Što je transpiracija

by Apr 25, 2024Značenje0 comments

Transpiracija je prirodni fiziološki proces koji se događa kod biljaka i životinja. Radi se o procesu isparavanja vlage iz tkiva živih organizama u obliku pare. U biljkama transpiracija se odvija kroz posebne otvore u listovima zvanim stomata.

Transpiracija je proces isparavanja vode iz površine lista biljaka u okolinu. To se događa uglavnom kroz pukotine na listu ili čak kroz cijelu površinu lista. Voda se isparava zbog topline sunčeve svjetlosti i zraka, što otvara stanice i omogućava da voda protječe kroz njih.

Transpiracija u tijelu

Transpiracija je proces koji se događa tijekom kojeg tijelo izlučuje vlagu. To se obično događa putem kože, što se naziva znojenje. Transpiracija je neophodna za održavanje ravnoteže topline u tijelu. Kada se temperatura tijela povećava, transpiracija pomaže da se tijelo ohladi, isparavanjem vode iz kože. To znači da se toplina izlučuje iz tijela i da služi kao regulator temperature. Osim toga, transpiracija omogućava da višak soli i minerala izlazi iz tijela putem znoja. U tom smislu pomaže u održavanju ravnoteže soli i minerala u tijelu.

Transpiracija je važan mehanizam za održavanje vašeg zdravlja jer često dovodi do smanjenja toksina u vašem organizmu. Kada transpirirate, otpuštaju se teške metale i druge štetne kemikalije koje su accumlated unutar vašeg tijela, što će vam pomoći da budete zdraviji. Uglavnom, transpiracija je važan proces koji služi za održavanje optimalnog zdravstvenog stanja i homeostaze unutar vašeg organizma.

Učinci povećane transpiracije

Povećana transpiracija je često prvi znak da je nešto u tijelu pošlo po zlu. Može biti znak da ste pregrijani, u stresu ili da imate infekciju ili drugi problem s zdravljem. Učinci povećane transpiracije mogu biti sljedeći:

See also  Što je osim

• Osjećaj topline u tijelu: Povećana transpiracija može biti popraćena osjećajem topline u tijelu. To može biti zato što se dodatna vlaga oslobađa i oslobađa toplinu. Nekad se osoba možda osjeća vrućom, ali ne mora biti vruća na dodir.

• Promjene boje kože: Povećana transpiracija može dovesti do promjena boje kože. Ova promjena boje obično se javlja u području gdje je najviše znojenja. To područje obično postaje crveno ili blijedo što može biti zbog prekomjerne razmjene topline između tijela i okoline.

• Pojačano srce: Povećana aktivnost srca obično slijedi kada se znojenje povećava. To je zbog toga što je potrebna veća količina krvi radi proizvodnje i odvođenja topline iz tijela. To stanje se obično smatra normalnim ako traje manje od 20 minuta, ali ako traju duže, trebalo bi posjetiti liječnika.

• Dehidracija: Dehidracija je jedan od nuspojava povećane transpiracije, posebno ako se puno tekućine gubi kroz kožu. To može dovesti do bolova u mišićima i glavobolja, te osjetljivost na svjetlo i buku. Konzumiranje puno tekućine moglo bi pomoći smanjiti simptome dehidracije.

• Iscrpljenost: Kada osoba previdi važnost nadoknađivanja tekućina, mogla bi postati iscrpljena. U ovom stanju, osoba će imati smanjen apetit, slabost mišića i osjetljivost na vrućinu ili hladnoću.

Smanjiti transpiraciju

Nema lijeka za prekomjernu transpiraciju, ali postoje neke strategije koje mogu pomoći u smanjenju. Jedan od načina je upotreba antiperspiranta ili dezodoransa. Antiperspiranti blokiraju otvorene pore i sprečavaju prekomjernu znojenje. Drugo je ograničavanje unosa kofeina i alkohola, koji obično potiču znojenje. Fizička aktivnost također može biti od velike pomoći jer će vam pomoći da se riješite viška topline tijekom napora. Međutim, ne pretjerujte sa vježbanjem jer to može biti štetno po vaš organizam. Također biste trebali izbjegavati nošenje sintetike ili uske odjeće jer to mogu uzrokovati nelagodnost i stimulirati znojenje. Zatim bi trebali koristiti prirodne materijale poput pamuka ili viskoze da bi se osiguralo da koža diše i da vam bude udobniji osjećaj. Sprejanje hladne vode prije odlaska u spavanje također može biti od koristi jer ćete se osjećati svježijim na početku vašeg sna.

