Što je Flamengo? Flamengo je najpopularniji brazilski klub nogometa. Osnovan je 16. veljače 1895. godine u Rio de Janeiru i jedan je od najuspješnijih klubova Brazila, s pet naslova Lige prvaka Južne Amerike, četiri naslova Svjetske lige klubova FIFA-e i mnoge druge trofeje. Također su osvojili 41 Državni prvenstvo, uz rekordnih 38 zaredom od 2006. do 2019. godine.

Flamengo je prvi put spomenut 1883. godine kao skupina studenata na Gimnaziji u Rio de Janeiru. Iste godine, 15. veljače, skupina se okupila u hotelu „Globo“ gdje su osnovali „Sociedade Esportiva Flamengo”. To je postalo prvo športsko društvo u Brazilu i prva nogometna momčad u zemlji. Prvi uspjeh Flamenga je osvojeno 1914. godine kada su osvojili brazilsko prvenstvo, a 1948. godine osvajaju svoju prvu Brazil Copa Rio titulu. U idućih nekoliko desetljeća postaju najuspješnija brazilska momčad, osvojivši više od 50 trofeja, uključujući i sedam naslova prvaka Brazila i četiri naslova Lige Prvaka Kopa Libertadores.

Flamengo se također proslavio po svojim humanitarnim akcijama, posebno u ranim 2000-ima kada su pomogli žrtvama potresa 2001. godine koji se dogodio u obližnjoj gradovima Sao Joao de Meriti, Nova Iguacu i Nilopolisu.

Flamengo, Pobjednik Lige Prvaka

Flamengo je brazilski fudbalski klub iz Rija de Janeira. Klub je osnovan 1912. godine i trenutno nosi naziv Clube de Regatas do Flamengo. U proteklom stoljeću, Flamengo je postao jedan od najuspješnijih klubova u Brazilu i aktivno je sudjelovao u mnogim međunarodnim natjecanjima. U sezoni 2019., Flamengo je osvojio titulu Lige prvaka, što ga čini prvim brazilskim klubom da to postigne.

Flamengo se može pohvaliti nekoliko trofeja na međunarodnom nivou, uključujući tri titule Kupa Libertadores iz 1981., 1983. i 2019. godine te dvije titule Kupa Interkontinentala iz 1981. i 2019. godine. Osvojenu titulu Lige prvaka u 2019., osigurao im je mjesto na Svjetskom klupskom prvenstvu 2020., gdje su se plasirali do polufinala uspješno pobijedivši španjolski Real Madrid u procesu.

See also  Što je hrok

U posljednjoj deceniji, Flamengo je postao poznat po svojoj dominaciji na domaćoj sceni; osvojili su 17 trofeja od 2010-2020, što uključuje sedam naslova brazilske lige i tri naslova Kupa Brasileiroa. Klub također ima dugu tradiciju uspjeha na domaćoj sceni; oni su osvojili preko 50 trofeja zajedno sa 35 naslova starih Campeonato Carioca i 24 naslove Carioca Championship.

Svi ovi uspjesi čine da Flamengo ostane jedan od najpopularnijih fudbalskih klubova u Brazilu, a uticaj se proteže i van granica zemlje; prema izvještajima, Flamengo ima više od 60 miliona navijača širom svijeta, što ga čini jednim od najpopularnijih sportskih timova na planeti.

Trofeji Flamenga

Flamengo je jedan od najtrofejnijih klubova u Brazilu. Osvojili su veći broj domaćih i međunarodnih trofeja. U Brazilu, Flamengo je osvajao Campeonato Brasileiro Série A, Campeonato Carioca i Copa do Brasil, dok u međunarodnim utakmicama osvajač je Kupa Libertadores i Intercontinental Cup.

U svojoj domovini Flamengo je osvojio 30 naslova prvaka: 16 naslova državnog prvaka u Campeonato Carioca, 5 naslova prvaka države u Campeonato Brasileiro Série A, 6 naslova prvaka države u Copa do Brasil i 3 naslova prvaka države u Copa dos Campeões. Osim toga, Flamengo je osvojio i 8 Supercopas do Brasil, 1 Torneio Roberto Gomes Pedrosa, 2 Torneios Rio-São Paulo i 4 Taça Guanabara.

Najveći uspjeh za Flamengo na međunarodnoj razini bio je osvajanje Kupa Libertadores 2019., što je bio njihov prvi uspjeh u tome trofeju. Također su osvojili Intercontinental Cup 1981., što je bila nagrada za osvajanje Kupa Libertadores te godine. Osim toga, osvojili su još 3 trofeja Sudamericana: 1983., 1992. i 2018. godine.

Treneri Flamenga

Flamengo je imao neke od najboljih trenera u Brazilu i šire. Evandro Guimarães, Renê Simões, Paulo César Carpegiani, Vanderlei Luxemburgo i Joel Santana bili su neki od najpoznatijih trenera koji su vodili klub. Trenutno je Flamengo pod vodstvom trenera Jorge Jesusa. On je preuzeo klub u prosincu 2019., a do sada je imao izvrsne rezultate.

