Što je e pošta ili e mail

by May 12, 2023Internet0 comments

E-pošta ili e-mail je elektroničko pismo koje se šalje i prima putem interneta. E-pošta se može koristiti za slanje različitih vrsta poruka, od jednostavnih tekstualnih poruka do složenijih datoteka, fotografija i videozapisa. E-pošta omogućuje korisnicima da brzo i lako razmjenjuju informacije sa bilo kojom osobom koja ima adresu e-pošte.

E-pošta je elektronska poruka koju šaljemo putem interneta. Poruka može sadržavati tekst, slike, audio ili video. E-pošta se obično pohranjuje na poslužiteljima i obično se prenosi do primatelja brzinom koja je znatno veća od pošte.

Kako funkcionira e-pošta?

E-pošta je jedna od najpopularnijih komunikacijskih metoda danas. To vam omogućuje da primate i šaljete poruke, slike, audio i video datoteke putem interneta. E-pošta se sastoji od dva dijela – računa za slanje i primanje elektroničke pošte te web adrese.

Web adresa je jedinstvena adresa koja se koristi za slanje poruka na vaš e-mail račun. Kad god pošaljete poruku, ona će biti poslana sa vaše web adrese na tu drugu web adresu. Kada druge osobe žele da vam pošalju poruku, oni će to učiniti putem vašeg e-mail računa. Kada primite poruku, ona će biti smještena u mapu “Primljeno”.

Da biste pročitali primljenu e-poštu, trebat ćete se prijaviti na svoj e-mail račun pomoću posebnog imena korisnika i lozinke. Nakon što se prijavite, možete pročitati svoju e-poštu i odgovoriti na nju ako želite. Možete također proslijediti istu poruku drugoj osobi ako želite. Također možete poslati slike, audio ili video datoteke uz vaše poruke bez da ih preuzmete sa interneta.

E-pošta je jednostavna za upotrebu a potpuno je sigurno komunicirati putem nje jer su sve vaše informacije enkriptirane (za razliku od SMS-ova). Također postoje mnoge dodatne opcije koje vam omogućavaju da prilagodite postavke za sigurnost i privatnost, kao što su filtriranje neželjenih poruka te automatsko brisanje starih poruka nakon određenog perioda vremena.

See also  Što je cloudsense

Prednosti korištenja e-pošte

E-pošta je jedan od najpopularnijih načina komunikacije u današnjem digitalnom svijetu. Ima mnoge prednosti korištenja e-pošte, uključujući brzo i jednostavno slanje poruka, pohranu podataka i pristup informacijama.

Jedna od najvećih prednosti e-pošte je brzina obrade. Poruke se šalju i primaju vrlo brzo, čineći ga idealnim za hitnu komunikaciju između dvije osobe. Također, proces slanja poruke je izuzetno jednostavan, a svi potrebni postupci su obavljeni automatski bez potrebe za dodatnom intervencijom.

E-pošta također omogućava pohranu raznih podataka u obliku dokumenata ili datoteka. Ovo omogućava ljudima da pohranjuju važne informacije i pristupe im bilo kada s bilo kojeg mjesta. Također se mogu slati fotografije, videozapisi i drugi multimedijalni sadržaji za pregled putem e-pošte.

E-pošta također omogućava ljudima da pristupe potrebnim informacijama bilo gdje i bilo kada. To znači da se mogu dobiti odgovori na pitanja, aktualizirati se o događajima ili dobiti upute bez potrebe za osobnim posjetima. Ovo olakšava onima koji ne mogu biti u blizini da stupe u kontakt sa svojim prijateljima ili obitelji.

U svakom slučaju, e-pošta je vrlo popularan način komunikacije jer donosi mnoge prednosti poput brze obrade poruka, lako pohrane podataka i pristup informacijama bilo gdje i bilo kada.

Kako zaštititi sebe i svoju e-poštu?

Kako biste zaštitili sebe i svoju e-poštu od neželjenih primanja, preporučujemo da koristite neke jednostavne sigurnosne mjere. Prvo, uvijek provjerite pošiljatelja prije otvaranja bilo koje poruke. Ako pošiljatelj nije osoba ili tvrtka koju poznajete, ne otvarajte poruku. Također je važno da pazite na prevare putem e-pošte, posebno ako je prilog uz poruku. Ako postoji prilog, provjerite njegov sadržaj prije otvaranja i nikada nemojte poslati osobnu informaciju ili pokrenuti bilo koji datoteku ako ste u sumnji. Također je preporuka da aktivirate značajku “Prikaži sliku” kako biste vidjeli pravu poruku i izbjegli slanje informacija.

