Što je rem faza sna? Rem faza sna je skraćenica za Rapid Eye Movement (REM), jedno od četiri stupnja sna koje svaki čovjek prolazi kroz noć. Ova faza sna obično traje od pet do šest sati i karakterizirana je brzim pokretima očiju i intenzivnim snovima.

REM faza sna je stanje sna u kojem se osoba nalazi u fazi veće budnosti. Osoba može imati snove, a može biti i potpuno budna. Ovo je nazivano “faza rema” jer su prilikom EEG snimanja pronađeni posebni električni valovi (REM).

Što se događa tijekom REM faze sna?

REM faza sna je jedan od četiri glavna stadija u ciklusu sna. To je period u kojem se naše tijelo i mozak nalaze u vrlo dubokom snu, a često uključuje sanjanje. Kada smo u REM fazi sna, naši oči pokreću se naprijed-natrag, naše otkucaje srca i disanje postaju neujednačeni, a mi smo mentalno budni. Ova faza sna je važna za obnavljanje energije, regulaciju emocija i obradu informacija. Kada ljudi ne dobiju dovoljno REM sna mogu osjetiti pospanost i slabost tijekom dana.

U REM fazi sna, naš mozak proizvodi posebne vrste valova koji su oznaka dubokog sna. To je vrijeme kada se naš mozak bavi obradom informacija i spremanjem uspomena. Tijekom tog perioda, mozak prerađuje informacije iz prethodnog dana i sprema ga u dugoročno pamćenje. Također je važno za razvoj kognitivnih funkcija poput govora i problem solving-a.

REM faza sna također stimulira libido i može biti odgovorna za seksualne maštarije i snove. Također može biti odgovorna za nastanak noćnih strahova te simptomi depresije ili anksioznosti mogli bi biti povezaniji sa manjkom REM faze sna nego sa drugim stadijima ciklusa spavanja.

See also  Što je jadova

Kako se prepoznaje REM faza sna?

REM faza sna je zadnja faza u ciklusu sna, a obično se prepoznaje po brzim i neprekidnim očnim pokretima. REM je jedan od najvažnijih stadija spavanja i obično traje oko 20 do 25 minuta u svakom ciklusu. U toj fazi, mozak proizvodi brze valove i glavni dio akcijskih potencijala koji su potrebni za sanjanje. Kako bi se utvrdilo da li je netko u REM fazi sna ili ne, obično se provode polisomnografska ispitivanja koja pokazuju kako brzo valovi mozga počinju i prestaju tijekom noći. Ovisno o stupnju aktivacije mozga, moguće je utvrditi da li će netko biti u REM fazi ili ne. REM faza također ima posebne simptome koji se mogu prepoznati: tijekom tog razdoblja postoji velika potreba za disanjem, sklonost astmi i poremećaji spavanja. Također postoji vrlo malo motoričke aktivnosti, što znači da osoba gotovo potpuno miruje tijekom te faze spavanja.

Koristi od REM faze sna

REM (Rapid Eye Movement) faza sna je najvažnija faza u ciklusu spavanja. To je kada naš mozak prelazi iz dubokog sna u stanje budnosti. Ova faza sna je poznata i po tome što se tokom nje oči brzo pokreću, što daje naziv fazi. REM faza sna ima razne koristi za zdravlje i dobrobit.

REM faza sna je povezana sa obnavljanjem i poboljšanjem funkcije mozga. U toku REM-a, neurotransmiteri su aktivirani kako bi se obnovila kognitivna funkcija, pa čak i procesiranje informacija. Ovo vam daje jasniju misao i bolju memoriju tokom budnog stanja.

REM također igra važnu ulogu u emocionalnom zdravlju. To vam omogućava da se opustite, pa čak i da riješite neke od vaših problema pri sanjanju. To može biti od velike pomoći u prevladavanju stresa, anksioznosti ili depresije.

See also  Što je žiro račun

REM također igra važnu ulogu u obnavljanju tijela i održavanju energije tokom dana. Tokom ove faze, vaš organizam obnavlja mišiće, hrskavicu i kožu, što vam omogućava da ostane vitalno zdravo dugoročno. Također, može doprinijeti zdravoj probavi jer mozak stimulira probavne enzime da radije efikasnije tokom dana.

REM faza sna

REM faza sna je najglasovitija i najproduktivnija faza sna. To je stanje koje se obično javlja svaka noć u trajanju od oko 90 minuta i ponavlja se otprilike svaka 3 do 5 sati. U tom stanju, mozak aktivno razmišlja i proizvodi snove. Oči se kreću brzo u lijevo i desno, što je poznato kao REM pokret očiju. Tijekom REM fazu sna, ljudski mozak prekida vezu između živčanih signala i tijela pa se mišići opuštaju, što omogućava da se spriječi pojava refleksnih pokreta tijekom snova. Prosječno trajanje REM faze sna je oko 20 do 25 minuta.

Postoji li veza između REM faze sna i sanjanja?

Postoji jasna veza između REM faze sna i sanjanja. REM (Rapid Eye Movement) je stanje u kojem se osoba nalazi usred snenog ciklusa. Ovo stanje je karakteristično po brzim pokretima očiju, često se smatra da je ono u kojem obično sanjamo. Sanjanje je vrlo značajan dio REM faze sna i smatra se da su snovi najintenzivniji na tom području. U tijeku REM faze, mozak aktivno radi te stvara slike, zvukove i osjećaje koji čine naše snove. Sanjanje može biti realistično ili fantastično te traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Tijekom ciklusa spavanja, postoje dva glavna tipa sna: NREM (Non-Rapid Eye Movement) i REM. U NREM fazi, osoba prolazi kroz četiri stupnja: postepeno odlazak u san, lagan san, dubok san i ultra dubok san. Kada osoba ulazi u REM fazu, oko počinju brzo mijenjati smjer dok srce počinje brže raditi. To je vrijeme kada su najintenzivniji snovi.

See also  Što je pjaca

Iako još uvijek postoje neke nepoznate znanstvene činjenice u vezi s vezom REM faze sna i sanjanja, postoji jasna veza između oba procesa. Znanstvenici sugeriraju da je razlog za to to što mozak aktivno radi tijekom REM faze sna jer su njegova aktivnost i intenzitet maksimalni tada. Također se smatra da naši snovi imaju utjecaja na naše mentalno zdravlje te utječu na našu sposobnost donošenja odluka u budućnosti.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This