Što je parakeratoza

by Mar 11, 2024Značenje0 comments

Što je parakeratoza? Parakeratoza je vrsta hiperkeratoze koja izaziva oticanje, crvenilo i svrbež na površini kože. To je često uzrokovano eksponiranjem na sunce ili preteranom suhom kožom. Parakeratoza također može biti uzrokovana zaraznim bolestima, kao što su gljivične infekcije i bakterijske infekcije. U većini slučajeva liječenje parakeratoze ovisi o uzroku bolesti.

Parakeratoza je stanje kože koje se javlja kada su epitelne stanice (čestice u epidermisu) promijenjene, što dovodi do mrlja na koži. Obično se mrlje nalaze na nozi, ali se mogu pojaviti na bilo kojoj strani tijela. Mogu biti sive, smeđe ili crvene boje i obično su neujednačene strane u obliku.

Parakeratoza

Parakeratoza je bolest kože koja se očituje pojavom šupljih, suhih i ljuštura. To je česta kožna bolest, ali nije infektivna i obično je lako liječiva. Najčešća vrsta parakeratoze je pustularna parakeratoza, u kojoj se na površini kože pojavljuju mali mjehurići koji sadrže bijelu tekućinu. Glavni simptomi parakeratoze uključuju svrbež, crvenilo i ispucale dijelove epidermisa. Na površini kože se mogu pojaviti mali mjehurići ili mrlje od bijele boje, a u nekim slučajevima mogu se pojaviti duboke pukotine ili čirevi. Osim toga, neke vrste parakeratoze mogu biti popraćene upalom i gubitkom pigmentacije na oboljenim područjima.

Kako bi se potvrdila dijagnoza i odabralo najprikladnije liječenje za parakeratozu, potrebno je posjetiti dermatologa koji će pregledati oboljenja na koži te propisati lokalne lijekove ili fototerapijske postupke. U nekim slučajevima možda ćete morati uzimati oralne lijekove da biste smanjili svrbež i spriječili širenje bolesti.

Što je parakeratoza?

Parakeratoza je bolest kože, čiji su simptomi crvenilo i ljuštenje na zahvaćenim mjestima. Ova bolest obično utječe na stopala, ruke i lice. Uobičajeni znakovi uključuju osip, perutanje i čireve. Parakeratozu obično prati svrbež i bol. Ova bolest se javlja kod ljudi svih dobnih skupina, ali je najčešća kod odraslih ljudi.

See also  Što je šljuka

Što uzrokuje parakeratozu?

Parakeratoza se najčešće javlja ako koža bude izložena dugotrajnom izlaganju vanjskim faktorima poput vrućine ili hladnoće, kao i mehaničkim stresom. Također, postoji nekoliko medicinskih stanja koja mogu dovesti do parakeratoze, uključujući dijabetes melitus, hiperhidrozu (prekomjerno znojenje) i neke druge endokrine poremećaje. Također postoje određene infekcije koje mogu uzrokovati pojavu ove bolesti kože.

Dijagnoza

Kako bi se ustanovila dijagnoza, liječnik će obično provesti temeljit pregled i popiti razgovor sa pacijentom o njegovim simptomima i povijesti bolesti. Prema tome, neki od dijagnostičkih testova koje je moguće provesti uključuju krvne pretrage, rendgenske snimke, ultrazvuk i magnetnu rezonancu (MRI). Krvni testovi se provode kako bi se odredila razina hormona i enzima u tijelu. Rendgenske snimke se obično mogu napraviti za pregled zglobova ili kralježnice. Ultrazvučni pregled može biti koristan za procjenu stanja mišića ili zglobova. MRI se često koristi za ispitivanje stanja živaca ili ligamenata. Liječnik također može provesti manuelni test osjetljivosti da bi utvrdio pojavljivanje boli ili drugih simptoma. Ovi dijagnostički testovi pomažu liječnicima da postave točnu dijagnozu i odabere odgovarajuće liječenje.

Koje dijagnostičke testove treba obaviti?

Kada je u pitanju odabir odgovarajućih dijagnostičkih testova, ovisit će o pritužbi pacijenta, njegovoj povijesti bolesti te rezultatima pregleda. U većini slučajeva, liječnik će obaviti krvne pretrage, rendgenske snimke, ultrazvučni pregled ili MRI da bi utvrdio točnu dijagnozu. Ponekad će manuelni test osjetljivosti biti potreban da bi se utvrdilo postoji li bilo kakva povezanost s boli ili nekim drugim simptomima.

