od najpopularnijih bijelih vina na tržištu danas. Ovo svježe, voćno vino obično ima intenzivne note citrusa i bilja, uključujući travu, kopar i mekinje.

Riesling: Riesling je aromatično bijelo vino koje se obično proizvodi od sorte grožđa Riesling. To je još jedan popularan tip bijelog vina koji može biti sladak ili slan. To se često opisuje kao svježe voćne arome jabuke ili lubenice s blagim notama cvjetova i meda.

Pinot Gris: Pinot Gris je još jedan popularni tip bijelog vina koji se proizvodi od sorte grožđa Pinot Gris. Ovo elegantno, lagano vino obično ima intenzivne note citrusa sa blagom notom meda u pozadini. To također može imati neke voćne arome poput ananasa ili jagode.

See also  Što je burnout sindrom

Viognier: Viognier je postala popularna pojava među poklonima posljednjih godina zahvaljujući njenoj bogatoj aromatičnosti koja uključuje miris cvjetova i mediteranskih voćaka poput limuna i grejpfruta. Ovo intenzivno bijelo vino također može sadržavati notu vanilije i zemljišta koja ga čini savršenom za druge ribe i piletinu

Proizvodnja bijelog vina

Bijelo vino proizvodi se od bijelih grožđa ili od mješavine bijelih i tamnih grožđa. Proizvodnja počinje ubranom grožđa koje se prebacuju u kadu za vrenje. Grožđe se tada potopi u vodu da bi se omekšalo, nakon čega se izdvoji koštica. Voda i dio soka koji ostane nakon potapanja grožđa dodaju se u kadu koja sadrži fermentirani sok. Nakon toga, sok se fermentira tijekom nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o željenom okusu.

Nakon fermentacije, vino je spremno za filtriranje i stavljanje u boce. Prije punjenja boce, moguće je da će biti dodani razni aditivi poput šećera ili guma da bi se poboljšala tekstura i okus. Nakon punjenja boce, još uvijek postoji proces staranja vina da bi postalo fino i zrelo za piće. Starenje može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o željenom okusu.

Nakon što je vino staro dovoljno dugo, spremno je za isporuku trgovinama i restoranima diljem svijeta!

Okus bijelog vina

Okus bijelog vina utječe na sastav bijelog vina, odnosno njegove komponente. Prvo i najvažnije, kvaliteta grožđa. Okus bijelog vina ovisi o tome može li grožđe dati dovoljno okusa i aroma da se postigne željeni rezultat. Drugo je podrijetlo vina. Bijela vina koja su proizvedena u različitim dijelovima svijeta imaju drugačiji okus zbog različitih klimatskih uvjeta, zemljišta i tradicionalnih metoda proizvodnje. Treće je fermentacija. Postoji nekoliko načina fermentacija koje utječu na okus bijelog vina, uključujući temperaturu tijekom fermentacije, trajanje fermentacije i druge čimbenike. Četvrto je mladost ili starenje bijelog vina. Mlađa bijela vina obično su svježija i zaslađenija, dok starija bijela vina mogu dodati dublju aromu i okus teksture. Peto je skladištenje – različiti načini skladištenja mogu utjecati na okus i aromu bijelih vina, posebice ako se skladišti u drvenim bačvama ili drugim materijalima koji mogu prenositi okuse izvana. Šesto je mješavine – neka su bijela vina izrađena od više sorti grožđa, što može dati različite nivoe boja, slatkoća i kiseline u jednom vinu.

See also  Što je daltonizam

Svi ti čimbenici utječu na okus bijelog vina pa je važno da se prilikom odabira posegne za kvalitetnim grožđem te da se odaberu prava podrijetla koja će dati željeni rezultat. Također je potrebno upotrijebiti pravo mladost ili starost te da se osigura optimalan uvjet za skladištenje i pravilne mješavine da bi se postigao što bolji okus uz najmanji gubitak kvalitete.

Kako čuvati bijelo vino?

