Što je egzota? To je termin koji se odnosi na biljke i životinje koje nisu uobičajene u prirodnom staništu. Obično su to vrste koje su uzgajane ili dovedene iz drugih zemalja. Egzotične životinje i biljke obično se uzgajaju u zatvorenim okruženjima ili vrtovima, a ponekad se mogu naći i u akvarijima ili terarijumima.

Egzota je grana botaničke znanosti koja se bavi uzgojem i prezentacijom egzotičnih biljaka.

Vrste egzota

Egzotične biljke se odnose na vanjske biljke koje su uvedene u novo okruženje. Uglavnom se dolaze iz drugih dijelova svijeta, pa su ih naši preci počeli uzgajati da bi uveli boju i ljepotu u svoje vrtove. Egzotične biljke su neobične, jedinstvene i privlačne. Postoje različite vrste egzota kao što su drveće, grmlje, cvjetovi i vrtni ukrasi.

Najpopularnija vrsta egzota je drveće. Mnogi ih koriste za oblikovanje svojih vrtova ili za poboljšanje okoliša oko njihove kuće. Drveće može biti visoko ili nisko, a često se uzgajaju da bi se stvorila sjenovita mreža ili zaštitna zona u kojoj će biti sigurno sklonište ptica i drugih životinja. Također postoje egzotična drveća koja mogu biti dekorativna ili obojena s različitim bojama cvjetova tijekom godine.

Grmlje također predstavlja popularnu vrstu egzota. Oni mogu biti maleni ili visoki, a često se upotrebljavaju za oblikovanje rubova vrta ili za stvaranje granica unutar prostora. Oni mogu donijeti boju i mirise na vaš vrt tijekom godine.

Cvjetovi su još jedan popularan dio egzotičnih biljaka. Postoje mnoge različite sorte cvijeća koje mogu donijeti ljudima radost jer privlače pogled pažnje svojim jedinstvenim oblicima, bojama i mirisima. Osim toga, neki cvjetovi također se mogu upotrijebiti za proizvodnju lijekova.

Vrtni ukrasni elementi poput fontana, statua ili skulpture također se smatraju egzotičnim biljkama jer donose ljudima dodatnu radost i estetski dojam na njihovom vrtnom prostoru. Također postoji veliki broj drugih različitih egzotičnih biljaka poput praprotnih algi, glinene šljunke itd., Koje ljudima pružaju neprocjenjliva iskustva gledanja prirode.

See also  Što je pandorina kutija

Uzgoj egzota

Uzgoj egzota je zabavna i zahtjevna pojava. Kako bi se postigla uspješnost u uzgoju, potrebno je stalno pratiti i voditi brigu o rastućim biljkama. Prva stvar koja se mora učiniti jest odabrati dobru lokaciju za uzgoj egzota. Treba biti na sunčanom mjestu s puno svjetla, ali također treba biti dovoljno hladno da se biljka ne previše pregrijava. Također, potrebna je dobra drenaža kako bi se izbjeglo truljenje i smeće.

Kada odaberete odgovarajuću lokaciju, morate odabrati pravi tlo za uzgoj egzota. Potrebna je meka, bogata i organska tla s malo šljunaka ili drugih tvrdih čestica da biste postigli najbolje rezultate. Osim toga, trebat će vam i gnojačka komponenta koja će povećati količinu minerala u tlu te poboljšati nivo pH-a.

Nakon što imate odgovarajuću lokaciju i tlo za uzgoj egzota, slijedi sadnja biljaka. Prilikom sadnje obratite pažnju na dubinu sadnje – ne pretjerujte jer može uticati na rast biljke. Također obavezno osigurajte da ste postavili dobro drenirano područje ispod biljke kako biste spriječili stagniranje vode i truljenje korijena biljke.

Nakon što su sadnice posađene, potrebno je nadgledati rastegnutost listova kako bi se osiguralo da su one dobile dovoljnu vlagu i hraniva da bi normalno rasle i cvjetale. Osim toga, redovito pregledavanje tla je neophodno radi pravilne navodnjavanja i hranjenja biljaka adekvatnom hranom koja će im dati sve potrebne minerale za nastavak rasta.

Kako se egzote prenose?

