Što je kosa je vrsta stiliziranog članka o zdravlju kose. Usredotočit će se na sve elemente koji utječu na zdravlje i izgled, uključujući prehranu, šampone i proizvode za njegu kose, a također će obuhvaćati savjete o bojanju, ispravljanju i upravljanju. Također će pružiti informacije o problemima s kosom koje mogu biti uzrokovane raznim uzrocima, poput hormonalnih promjena ili stresa.

Kosa je skup dlaka koje rastu na glavi čovjeka i mnogih životinja. Uglavnom se sastoji od keratina, proteina koji daje snagu i elastičnost.

Što je kosa?

Kosa je tanka dlaka koja raste iz ljudskog vlasišta. Može biti sve boje od svjetle do tamne, ali obično se naziva “kosa”. Kosa pomaže u zaštiti vaše glave od utjecaja okoline i pruža tijelu izgled. Kosa također može pomoći u održavanju topline ili hlađenju glave.

Struktura kose

Kosa se sastoji od tri glavna dijela: folikula, matrice i vlasi. Folikul je mala cijev koja raste ispod kože i uvlači se oko vlasi. Matrica je dio folikula koji stvara novu kosu rastući prema van. Vlas je samo dlaka koja raste iz folikula i može biti ravna, valovita ili zavijena, ovisno o strukturi vašeg vlasišta. Kada se struktura kose promijeni zbog prekomjerne upotrebe styling proizvoda ili keratinizacija, možete osjetiti da postaje suha i lomljiva.

Tipovi kose

Postoji mnogo različitih vrsta kose, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Odlučivanje o tome koja je najbolja za vas može biti zbunjujuće, ali poznavanje vašeg tipa kose pomoći će vam da odaberete proizvode i stilove koji su idealni za vašu teksturu. U nastavku se nalaze informacije o nekim od najčešćih tipova kose.

See also  Što je četka za kosu

Neki ljudi imaju ravnu kosu koja je obično tanka i bez sjaja. Ova vrsta kose može biti osjetljiva na vjetar ili često pranje, što može dovesti do gubitka volumena i preranog ispadanja. Da bi se održao volumen i svilenkast izgled, potrebno je prati kosu jednom ili dva puta tjedno i nanositi proizvode za styling sa lagano zasićenim uljima poput avokada ili maslinovog ulja.

Valovita je oblikovanje u smislu da ima malo “valova” umjesto ravne strukture. Valovita tekstura obično se javlja u višim temperaturama pa su proizvodi s hidratacijom potrebni da bi se održala svilenkasta tekstura. Proizvodi poput sprejeva sa laganim formulama mogu pomoći da se podigne volumen bez preopterećenja.

Kovrčave dlake obično su guste, ali osjetljive na puno topline pa je potrebna pažljiva upotreba alata za styling poput glačala ili fena. U većini slučajeva potrebna je dodatna hidratacija da bi se održao svilenkast izgled bez isušivanja ili prerano ispadanje dlačica. Proizvodi sa laganim formulama mogu pomoći da se postigne volumen bez napinjanja dlačica.

Kombinirana je mešavina ravne i valovite teksture koja obuhvata lice, stražnji deo glave i ramena uglavnom su tanka i suva prema van strane glave dok je unutra normalna do masna tekstura u zavisnost od ličnih preferencija. Iako postoje različiti tipovi proizvoda na tržištu, savetujemo da probate one sa laganim formulama kako biste postigli idealnu ravnotežu zasićenosti bez preopterećivanja dlačica.

Šamponiranje

Šamponiranje je važna rutina njege kose i vlasišta. Osim čišćenja, šamponiranje također pruža i druge koristi za zdravlje kose. Dobro šamponiranje očistit će vašu kosu od prljavštine, masnoće, onečišćenja i sebuma. Također može pomoći u uklanjanju styling proizvoda iz kose. Često šamponiranje također može pomoći u prevenciji peruti i smanjiti svrab vlasišta. Što je više sebuma na vašem vlasištu, to je veća potreba za čestim šamponiranjem.

See also  Što su tonici za lice

Češljanje

Češljanje kose jednako je važno za zdravu kosu jer omogućava da se postigne ravnomjerno raspoređivanje ulja po cijeloj dužini kose. Također omogućava da se olakša rast kose i omogućava da se postignu bolji styling rezultati budući da su pramenovi ravnomjernije raspoređeni i lakši za oblikovanje. Korištenjem dobrog četke na pravi način možete smanjiti perut, smanjiti statični elektricitet i smanjiti lomljenje vrhova dlake. Ali nemojte pretjerivati ​​s češljanjem jer to može oslabiti vašu kosu i dovesti do lomljenja dlačica.

