Što je tekući dušik

by Apr 6, 2023Znanost0 comments

Što je tekući dušik? To je oblik dušika koji se nalazi u prirodi u obliku plina. To je sastavni dio svih organskih tvari, a nalazi se kao bitan element u molekulama vode, ugljika i dušika. Tekući dušik je važan izvor hranjivih tvari za rast biljaka, a većina biljaka i životinja ovisi o njemu za normalan rast i razvoj. On se također koristi za poboljšanje okoliša i za proizvodnju hrane.

Tekući dušik je stanje dušika u obliku plina ili tekućine. To je oblik dušika koji se najčešće koristi u industriji i poljoprivredi. Tekući dušik može biti prirodni ili sintetski. To se obično dobiva destilacijom zraka, a sadržava 77% dušika, 21% kisika i ostatak drugih plinova poput vodene pare i ugljičnog dioksida.

Proizvodnja tekućeg dušika

Tekući dušik se proizvodi uz pomoć kriogenicne destilacije. To je postupak koji se odvija u posebnom spremniku pod tlakom i temperaturom. U procesu, zrak se hladi na temperaturu od -196°C (77 K). Kada zrak dođe do tog stupnja hlađenja, mnogi od njegovih sastojaka postaju tekući, uključujući i dušik. Tekući dušik se potom izdvoji iz ostalih sastojaka i filtrira kroz posebne filtre da bi se uklonile čestice i druge nečistoće. Nakon toga, tekući dušik može biti spreman za upotrebu.

Tekući dušik je vrlo važan sirovinu za mnoge industrije, od prehrambenih tvrtki do farmaceutskih proizvođača i drugih proizvođača. Može se koristiti za produženje roka trajanja nekih proizvoda, zamrzavanje organskih materijala i čak obrade metala.

See also  Što je egoizam

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je entropija

Entropija je koncept koji se bavi razumijevanjem nereda u sustavu ili skupu. Entropija se često odnosi na entropiju informacija, što je mjera neodređenosti utvrđenog sustava ili okruženja. Entropija se obično povezuje sa zakonom termodinamike drugog reda, a njegov...

read more

Što je emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija je sposobnost da razumijemo i kontroliramo svoje emocije te da se prilagodimo životnim situacijama. To znači da možemo prepoznati i razumjeti kako se osjećamo, kako reagiramo na određene situacije te kako povezujemo i stvaramo odnose s...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This