Mandula je zeleno-smeđe bobice koje imaju tvrdu ljusku i bijelu unutrašnjost. To su obično sjemenke ili orašasti plodovi koji sadrže visok udio masti, vitamina i minerala. Mandule se mogu jesti sirove ili se koriste u različitim obrocima, kolačima i drugim jelima. Konzumiranjem mandula možete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima.

Mandula je voće koje pripada obitelji orašastih plodova, povezano s bademom, lješnjakom i indijskim orasima. Ima malu, okruglu, tvrdu ljusku s malom jezgrom unutar nje. Mandule su ukusne i bogate nutrijentima te se često koriste u raznim obrocima i kolačima.

Gdje se može naći mandula?

Mandula se može naći u raznim trgovinama, ovisno o lokaciji. Mandula je često dostupna u obliku orašastih plodova koji se prodaju izravno u trgovinama ili u obliku praška za kuhanje. Možete ih pronaći u trgovini hrane, supermarketima i specijaliziranim trgovinama s orašastim plodovima. Također se mogu naći i na internetu, gdje postoji širok spektar mandulastih proizvoda, od čvrstih orašastih plodova do praha i ulja. Također postoje i lokalni proizvođači koji nude razne vrste mandulastih proizvoda.

Mandula također možete naći u nekim apotekama i narodnim ljekarnama, gdje se prodaju pripremljeni ljekoviti proizvodi od mandule. U nekim zemljama postoje posebni zakoni koji reguliraju prodaju mandulastih proizvoda, pa je potrebno provjeriti svoju lokalnu zakonodavnu situaciju prije kupnje bilo kojeg od ovih proizvoda.

Kako se koristi mandula?

Mandula se obično koristi u mnogim jelima i desertima. Mandule se mogu pržiti ili sušiti, a mogu biti i sastavni dio različitih salata, kolača, krema i sladoleda. Također, mnogi ljudi vole jesti narezane mandule samostalno, bez dodatnih začina ili sastojaka. Mandule su bogate vitaminima i mineralima, pa stoga uključivanje mandula u vašu prehranu može biti odličan način da unesete više hranjivih tvari u svoj jelovnik. Mandule su također vrlo zdrave jer sadrže omega-3 masne kiseline, magnezij, bakar i željezo. Osim toga, one sadrže također i visok nivo proteina i vlakana – oboje potrebno za pružanje energije i povećanje probave.

See also  Što je marseljeza

Mandule mogu biti dodane u salatu ili pecivo na različite načine: pržene; narezane; ili mljevene u prah. Pržene mandule imaju lijep okus i mekanu teksturu koja doprinosi nekim jelima. S druge strane, mljevene mandule imaju nešto jači okus i tvrdu teksturu koja će dodati čvrstoću nekim receptima. Narezane mandule također mogu biti dodane salati ili drugim jelima za pružanje malo dodatnog cruncha.

Zdravstvene prednosti od konzumiranja mandule

Mandule su izuzetno hranjiva namirnica koja pruža mnogo zdravstvenih prednosti. Sadrže puno zdravih masnoća, ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina i minerala. Oni su bogati izvor vitamina E, magnezija, cinka i folata. Osim toga, sadrže visoke količine antioksidansa koji pomažu u smanjenju rizika od raznih bolesti.

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti od konzumiranja mandula jest da pomažu u smanjenju razina holesterola u krvi. Zbog toga što su bogate masnoćama i vlaknima, one mogu smanjiti LDL (loš) holesterol i povećati HDL (dobra) holesterol – što je važno za održavanje zdravog srca. Osim toga, mandule su bogate omega-3 masnim kiselinama i mononezasićenim mastima koja pomažu u smanjenju triglicerida.

Mandule također mogu pomoći u smanjenju simptoma astme i alergija jer sadrže antioksidanse koji imaju antiupalni učinak. Također mogu potaknuti dobro probavljanje hrane jer sadrže puno vlakana – bogatog izvora prehrambenog vlakna koja pomaže probavnom sustavu da radi ispravno. Mandule također mogu poticati mentalnu snagu jer sadrže puno aminokiselina potrebnih za proizvodnju neurotransmitera potrebnih za normalan rad mozga.

Kontraindikacije uz konzumiranje mandule

Mandule sadrže velike količine alergenskih tvari i mogu izazvati alergijske simptome. Osim alergija, postoje i druge kontraindikacije za konzumiranje mandula. Osobama s visokim razinama holesterola preporučuje se da ograniče unos mandula jer sadrže visoke količine masti. Konzumiranje viška masnoća može dovesti do povećanja razine holesterola u tijelu, što može povećati rizik od srčanih bolesti.

See also  Što je skribbl

Postoji i veliki rizik od trovanja aflatoksinom nastalog od gljivice koja se nalazi na mandulama. Osobe s problemima s gastrointestinalnim traktom, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, trebale bi izbjegavati konzumiranje mandula jer sadrže visoke razine anti-nutritivnih tvari koje mogu oštetiti crijevnu sluznicu.

Mandule su bogate željezom, a prekomjerna upotreba može uzrokovati štetne efekte poput toksičnosti željeza. Prekomjerna upotreba može dovesti do hiperferitinemije, stanja u kojoj je razina feritina (krvna proteina) previsoka. To može rezultirati anemijom i drugim zdravstvenim problemima.

Osobe s dijabetesom trebale bi biti oprezne prilikom konzumiranja mandula jer su bogate ugljenih hidrata, posebno jednostruko nezasićenih masti i proteina. Prekoračenje preporučene dnevne doze ugljikohidrata može povećati glukozu u krvi i rezultirati hiperglikemijskim stanjem.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je presoflex

Presoflex je inovativna tehnologija koja se koristi za proizvodnju elastičnih, izdržljivih i visokokvalitetnih materijala. Ova tehnologija kombinira postojeću tehnologiju s novim sastojcima i procesima da bi se dobili materijali sa izvanrednim svojstvima. Materijal je...

read more

Što je prekvalifikacija

Prekvalifikacija je proces obuke i edukacije koji se odnosi na promjenu kvalifikacija ili usmjeravanje prema drugom stručnom području. Prekvalifikacija pomaže ljudima da nadograde svoje postojeće vještine i stečeno znanje te da steknu nove kompetencije potrebne za...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This