See also  Što je sada

Igrači Flamenga

Flamengo ima mnoge izvrsne igrače, ali netko među njima izdvaja se. To su Gabriel Barbosa, Everton Ribeiro i Bruno Henrique. Gabriel Barbosa je brazilski napadač čiji talent nikad ne jenjava. Everton Ribeiro ima sposobnost da stvara prilike za svoje suigrače i pokazuje pravi liderstvo na terenu. Bruno Henrique se može pohvaliti izuzetnom brzinom i sposobnošću da pronađe pogodna rješenja u napadačkim situacijama.

Utakmice i turniri Flamenga

Flamengo je jedna od najboljih klubova u Brazilu. Osim toga, to je jedan od najpoznatijih klubova na svijetu. Njihovi utakmice i turniri privlače velike mase navijača. Kao najtrofejniji klub u Brazilu, s više od 40 nacionalnih trofeja, Flamengo se sprema za još jednu sezonu napornih utakmica i turnira.

Nadalje, Flamengo ima razvijenu momčad kako bi osigurala uspješne mečeve i turnire. Momčad su činili neki od najboljih igrača u Brazilu, poput Paqueta-ja, Gabiga i Rodrigues-a. Dodatno je potrebno istaknuti da se momčad sastoji od igrača iz cijelog svijeta – španjolskog napadača De Arrasy, argentinskog veznog Regin-oa te portugalskog braniča Menezes-a. S tako talentiranom postavom igrači mogu osvajati trofeje za svoj klub po jednom trenutku.

Konačno, Flamengo ima dugu povijest uspjeha u domaćem i međunarodnom okruženju. U posljednjoj sezoni su osvojili Copa Libertadores i Club World Cup te postali prvi brazilski klub koji je osvojio ovaj trofej. Također su osvojili mnoga drugi domaći trofeji poput Rio de Janeiro State Championship and Brazilian Cup. U skoroj budućnosti vidjet ćemo još više uspjeha u utakmicama i turnirima zahvaljujući talentiranoj postavi igračima Flamengo-ja.

Navijači Flamenga

Navijači F.C. Flamenga, poznati kao ‘Mengão’ u Brazilu, predstavljaju jednu od najvećih i najglasnijih navijačkih skupina na svijetu. Navijači se mogu pohvaliti dugom poviješću koja datira još iz 19. stoljeća i čvrstim povezivanjem s klubom. U ovom trenutku, nema drugog mjesta na svijetu gdje se okupi toliko strastvenih navijača na jednom mjestu. Postoje tisuće navijača Flamenga širom Brazila, ali također postoje velike grupe fanova diljem svijeta, što čini klub globalnim fenomenom.

See also  Što je kapelščak

Navijači Flamenga su poznati po svojoj strasti i odanosti prema klubu. Svaki put kad se igra utakmica doma ili vani, stadion je pun navijača u crveno-plavoj boji, što dodatno podiže atmosferu uoči utakmice. Oni također imaju višestruke znamenite zvižduke i pokrete ruku koji su postali sinonim za ovog navijačkog tima. Navijačima je dopušteno da nose transparentne poruke podrške svojoj ekipi, a neki od najpoznatijih transparentnih poruka su „Viva Mengão“ i „A Vitória é Minha“ (Pobjeda je Moja).

Navijačima je također dopušteno da nose simbole Flamengove loze prije utakmica; simbolizujući njihov odnos s ovim klubom iz srca Brazilske zemlje. Oni često nosili crveno-plavu maramu oko vrata koja podsjeća na boju dresova njihove ekipe te se moglo vidjeti mnogo ljudi u crvenim majicama ispisanim s imenima i velikim natpisima poput “Viva Mengão”. Plava boja marame simbolizira plave oceane Jadranskog mora dok crveno-plavo označava nebo prepuno oblačaka.

U posljednjoj dekadi, navijačka skupina Flamengoa postala je još veća unatoč teškoćama ove momadi u razdoblju od 2010.-2020., a broj fanova se stalno povećava širom svijeta. Oni su jako cijenjen tim jer su uspjeli postati globalni fenomen bez obzira na to da li igraju dobro ili loše u bilo kojoj ligi ili natjecanju u brazilskoj nogometnoj ligi. Usprkos tome što igraju sezone do sezone, navijačka skupina ostaje vjerana momadi i prikuplja supporterse diljem planete!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je personifikacija

Personifikacija je literarna tehnika koja se koristi za davanje ljudskih osobina neživim objektima ili pojmovima. To pomaže učiniti da se čitatelji osjećaju blisko i vezano za slike koje su stvorene u određenom djelu. Ova tehnika vam omogućuje da prenesete osjećaje i...

read more

Što je kolnik

Što je kolnik je starodrevna igra koja se igrala u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka. Iako se ne zna tačno kada je prvi puta izumljena, tradicija se prenosi s generacije na generaciju. Igra se bazira na pravljenju i skupljanju bodova koristeći figurice ljudi, životinja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This