Televizor je uređaj koji se koristi za prikazivanje televizijskih programa. To je jedan od najpopularnijih uređaja u modernom svijetu i nalazi se u praktički svakoj kući. Postoji veliki broj vrsta televizija, od standardnih CRT televizora do modernih LCD ili LED ekrana. Televizori mogu biti opremljeni dodatnim funkcijama poput daljinskog upravljanja, 3D slike i slično.

Televizor je uređaj koji prikazuje slike i zvukove putem signalnih programa. Koristi se za reprodukciju televizijskih programa, filmova, glazbe, igara i drugih sadržaja.

Kako funkcionira televizor?

Televizor je kombinacija elektroničkih uređaja koji prikupljaju i obrađuju informacije iz audiovizualne produkcije i pretvaraju je u sliku i zvuk za gledatelja. Televizori koriste različite tehnologije da bi stvorili sliku na zaslonu, ali najčešće se koristi tehnologija ekrana ravnog plazma ili LCD. Osim toga, televizori također obično imaju zvučnike za reprodukciju zvuka s televizijskog programa.

Televizori se mogu isporučiti s digitalnim prijamnikom ili vanjskim uređajem koji može primati digitalnu signalnu televizijsku signal, što čini da se signal prenosi putem digitalne antene. Digitalni prijamnik pretvara digitalni signal u analogni signal, a onda ga televizor pretvara u sliku i zvuk. Osim toga, neki televizori mogu primati i signale preko interneta, što omogućava gledanje programa iz bilo kojeg mjesta na svijetu.

Svi televizori također imaju daljinski upravljač koji omogućava pristup svim funkcijama na televizoru. To uključuje promjenu kanala, podešavanje glasnoće i potvrdu odabranog postavke na ekranu. Daljinski upravljač može biti dio same tv opreme ili možete kupiti vanjski daljinski upravljač ako vam je potreban dodatni pristup funkcijama tv-a.

Tipovi televizora

Današnji tržište nudi širok izbor različitih vrsta televizora za sva potreba. Postoje LCD, LED, OLED, QLED i 4K televizori, a pojedini proizvođači također nude i modele s više značajki. Najvažnije je da odaberete televizor koji će odgovarati vašim potrebama. U nastavku ćemo detaljno obraditi svaki tip televizijskog prikaza.

See also  Što je ognjena zemlja

LCD (Liquid Crystal Display) televizori su najpopularniji modeli dostupni na tržištu. Ovi modeli imaju široko rasprostranjenu primjenu u kućanstvima diljem svijeta zbog svoje pristupačne cijene i visoke razlučivosti slike. Za LCD televizore zna se da su energetski učinkoviti i imaju dobre kontrastne omjere. Međutim, LCD ekrani mogu biti ograničeni u boji i dinamičkom posluživanju.

LED (Light-Emitting Diode) modele blisko prate LCD-ove. LED ekrani se izrađuju tako da pokazuju istu sliku kao LCD ekrani, ali imaju veća energijska učinkovitost i bolju oštrinu slike nego LCD modeli. LED tv-ovi također mogu biti manji od LCD ekrana pa su idealni za manje prostorije.

OLED (Organic Light-Emitting Diode) ekrani još su jedan popularan dio tržišta. Ovi modeli nude veće kontraste od bilo kojeg drugog tipa televizora jer OLED diode emitiraju svjetlost samo gdje je to potrebno u odnosu na bilo koje druge vrste panela koja se moraju osvjetliti cijelim površinama da bi postigli isti rezultat. Međutim, OLED tv-ovi mogu biti skupo plaćeni.

QLED (Quantum Dot Light-Emitting Diode) tehnologija je relativno nova tehnologija na tržištu koja nudi još bolju razlučivost slike nego OLED tv-ovi bez nekih dodatnih troškova. Pored toga, QLED ekranima nisu potrebne velike količine energije kao što je to bio slučaj sa OLED panelima.

4K (Ultra High Definition) televizori predstavljaju vrhunac TV tehnologije jer nude najbolju razlučivost slike danas dostupnu na tržištu. Za one koji traže najbolji doživljaj gledanja filma, 4K je pravo rješenje jer nude četiri puta većoj rezoluciji nego 1080p HD television modelima.

U zaključku možemo reći da postoji mnogo opcija za odabir TV prijemnika prema vašim potrebama i budžetima. Dakle, proučite specifikacije svakog modela i napravite najbolji mogući izbor!

CRT televizori

CRT televizori su jedan od najstarijih tipova televizora u upotrebi. Oni se još uvijek mogu naći u domovima, kao i u komercijalnim zgradama. CRT televizori bazirani su na starijoj tehnologiji koja se temelji na slikovnoj cijevi koja proizvodi sliku. Tehnologija je postojala već dugo, ali još uvijek ima neke prednosti čak i danas.

