Prirodni plin je oblik energije koji se sastoji od različitih kemijskih komponenti, uključujući ugljični dioksid, metan, dušik i ostatke drugih plinova. Nalazi se u obliku plina u prirodi ili se može dobiti kao rezultat procesa prerade nafte. Prirodni plin se često koristi za grijanje i proizvodnju električne energije jer je čistiji od fosilnih goriva i manje štetan za okoliš.

Prirodni plin je organska supstanca koja se sastoji od ugljične molekule i kisika, azota i ugljičnog dioksida. Uglavnom se nalazi u stanju gasa na Zemlji, ali se može naći i u obliku tečnosti u uslovima velikih pritisaka.

Sastav prirodnog plina

Prirodni plin je skup različitih kemijskih spojeva koji se nalaze u atmosferi Zemlje. Glavni sastojci uključuju metan, dušik, ugljični dioksid, kisik i vodik. U nekim slučajevima, sulfat i natrijev sulfid također su prisutni. U prosjeku, metan čini oko 70 do 75 posto zraka. Ugljični dioksid čini oko 15 do 20 posto zraka, a dušik 10 do 15 posto. Kisik je najmanji sastojak u prirodnom plinu, obično između 0 i 5 posto. Vodik je još rjeđe prisutan u atmosferi Zemlje, a obično čini manje od 1 posto zraka. Sulfat i natrijev sulfid se obično javljaju u malim količinama u zraku i obično čine manje od 0,5 posto zraka.

Prirodni plin je važan dio okoliša jer pomaže regulirati temperaturu i stvarati kemijske reakcije koje omogućuju rast biljaka i životinja. Ugljični dioksid pomaže usporiti globalno zagrijavanje tako što povećava albedo Sunca (otpor suncu). To također pomaže regulirati temperaturu na Zemlji jer reflektira sunceve zrake prije nego što dosegnu tlo. Metan igra važnu ulogu pod utjecajem globalnog zagrijavanja jer je sofisticirani oblik ugljičnog dioksida koji stvara toplinsku barijeru koja se lako može akumulirati oko Zemlje. Dušik igra važnu ulogu u ciklusima organskih tvari na Zemlji jer omogućava rast biljaka i drveća te hranjenje životinja.

See also  Što su električni motori

Načini pohrane prirodnog plina

Postoje različiti načini pohrane prirodnog plina. Najčešći način skladištenja je u obliku zaliha u podzemnim rezervoarima. Prirodni plin se može skladištiti i izvan podzemnih rezervoara u zraku ili vodi, kao što je slučaj s metodom injekcije plina. Ova metoda se koristi za skladištenje velikih količina prirodnog plina i omogućava da se iskoristi višak energije. Također, moguće je skladištiti prirodni plin u obliku tekućine, kao što je tekući metan, ili u obliku čvrstih čestica, kao što su lijeske ili peleti. Na taj način postaje moguće snabdijevati domove i poduzeća s energijom bez potrebe za potrošnjom energenta.

Drugi način pohrane prirodnog plina je u obliku cjevovoda ili cjevovoda s dubokim iskopom. Ova metoda se često koristi za prenošenje velikih količina energije sa jedne lokacije na drugu te omogućava brzo distribuciju energije gdje god je potrebna. Takvi cjevovodi mogu biti dugi i stoga su dobar izbor za transport velikih količina prirodnog plina. Uglavnom su od nerđajućeg čelika ili polimera i nalaze se ispod tla, vode i druge površine.

Treći način skladištenja prirodnog plina jest stvaranje postojanih magazinskih prostora unutar postojanstvenih zona ispod tla. To omogućava dugoročno skladištenje velikih količina energije koja može biti iskorištena kada je potrebna. U tom slučaju, postoji mogućnost da se tlo oko magazinskog prostora instalira sa posebnim sustavima grijanja radi održavanja topline unutar tog prostora.

Svi navedeni načini pohrane prirodnog plina imaju prednosti i nedostatke pa stoga treba utvrditi koja opcija najbolje odgovara potrebama određene lokacije ili regiji.

Dobivanje prirodnog plina

Prirodni plin se dobiva iz različitih izvora, uključujući rasprostranjene zemljišne ugljikovodikove rezerve, geotermalna polja i plinska vrela. Glavni izvor prirodnog plina je tlo koje se nalazi ispod površine Zemlje, gdje se ugljikovodikovi spojevi mogu akumulirati. Ugljikovodiki su široko razmijenjeni i dostupni, ali neki dijelovi planeta imaju veće koncentracije od drugih. Najveće rezerve prirodnog plina nalaze se u Bliskom istoku, Srednjoj Aziji i Sibiru. Prirodni plin može se dobiti bušenjem cilindričnih otvora u tlo, čime se otvara put za početak procesa dobivanja prirodnog plina. Bušotine se obično postavljaju na dubinu od nekoliko stotina metara, što omogućava da se pristupi rezervama. Nakon bušenja slijedi postupak eksploatacije i korištenja rezervi prirodnog plina te sakupljanje jedinica za čistoću i sigurnost. Nakon toga slijedi opskrba potrošačima s potrebnim količinama prirodnog plina.

