Što je kapelščak je tradicionalni običaj u Hrvatskoj. To je igra u kojoj se igrači okupljaju, plešu i pjevaju. U pozadini ove igre postoje korijeni u tradicionalnoj hrvatskoj kulturi i običajima. Obično se igra s pratnjom glazbe, a namijenjen je mlađim generacijama.

Kapelščak je dio samega kapele, najčešće izrađen od pamučnog platna, kože ili tkanine. To je obično kragnica s kopčama ili gumbima oko vrata.

Gdje se nalazi Kapelščak?

Kapelščak se nalazi u srcu Zagreba, u središtu grada. Nalazi se na trgu Nikole Šubića Zrinskog, blizu Muzeja grada Zagreba i katedrale Svetog Marka. Kapelščak je jedinstven spomenik hrvatske kulture i vjere, te je bio izgrađen još 1652. godine. Smješten je na lokaciji nekadašnjeg srednjovjekovnog dvora kneza Nikole Šubića Zrinskog. U početku je sagrađen kao obiteljska crkva, a kasnije je postao bogomolja za molitvu domovinskim braniteljima u Domovinskom ratu 1991.-1995. godine.

Kapelščak ima veliki značaj za hrvatski narod jer simbolizira osjećaj ponosa i slobode. U tom je smislu postavljen spomenik braniteljima Domovinskog rata, stoga ga se smatra vrijednim spomenikom Hrvatske povijesti i tradicije. Spomenik predstavlja tri brončane figura – vojnika, žene i djeteta – koji simboliziraju obiteljsku čvrstinu i hrabrost koja se oslanja na vjeru u Boga.

Kapelščak se smatra posebnim mjestom odavanja počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata te se štovanjuje svake godine tijekom proslave Dana državnosti u svibnju. Jednom godišnje, 15. svibnja (Dan braniteljskih dostignuća), kapeli se donosi pozornica za predstave u zahvalu za napore prilikom obrane domovine tijekom rata.

Kapelščak

Kapelščak je tradicionalna narodna nošnja koja potječe iz Hrvatske. To je vrsta kombinacije šalova, haljina i suknji i predstavlja jedinstvenu modnu pojavu u svijetu. Postoji mnogo različitih varijacija kapelščaka, ovisno o regiji u kojoj se nosi. Uz to, postoje i različite boje i uzorci koje možete odabrati za svoju narodnu nošnju.

See also  Što su obični ljudi

Kapelščak obično počinje s dugim šalom ili maramom koji se preklapa preko ramena i donjeg dijela leđa dok stoji uspravno. Zatim je tu haljina koja se nosi tako da prekriva šal, a dolazi do koljena ili čak niže. Na vrhu haljine, ona je obično vezana sa strane ili na leđima za dodatnu zaštitu od hladnoće. Na vrhu haljine mogu biti i rukavi ili čipka kako bi se stvorila lijepa silueta. Na vrhu je još jedan šal koji služi za dodatnu toplinsku zaštitu. Tu su još duge suknje od mnogih slojeva tkanina, obično bijeli ili tamni tonovi boja, te se dodaju još pribor poput pojasova, remenja ili traka oko glave.

Kapelščak se nosi uz tradicionalne štikle i keramičke narukvice na ruci kao dopunski detalji narodne nošnje. U današnje vrijeme možete pronaći modernizirane verzije ovog jedinstvenog stila u obliku cvjetnih detalja na ramenima ili spajanju nekoliko različitih boja u isto vrijeme – čime god da odlučite potpuno stvoriti svoju unikatnu narodnu nošnju!

Kapelščak je dugogodišnji dio hrvatske tradicije te predstavlja ljudsko umijeće oblikovanja materijala u jedinstvenu modnu pojavu. Ova posebna narodna nošnja postala je simbol hrvatske baštine te ćete je često vidjeti na festivalima narodne glazbe diljem Europe gdje ljudi nose originalne verzije ove posebne narodne nošnje s ponosom!

