Što je žumberačko gorje

by Jun 25, 2023Putovanja0 comments

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se prilagodili nevjerojatno teškim uvjetima života.

Žumberačko gorje je poznata planina u Hrvatskoj, koja se nalazi u središnjem dijelu zemlje, na granici između Šibensko-kninske županije i Zagrebačke županije. To je planinski masiv koji se proteže od Kastva do Jastrebarskog. U planini se nalaze brojni vrhovi, od kojih je najviši Vitez s visinom od 987 metara. Planina je bogata raznim biljkama i životinjama, a mnoge od njih su zaštićene vrste.

Geografske karakteristike

Hrvatska se nalazi na istočnoj obali Jadrana, u srednjoj Europi. Nalazi se između četiri države: Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Sa svojih 56500 km2, Hrvatska je jedna od manjih zemalja u Evropi. Ima obalu od 1777 km i više od 1000 otoka. Glavni grad je Zagreb, a drugi najveći grad je Split. U Hrvatskoj postoje tri glavne regije: Istra, Dalmacija i Kontinentalna Hrvatska. U Istri se nalaze brojne planinske vrhove koji su obrasli šumama i voćnjacima. U Dalmaciji postoje prekrasne planine i gorski vrhovi te dugački pješčani plaže na Jadranu. Kontinentalna Hrvatska ima šume, ravnice i rijeke poput Dunava i Save koja je povezana s morem kroz kanal Slavonijom-Dunavom-Kanalom.

U većini dijelova Hrvatske ljeti su tople temperature sa puno sunca tijekom dana te hladnim noćima zimi. Međutim, u gorju možete doživjeti snježne zime sa puno snijega tijekom cijele sezone. Također postoje neki dijelovi gdje možete doživjeti vruću ljetnu sezonu sa dugim danima bez kiše, poput Primorsko-Goranske županije u Dalmaciji ili Slavoniji u Kontinentalnoj Hrvatskoj.

See also  Što je pulski filmski festival

Značajne lokacije

Hrvatska je bogata u raznim znamenitostima, od kojih su mnoge poznate po cijelom svijetu. Među njima su Dioklecijanova palača u Splitu, Plitvička jezera i Krka National Park. Katedrala Sv. Duje u Splitu je također jedan od najpoznatijih spomenika u Hrvatskoj, s impresivnom arhitekturom koja seže do 4. stoljeća. Dubrovnik je također glavna turistička destinacija u Hrvatskoj i prepuna je znamenitostima poput zidina, crkava i katedrala.

Obilaznice

Hrvatska ima nekoliko obilaznica koje vode preko cijele zemlje. D1 obilaznica prolazi preko središta Zagreba pa se preko Varaždina, Slavonskog Broda i Osijeka spaja sa granicom s Bosnom i Hercegovinom. D2 obilaznica počinje u Zagrebu pa ide prema istoku do granice s Mađarskom. D3 obilaznica prolazi kroz središte Zagreba pa se preko Jastrebarskog, Karlovca i Rijeke spaja sa Opatijom na istoku. Također postoji obilaznica D8 koja se proteže od Dubrovnika do granice sa Bosnom i Hercegovinom te D21 koja vodi od Zadra do Siska uz Jadransku magistralu.

Povijest područja

Područje koje danas poznajemo kao Hrvatsku, prošlo je kroz mnoge promjene tijekom povijesti. U ranom srednjem vijeku cijelo područje bilo je pod vlašću Bizanta, a zatim u 9. stoljeću postalo je dio Kraljevine Hrvatske. U 11. stoljeću Hrvatska se spojila sa Ugarskom, što je trajalo do 18. stoljeća. U to vrijeme Austrija i Venecija su imali veliku kontrolu nad dijelovima Hrvatske, što je trajalo sve do Drugog svjetskog rata. Nakon rata Hrvatska se pridružila Jugoslaviji, koja je postojala sve do 1991. godine, kada se Republika Hrvatska proglasila nezavisnom državom. Unatoč političkim promjenama i sukobima tijekom povijesti, hrvatsko društvo i kultura ostali su čvrsto ukorijenjeni u njenoj povijesti i tradiciji.

U 19. stoljeću hrvatsko društvo i kultura postala su još jača zahvaljujući razvoju književnosti, glazbe i umjetnosti te se osnažio hrvatski nacionalni identitet. U 20. stoljeću Hrvati su nastavili graditi na svojoj povijesnoj baštini tako da su se svi narodi u Europi mogli pridružiti novoosnovanoj nezavisnoj Republiki Hrvatskoj 1991. godine.

