Što je orezivanje voćaka

by Jun 3, 2023Kućanstvo0 comments

Što je orezivanje voćaka? Orezivanje voćaka je proces uklanjanja suvišnih grana i oštećenih dijelova drveta kako bi se izbjeglo bolesti, stimulirao rast i postigla željena oblika. Ovaj proces obično se provodi u proljeće i ljeto, kada su biljke najaktivnije.

Orezivanje voćaka je postupak oblikovanja i uklanjanja izdanaka i grana voćnih stabala kako bi se osigurala njihova optimalna produktivnost. Cilj je ukloniti mlade grane i izbojke, osloboditi stablo od zastarjelih, oštećenih ili suvišnih grana, povećati cirkulaciju zraka i svjetlosti te smanjiti bolesti.

Zašto se orezuju voćke?

Orezivanje voćki je postupak koji se koristi za oblikovanje i održavanje krošnji. Orezivanjem se smanjuje veličina i oblikuje stablo u željenom obliku. Također, pomaže u smanjenju rasta novih izboja, što olakšava čišćenje i omogućava da se lakše dođe do plodova. Osim toga, rezanjem se uklanjaju suhobolni izbojci, grana koja je usmjerena prema unutra i grane koje su preblizu jedna drugoj. To također pomaže u jačanju drveta i produživanju njegovog vijeka trajanja. Orezivanje također pomaže u reguliranju rasta stabla za osiguravanje da plodovi budu veći i da budu istovremeno sazreli. Orezivanje voćki također povećava cirkulaciju zraka unutar drveta te smanjuje rizik od bolesti lišća i plodova.

Kada je vrijeme za orezivanje voćaka?

Orezivanje voćaka je važan korak u održavanju zdravog i plodnog vrta. To je posebno važno za one vrste koje imaju tendenciju prekomjernog rasta ili za one koje donose manje ploda ako se ne orezuju. No, postoji niz čimbenika na koje treba obratiti pozornost pri određivanju pravog trenutka za orezivanje.

Prvo i najvažnije, potrebno je odrediti vrijeme godine u kojem se obavlja orezivanje. Ovisno o sorti voćke, potrebno je provesti ga prije cvatnje, ili u toku cvatnje, ili čak nakon što su padale cvjetne latica. U slučaju da se provodi rano u proljeće, potrebno je isključiti mogućnost pojave negativnih temperatura noću jer bi to moglo utjecati na uspjeh rezidbe.

See also  Što su stalci za cvijeće

Drugi bitan aspekt je čistoća alata koja se koriste za rezidbu. Rezidba alata trebala bi biti dobro ošišana i dezinficirana s jednom od mogućih metoda (alkoholna tinktura, razrijeđeni sprej s bojom itd.). To će pomoći da se spriječe širenje bolesti i štetočina poput truleži i bakterija.

Treba napomenuti da se rezidba može provoditi samo u slučajevima gdje je to nužno; na primjer, ako su grane previse gusto razgranate pa stvaraju gužvu unutar same grane, ili ako imamo preveliki broj grana jedne godine pa je potrebno smanjenje broja grana zbog dobrog oblika grma ili drveta. Također, ako postoji opasnost od glodavaca i drugih štetočina poput pauka grinja koja napada lišće i cvijetove voćaka – onda bi rezidba također mogla biti potrebna radi zaštite biljke.

Što je rezidba?

Rezidba je postupak uzgoja voća koji se sastoji od uklanjanja dijelova drveta kako bi se osigurao odabrani oblik i uspjeh plodova. Rezidba poboljšava protok zraka i svjetla, olakšava održavanje, povećava veličinu i kvalitetu ploda, regulira rast i proizvodnju plodova, te umanjuje stres na biljci.

Kako se orezuju voćke?

Rezanje voćaka može biti izazovno jer je neophodno da se osigura da su rezovi čisti i duboki. Prilikom rezanja potrebno je prethodno odrediti da li će se izvršiti cijepanje ili grubo rezanje, što će zavisiti od vrste voćke. Cijepanje je postupak koji se koristi za uklanjanje presušenih grana, prekomjernog rasta ili mrtvih grana. Grubo rezanje se obavlja za regulaciju rasta stabla, produženje života biljke ili promjenu oblika stabla. Pri rezanju potrebno je koristiti nove i oštre alate kako bi se osiguralo da su rezovi čisti i duboki bez oštećivanja stabla. Nakon što su napravljeni rezovi, treba provesti tretman lijekom protiv truleži i Zapamtite da trebate redovito provjeravati vaše voćke te ispravljati loše oblike.