Parakeratoza i njezino liječenje

Parakeratoza je hronična bolest kože koja se manifestuje promjenama na površini kože, uključujući neravne, grube i suhe površine. Ova bolest se često manifestuje kao crvenilo ili ljuskanje u području zgloba ili okolo njega. U nekim slučajevima, parakeratoza može biti toliko teška da utiče na sposobnost osobe da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Liječenje parakeratoze zahtijeva kombinaciju lokalnih i sistemskih terapija. Lokalni tretmani će uključivati upotrebu hidratantnih masti ili krema, koji će omekšati i ublažiti crvenilo i druge simptome parakeratoze. Sistemske terapije mogu uključiti upotrebu određenih lekova kako bi se uticalo na simptome bolesti, kao što su antialergijski lekovi, steroidni lekovi ili retinoide. U nekim slučajevima, lijekovi protiv bola mogu biti potrebni da bi se olakšalo simptome. U slučajevima teške parakeratoze, možda ćete morati da posetite dermatologa ili drugog stručnjaka za kožne bolesti radi daljih pregleda i tretmana.

See also  Što su nogometne igre

Preporuke stručnjaka bi trebale da budu sledene prema vašim individualnim potrebama i stanju zdravlja. Redovno pratite napredovanje stanja vaše kože i obratite se svom lekaru ako primetite bilo koje promene ili pogoršanje simptoma parakeratoze.

Parakeratosis Prevencija

Parakeratosis je stanje kože u kojem se mrtve stanice kože ne uklanjaju pravilno, što dovodi do taloženja keratina na površini. To može biti vrlo neugodno i uzrokovati svrbež, crvenilo i iritaciju. Da biste spriječili parakeratozu, potrebno je poduzeti neke preventivne mjere. Prvo, trebali biste održavati pravilnu higijenu kože. Potrebno je svakodnevno prati zahvaćena područja toplom vodom i blagim sapunom te dobro isprati. Također biste trebali koristiti blagi piling za čišćenje kože jer će to pomoći uklanjanju mrtvih stanica kože.

Drugo, trebali biste se pridržavati prehrane bogate vitaminom C jer vitamin C jača zidove stanica te stimulira proizvodnju kolagena. Također možete piti voćne napitke koji su bogati vitaminom C ili uzimati vitamine s vitaminom C da biste dopunili prehranu.

Treće, treba ograničiti izlaganje suncu jer prekomjerno izlaganje suncu može izazvati parakeratozu. Kada ste na suncu, nosite odgovarajuću odjeću i nosite široku ljetnu kapuljaču da biste zaštitili svoju kožu od UV zraka. Također biste trebali primjenjivati zaštitu od sunca s SPF 15 ili višim svaki put kada idete van.

Četvrto, alcohol-based losioni i gelovi mogli bi usporiti proces ispiranja keratina pa bi se vrijedilo suzdržati od njihovog korištenja. Umjesto toga, pokušajte koristiti hidratantne losionima temeljenima na vodi da bi vaša koža ostala meka i glatka.

Peto, obavezno obratite pozornost na proizvode za njegu lica te se trudite birati one sa PH neutralnim formulama tako da se ne iscrpljuju prirodni ulja vašeg tijela i time ne ugroze barijera epidermisa.

See also  Što je ženski spolni organ

Parakeratosis je bolest koja može biti veoma neugodna ako se ne liječi pravilno i na vrijeme. Stoga je važno slijediti gore navedene preventivne mjere da biste spriječili razvoj parakeratoze te tako održali zdravu kožu.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je presoflex

Presoflex je inovativna tehnologija koja se koristi za proizvodnju elastičnih, izdržljivih i visokokvalitetnih materijala. Ova tehnologija kombinira postojeću tehnologiju s novim sastojcima i procesima da bi se dobili materijali sa izvanrednim svojstvima. Materijal je...

read more

Što je prekvalifikacija

Prekvalifikacija je proces obuke i edukacije koji se odnosi na promjenu kvalifikacija ili usmjeravanje prema drugom stručnom području. Prekvalifikacija pomaže ljudima da nadograde svoje postojeće vještine i stečeno znanje te da steknu nove kompetencije potrebne za...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This