See also  Što je plaža kupari

Hrvatsko društvo i kultura veoma su bogati i proizlaze iz mnogih različitih utjecaja iz cijele Europe, a posebice iz istočnih zemalja Balkana te iz Italije i Austrije zbog nedavne povijesti pod vlašću austrougarske monarhije koja je trajala od 1868.-1918.. Ova povezanost s drugim europskim državama omogućila je da hrvatska obrazovanost napreduje u 19-20 stoljećima te da hrvatska umjetnost postane poznata diljem svijeta.

Hrvati danas čuvaju tu nasladaženu tradicionalnu baštinu koja obuhvaća glazbu, plesove, arhitekturu i gastronomsku scenu te još puno toga što čini jedinstveno područje s duhovnom snagom kojom će biti poznat još dugo vremena.

Kulturni značaj i tradicija

Hrvatska, kao i većina evropskih zemalja, ima bogatu kulturnu baštinu koja obuhvata raznolike oblike umetnosti, arhitekture, literature i muzike. Kako su se stoljećima mijenjali vladari i vladajuće sile, tako je i kultura Hrvatske mijenjala svoje oblike. Također je obogaćena uticajima od strane raznih etničkih grupa koje su se naselile u ovom dijelu Evrope.

Kultura Hrvatske često se smatra povezivanjem istočne i zapadne Evrope. To se ogleda u njenom narodnom plesu i umetnosti, kao što je slikarstvo i nacionalne nošnje. U zemlji postoji mnogo umjetničkih muzeja koji prikazuju vrijedna ostvarenja hrvatskih umjetnika od davnih vremena do danas.

Hrvati su također poznati po svojoj bogatoj gastronomskoj tradiciji koja se proteže još od srednjeg veka. Udaljenost od mora je uticala na raznovrsnu hranu koja podrazumeva jela od mesa ili ribe, što je hrana koja se danas može naći u gotovo svakom restoranu širom zemlje. Također postoje brojni specijaliteti sa okusom lokalne tradicije ili onih inspirisanih drugim dijelovima Evrope ili čak s drugog kontinenta.

Hrvati imaju dugogodišnju tradiciju slavljenja ljudskih uspjeha – bilo to rođendan, diplomiranje ili neko drugo događanje – gdje je glavni aspekt druženje sa porodicom i prijateljima. Ovi događaji obiluju hranom i pićem, a nekada se moglo čuti glasno pevanje starinskih pjesama ili igranje narodnih igara poput cardasa ili balote.

See also  Što je Graz

Prirodne ljepote žumberačkog gorja

Žumberačko gorje je nacionalni park koji se nalazi u središnjoj Hrvatskoj i smatra se jednim od najljepših prirodnih lokaliteta u zemlji. Park je poznat po svojoj prirodnoj ljepoti, koja se ogleda u šumama, rijekama, brdima i jezerima. Žumberačko gorje je dom mnogim vrstama biljaka i životinja, uključujući i endemske vrste.

S obzirom na svu tu divljinu, često se smatra da je Žumberačko gorje idealno mjesto za one koji traže miran i opušten odmor. Ljudi mogu istražiti prekrasne pejsaže parka pješice ili biciklom. Zbog brojnih staza, planinarenje je također popularan sport u parku.

Žumberačko gorje također nudi mnoge druge aktivnosti i atrakcije za posjetitelje. Na primjer, postoje staze za penjanje na litice te postoje akvatoriji poput jezera Tarska koji su idealni za ribolov ili rekreacijsko plivanje. Možete posjetiti i Muzejski centar “Krapina Neanderthal”, koji sadrži multimedijalna istraživanja različitih tema vezanih uz Krapinske toplice gdje su pronađeni ostaci Neanderthala.

U ovom prekrasnom dijelu Hrvatske možete pronaći sve – od netaknutih planinskih predjela do obilja prirode bogate flore i faune. U svakom slučaju, vrijedno je posjetiti ovo područje da biste doista osjetili čaroliju Žumberka!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

Što su zagorska sela

Živjeli ste u Zagorju ili ste se samo našli u tom dijelu Hrvatske? U svakom slučaju, izvrsno ste upoznali s tradicijom zagorskih sela. Zagorska sela su skupina malih ruralnih naselja koja se nalaze u području Zagorja, jednom od najstarijih historijskih područja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This