Što je ihtiosaur? Ihtiosauri su vrsta dinosaura koji su živjeli u moru, obično u srednjem do kasnom periodu Jura ili ranom periodu Krede. Imali su dugačke repove i kratke noge, što im je omogućilo da se lako pomaknu u vodi. Ovi drevni morski reptili bili su uglavnom plodovi, ali neki od njih mogli su doseći veliku veličinu.

Ihtiosaur je vrsta davno iskorištenih reptila iz obitelji Plesiosauridae. Nalaze se u fosilima iz geološke sredine Jurskog razdoblja. Ihtiosaure su bili kopneni predatori s dugim vratom i malim glavama.

Ihtiosauri

Ihtiosauri su bili vrsta velikih morskih reptila koji su živjeli u razdoblju od 200 do 90 milijuna godina prije današnjeg dana. Oni su bili jedan od najuspješnijih i najrasprostranjenijih plesnjaka svog vremena. Uobičajena duljina tijela ihtiosaura je oko 10 metara, a njihova posebna karakteristika bila je rep sa dvostrukim repnim perajama. Imali su također četiri noge s razvijenim prstima na prednjoj strani, ali bez palca na stražnjim nogama. Ihtiosauri su općenito imali kopljastu glavu i mali plutajući vrat, a obično su bili prekriveni sivom ili zelenom ljuskom sa šarama boja. Njihove glave obično se mogu prepoznati po dugačkim ustašcima ispunjenim oštrim zubima s uskim zagrizom.

Neki stručnjaci smatraju da su ihtiosauri imali sposobnost da lete, poput ptica, zahvaljujući posebnom obliku repnih peraja koje bi mogli pomicati naprijed i natrag da bi stvorili potiskivanje vode i letjeti. Iako to nije dokazano, to je jedna od teorija o njihovoj mobilnosti koja je postojala u prošlosti. Također se misli da im je omogućilo da se brzo prebacuju između morskih zona gdje su hranili ribe i insekte te druge male životinje.

Gdje se ihtiosauri uočavaju?

Ihtiosauri su bili prekrasna međuzvjezdana bića koja su živjela u razdoblju od oko 250 do 90 milijuna godina prije danas. Ovi reptili su postali poznati po svojoj izuzetnoj brzini i vodenoj okolini. Nažalost, ihtiosaur je izumro prije otprilike 90 milijuna godina, tako da je teško uočiti žive primjerke. Međutim, mnogi fosili ovih prekrasnih bića još uvijek se nalaze diljem svijeta, pa čak i u Hrvatskoj.

See also  Što je giga

Fosili ovih prekrasnih bića mogu se naći diljem svijeta, ali neki od najbolje očuvanih i najpoznatijih fosila nalaze se na lokacijama poput Jurske doline u Engleskoj i Solnhofena-Lithographic Limestone Formaciji u Njemačkoj. Iako postoji nekoliko fosila pronađenih unutar granica Hrvatske, većina njih je pronađena blizu sredozemne obale Italije, na lokaciji poznatoj kao Monte San Giorgio. Ova lokacija ima neke od najbolje očuvanih trijas fosila na svijetu.

Danas postoje mnogi muzeji diljem svijeta koji pružaju priliku da se upozna sa starim ihtiosaurima. U muzeju Mecklenburg-Vorpommern u Nemačkoj možete vidjeti jedan od najvećih otkrivenih fosila jurskih vremena – plesiosaurusa zvanog ‘Gronausaurus’. U istom muzeju možete vidjeti i Skelet plesiosaura zvanog ‘Kronosaurus’. U muzeju Paleontološkog društva Sibirskog saveza (SibPA) možete vidjeti skelet plesiosaura zvan ‘Kronosaurus boyacensis’, koji je pronađen u Kolumbiji. Muzeji diljem Europe također imaju impresivne kolekcije fosila starih između 200 do 250 milijuna godina, poput Muzeja Paleontologija Klagenfurta u Austriji i Muzeja Sokolovskog centra paleontologija (SCPP) u Rusiji.

U Hrvatskoj postoje neka od najbolje očuvanih trijskih fosila na svijetu, posebno ona koja su pronađena na Monte San Giorgio I to područje je dio UNESCO-ve Svjetske baštine koja omogućava posjetitelima da istraže ove male veličanstvene špilje puno fosila starim više od 200 milijuna godina. Na Monte San Giorgio mogu se naći ostaci više vrsta plesiosaura, megalosaureta i drugih stvorova iz razdoblja Triasa . Također tu možete pronaći mnoge druge lokalitete gdje se mogu naći razne druge nove vrste biota Triasa.

Kako su ihtiosauri preživjeli?