Glavne karakteristike kapelščaka

Kapelščak je srednje velika ptica koja pripada porodici galebova. Žive u obalnim područjima, obično su pronađeni uz more ili jezera. Imaju sivo-smeđe perje, tamne oči i čašicaste glave. Njihove noge su žute boje, a duljina tijela varira od 24 do 28 cm. Kapelščak se hrani glavom morskim ribama, morskim puževima i malim rakovima. Također će jesti neke vodene insekte i ptice. Sposobni su letjeti brzo i nisko iznad vode kako bi uhvatili plijen.

See also  Što znači riječ obavijestiti

Kapelščak je monogamna ptica koja je vezana za svoju teritoriju i parove se za život. Pare se uglavnom formiraju tijekom proljetnog perioda, a jato se oblikuju od travnja do lipnja. Mužjaci će postaviti gnijezda u skupinama od 2 do 20 para na površini tla ili na već postojećem propadanju drveća. Gnijezdo će biti napravljeno od trava, grana, lišća i drugih materijala koje pronađu u okolini. Jaja su obično plava boja sa smeđim fleckom po cijeloj površini i jedan par može zaprstiti do petnaest jaja godišnje.

Kapelščak je važan dio svog ekosustava jer pomažu održavanju ravnoteže ribolova u morima po cijelom svijetu, posebno u Sjevernoj Americi gdje nastanjuju većinu vremena godine. Ove ptice su također važne jer pomažu pri održavanju biološke raznolikosti morskih ekosustava te su stoga važni u borbi protiv onečišćenja mora uslijed ljudskih aktivnosti.

Kapelščak prehrana

Kapelščak jede širok raspon hrane, uključujući ribu, kozice, kornjače, školjke, morske školjke i biljne tvari. Riba se obično konzumira sirova ili pržena, a meso malih riba i morskih životinja je najčešće konzumirano sirovo. Morski plodovi poput kozica i kornjača obično se prevrću u ulju za prženje. Osim toga, oni će ponekad jesti škampi ili druge vrste morskih školjaka. Kapelščak također voli jesti biljne tvari poput algi i prašnika.

Kapelščak ima tendenciju da bude glomazan u hranjenju i obično će pojesti više hrane nego što mu je potrebno. Zato je potrebno da se odrede određene granice pri odabiru prehrane za njih. Osim toga, trebalo bi ga hraniti redovito, ali ne previše često da bi se osiguralo da imaju dovoljno vremena za probavu hrane.

Da li je potrebno brinuti o zdravlju kapelščaka?

Da, zdravlje kapelščaka je važno za njihovu dugoročnu dobrobit. Zbog toga treba imati na umu da kapelščak treba pratiti i redovito mu pružati odgovarajuću njegu. Kapelščaci su vrlo osjetljivi na okolišne promjene, stoga je veoma važno održavati stabilne i povoljne uvjete u akvariju ili ribnjaku u kojem žive. Njegov optimum označava optimalne temperature vode, PH razina i čistoća vode. Također, kapelščak treba dobro hraniti s odgovarajućom hranom da bi ostao zdrav. Ova hrana može biti kapljična hrana ili se može sastojati od biljnih izvora hrane poput algi i biljnih granula. Osim toga, treba posebno obratiti pažnju na prisutnost parazita u akvariju ili ribnjaku jer paraziti mogu biti opasni po zdravlje ribe. Budući da je kapelščak sklon bolestima poput glista, potrebna mu je redovita veterinarska pregleda da bi se spriječio razvoj bolesti i uništenje cijele populacije riba. Stoga je veoma važno imati na umu da dobra njega igra važnu ulogu u održavanju zdravstvenog stanja kapelščaka i da se mora obaviti redovito kako bi se osiguralo dugoročno blagostanje ovih malih ribica.

See also  Što je domaćica

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prapor

Što je prapor je vrsta zastave koja se najčešće koristi u svrhu označavanja povijesnih događaja, posebnih prigoda ili javnih okupljanja. To je jednostavniji tip zastave čiji oblik može biti različit, od tradicionalnih geometrijskih oblika do složenih dizajna. Uglavnom...

read more

Što su poze

Što su poze? Poze su određene vježbe i položaji tijela koji se koriste u različitim aktivnostima, kao što su joge, ples, akrobatske vježbe, meditacija i drugi oblici fizičkog treninga. Poze se mogu izvoditi s jednim ili više partnera i namijenjene su razvijanju snage,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This