Što je general motors

by Apr 9, 2023Auto0 comments

General Motors je američka korporacija koja se bavi proizvodnjom i distribucijom automobila i drugih proizvoda. Osnovana je 1908. godine od strane Williama Crapa, Charlesa Ketteringa, Frederica Smitha i by J.P. Morgan-a Jr., General Motors postala je jedna od najvećih i najutjecajnijih robnih marki na svijetu.

General Motors je američka korporacija koja se bavi proizvodnjom automobila, dijelova i servisa. Osnovana je 1908. godine i danas posluje u više od 150 zemalja. U vlasništvu su brojni automobilski brendovi poput Buicka, GMC-a, Chevroleta, Cadillac-a i Opela.

Historijat General Motorsa

General Motors (GM) je jedna od najvećih i najstarijih kompanija u Sjedinjenim Državama. Osnovan je 1908. godine kada je William C. Durant uzeo u vlasništvo nekoliko malih automobilskih kompanija i formirao General Motors Corporation (GMC). Do 1914. godine, GMC je postala najveća proizvođač automobila u SAD-u, a do 1924. godine postala je najveća kompanija na svijetu. GM se bavi proizvodnjom vozila, dijelova i pogonskih sklopova za automobilsku industriju, te obradom metala i plastike za različite industrijske sektore.

Kompanija se također bavi financijskim uslugama preko svoje podružnice General Motors Financial Company, Inc., koja pruža financiranje za prodaju vozila i usluge poput leasinga, financijskih plasmana i otplate kredita. U posljednjih nekoliko godina, GM se fokusirao na unapređenje svoje ekološke prihvatljivosti proizvodnje, obogaćivanje svoje ponude električnih vozila i razvijanje novih tehnologija poput autonomnih vozila.

U 2008., GM je proveo reorganizaciju pod okriljem Zakona o stečaju iz 2005., što mu je omogućilo da preuzme stari dugovi i da se reorganizuje kao nova kompanija koja će biti spremna za novi početak. U 2010., nova GM Corporation počela je sa radom nakon što su države SAD-a i Kanada dale 10 milijardi dolara vladi otkupiti određeni dio akcija od dosadašnjeg vlasnika – Akcijskih fondova Stečaja GMS-A generalne oporuke iz 2009.. Tokom perioda restrukturiranja, GM je također prodao svoju europsku diviziju Opel/Vauxhall kompaniji PSA Group 2017. godine.

See also  Što su oznake na gumama

Danas, General Motors dominira na tržištu automobila u SAD-u sa četiri brenda: Chevrolet, Buick, GMC i Cadillac. U 2019., GM prodao više od 7 miliona vozila širom svijeta u većim tržištima poput SAD-a, Kine i Brazila te manjim tržištima poput Turske i Južne Koreje. Kompanija također ima prisustvo na međunarodnom tržištu sa svojim proizvodima Chevrolet Europe and International Operations (Chevrolet EUIO) te podružnicama Holden Australia (Holden AU) and Vauxhall Motors UK (Vauxhall UK).

Proizvodi General Motorsa

General Motors je jedan od vodećih proizvođača automobila na svijetu. U svojoj paleti proizvoda ima veliki izbor automobila, kamiona i komercijalnih vozila. Automobili kompanije General Motors uključuju brendove Chevrolet, Buick, GMC i Cadillac. Chevrolet nudi širok raspon automobila za osobne potrebe od osobnih limuzina do SUV-ova i pick-upa. Buick je poznat po svojim luksuznim modelima limuzina i SUV-ova, dok GMC nudi opcije za više zahtjeva kupaca, uključujući terenca, vanove i pick-upove. Cadillac pruža luksuznu paletu automobila uključujući limuzine, coupeove i SUV-ove.

General Motors također proizvodi komercijalna vozila koja se mogu prilagoditi potrebama različitih industrija. Njihovi kamioni pokrivaju svega – od malih distributera do najtežih teških dostavnih vozila. Također proizvode autobuse za putnički prijevoz te prekomorske traktore za prijevoz na malim površinama. Nenamjenska vozila koja se mogu prilagoditi zahtjevima individualnih potrošača također su dio njihovog portfolia proizvoda.

