Katarakta je opasna bolest oka koja se odnosi na zamućenje leće u očnom oku. Ova bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se javlja kod starijih ljudi. Može dovesti do gubitka vida ako se ne liječi.

Katarakta je opasnost od starenja oka i najčešća prirodna uzrokovana sljepoća na svijetu. To je zamućenje leće u očnom oku koje može dovesti do gubitka vida. Ovo zamagljivanje obično se razvija postupno, često se ne primjećuje sve dok ne utječe na vizualnu oštrinu.

Uzroci katarakte

Katarakta je najčešća bolest oka koja uzrokuje zamućenje leće. Do katarakte dolazi zbog propadanja leće u očima, što rezultira smanjenom vidnom oštrinom. Najčešći uzrok je starenje, ali postoje i drugi čimbenici rizika koji mogu povećati vjerojatnost pojave katarakte. To uključuje prekomjerno izlaganje suncu, dugotrajno liječenje određenim lijekovima, dijabetes melitus, ozljede i nasljedstvo. Nakon što se jednom razviju, katarakte mogu postupno pogoršavati iznad vremena bez liječenja. U nekim slučajevima može se dogoditi i potpuno gubitak vida. Na sreću, postoje uspješni tretmani za sprečavanje ili odgađanje pojave katarakte. Najčešća metoda je operacija laserske leće koja se naziva fakoemulzifikacija. Ova metoda se možda čini zastrašujućom za neke pacijente, ali to je relativno bezbolna i sigurna procedura koja može obnoviti vidnu oštrinu.

Simptomi katarakte

Katarakta je oftalmička bolest koja uzrokuje zamućenje leće oka. Najčešće se javlja kod starijih osoba, ali može se dogoditi i u ranijoj dobi. Simptomi katarakte mogu biti nejasna vida, osjetljivost na svjetlost, slab vid noću i pojava haloua oko svjetla. Međutim, simptomi mogu biti subtilni pa se često mogu zanemariti. Simptomi uključuju gubitak vida, pojavljivanje tamnih ili žutih mrlja na leći, često promatranje iste slike iz dva različita kuta, tučenje u oku i gubitak boja. Kako bolest napreduje tako simptomi postaju sve izraženiji i većina pacijenata ima problema s čitanjem ili gledanjem televizije. U nekim slučajevima može doći do potpunog gubitka vida.

See also  Što su selidbe

Katarakta se može liječiti operacijom koja je obično uspješna i bezbolna. Operacija obnavlja normalnu funkciju oka tako da pacijent može ponovo normalno vidjeti. Liječnik će propisati odgovarajući lijek ako je potrebno nakon operacije da bi se spriječilo ponovno pojavljivanje bolesti.

Prevencija katarakte

Katarakta je jedna od najčešćih očnih bolesti, a za prevenciju je najvažnije da se zaštitite od štetnog ultraljubičastog zračenja i da se pridržavate preporučenih higijenskih standarda. Prvi korak u prevenciji katarakte je da se pridržavate pravilne prehrane koja sadrži dovoljno vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Preporučuje se jesti puno voća, povrća i morskih plodova, koji su bogati antioksidansima. Također bi trebali izbjegavati pušenje i ograničiti uporabu alkohola. Redovita tjelesna aktivnost također može pomoći u prevenciji katarakte.

Pored toga, zdravstvene profesionalce treba obavijestiti ako ste izloženi dugotrajnoj izloženosti ultraljubičastom zračenju ili lijekovima koji mogu dovesti do problema sa vidom. Zbog toga možete biti potrebni periodični vizualni pregledi i preventivne mjere da bi se spriječila pojava katarakte. Također je važno da redovno nošene naocare za sunce sa UV filtrima u svim okolnostima, posebice na otvorenom i kada ste izloženi suncu. Ove naocare će vam pomoći da štite vaše očne jabučice od štetnih UV zraka.

Konačno, redovito čišćenje leća naočala ili sofisticiranije dioptrijske opreme smanjit će rizik od razvoja katarakte jer čista optika omogućava bolje optičko usmjeravanje svjetlosti u oko. Ako imate bilo koju vrstu dioptrijske opreme, svaki mjesec je potrebno provjeriti i održavati ispravnost leća optike radi najbolje vidljivosti i sigurnosti.

Što je katarakta?

Katarakta je općenito poznata kao zamućenje leće u očnoj jabučici. To je uzrokovano taloženjem kalcija i proteina na površini, što dovodi do smanjenja vidne oštrine i promjene boje leće. Katarakta se obično javlja kod starijih ljudi, ali može se javiti iu ranijoj dobi uslijed traume ili nasljednih bolesti. Obično ne uzrokuje bol, ali može dovesti do ozbiljnog gubitka vida ako se ne liječi.

See also  Što znači riječ koliko

Simptomi katarakte

Simptomi katarakte obično su blagi i često se mogu zanemariti. Međutim, postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju: smanjenje vidne oštrine, gubitak boje ili svjetline objekata, pojava dioptrijskih efekata poput duplih slika ili maglenja objekata, problema s noćnim vidom i potrebe za jačim svjetlom prilikom čitanja ili gledanja televizije.

Dijagnoza katarakte

Dijagnoza katarakte obavlja se pregledom oka i pregledom leća pomoću oftalmoskopa. Liječnik će također provjeriti vidnu oštrinu pacijenta te će možda tražiti dodatne testove da bi provjerio stupanj napredovanja bolesti. U nekim slučajevima možda ćete biti upućeni na slikovnu dijagnostiku poput optometrijske tomografije koja detaljnije proučava stanje vašeg oka.

Liječenje katarakte

Katarakta je vrsta zamagljenja očnih leća uzrokovanih taloženjem bjelančevina. To može dovesti do oštećenja vida i gubitka vida. Liječenje katarakte sastoji se od operacije uklanjanja leće koja je zamagljena i nadopunjavanje novom, jasnom lećom. Operacija traje obično manje od sat vremena i obavlja se pod lokalnom anestezijom. U nekim slučajevima, kirurg može također primijeniti lasersku tehnologiju umjesto tradicionalne mikrokirurške tehnike.

Tijekom operacije, oštećena leća se uklanja pomoću ultrazvučnog alata zvanog ultrazvučni disektor. Zatim se leća zamjenjuje novom intraokularnom lećom (IOL). Ova nova leća omogućava poboljšanje vida pacijenta, ali razina poboljšanja ovisi o tome koliko je stara i koliko je bila zamagljena kataraktna leća koja se uklanja.

Operacija ima svoju skupinu rizika, a to su infekcije, problemi s ozračivanjem i problemi s implantiranim IOL-om. Također nakon operacije mogu postojati neke nuspojave poput diplopije (dvostruko viđenje), muhe ili magle pred vašim očima te glavobolje ili bol u oku. Međutim, većina pacijenata osjeti olakšanje od simptoma boli ili vizualnog gubitka vezanih uz kataraktu unutar nekoliko dana nakon operacije.

See also  Što je spondiloartritis

Ako ste pronašli da vas optometar ili oftalmolog dijagnosticira s kataraktom, potražite liječničku savjet da biste saznali više informacija o tome što trebate napraviti dalje. U svakom slučaju važno je da se posavjetujete sa stručnjacima pri donošenju odluke o liječenju vaših osobnih simptoma i potreba te procijenite rizike od strane stručnog medicinskog tima pri planiranju vašeg liječenja.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This