Što je IBAN? IBAN je skraćenica za Međunarodni Broj Banke (International Bank Account Number). Predstavlja međunarodno prihvaćeni sustav za identificiranje bankovnih računa, koji se koristi u cijeloj Europi i šire.

IBAN (Međunarodni broj banke) je međunarodni standard koji identificira bankovne račune za internacionalne transakcije. Sastoji se od alfanumeričkih znakova koji odgovaraju nacionalnoj šifri zemlje, nacionalnom broju banke, sort kodu, te broju osobnog računa.

Gdje se koristi IBAN?

IBAN, skraćenica za Međunarodni Bankarski Broj Računa, služi za jednostavnu identifikaciju finansijskih računa u međunarodnim transakcijama. IBAN je obavezna dio plaćanja u zemljama članicama Europske unije, ali se može koristiti i u drugim državama. IBAN omogućava brza, sigurna i jednostavna međunarodna plaćanja.

IBAN se koristi prilikom plaćanja između dviju osoba ili organizacija u različitim državama. To uključuje obične transakcije poput uplata i isplata novca, poklona ili donacija. Također se koristi prilikom elektroničkog plaćanja usluga i robe te tijekom međunarodnih bankarskih transakcija.

IBAN se može koristiti za poštansko plaćanje ili plaćanje preko interneta putem usluga poput PayPal-a ili Western Union-a. Također je moguće platiti strani račun putem bankovne transferne transakcije sa svojim domicilnim računom preko bankovnih aplikacija. U svakom slučaju potrebno je navesti točan IBAN broj primatelja da bi se osiguralo da novac stigne sigurno na željenu adresu.

Što je međunarodna bankovna adresa (BIC)?

Međunarodna bankovna adresa (BIC) je jedinstveni identifikator koji određuje financijske institucije i služi za razmjenu financijskih podataka između banaka na međunarodnoj razini. Uglavnom se koristi za transakcije koje se obavljaju u međunarodnim valutama. BIC se sastoji od 8 ili 11 znakova, ovisno o nacionalnoj regulativi i pravilima SWIFT-a (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – globalne organizacije koja služi za pružanje sigurnih i brzih usluga financijskog prijenosa. BIC je sastavni dio IBAN-a (Međunarodnog broja računa banke).

See also  Što je objektivnost

BIC se često naziva i SWIFT kodom, ali to nije točan termin jer postoje druge organizacije koje koriste isti standard za adresiranje financijskih transakcija. Koristeći BIC, banke mogu brzo provjeriti točnu adresu, ime i broj računa primatelja. To uvelike olakšava proces obrade podataka i smanjuje mogućnost pogrešnih informacija.

Sastavni dijelovi IBAN-a

IBAN je skraćenica za Internacionalni Bankovni Broj Računa, koji se sastoji od niza znakova koji označuju banku i broj računa. To je standardizirani oblik bankovnog računa za međunarodno plaćanje između banaka i financijskih institucija u Europi. Jedinstvenost IBAN-a omogućuje brže i sigurnije plaćanje u različitim državama. Sastavni dijelovi IBAN-a su sljedeći:

Prvo slovo ili dva slova označavaju državu. U Republici Hrvatskoj to je HR, što će se nalaziti na početku IBAN-a.

Sljedeći dio je pokazatelj bankarstva ili banke, što može biti dio broja banke, odnosno nekoliko brojeva kojima se identificira vlasnik računa. U Republici Hrvatskoj to čine prva dva ili tri broja.

Treći dio su troznamenkasti pokazatelji osobnih podataka o vlasniku računa. Ovaj dio sadrži informacije o vlasniku računa poput OIB-a ili datuma rođenja.

Posljednji dio je 16 znamenki koje predstavlja sam račun vlasnika, tako da je cijeli format IBAN-a sastavljen od države (HR), identifikator banke (HRXX) te 16 znamenki računa.

IBAN

IBAN (Međunarodni bankovni broj računa) je međunarodno označavanje za bankovne račune u Europi i drugim dijelovima svijeta. IBAN je standardiziran format koji se koristi u mnogim zemljama i koji se sastoji od broja, slova i simbola. Ova standardizacija omogućuje prijenos novca između različitih banaka bez poteškoća. Svaka zemlja ima svoju vlastitu verziju IBAN-a.

IBAN obično sadrži 16-34 znaka, ovisno o zemlji. Ovi znakovi mogu biti slova, brojevi ili posebni simboli. Npr., Primjer IBAN-a za Hrvatsku je HR1210010051863000160, što sadrži 18 znakova: 2 slova (HR), 14 brojeva (1210010051863000160) i 2 posebna simbola (-). Prva dva slova ukazuju na državu, a preostali brojevi čine jedinstvene informacije o vlasniku računa.

See also  Što je plomba

IBAN ima mnoge prednosti: omogućava lakše praćenje plaćanja, pridonosi sigurnosti i minimalizuje rizik od pogreške prilikom unosa podataka o računu. Također povećava brzinu obrade transakcija jer se automatski provjerava valjanost IBAN-a unutar sustava banke ili organizacije koja obrađuje transakciju.

Provjera valjanosti IBAN-a

IBAN (Međunarodni bankovni broj računa) predstavlja standardiziranu metodu za identifikaciju računa u međunarodnim transakcijama. Također, IBAN se koristi za provjeru je li uneseni broj računa ispravan i dostupan u sustavu. Postupak provjere IBAN-a, čiji je cilj osigurati točnost unesenih podataka, obuhvaća složen postupak kontrole, gdje se provjerava da li su svi znakovi koji čine IBAN ispravni.

Kontrolna shema koja se primjenjuje pri provjeri IBAN-a temelji se na ISO 13616 standardu. U tom smislu, tehnička specifikacija ISO 13616 pruža sredstva potrebna za validaciju IBAN-ova uz pomoć algoritma koji označavamo kao Modulo 97-10 ili “ISO 7064:2003”. U ovom algoritmu se prvo vrši provjera valjanosti formata IBAN-a jer postoje propisi o tome u kojoj bi formi trebalo biti naveden i što bi svaki niz znakova trebao sadržavati.

Nadalje, Modulo 97-10 ili “ISO 7064:2003” algoritam provjerava da li je vrijednost navedenog IBAN-a točna. Kako bi bilo moguće proizvesti ispravne rezultate, izvršava se transformacija znakova u brojeve i nakon toga pohranjuju na odgovarajuće mjesto na modularnoj tablici. Nakon što su indeksirani svi brojevi, onda se provede Modular 97 operacija nad nizom i ako je rezultat jednak 0, onda je uneseni IBAN ispravan i valjan te priznaje se od strane sustava.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prljava bomba

Što je prljava bomba? Prljava bomba je vrsta atomske bombe koja se razlikuje od običnih nuklearnih oružja po tome što koristi izotope radioaktivnih materijala umjesto čistog nuklearnog materijala. Ova vrsta bombe može biti mnogo opasnija od obične atomske bombe, jer...

read more

Što je prizemni ozon

Što je prizemni ozon? Prizemni ozon je vrsta ozonskog sloja koji se nalazi blizu površine Zemlje, u rasponu od nekoliko desetina do nekoliko stotina metara. To je oblik toksičnog onečišćenja zraka, koje nastaje uslijed proizvodnje određenih industrijskih kemikalija i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This