Bojenje kose

Bojenje kose je dio frizerskih usluga koji se sastoji od bojanja kose u željenoj boji. Bojenje može biti u obliku trajnih, polutrajnih ili trajnih boja, ovisno o tome što je potrebno. Bojenje je vrlo složena procedura i zahtijeva posebno znanje i vještinu, tako da se preporuča da se obrati pozornost stilisti s iskustvom u bojenju kose. Bojenjem možete postići željene rezultate, bilo da se radi o promjeni nijanse ili zasićenju boja.

Oblikovanje kose

Oblikovanje kose također je dio frizerskih usluga i uključuje styling, oblikovanje i oblikovanje kose. Oblikovanjem se mogu postići različite frizure, bilo da se radi o ravnom ili valovitom izgledu. Postoje razne tehnike oblikovanja i stilovi koji se mogu primijeniti na različite tipove kose. Frizer će pomoći prilagoditi odabrane tehnike i stilove vašoj strukturi kose te će vam predložiti stilove najbolje odgovarajuće vašem tipu i strukturi..

Razne bolesti i stanja kose

Razne bolesti i stanja kose mogu imati značajan utjecaj na izgled i zdravlje naše kose. Kosa može biti podložna različitim stanjima i bolestima, uključujući alopeciju (gubitak kose), seboreju, perut, gljivice na glavi, suhu kožu itd. Bolesti i stanja kose često se javljaju zbog nepravilne njege ili lošeg prehrane. Stoga je važno da posvetite pozornost prehrani koja sadrži sve potrebne hranjive tvari za jačanje kose i održavanje zdravog rasta.

See also  Što je lpg tretman

Alopecija je najčešće stanje kože povezano s gubitkom kose. Može uključivati ​​gubitak dlake po cijelom tijelu ili samo na određenim dijelovima lica ili tijela. Alopecija može biti uzrokovana hormonalnim promjenama, genetici, upalnim procesima ili autoimunim bolestima. Gubitak dlake može biti privremen ili trajan, ovisno o uzroku alopecije.

Seboreja je upalna bolest kože koja se manifestira masnim plakovima smeđeg bojenja po licu ili vlasištu. U većini slučajeva seboreja ne uzrokuje gubitak dlake, ali može dovesti do peruti ili suhoće kože. Lijekovi protiv peruti obično se preporučuju za liječenje seboreje.

Gljivice na glavi su oblik gljivica koji napada vlasište i uzrokuje gubitak dlake te perut i svrbež vlasišta. Gljivice obično napadaju mokre dijelove vlasišta jer su ti dijelovi idealni okruženje za rast gljiva. Lijekovi protiv gljivica obilno se propisuju liječiti ovaj problem, a redovita njega vlasišta također će pomoći u reguliranju rasta gljiva.

Suha koža je još jedno stanje povezano s problemima s kosom, posebno s masnom ili normalnom vrstom kose. Suha koža može dovesti do tankih i lomljivih niti, što možda možete primijetiti ako imate masnu ili normalnu vrstu kose jer ćete imati manji volumen od one sa suhom vrstom kose. Redovita njega bilo čega od ulja za tretman i hidratantnih šampona pomoć će olakšati simptome suhe kože te ćete imati jaču, gustiju i svilenkasto mekanu kosu.

U većini slučajeva ovih stanja mogu se lako spriječiti ako redovito provodite pravilnu njegu kose te budete pažljivo pratite prehranom bogatu hranom bogatih hranom nutritizem potrebnim vitaminima i mineralima neophodnim za jaćanje vašeg vlaisišta te dugotrajan rast vašoj kosi!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je trajna šminka usana

Što je trajna šminka usana? Trajna šminka usana je postupak tijekom kojeg se stručnjaci za ukrasnu kozmetiku služe pigmentiranjem pomoću mikroigle da bi trajno ucrtali boju na usne. Kako bi se postigla što bolja i dulji trajanje, pigment se uvodi duboko u slojeve kože...

read more

Što su tonici za lice

Tonici za lice su proizvodi koji se koriste za čišćenje lica i poboljšanje njegovog izgleda. Oni se obično koriste nakon što se lice prvo temeljito očisti. Tonici za lice imaju različite sastojke i učinke, od omekšavanja do umirivanja kože i poboljšanja njenog...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This