See also  Što je pokret nesvrstanih

Prednost CRT televizora je što je ta tehnologija relativno jeftina te se može pronaći za vrlo povoljne cijene. Također, one mogu biti velike veličine pa do 100 inča što ih čini idealnom opcijom za kućni bioskop. Ovi televizori također nude dobru boju i kontrast jer imaju veliku dubinu boje, što čini da slika izgleda bolje nego mnoge druge tehnologije.

Međutim, postoje neke nedostatke s ovom tehnologijom. Na primjer, ove televizore su obično vrlo glomazne pa zahtijevaju veće područje za postavljanje i imaju veće potrošnje energije od novih LCD-televizora. Također, ove televizore obično nemaju digitalne ulaze pa morate koristiti analogni ulaz da bi vaš signal radio pravilno.

Uglavnom, CRT televizori još uvijek imaju svoju publiku jer nude one prednosti koje nove tehnologije ne mogu ponuditi – a to su većina velikih dimenzija ekrana i pristupačna cijena. Iako mogu biti glomazni i potrošiti više energije od drugih tipova, oni još uvijek mogu biti dobra opcija za one koji traže pristupačan ekran velikog formata sa svojim starim DVD-ima ili VHS-ima.

LCD TV-ovi

LCD televizori postali su jedan od najpopularnijih televizijskih standarda, koji se sada koriste u većini kućanstava. LCD televizori nude brojne prednosti u odnosu na druge tipove ekrana. Ovi ekrani imaju široku dinamičku razinu osvetljenja, omogućavaju vam da dobijete široki spektar boja i omogućavaju da se slike prikazuju na ekranima sa malim fizičkim dimenzijama. LCD ekrani takođe su energetski efikasni, a pojedini modeli mogu da potroše i do 80% manje energije nego obični CRT televizori.

Kada kupujete LCD televizor, postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju. Prvo, proverite veličinu ekrana – obratite pažnju na fizičke dimenzije u odnosu na dimenzije prostorija u kojoj će se nalaziti televizor. Također proverite vrstu HDMI porta koja je dostupna – ako planirate da povežete dodatne uređaje poput Blu-ray plejera ili video igara, važno je da provjerite da li televizor poseduje adekvatne portove za to. Na kraju, budite sigurni da ste upoznati sa dodatnim funkcijama poput Smart TV-a ili 3D tehnologija – ovi mogu dati dodatnu vrednost vašem novom LCD televizoru.

See also  Što je registar birača

OLED Televizori

OLED televizori su nova generacija televizija koja koriste OLED tehnologiju zaslona za visoku razlučivost i čistu reprodukciju boja. Ove televizore karakterizira sjajan i ravnomjerni kontrast, široke boje i nisu opterećene mnogim dodacima koje se mogu naći na LED i LCD televizorima. OLED televizori ne proizvode toliko topline kao LED ili LCD tv-ovi, što znači da je održavanje topline u prostoriji u kojoj se nalazi manje. Također, OLED-ovi omogućavaju preciznu kontrolu svjetline i lokalni dimming, što rezultira boljom slikom pri slabijem osvjetljenju.

Iako su OLED-ovi skuplji od LED i LCD tv-ova, cijena se s vremenom smanjuje, a mnoge tvrtke razvijaju nove tehnologije za povećanje energetske učinkovitosti. To pokazuje da će se cijene OLED-a uskoro smanjiti i postati pristupačnije za većinu potrošača. Zbog svoje visoke razlučivosti, čiste reprodukcije boja, boljeg vidljivosti u tamnim scenama te energetske učinkovitosti, mnogi smatraju da su OLED televizori idealna investicija za one koji traže vrhunsku sliku bez velikog troška energije.

Kako bi dobili najbolji mogući iskorak iz svoga novca, potrebno je dobro istražiti tržište prije nego što odaberete jedan od tih modela. Dobro je istražiti detalje osvjetljenja ekrana, dimenzijama ekrana itd., Kako bi se osiguralo da ste dobili najbolji mogući model za vaše potrebe. Također biste trebali provjeriti jamstva proizvođača pri odabiru svog modela OLED televizora jer neki proizvođači nude duže jamstveno razdoblje nego drugi.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je rabdomioliza

Rabdomioliza je akutni medicinski poremećaj u kojem se uništavaju mišićne stanice, što rezultira oslobađanjem mišićnih enzima i elektrolita u krvotok. Može se pojaviti nakon traume, intenzivnog fizičkog napora ili otrovnosti lijekovima.Rabdomioliza je proces...

read more

Što je quo vadis

Što je quo vadis je latinski izraz koji se može prevesti kao "Kamo ideš?" To je pitanje koje se pripisuje rimski caru Neronu, koji je izgovorio to pitanje prilikom bijega sa Rimom u zadnjim danima njegove vladavine. Od tada se često koristi za razmišljanje o smislu...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This