Bijelo vino treba pažljivo čuvati da bi se održala svježina i aromatičnost okusa. Prilikom čuvanja, potrebno je poštivati nekoliko pravila kako bi se osiguralo da se bijelo vino ne pokvari. Prvo, bijelo vino treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu, jer je to najbolji način za očuvanje okusa i teksture. Osim toga, bijelim vinima treba dati prednost od ostalih sorti vina u smislu čuvanja, jer su one osjetljivije na promjene temperature. Nakon otvaranja boce, preostalo vino treba ponovno zatvoriti i staviti u hladnjak. Ako je temperatura u hladnjaku previsoka, možda će biti potrebno staviti boce u termos s ledom ili još bolje u specijalnu kutiju za vino s kontrolom temperature. Bilo koje preostalo bijelo vino trebalo bi potrošiti unutar mjesec dana nakon otvaranja boce.

Kako bi se spriječio razvoj kvasca, preporučljivo je staviti plutajući ventil na boce s otvorenim bijelim vinima. Ventil će uspostaviti barijeru protiv zraka koja može dovesti do razvoja kvasca u boce bez zatvaranja. Također je važno da se cijela boce drži pod dijametralnom ravnotežom tako da se utisnuti sediment ne otopi – to je posebno važno ako ste skladištili bijelo vino duže od nekoliko tjedana. Konačno, potrebno je redovito provjeravati nivo natrijeve soli u bocama s bijelim vinom; ako su nivoi visoki, to može biti znak da je pluta ventila propustila ili da se mikroorganizmi počeli razmnožavati u bočici pa morate biti oprezni pri upotrebi ili ga odmah ispraznite ako postoji sumnja na propadanje okusa.

See also  Što su bradavice

Koje su prednosti konzumiranja bijelog vina?

Bijelo vino je izvrstan način uživanja u zdravom, opuštajućem i ukusnom zalogaju. Ima mnogo prednosti konzumiranja bijelog vina, a neke od najznačajnijih su povećanje razine antioksidansa, smanjenje rizika od srčanih bolesti i poboljšanje imuniteta.

Konzumiranje bijelog vina može povećati antioksidativni potencijal organizma, što može pomoći u smanjenju slobodnih radikala i stoga smanjiti rizik od pojave bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja. U studiji je utvrđeno da polifenoli sadržani u bijelom vinu mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti za oko 20%. Osim toga, polifenoli mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Bijelo vino također sadrži alkohol koji može povećati koncentraciju serotonina u tijelu što može dovesti do osjećaja blagostanja i sreće. Međutim, važno je napomenuti da se višak alkohola ne preporučuje jer može dovesti do problema sa zdravljem.

Konzumiranje bijelog vina također može imati pozitivne efekte na imunološki sustav jer sadrži fenole koji mogu pomoći tijelu da se odupre infekciji. Istraživanje je otkrilo da polifenoli mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava što bi moglo biti posebno korisno za one skloniji prehladama i gripama.

Uzimajući u obzir navedene prednosti, važno je napomenuti da treba biti oprezni prilikom konzumacije bijelog vina jer višak alkohola može biti štetan za zdravlje. Preporuke stručnjaka kažu da muškarci smatraju unos do dvije čašice dnevno, a žene jednu čašicu dnevno optimalnom sumom unosa bijelog vina.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je dijafragma

Što je dijafragma? Dijafragma je mišić koji se nalazi između prsne i trbušne šupljine. Ona je glavna odgovorna za disanje, jer se kontrakcijom i relaksacijom dijafragme promiče kretanje zraka unutar pluća. Također, dijafragma ima važnu ulogu u potpori abdominalnog i...

read more

Što je dijabetička dijeta

Dijabetička dijeta je prehrana koja je namijenjena osobama s dijabetesom. Cilj dijabetičke dijete je pomoći u kontroliranju glukoze u krvi i poboljšati zdravlje općenito. Dijeta se temelji na unosu određenih vrsta hrane, ograničenom unosu šećera i drugog sadržaja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This