See also  Što su bluetooth slušalice za mobitel

Drugi način da se zaštitite je da postavite snažnu lozinku i pazite na to da nitko drugi ne može doći do nje. Lozinke trebaju biti dugačke (najmanje 8 znakova), sadržavati različite vrste znakova (velika i mala slova, brojeve i posebne znakove) te trebaju biti periodično mijenjane. Osim toga, važno je imati antivirusnu zaštitu koja će blokirati spam poruke i druge štetne datoteke prije nego što stignu do vas.

Konačno, preporučujemo da obratite pažnju na upozorenja vezana uz e-poštu koja ističu nedolično ponašanje poput slanja velikog broja e-poruka ili čestih podataka. Ove vrste akcija mogu biti blokirane od strane provajdera usluga pa bi bilo dobro obratiti pozornost na takva upozorenja kako bi se spriječio pristup vašoj e-pošti drugim ljudima.

Kreiranje sigurne lozinke

Kreiranje sigurne lozinke važno je za zaštitu naše privatnosti i osobnih podataka. To je najjednostavniji način da se osigura da se nećemo osloboditi od naših osobnih podataka, pa stoga moramo biti oprezni pri kreiranju lozinki. Lozinka bi trebala biti jedinstvena i dulja od 8 znakova, s mješavinom različitih znakova, brojeva i velikih i malih slova. Također biste trebali izbjegavati korištenje riječi ili imena koja su povezana s vama ili vašim računalom, kao što su imena obitelji, postanski brojevi itd.

Korištenje sigurne lozinke

Kada ste napravili jedinstvenu lozinku, važno je da je redovito ažurirate. To će poboljšati sigurnost jer ćete izbjegavati dulje perioda korištenja iste lozinke. Također biste trebali biti oprezni pri dijeljenju svoje lozinke s drugima jer to može dovesti do neovlaštenog pristupa vašoj e-pošti. Ako ste u mogućnosti, preporučilo bi se da ne dijelite ni sa članovima obitelji kako biste spriječili zlouporabu.

See also  Što je internet televizija

U svakom slučaju bit ćete spremni za zaštitu vlastite privatnosti ako držite lozinku tajnom i povremeno je ažurirate.

Kako promijeniti postavke privatnosti na svojoj e-pošti?

Promjena postavki privatnosti na svojoj e-pošti je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena. Prvo, trebate se prijaviti u svoj račun e-pošte. Nakon što ste se prijavili, trebate pronaći opciju za postavke privatnosti. U većini slučajeva, možete je pronaći u gornjem dijelu okvira ili pod izbornikom „Opcije”. Kad pronađete opciju za postavke privatnosti, možete podesiti razinu vaše privatnosti prema potrebama. Možete odabrati da li želite da se vaša adresa e-pošte vidi drugim korisnicima ili ne. Također možete odabrati postavke kako bi bila omogućena provjera autentičnosti i potvrda čitanja poruka. Kad ste podesili sve postavke prema vašoj želji, morate spremiti promjene kako bi se one primjenile.

Postoje razni stupnjevi sigurnosti i privatnosti koje možete odabrati u svom računu e-pošte. Na primjer, možete omogućiti sigurnosni kod za sve vanjske pozive i poruke e-pošte kako biste osigurali da nitko drugi ne može čitati vaše poruke bez vašeg dopuštenja. Također, možete odabrati da li želite primati ponude i obavijesti putem e-pošte ili ne. Konačno, možete pregledati pravilnik o zaštiti podataka koji vam omogućava da dobijete više informacija o tome kako se vaša adresa e-pošte upotrebljava u vanjske svrhe.

Promjenom postavki privatnosti na svojoj adresi e-pošte osigurat ćete sebi sigurno iskustvo online suradnje te će bitno uticati na to da pohranite vrijedne informacije i podatke od nepovjerljivih osoba. Stoga je bitno da redovito provjerite postavke privatnosti na svom računu e-pošte kako biste osigurali maksimalnu sigurnost i diskreciju pri upotrebi interneta.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je webinar

Webinar je vrsta online seminara koji se sastoji od prezentacija i diskusija uživo. Koristi se za promociju proizvoda, edukaciju i razmjenu informacija između ljudi širom svijeta. Webinar pruža voditeljima mogućnost da povežu publiku, dijele sadržaj i odgovaraju na...

read more

Što je web hosting

Web hosting je usluga koja omogućuje postavljanje web stranica na internet. To se obično obavlja kroz dodjeljivanje prostora i resursa na poslužitelju za pohranu podataka i aplikacija koje čine web stranicu. Web hosting također osigurava veze između računala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This