Što je tekući dušik

by Apr 6, 2023Znanost0 comments

Što je tekući dušik? To je oblik dušika koji se nalazi u prirodi u obliku plina. To je sastavni dio svih organskih tvari, a nalazi se kao bitan element u molekulama vode, ugljika i dušika. Tekući dušik je važan izvor hranjivih tvari za rast biljaka, a većina biljaka i životinja ovisi o njemu za normalan rast i razvoj. On se također koristi za poboljšanje okoliša i za proizvodnju hrane.

Tekući dušik je stanje dušika u obliku plina ili tekućine. To je oblik dušika koji se najčešće koristi u industriji i poljoprivredi. Tekući dušik može biti prirodni ili sintetski. To se obično dobiva destilacijom zraka, a sadržava 77% dušika, 21% kisika i ostatak drugih plinova poput vodene pare i ugljičnog dioksida.

Proizvodnja tekućeg dušika

Tekući dušik se proizvodi uz pomoć kriogenicne destilacije. To je postupak koji se odvija u posebnom spremniku pod tlakom i temperaturom. U procesu, zrak se hladi na temperaturu od -196°C (77 K). Kada zrak dođe do tog stupnja hlađenja, mnogi od njegovih sastojaka postaju tekući, uključujući i dušik. Tekući dušik se potom izdvoji iz ostalih sastojaka i filtrira kroz posebne filtre da bi se uklonile čestice i druge nečistoće. Nakon toga, tekući dušik može biti spreman za upotrebu.

Tekući dušik je vrlo važan sirovinu za mnoge industrije, od prehrambenih tvrtki do farmaceutskih proizvođača i drugih proizvođača. Može se koristiti za produženje roka trajanja nekih proizvoda, zamrzavanje organskih materijala i čak obrade metala.

See also  Tko je tvorac atomske bombe

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je temperatura tla

Što je temperatura tla je pitanje koje se odnosi na toplinu koja dolazi iz zemlje. Temperatura tla je temperatura zraka u zemlji na dubinu od jedan metar. To je bitna informacija za mnoge procese, uključujući klimatske promjene i topografiju terena.Temperaturu tla...

read more

Tko je tvorac atomske bombe

Tko je tvorac atomske bombe je pitanje koje se često postavlja. Atomska bomba je izum koji je obilježio 20. stoljeće, a njezinom stvaranju su pridonijeli brojni znanstvenici iz različitih zemalja. U SAD-u, tim koji se bavi razvojem atomske bombe poznat je kao...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This