Pivo je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. To je zasluženo zbog okusa, ukusa i povoljnih cijena. Pivo se proizvodi od klice i slada, uz dodatak kvasca i hmelja. Uz to, može se dodati druge tvari da bi se dobio poseban okus. Najčešći oblici su tamno, svetlo i bezalkoholno pivo.

Pivo je alkoholno piće koje se proizvodi kuhanjem slada, hmelja i vode. Osim toga, može sadržavati i druge sastojke poput šećera ili aromatičnih biljaka. Pivo se razlikuje po snazi i okusu, a najčešće se pije toplo ili ohlađeno.

Sastojci piva

Pivo je najpopularnije piće u svijetu, a sastavni dijelovi koji se koriste za njegovu proizvodnju su: slada, voda, hmelj i kvasac. Slada daje pivu okus i boju. Obično se koristi ječam ili raženi slad, ali postoje i druge vrste slada poput ovsene kaše ili kukuruznog slada. Voda se često zagrijava do određene temperature pa se miješa sa sladom. Hmelj je biljka koja daje pivu aromu i gorčinu. Kvasac se dodaje da bi stvorio alkoholni učinak u pivu. Bez njega, pivo bi bilo samo gazirana voda sa okusom slada.

Pivo možemo podijeliti na tri glavna tipa: tamno, svijetlo i niskoalkoholno. Tamno pivo ima tamniji boji zbog većeg postotka slada koja se dodaje u mješavinu, a također ima jači okus od svjetlih piva. Svjetlo pivo obično sadrži manje alkohola nego tamno pivo, a također ima blaži okus. Niskoalkoholna pića su sve popularnija jer sadrže manje alkohola te su lakšeg okusa nego obična piva.

Svi ovi sastojci igraju važnu ulogu prilikom proizvodnje piva te mogu utjecati na njen okus i alkoholni učinak. Različite kombinacije ovih sastojaka mogu stvoriti različite vrste piva, pa tako možete pronaći pivo po vašem ukusu!

Povijest piva

Pivo je jedna od najstarijih zapravo zapisanih pića, a prvi zapisi o njegovoj proizvodnji potječu iz drevne Mezopotamije, oko 6.000 godina prije nove ere. Tadašnji narodi su proizvodili pivo od prosa, žitarica i korijena. Prema starim zapisima, drevna Egipćani su bili jedan od prvih naroda koji su počeli proizvoditi pivo od slada, a postupci proizvodnje koji se spominju u starim običajima Egipćana datiraju još iz 3.000 godina prije nove ere. Iako se vjeruje da su njihovi postupci bili slični onome što je danas poznato kao tehnologija proizvodnje piva, Egipćani su dodavali različite sastojke i koristili različite metode miješanja i fermentacije.

See also  Što je gotik

Također se vjeruje da su stari Grci počeli proizvoditi pivo još 4.000 godina prije nove ere, uglavnom za ritualne svrhe. Kasnije je pivo postalo važno piće u svim grčkim gradovima i bilo je prisutno na mnogim grčkim festivale i ceremonijama. Drevni Rimljani također su imali svoju verziju piva, ali to nikad nije postalo toliko popularno kao pitius – vino koje je obično pio bogatiji sloj društva..

Od 9. do 12. stoljeća pivo je postalo važan obrok u Srednjoj Europi i Bliskom istoku, gdje ga žene često pilule kao umjesto vode jer se vjerovalo da je sigurnija za piće jer sadrži alkohol. U to vrijeme pivarstvo je bilo jedna od glavnih industrija mnogih europskih gradova i područja diljem Europe i Sredozemlja..

Kasniji razvoj ljudske tehnologije doveli su do većeg unapređenja tehnike proizvodnje piva u 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28 . stoljeću, što rezultira većom produktivnošću i boljom tehnologijom fermentacije koja omogućava veću razinu alkohola u pivu bez potpunog uništenja okusa samog pića . Danas je pivarstvo jedna od najpopularnijih industrijskih grana diljem svijeta..

Proces proizvodnje piva

Proces proizvodnje piva se sastoji od nekoliko koraka. Prvi korak je priprema sirovina, uključujući slad i hmelj. Slad se skladišti u velikim vrećicama, a zatim se prerađuje u mlinu za slad, gdje postaje fini prah. Hmelj se najčešće skladišti u obliku sjemenki ili granulata. Zatim se dodaju voda i pivski kvasac, a miješanje se obavlja strojem za miješanje slada i vode. Mijesano pivo se potom prebacuje u velike spremnike za fermentaciju gdje se doda pivski kvasac i ostavi da fermentira oko dva tjedna. Nakon toga, pivo se filtrira da bi bilo čisto i bistro. Zatim se pivo stavlja u boce ili limenke i stavlja u hladnjak da bi dobilo svoju karakterističnu rashlađenost. Nakon što je pivo ohlađeno, može biti spremno za konzumiranje!