See also  Što su kupaonske pločice

Alati potrebni za orezivanje voćaka

Kad god se bavite uzgojem voćaka, to zahtijeva određenu količinu obrezivanja. Obrezivanje je važno jer pomaže u pojačavanju plodnosti i produktivnosti uzgojenog voća, a također ima i druge prednosti. U svakom slučaju, obrezivanje može biti teško bez pravih alata. U nastavku su navedeni alati koji su potrebni za obrezivanje voćaka:

• Škare – to su alati koji se najčešće koriste za obrezivanje grančica i listova. Škare moraju biti oštre i čiste da bi se spriječilo ozljeđivanje biljke.

• Ostraga – to je alat koji služi za obrezivanje debljih grana. Ostraga ima ravnu stranu s rezanim rubovima koja se može postaviti protiv grane koja treba obrezati.

• Sekira – to je alat s jednom stranom koja je opremljena sa zubima ili rezbarijom koja služi za rezanje većih grana. Sekiru treba držati blizu grane koju želite obrezati, a pazite da ne ozlijedite druge grane ili donji dio stabla.

• Pilica – to je alat sa dvijema stranama, jedna od njih opremljena sa zubima koja se koristi za brzo i precizno rezanje manjih grančica i drugih dijelova stabla. Pilice moraju biti postavljene ispravno da bi se spriječilo ozlijevanje biljke prilikom rada sa njima.

Ovi alati su jako važni prilikom obrezivanja voćaka jer omogućavaju precizniji rad i sigurnost biljke. Obavezno provjerite stanje svog oruđa prije upotrebe i promijenite ga ako je potrebno da biste osigurali optimalne rezultate prilikom obezbijedili optimalne rezultate prilikom obezbijedili bolju produktivnost uzgojenog voća te istovremeno osiguralii sigurno radno okruženje gdje ne postoji rizik od ozlijevanja biljke usled upotrebe neispravnih alata.

Opasnosti vezane uz orezivanje voćaka

Orezivanje voćaka može biti korisno za podizanje zdravih, bogatih plodova, ali postoje i određene opasnosti koje treba uzeti u obzir pri planiranju orezivanja. Iskusni vrtlar treba pažljivo planirati svoj pristup uređivanju voćnog grma s obzirom na vrstu stabla i njegovu okolinu.

See also  Što je perilica za rublje

Jedna od najčešćih opasnosti od orezivanja je prekomjerno rezanje. Prekomjerno rezanje može oštetiti stablo, ometajući njegov normalan razvoj. Previše rezanja također može uništiti oblik stabla i stvoriti bolestima skloniju ranu. Zbog toga je važno obavljati samo potrebno orezivanje i ne prekoračivati granicu.

Druga opasnost vezana uz orezivanje je infekcija bolestima. Čak i kvalitetno posao može prouzrokovati rane na stablu koje mogu biti sklone infekciji gljivama ili bakterijama. Osim toga, neki ljudski proizvodi poput pesticida mogu prouzrokovati štete na biljkama ako se netočno koriste. Stoga je važno slijediti upute proizvođača pri upotrebi tih proizvoda.

Posljednja opasnost vezana uz orezivanje je ozebline, posebice tijekom zimskih mjeseci. Ozebline se mogu pojaviti zbog sporog rasta grana tijekom hladnih mjeseci ili nepravilne snage prilikom rezanja granica. Zbog toga se preporuča da se obavljanje bilo kakvih radova na voćkama odgađa do proljetnih mjeseci, kada su grane stabilne i manje sklone ozeblinama.

Iako postoje neke opasnosti vezane uz orezivanje voćaka, iskusni vrtlar može uspješno obaviti svoju dužnost ako postupa pažljivo i slijedi savjet stručnjacâ za vrtlarstvo.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je uređenje spavaće sobe

Uređenje spavaće sobe je proces u kojem se stvaraju ugodni i funkcionalni interijeri za odmor. To Uređenje predstavlja prilagođavanje prostora za potrebe i želje vlasnika, uzimajući u obzir razne estetske faktore poput boja, tekstura i materijala. Cilj je stvoriti...

read more

Što je uređenje dvorišta

Što je uređenje dvorišta? To je proces planiranja i izgradnje vašeg dvorišta kako bi se postigli željeni ciljevi. Uređenje dvorišta može uključivati postavljanje biljaka, stvaranje vrtnih puteva ili staza, instaliranje osvjetljenja, postavljanje namještaja za sjedenje...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This