Ihtiosauri su preživjeli zahvaljujući svojoj prilagodljivosti okruženju. Njihova tijela su prilagođena plivanju u moru, što im je omogućilo da pronađu hranu i da se lako kreću između različitih ekosustava. Također, njihova kostura je bila jako snažna i fleksibilna, što im je dalo mogućnost da se brzo okreću i manje su ranjivi na napade predatora. Ihtiosauri su također imali veliku prednost u odnosu na druge morske životinje jer su mogli puzati po površini da bi pronašli hranu. To im je omogućilo da prežive u raznim okruženjima koja su drugim vrstama bila neprihvatljiva.

See also  Što je hsu

Kombinacija ove prilagodljivosti, fleksibilnosti i sposobnosti kretanja po površini dovela je do dugog uspjeha ihtiosaura u prirodi. U stvari, ova vrsta morskih reptila postojala je milijunima godina prije nego što se dogodio masovni izumiranje dinosaura 65 milijuna godina prije danas. Iako nisu bili otporni na promjenama okoliša, oni su preživjeli zahvaljujući svojoj sposobnosti da se brzo prilagode novim okolnostima.

Što je dovelo do nestanka ihtiosaura?

Ihtiosauri su vrsta dinosaura koja je živjela u morskom okolišu u razdoblju od oko 245 do 65 milijuna godina prije. Ihtiosaur se smatra najvećim morskim reptilom svih vremena. Iako nema jedinstvenog konsenzusa o točnom uzroku nestanka ihtiosaura, postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju njihovu smrt. Teorije se mogu podijeliti u dvije glavne kategorije: unutarnji i vanjski faktori. Unutarnji faktori obuhvaćaju stvari poput promjena u okolišu koje su utjecale na prehranu i reprodukciju; dok vanjski faktori mogu uključivati ​​stvari poput sudara asteroida ili velikih geoloških događanja.

Jedna od najpopularnijih teorija o nestanku ihtiosaura je da je bio posljedica zračenja na Zemlji, što je rezultiralo smrću većine životinjskih vrsta, vjerojatno uslijed asteroida ili cometa koji su se sudarili s Zemljom. Ovo bi moglo biti poticaj za masovni ekstinkciju dinosaura, uključujući i ihtiosaura, jer je zračenje uništilo morske ekosustave kojima su se hranili i spriječilo njihov opstanak. Druga teorija govori o tome da su se globalne temperature dramatično spustile tijekom vremena, što bi moglo biti razlog zbog čega su mnogi morski organizmi bili uništeni, a time i ihtiosauri.

Treća teorija objašnjava da je pretjerano ribolov također doprinio nestanku ovog morskog reptila jer ribolovci više nisu imali puno ribe za uloviti pa su morali tražiti druge načine zarade. To bi moglo biti poticaj za masovni propad ihtiosaura jer bi ribolovci ulovili previše ribe s ciljem prehrane ljudima ili proizvodnje određenih proizvoda poput masti ili balege. Također bi to moglo utjecati na reproduktivni uspjeh organizma jer bi time bilo manje šansi da će mlade biti uspješno sposobne preživjeti postupak sazrijevanja na slobodi.

See also  Što je najjeftinije

Značajke Ihtiosaura

Ihtiosauri su bili vrsta vodenih reptila koji su živjeli u Jurskom periodu. Bili su među prvim poznatim plavim sisarima. Ihtiosauri su imali neke značajne fizičke karakteristike koje ih čine jedinstvenima. Također, oni su bili jedini sisari koji su postojali tokom Jurskog perioda.

Najkarakterističnija značajka ihtiosaura je njihova velika glava i dugo tijelo s mnogo rebara. Njihova glava je bila oblikovana poput lopte, s izbočinama na čelu i stražnjoj strani. Njihovo tijelo bilo je dugačko i okruglo, s tankim repom na kraju. Također je imalo oko 50 rebara kako bi se povećala njegova pokretljivost u vodi.

Ihtiosauri također imaju plavkinastu kožu sa širokim crtama preko nje. To je omogućilo da se potpuno integrišu u okruženje u kojem su živjeli, ali još uvijek ostalo dovoljno prepoznatljivo da bi ga mogli razlikovati od drugih vrsta reptila.

Neki ihtiosauri također su imali mala peraja na stranama tijela koja bi im omogućila plivanje brzinom većom od običnih riba. Ovi peraji nisu bile dovoljno razvijene da bi letali u zrak, ali omogućavale bi im da se brže pomiću po vodi. Neki istraživači smatraju da ti peraji mogu biti dio evolucijskih adaptacija za brzu migraciju prema hrani ili za skrivanje od predatora.

Ihtiosaurima su trebale dvije noge za hodanje po dnu mora, ali one nisu služile samo za penjanje na obale već su mogle biti upotrebljene za pokretanje brzim tempom po dnu mora što je omogućilo prevazilaženje drugih predstavnika Jurskog perioda u lokalnom ekosistemu.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This