General Motors je dugo bio vodeći proizvođač automobila diljem svijeta. Nastavlja se prilagođavati novim trendovima tehnologije automobilizma i usmjerava svoje resurse na razvoj novih naprednih motorističkih sustava i tehnologija pogona na energije iz obnovljivih izvora energije poput električnog pogona na struju ili goriva štedljivog motora s unutarnjim izgaranje

Dividenda General Motorsa

General Motors je poznata američka kompanija koja se bavi proizvodnjom automobila. Dividenda General Motorsa (GM) je jedan od najstarijih i najstabilnijih dividendnih programa u SAD-u. Od svog osnivanja 1929. godine, GM je redovito isplaćivao dividende svojim vlasnicima dionica. U 2020. godini, General Motors je isplatio više od 2,5 milijardi dolara u dividendama svojim vlasnicima dionica.

See also  Kakav je auto bmw 3

Dividende se obično isplaćuju vlasnicima dionica nekoliko puta u godini i mogu biti fiksne ili promjenjive. Na primjer, General Motors je 2020. godine isplatio četiri dividende svojim vlasnicima: jednu za prvu polovicu godine i tri za drugu polovicu godine. Dividenda može biti izražena kao fiksna iznos po dionici ili kao postotak cijene dionice na dan isplate dividende (dnevna stopa). U slučaju GM-a, stopa dnevne dividende bila je 0,38 USD po dionici na dan 17. travnja 2020., što bi značilo da bi vlasnik jedne dionice GM-a dobio 0,38 USD u dividendama na taj dan.

GM ima dugoročnu strategiju povezanu s dividendama koja pomaže u održavanju stabilnosti njihove dividenske politike i omogućava vlasnicima dionica da očekuju redovitu isplatu dividendi svake godine. Kompanija također može povećati iznos dividendi svake godine kako bi privukla nove ulagače i poduprla postojeće ulagače u njihovom dugoročnom ulaganju u kompaniju GM-a.

Utjecaj General Motorsa na tržište

General Motors (GM) je jedna od najvećih svjetskih automobilskih kompanija. Od osnutka u 1908. godini, GM je postao vodeći svjetski proizvođač automobila i ostvaruje značajne promjene na tržištima širom svijeta. GM se bavi proizvodnjom, prodajom, servisiranjem i financiranjem vozila širom svijeta, a također ima i brojne druge divizije koje se bave proizvodnjom komponenti za vozila.

GM je pronašao poseban način da se uklopi u tržišne trendove. Uspio je povezati svoje proizvode s potrebama potrošača i to mu je omogućilo da postane vodeća sila na globalnom tržištu. Na primjer, GM mijenja svoju liniju modela kako bi odgovorili zahtjevima različitih potrošačkih skupina. Također razvija nove tehnologije, poput električnih vozila, radi pružanja bolje usluge kupcima. GM također ulazi u nova tržišta preko inovativnih poslovnih modela poput usluge ‘Uber’.

See also  Što je auto osiguranje

GM-ovo prisustvo na globalnom tržištu dovelo je do izrazitog utjecaja na okoliš. Prvenstveno, povećana proizvodnja automobila rezultira većim emisijama stakleničkih plinova i drugih onečišćivača okoliša. Međutim, GM se trudi da nadoknadi negativne posljedice svoje prisutnosti čineći ulaganja u obnovljive izvore energije i ograničavanje emisija stakleničkih plinova isporukama električnih vozila u više zemalja diljem svijeta.

U cilju povezanosti sa zajednicama u cijelom svijetu, GM provodi različite programe suradnje koji pomažu lokalno stanovništvo da nauče o sigurnoj upotrebi automobila i drugim temama vezanim uz prometnu sigurnost te sudjeluju u radionicama obuke zapošljavanja . Također sudjeluju u programima obuke odraslih radi unapređenja nacionalnih standarda radne sposobnosti s ciljanim skupinama ljudi koji su rano napustili školovanje .

U cilju jačanja svoje pozicije na globalnom tržištu i dalje jačanja uticaja na isto , GM stalno radi na unapređenju svoje poslovne strategije , tehnologija , proizvoda i programima suradnji . Time , GM nastavlja bitno uticati na globalno tržiste automobila , ali također pomaže lokalne zajednice širom svijeta .

John

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Kakav je auto dacia bigster

Dacia Bigster je novi SUV iz Dacije koja se nedavno pojavila na tržištu. Ovaj robustan i svestrani automobil donosi mnogo toga za ponuditi. Snažan i pouzdan motor, snažna i moderna estetika te snažne performanse čine ga jednim od najboljih automobila koji su...

read more

Kakav je auto camaro

Kamaro je američki sportski automobil koji je proizveden od strane General Motors-a u 1967. godini. Automobil ima izuzetnu brzinu, snagu i izdržljivost, što ga čini idealnim za vožnju na auto utrkama. Kamaro je postao jako popularan u SAD-u i širom svijeta, postajući...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This