See also  Što su granitne ploče

U procesu iskorištavanja prirodnih resursa važno je osigurati da su okoliš i ljudska zdravlja zaštićena od bilo kakvih štetnih utjecaja. Stoga je nužno pridržavati se propisa o upravljanju otpadom, postupcima bušenja i pohrani te pratiti standarde ekološke sigurnosti tijekom cijelog procesa dobivanja prirodnog plina.

Primjena prirodnog plina

Prirodni plin je postao jedan od najvažnijih izvora energije u modernoj tehnologiji. Korišten je u različitim oblicima, s primjenom koju je teško precijeniti. U početku se koristila za grijanje i varenje, ali danas se koristi i za razmjenu energije, osvjetljenje i proizvodnju električne energije. Osim toga, sve više se koristi u mnogim industrijskim procesima, kao što su parni strojevi, rashladni uređaji i usisivači zraka. Primjena prirodnog plina također omogućuje proizvodnju nekih važnih hemikalija poput amonijaka i metanola.

Korisnici mogu dobiti prirodni plin iz podzemnih ležišta ugljika ili nafte. Ugljični dioksid također može biti prisutan u prirodnom plinu pa ga treba rafinirati kako bi se isključio. Tokom rafiniranja, preostale tvari se temeljito čiste od nečistoća i nepoželjnih stanica. Zbog toga je potrebno veliko znanje o kemiji da bismo dobili čistu mješavinu koja će biti sigurna i ekonomična za upotrebu.

U posljednje vrijeme primjena prirodnog plina postala je još značajnija zbog svojih ekoloških prednosti. Korištenje plina može smanjiti emisije štetnih materija poput CO2 ili čestica. Stoga će primjenom ove tehnologije bitno doprinijeti smanjenju onečišćenja zraka na globalnoj razini. Osim toga, upotreba prirodnog plina omogućit će nam da iskoristimo obnovljive izvore energije poput sunca i vjetra bez straha od nestanka energetskih potencijala.

Prirodni plin postupno postaje glavna energetska potpora u modernom svijetu. Poslovne tvrtke moraju shvatiti važnu ulogu ovih tehnologija u suočavanju s budućim energetskim potrebama svijeta. Stoga moramo osigurati da naša infrastruktura bude dostupna i fleksibilna tako da možemo iskoristiti bilo koji oblik energije bez problema, posebice ono što nudi prirodni plin

See also  Što je bdp po stanovniku

Značaj prirodnog plina

Prirodni plin je izuzetno važan za našu budućnost. To je jedan od najvažnijih izvora energije za čovječanstvo. U posljednjih nekoliko decenija, upotreba prirodnog plina postala je još veća, a njegova ekonomska i ekološka vrijednost postala je još bitnija.

Prirodni plin se koristi za generisanje električne energije, grijanje i hlađenje prostorija, pokretanje industrijskih procesa i mnogo drugih aktivnosti. Postoji mnogo različitih vrsta prirodnih plinova koji se mogu pronaći u svim dijelovima svijeta. Najpoznatiji oblici su metan, etilen i propan.

Najvažnija prednost upotrebe prirodnih plinova je njegova ekološka održivost. Kada se koristi za proizvodnju električne energije, emisije ugljen-dioksida su niže nego kada se koriste druge vrste fosilnih goriva. Također ima manju potražnju za unapređivanjem infrastrukture jer se lako transportira i skladišti u velikim količinama.

Iako postoje prednosti upotrebe prirodnih plinova, postoje i neke nedostatke. Cijene prirodnih plinova variraju širom svijeta i mogu biti visoke u određenim regijama. Također, postoje zdravstvena pitanja povezana sa emisijama toksičnih gasova poput ozona ili metana što može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem ljudi ili životinja.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je optički kabel

Optički kabel je vrsta kabela koji se koristi za prenos podataka putem svjetlosnih valova. Može se koristiti za prenos signala između računala, uređaja i drugih uređaja. Kablovi se mogu koristiti i za prenos telefonskih signala, videoposlova, interneta i televizijskog...

read more

Koje je najbolje gnojivo za masline

Kad je riječ o gnojenju maslina, postoji nekoliko različitih vrsta gnojiva koja se mogu koristiti. Najbolje gnojivo za masline bit će ono koje odgovara specifičnim potrebama biljke i tlu u kojemu raste. Postoje organska i mineralna gnojiva koja se mogu koristiti u...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This