Egzoti su vrste koje se prenose izvan njihova prirodnog staništa. To je često učinjeno za tržišne svrhe ili za ponuditi veću biodiverzitetu u određenim područjima. Međutim, egzoti mogu biti i korisni i štetni po lokalne ekosustave. Stoga je važno razumjeti načine na koje egzoti mogu biti preneseni.

See also  Što je štraca

Egzoti se mogu prirodno prenositi kroz međuspremnik, poput ptica ili štakora, ili putem prirodnih procesa, poput morskih tokova. Također se mogu prenositi i umjetno, poput transplantacije sjemenja ili staništa. Ovisno o načinu prenošenja, egzotika može biti brzo širena izvan njezina prirodnog područja.

Ljudske aktivnosti također igraju ulogu u širenju egzotike. Ove aktivnosti uključuju nekontroliranu isporuku riba i biljaka, transportne tokove robe i putovanja te otvaranje novih tržišta za inozemne proizvode. U tim okolnostima, može doći do uspostavljanja novih populacija egzotike koja bi mogla imati negativan utjecaj na lokalne ekosustave.

Stoga je važno kontrolirati dolazak inozemnih vrsta u područje koje nije njihovo prirodno stanište i spriječiti nekontrolirano širenje egzotike po cijelom svijetu. Koncept „ekološke barijere“ omogućava da se pronađe bolji način za upravljanje invazivnim vrstama te da se spriječe daljnje širenje nepoželjenih vrsta u novim okruženjima.

Prednosti uzgoja egzota

Uzgoj egzota nudi mnoge prednosti i to je jedan od razloga zašto se mnoge vrste uopće i uzgajaju. Prva prednost je da se mogu prilagoditi različitim uvjetima okoliša, što znači da ih je moguće lako uzgajati na mjestima koja bi inače bila nepogodna za normalnu biljnu produkciju. Također, egzoti su otporniji na bolesti i štetnike, što znači da će biti manje potrebno održavanje. Osim toga, većina egzota ima neobičan izgled koji privlači pažnju ljudi, što pomaže u povećanju prodaje. U nekim slučajevima, egzoti mogu biti otporniji od domaćih vrsta na promjene temperature i atmosferski tlak, pa se često koriste za smanjenje rizika od oštećenja uslijed ekstremnih vremenskih uvjeta.

Egzoti također nude sve veću popularnost među ljudima koji se bave uzgojem bilja jer oni nude nešto malo drugačije nego tradicionalne vrste. Oni također mogu biti prilagođeni različitim klimatskim uvjetima, a to može biti jako korisno ako namjeravate proizvoditi bilje na drugom području ili državi. Također postoji još jedna velika prednost: većina egzota je dekorativnih boja i oblika, tako da ćete stvoriti lijepo okruženje oko vašeg posjeda ili neke druge lokacije.

See also  Što su prištići

Štetne posljedice uzgoja egzota

Uzgoj egzotičnih biljaka može imati štetne posljedice. Kada se uvozi ili uzgaja egzotična biljka, postoji mogućnost da ona bude prenesena na druge vrste biljaka i stvori novu vrstu štetnika ili bolesti. Ovo je posebno problematično jer se nova vrsta može brzo proširiti i uništiti postojeću floru i faunu. Također, kada se uvezu određene vrste egzotičnih biljaka, postoji mogućnost da oslabe lokalnu ekološku ravnotežu jer su neke od tih biljaka invazivne. Invazivna biljka može zauzeti prostor koji je bio ranije korišten od strane autohtonih vrsta, što bi dovelo do smanjenja broja autohtonih vrsta na tom području.

Uzgoj egzotičnih biljaka može dovesti do uništenja prirodnih staništa i poremetiti lokalni ekosustav. To često nastaje uslijed nesmotrenog iskorištavanja okoliša i prekomjerne površine zemljišta za uzgoj tih biljaka. Također, neke od tih Egzotičnih vrsta mogu biti alergene ili otrovne za lokalni ekosustav, što bi eventualno dovele do devastacije. Na primjer, crvena glogovnica (Ipomoea rubra) je invazivna vrsta koja je ugrožena autohtonim biljkama u Meksiku.

Konačno, cijena egzotičnih biljaka često je visoka i nije prihvatljiva za većinu ljudi. Ovo može dovesti do nepoštenog trgovanja ili nelegalnog preuzimanja po nižim cijenama bez obrane originalnom proizvođaču. To bi moglo uticati na trajanje tradicionalnih tehnika uzgoja ove vrste biljaka.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This