Što je tonzilektomija

by Apr 24, 2024Značenje0 comments

Tonzilektomija je operacija u kojoj se uklanjaju tonzile iz grla. To je često vrsta zahvata za liječenje upale grla, ali se može koristiti i za druge dijagnoze. Operacija se obično provodi pod općom anestezijom i traje oko 30 minuta.

Tonzilektomija je operacija uklanjanja tonzila. U ovoj operaciji, oba tonzila (veliko i malo) se uklanjaju iz grla. Ova operacija se obično provodi pod lokalnom anestezijom ili općom anestezijom.

Kada je potrebna tonzilektomija?

Tonzilektomija je operacija uklanjanja tonzila, koja se obavlja u različitim situacijama. Može biti potrebna za liječenje upalnih bolesti dišnog sustava, kao što su faringitis ili laringitis, koji se često ponavljaju. Također je indicirana za osobe s čestim upalama grla i bakterijskim infekcijama gornjeg respiratornog trakta. U nekim slučajevima može biti potrebno ukloniti tonzile radi smanjenja simptoma alergija ili astme. U slučajevima gdje postoje tumori i benignih promjena na tonzilima, također se može preporučiti uklanjanje tonzila. Tonzilektomija se obavlja pod općom anestezijom, a nakon operacije potrebno je provesti period rehabilitacije i oporavka od 3 do 7 dana.

Tonzilektomija

Tonzilektomija je operacija uklanjanja tonzila. Obično se izvodi kako bi se uklonili problemi s dišnim putevima. To obično uključuje upalu, začepljenje, česte prehlade i infekcije grla. Tonzilektomija, također poznata kao adenotomija, može se izvesti lokalnom anestezijom ili općom anestezijom. Ovisno o stanju bolesnika, liječnik će odlučiti koja je vrsta anestezije najbolja opcija.

Tonzilektomija obično počinje podvezivanjem bolesnikove glave i vrata. Zatim će liječnik koristiti mikrodebrider ili skalpel da odstrani tonzile. Nakon toga, bolesnik se prebacuje na odjel intenzivne njege gdje će mu biti osigurana potrebna skrb i nadzor prilikom oporavka od anestezije.

See also  Što su japanske kuglice

Moguća komplikacija tonzilektomije uključuju krvarenje, prekomjerno zarastanje tkiva i zarazne bolesti nakon operacije. Kako bi se smanjila mogućnost komplikacija, važna je pažljiva higijena i pravilno liječenje što je ranije moguće. U slučajevima teških infekcija grla ili upala dišnih puteva, tonzilektomija možda neće u potpunosti riješiti problem. U tim slučajevima lijekovi mogu biti potrebni da bi se postigao trajan rezultat.

Koji su rizici tonzilektomije?

Tonzilektomija je operacija uklanjanja tonzila, uobičajeni liječnički postupak koji se često preporučuje pacijentima s ponavljanim ili teškim upalama grla. Operacija može biti izuzetno učinkovita, no postoje i potencijalni rizici. Najčešći rizici uključuju krvarenje nakon operacije, iritaciju grla i nuspojave anestezije. Ponekad se mogu pojaviti i neke ozbiljnije komplikacije, uključujući infekciju, upalu pluća ili druge bakterijske infekcije. U rijetkim slučajevima, operacija može biti popraćena ozbiljnim oštećenjem živaca ili krvnih žila. Pacijenti bi trebali obaviti puno istraživanja prije odluke da se podvrgnu tonzilektomiji, a ljudima s dijabetesom ili drugim zdravstvenim problemima treba stručna savjet.

Mnogi ljudi će imati manje simptoma nakon tonzilektomije nego prije operacije. Međutim, neki mogu osjetiti bol, grlobolju i slabost tijekom prva dva tjedna nakon operacije. Iako je to normalno i obično prolazi samo od sebe, važno je zapamtiti da bi bilo bolje da se odmah javi liječnik ako se simptomi pogoršaju. Kao dodatni oprez preporuka je da pacijent slabi predoperativne aktivnosti kako bi se smanjio rizik od infekcija i drugih komplikacija.

Uz pravilnu pripremu i pažljivo praćenje stanja pacijenta također ćete biti sigurniji da ste napravili dobar izbor donoseći odluku o tonzilektomiji. Nastavite tražiti savjet od svog lokalnog liječnika kako biste osigurali da ste dobro informirani prije donošenja odluke o tome hoćete li se podvrgnuti zahvatu ili ne.