See also  Što je vodovod

Također možete probati stvari poput limuna, aloe vere ili čaja stabla, što su dobri alternativni lijekovi za smanjenju transpiracije. Napravite losion za lice od limuna i meda, a zatim stavite na lice navečer prije spavanja i ostavite ga preko noći da djeluje cijelu noć. Također možete iscijediti aloe verin sok i razrijediti ga vodom te ga nanositi na kožu dva puta dnevno kako biste spriječili prekomjerno znojenje.

Što uzrokuje povećanu transpiraciju?

Povećana transpiracija je često povezana s emocionalnim stresom, fizičkim naprezanjem ili vrućim okruženjem. U početku, može se dogoditi da se osoba znoji više nego obično, što može biti zbog topline ili stresa. No, ako se transpiracija nastavi i postane intenzivna, to može biti simptom neke bolesti. Povećana transpiracija također može biti povezana s: endokrinim poremećajima poput hipertiroidizma ili hipotiroidizma; alergije; infekcije bakterijama; određene vrste lijekova; dijabetes melitus; neuroloških bolesti i stanja poput Parkinsonove bolesti; različitih oblika tumora; i klimakterijskih simptoma. Ako osoba pati od prekomjerne transpiracije, trebalo bi se posavjetovati s liječnikom radi isključivanja medicinskih uzroka.

Osim medicinskih uzroka, postoje i druge čimbenike koji mogu dovesti do prekomjerne transpiracije. To uključuje unos velikih količina alkohola, pušenje duhana ili dodatne tjelovježbe. Također postoje različiti načini na koje možete smanjiti rizik od prekomjerne transpiracije, poput održavanja higijene tijela i nošenja prozračnih odjeća.

Alternativne metode smanjenja transpiracije

Postoje mnoge alergene koje mogu izazvati iritaciju kože. Alternativne metode smanjenja transpiracije uključuju: upotrebu masti, kreme i losiona za sušenje znojenja, upotrebu različitih vrsta dezodoransa, primjenu antiperspiranata i upotrebu homeopatskih biljnih kapi.

Masti i losioni za sušenje znojenja sadrže aktivne tvari poput aluminija ili cinka koji se bore protiv bakterija uzrokovanih znojenjem. Oni djeluju na kožu smanjujući razinu vlage. Također mogu pomoći u ublažavanju prekomjerne transpiracije i neugodnog mirisa. Kreme i losioni se mogu nanositi na područja tijela gdje je potrebna dodatna hidratacija, poput stopala, ruku ili prsa.

See also  Što je halo

Različite vrste dezodoransa pomažu u održavanju svježeg mirisa tijekom dana pružajući antibakterijski zaštitu od bakterija koje su odgovorne za neugodan miris nastao zbog prekomjerne transpiracije. Dezodorans se može nanositi na donji dio prsnog koša ili područja gdje je potrebna dodatna hidratacija i obnavljanje pH ravnoteže kože. Također možete odabrati prirodni dezodorans s biljnim ekstraktima koji štite vašu kožu od iritacija.

Antiperspiranti se nanose na donji dio prsnog koša, područja ispod pazuha i stopala da bi se spriječila prekomjerna transpiracija i neugodan miris. Antiperspiranti imaju aktivnu tvar aluminijskog hidroksida koja blokira kanale kanala lojnih žlijezda, usporavajući proizvodnju znojnih sekreta i potiskivanje bakterija uzrokovanih njima. Neke antiperspirante mogu biti agresivne prema koži pa je važno da odaberete one s blagim formula

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je presoflex

Presoflex je inovativna tehnologija koja se koristi za proizvodnju elastičnih, izdržljivih i visokokvalitetnih materijala. Ova tehnologija kombinira postojeću tehnologiju s novim sastojcima i procesima da bi se dobili materijali sa izvanrednim svojstvima. Materijal je...

read more

Što je prekvalifikacija

Prekvalifikacija je proces obuke i edukacije koji se odnosi na promjenu kvalifikacija ili usmjeravanje prema drugom stručnom području. Prekvalifikacija pomaže ljudima da nadograde svoje postojeće vještine i stečeno znanje te da steknu nove kompetencije potrebne za...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This