See also  Što znači riječ osjećam

U proces proizvodnje piva ulaze još neki dodaci poput voćnih sirupa, raznih okusa ili drugih dodataka, ovisno o željenom okusu piva. Također postoje različite vrste piva koja imaju različite stilove i okuse pa je proces proizvodnje određene vrste piva malo drugačiji od opisanog gore.

Svijet piva

Pivo je jedan od najpopularnijih pića širom svijeta, a postoji mnogo različitih vrsta. Pivo se proizvodi od stoljećima, a postoji nekoliko osnovnih vrsta koje su se razvile u više od 200 različitih podvrsta. Postoje tri glavne vrste piva: tamno, svijetlo i posebno. Tamno pivo ima gustu boju i zasićenu slatkoću koja dolazi od tamnih sastojaka kao što su ječam i slada. Svijetlo pivo je prozirnije i manje gorčinasto u okusu. Posebno pivo obično sadrži dodatke kao što su voće ili začini, što daje specifičan okus.

Postoje drugi oblici piva poput lagera, alea, stouta, portera i još mnogo toga. Lagerovi su obično svjetliji u boji i srednje gorak okus. Aleovi su tamniji i obično imaju jakiji okus. Stoutovi su najtamniji tip piva i obično imaju najsnažniji okus među ostalim vrstama piva. Porter je još jedna tamna varijanta piva koja je blizu stout-u u gorčini i teksturi. Također postoje druge vrste poput witbiera (svjetlo), tripela (srednje), saisona (svjetlo) i još mnogo toga.

U Hrvatskoj postoje razne vrste lokalnih domaćih piva koja se mogu pronaći u većini restorana ili trgovina s alkoholnim pićima. To uključuje varijante poput Ožujskog pivskog lagera, Karlovačke čiste desetke, Tomislavova crnoganca te druge regionalne stilove koji se proizvode diljem zemlje. Svi ovi stilovi imaju različite arome, boje i okuse pa je važno isprobati različite sorte kako biste pronašli ono što vam najbolje odgovara!

Kako čuvati pivo

Pivo je bez sumnje jedna od najpopularnijih pića na svijetu i jedan je od najboljih izbora za druženje s prijateljima. No, da bi se održala najbolja kvaliteta, potrebno je znati kako čuvati pivo. Pravilno skladištenje piva može pružiti bolji okus i smanjiti šanse da se pivo brzo pokvari. U ovom ćete članku saznati kako čuvati pivo da biste uvijek uživali u najboljoj kvaliteti.

See also  Što je mason

Prva stvar koju treba učiniti jest postaviti točenu pivsku temperaturu. Točeno pivo mora biti hladno, ali ne previše hladno. Idealna temperatura između 4°C i 7°C – to će spriječiti da se pivo brzo pokvari. Pivo bi trebalo čuvati na mračnom mjestu, jer svjetlost može uništiti okus i arome piva, što ga čini neugodnim za pitanje.

Druga stvar koja je važna za pohranjivanje piva je pravilno zatvaranje boce ili limenke. Nemojte ostavljati boce ili limenke otvorene, jer to može dovesti do stvaranja plina u boci ili limenci i promijeniti okus i miris piva. Također je važno spriječiti ulazak stranih tvari u bocu ili limenku, tako da se moraju stalno držati ispod vrha bocama i limenicama.

Treća stvar koja je važna za pravilan skladištenje piva jest postavljanje pravilne etikete na boce i limenke. Etiketa vam govori puno o proizvodu: informacije o proizvođaču, datum proizvodnje itd. Spremanje vašeg piva s etiketom omogućit će vam da lako identificirate datume isteka i iskoristite ga na vrijeme.

Na kraju treba imati na umu da se ne preporuča držati pivopisane boce više od tri mjeseca nakon datuma isteka ili ako ste primijetili neki sumnjiv simptom poput promjenjenog okusa ili mirisa pri otvaranju boce ili limenke. Takvo piće obično ima manji sastavni dio alkohola pa ga treba što prije iskoristiti bez brige o skladištenju!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je rabdomioliza

Rabdomioliza je akutni medicinski poremećaj u kojem se uništavaju mišićne stanice, što rezultira oslobađanjem mišićnih enzima i elektrolita u krvotok. Može se pojaviti nakon traume, intenzivnog fizičkog napora ili otrovnosti lijekovima.Rabdomioliza je proces...

read more

Što je quo vadis

Što je quo vadis je latinski izraz koji se može prevesti kao "Kamo ideš?" To je pitanje koje se pripisuje rimski caru Neronu, koji je izgovorio to pitanje prilikom bijega sa Rimom u zadnjim danima njegove vladavine. Od tada se često koristi za razmišljanje o smislu...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This