Kada se stavljaju ljetne gume

by Apr 7, 2023Auto0 comments

Kada dođe vrijeme za postavljanje ljetnih guma, potrebno je biti pažljiv i imati na umu sve važne informacije. Ljetne gume su specifične i dizajnirane su tako da pružaju najbolju sigurnost i udobnost tokom toplijih mjeseci. U ovom članku objašnjen je postupak postavljanja ljetnih guma na vaš automobil, kao i preporuke za kupovinu pravih gumica.

Najbolje je staviti ljetne gume kad god su vanjske temperature stalno iznad 7°C. To obično znači da će se to dogoditi u proljeće, nakon što se temperatura nastavi držati iznad 7°C tijekom nekoliko dana.

Koliko često bi trebali staviti nove ljetne gume?

Ljetne gume su važan dio sigurnosti svakog vozila. Stoga je važno da se gume redovito mijenjaju kako bi se pružila najbolja moguća zaštita u svakoj vremenskoj situaciji. Obično je preporučeno da se ljetne gume zamijene nakon nekoliko godina, a preporuka je da se to učini svake 3 godine ili nakon 10.000 km. Međutim, to može varirati ovisno o stanju i kvaliteti guma. Ako ste često na dugim putovanjima, možda ćete morati češće mijenjati gume nego obično, jer se tijekom vremena troše brže. Također, ako primijetite bilo kakve promjene u performansama ili u stanju vaših guma, trebali biste odmah procijeniti situaciju i potražiti stručnu pomoć. Ako želite biti sigurni da imate najbolje performanse i zaštitu za svoje vozilo tijekom ljetnih mjeseci, preporučljivo je da provjerite stanje svojih ljetnih guma barem jednom godišnje te ih zamjenite ili popravite ako je potrebno.

See also  Što je start stop akumulatori

Kako odabrati pravu vrstu ljetnih guma?

Odabir pravih ljetnih guma za vaš automobil može biti kompliciran zadatak. Prvo trebate razmotriti vaše potrebe i zahtjeve. Pri odabiru gume, četiri glavna faktora koje trebate uzeti u obzir su: dimenzije, tip, indeks opterećenja i indeks brzine. U slučaju da ne znate dimenzije gume posegnite za priručnikom automobila ili provjerite unutarnju stranu vrata. Dimenzije navedene na etiketi bit će u obliku broja poput 215/60 R16 91V.

Tip gume ovisi o stilu automobila i njezinim performansama. Postoje različiti tipovi ljetnih guma, uključujući dugotrajne, sportske i SUV-ove. Dugotrajne gume su najbolje za mirnu vožnju, ali manje su dobre za upravljanje ili brzinu. Sportske gume su bolje za upravljanje i pružaju bolji opseg brzine. SUV-ovi imaju veći profil što omogućava bolju stabilnost na putovanjima po neravnom terenu te omogućava veći opseg brzine.

Indeks opterećenja odgovara maksimalnom dopuštenom opterećenju na pojedinom kotaču pri određenoj brzini. To se označava brojem od 50 do 160 koji se može pronaći na etiketi gumene ljuske ili unutar priručnika automobila. Što je broj veći, to je veća nosivost gumene ljuske. Indeks brzine označava maksimalnu dopuštenu brzinu za kojom možete voziti bez da istrošite ili oštetite gumene ljuske. Označava se slovima od A do Y koji se nalaze na etiketama gumena ljuski ili u priručnikima automobila.

Kad ste sastavili sva četiri faktora, potražite preporuke prodavača susjedne trgovine auto dijelova i usporedite cijenike različitih proizvođača kako bi mogli odabrati najbolji set ljetnih guma temeljen na vašim potrebama i budžetu.

Prednosti ljetnih gum

Ljetne gume imaju puno prednosti u odnosu na zimske gume. Prvo, ljetne gume imaju bolju trakciju u vlažnom i suhom vremenu. To znači da će vaš automobil biti sigurniji u ljetnim uslovima jer će guma osigurati da auto ostane na cesti. Također, ljetne gume imaju niži otpor kotrljanja nego zimske gume, što pomaže u smanjenju potrošnje goriva. Ljetne gume također mogu pružiti bolji odziv upravljača i olakšati upravljanje automobilom.

See also  Što je potrošnja goriva

Ljetne gume također su fleksibilnije od zimskih gumaa, što znači da će se brže prilagoditi promjenama na cesti i pomoći vozaču da se osjeća sigurnijim dok vozi. U usporedbi sa zimskim gumama, ljetne gume također mogu pružiti bolji odziv upravljača i olakšati upravljanje automobilom.

Nedostaci ljetnih gum

Iako postoje mnoge prednosti korištenja ljetnih gumah, postoje i neke nedostatke koje treba uzeti u obzir pri odabiru vrste guma koja će se koristiti tijekom godine. Prvo, ljetne gume nisu dizajnirane da se nose na snijegu ili ledu, što znači da ćete morati promijeniti svoje gume ako planirate putovati u područja s hladnijim vremenskim uslovima. Također je važno napomenuti da će ljetne gume obaviti brža jer imaju manje trajnih materijala od zimskih gumaa. Stoga je važno redovito provjeravati stanje svojih ljetnih gumaa radi održavanja sigurnosnih standarda.

Kakva je potrebna oprema za stavljanje ljetnih guma?

Ako želite sami zamijeniti svoje ljetne gume, bit će vam potrebna odgovarajuća oprema. Obratite pažnju na alate koje ćete trebati prilikom stavljanja ljetnih guma. Prvo i najvažnije, potrebni su vam odvijači i ključevi. To bi trebalo biti dovoljno da biste skinuli staru gumu s felge. Također ćete možda morati i kupiti posebnu opremu za postavljanje nove gume na felgu, poput razvijača i ravnala, ako još niste u posjedu takve opreme. Ako stavljate novu gumu sami, bit će vam potrebno i mašinsko ulje ili silikon da biste olakšali postupak ubacivanja nove gume u felgu.

Trebat ćete i utor za ventile da biste mogli ispuhati stare gume ili napuniti nove. Također je preporučljivo imati neki oblik udarnog alata po strani ako se dogodi da se protegne ventil tokom ubacivanja nove gume u felgu. Na kraju, trebat će vam torba s različitim alatima kao što su plastični razvijači ili drvene palice za pomoć pri postavljanju nove gume na felgu. Spremanje savršene ljetne gume nije jednostavan proces, ali strahopoštovanje potrebnoj opremi pomaže osigurati da ćete uspješno postaviti svoju novu gumu!

See also  Što je praonica auta

John

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Kakav je auto dacia bigster

Dacia Bigster je novi SUV iz Dacije koja se nedavno pojavila na tržištu. Ovaj robustan i svestrani automobil donosi mnogo toga za ponuditi. Snažan i pouzdan motor, snažna i moderna estetika te snažne performanse čine ga jednim od najboljih automobila koji su...

read more

Kakav je auto camaro

Kamaro je američki sportski automobil koji je proizveden od strane General Motors-a u 1967. godini. Automobil ima izuzetnu brzinu, snagu i izdržljivost, što ga čini idealnim za vožnju na auto utrkama. Kamaro je postao jako popularan u SAD-u i širom svijeta, postajući...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This