See also  Što su citati

Nakon tonzilektomije

Nakon tonzilektomije, liječenje zahtjeva oprez i strpljenje. Pacijenti trebaju se pridržavati preporučenih pravila kako bi nakon operacije postigli najbolju moguću rehabilitaciju. Liječnik će preporučiti da se pacijenti pridržavaju određene prehrane, održavanja higijene i lijekova, kako bi se postiglo što bolje ozdravljenje. Također će im se dati upute za vraćanje na normalne aktivnosti i uspostavljanje fizičke aktivnosti.

Pacijentima se savjetuje da izbjegavaju hranu koja može uzrokovati povraćanje ili grickanje, meko povrće, voćne sokove bez kore i slatko voće su najbolji izbor. Također je važno napomenuti da je potrebno izbjegavanje alkohola i cigareta jer mogu ometati proces oporavka. Pacijent treba piti dovoljno tekućine kako bi osigurao da tkiva ostaju hidratizirana.

Pacijentima će biti propisani određeni lijekovi kako bi se smanjila bol, gubitak krvi i rizik od infekcija. Pacijent mora strogo slijediti upute liječnika u vezi s upotrebom lijekova za sprečavanje infekcija i neugodnih posljedica poput temperature tkiva mjesta operacija. Kao dio oporavka pacijentima se također savjetuje provođenje fizioterapija za jačanja mišića lica, jezika i grkljana radi pravilne probave hrane.

Konačno, pacientima se savjetujemo da unose dovoljno vremena za oporavak nakon operacija jer je potrebno neko vrijeme da tkivo ozdravi i stabilizira svoju funkciju. Kada je razdoblje rehabilitacija gotovo, pacient može ponovo početi obavljati normalne aktivnosti bez bojazni od ozljeda ili infekcija grla.

Opće preporuke

Tonzilektomija je postupak uklanjanja tonzila. Nakon postupka, potrebno je poštivati ​​opće preporuke za oporavak. Potrebno je odmoriti, održavati pravilnu prehranu i pijenje dovoljne količine tekućine radi održavanja hidratacije. Odmorite se što više možete i izbjegavajte aktivnosti koje mogu opteretiti grlo. Također bi trebali izbjegavati pušenje, alkohol i suho hladnoću.

Hranjenje

Nakon tonzilektomije, trebate jesti nježnu hranu koja ne ispira grlo. U početku bi se hrana trebala sastojati od pirea od voća i povrća te kuhane piletine ili ribe te žitarica poput riže ili mekinja. Hrana bi trebala biti meka, mlaka i lagana za gutanje, bez da ispadne iz usta. Također ćete možda osjetiti bol tijekom gutanja pa je važno da jedete manje obroke, ali često tijekom dana.

See also  Što je dump

Lijekovi

Liječnik će vam preporučiti anesteziju za smanjenje boli i olakšavanje simptoma nakon operacije. Međutim, obratite pažnju na lijekove koji mogu uzrokovati suho grlo ili druge nepoželjne nuspojave te tražite lijekove s minimalnim nuspojavama od svog liječnika.

Kontroliranje temperature tijela

Važno je kontrolirati temperaturu tijela jer visoka temperatura može ublažiti simptome i usporiti oporavak nakon operacije. Stoga je važno da pokušate držati temperaturu tako da ne bude previše visoka ili preniska.

Konzultacija s liječnikom

Pazite na bilo kakve promjene koje primjetite nakon tonzilektomija jer one mogu biti znakovi infekcije ili upale grla. Ako imate problema sa gutanjem, pojava crvenila ili oticanja u usnoj šupljini te ako imate groznicu višu od 38 stupnjeva Celzija obratite se svome liječniku radi savjetovanja i daljnog postupka liječenja.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što znači riječ primaju

Što znači riječ primaju? Riječ "primaju" je glagol u hrvatskom jeziku koji se koristi za opisivanje akcije preuzimanja nečega. Uglavnom se odnosi na preuzimanje novca ili drugih materijala od nekoga. Ova riječ može biti također upotrijebljena u smislu primanja savjeta...

read more

Što znači riječ prije

Što znači riječ "prije" u hrvatskom jeziku? Riječ "prije" u hrvatskom jeziku znači "prije" ili "ranije". Često se koristi za uspoređivanje ili opisivanje vremenskih odnosa između dva događaja. Također se može upotrijebiti za opisivanje nečega što je već bilo...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This