Što su lozinke? Lozinke su zaštitna koda koja se koristi za dobivanje pristupa različitim web stranicama, računalnim aplikacijama i uslugama. Oni se koriste za osiguranje podataka od neovlaštenog pristupa. Lozinke obično moraju biti barem 8 znakova dugo, uključujući slova, brojeve i posebne znakove.

Lozinka je zaporka koja se koristi za prijavu na račun ili pristup određenim podacima. Obično se sastoji od riječi ili skupa znakova koji su povezani s vašim računom ili identitetom.

Kako se stvara lozinka?

Lozinke se obično stvaraju kombinacijom slova, brojeva i znakova. Najbolje je napraviti jedinstvenu i kompleksnu lozinku koja nije lako pogoditi. Najbolje je da se ne koriste vaša imena ili broj telefona, već jedinstvene riječi ili fraze. Dobra lozinka mora biti duga barem 8 znakova i ne bi se trebala ponavljati. Također je moguće koristiti algoritme za generiranje sigurnih lozinki. Ovi algoritmi generiraju slučajne lozinke u skladu s postavljenim parametrima, što čini da su one još sigurnije. Također je preporučljivo ažurirati lozinke redovito tako da budete uvijek sigurni u njihovu sigurnost.

Da bi bila još sigurnija, preporučljivo je razmisliti o dodavanju dvostupanjske provjere autentičnosti u vaš profil. To znači da ćete imati drugi način potvrde identiteta osim lozinke, poput verifikacijskog koda koji se šalje na mobilni telefon ili e-mail adresu. Ovaj dodatni sloj sigurnosti pomoći će vam da ostanete zaštićeni od bilo kakvih neovlaštenih pristupa vašem računalo ili profilima na društvenim mrežama.

Zašto je lozinka važna?

Lozinka je važna za zaštitu vaših osobnih podataka. Ona služi kao osnovna linija obrane protiv neovlaštenog pristupa informacijama. Ako netko dobije pristup vašoj lozinki, mogao bi stvoriti račun, pristupiti povjerljivim informacijama i čak upasti u svoj račun. Dakle, važno je da svoju lozinku zadržite tajnom i osigurate je jakom i sigurnom lozinkom.

See also  Što je bežični miš

Pridržavanje dobre prakse bezbednosti na internetu također zahteva da redovno ažurirate svoju lozinku. Promene uloge pomažu u ograničavanju rizika od krađe identiteta ili pristupa podacima, jer onemogućavaju osobama koje nemaju autorizaciju da pristupe podacima ili računima. Također, preporučljivo je imati različite lozinke za sve online naloge koje posedujete, što vam omogućava da sprečite neovlašteni pristup ako neka od vaših lozinki budete izgubili ili bude prenesena.

Konačno, trebalo bi da budete oprezni gdje šerujete svoju lozinku, jer se može iskoristiti protiv vas. Čak i obično dijeljenje sa prijateljem može biti opasno jer se sigurnosne informacije mogu lako prenositi dalje bez vašeg znanja ili suglasnosti. Zato je najbolje da držite svoju lozinku tajnom i izaberite jaku i sigurnu lozinku koja sadrži velika i mala slova te brojeve i posebne karaktere.

Kako zaštititi svoju lozinku?

Kako biste zaštitili svoju lozinku, postoje neke jednostavne mjere zaštite koje možete poduzeti. Prvo, izbjegavajte upotrebljavati istu lozinku na više računa ili usluga. U idealnom slučaju, trebali biste imati različite lozinke za sve vaše račune. Drugo, pokušajte koristiti složene lozinke koje sadrže velika i mala slova, brojeve i posebne znakove. To će olakšati sprječavanje neovlaštenog pristupa vašem računu. Treće, redovito ažurirajte svoju lozinku i pazite da ne dijelite svoju lozinku nikome drugome osim sebi. Također biste trebali uvijek biti oprezni prilikom preuzimanja datoteka sa sumnjivih web stranica ili e-pošte. Ovi su još neki od savjeta o sigurnosti koje možete primijeniti: ako je moguće, postavite dvofaktorsku provjeru autentičnosti pri prijavi na račune; uključite obavijest o promjenama na računima putem e-pošte; osigurajte da je antivirusni program aktivan na svom računalu; i pregledajte sigurnosnu politiku svake web stranice prije nego što se registrirate.

See also  Što je online knjižara

Uspješno pohranjivanje i sprječavanje pristupa vašim lozinkama je vrlo važno za zaštitu vaših osobnih podataka. Uvijek se savjetujemo da pohranite svoje lozinke u sigurnom mjestu poput uslužne aplikacije za pohranu lozinki ili sudskog spremnika bez povezanosti s internetom. Također vam savjetujemo da obrišete sve tragove aktivnosti vezane uz važne informacije koje ste dijelili online, poput prijava na račune i transakcija putem internet bankarstva

Što učiniti ako zaboravite svoju lozinku?

Ako ste zaboravili svoju lozinku, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti da biste je pristupili. Prvo, možete pokušati iskoristiti opciju ‘Zaboravili ste lozinku?’ prilikom prijave, što će vam omogućiti da resetirate lozinku putem e-pošte. Ako to ne uspije, možete se obratiti svom administratoru sustava ili podršci i zatražiti promjenu lozinke. Možda ćete morati predočiti dokumente kako bi se potvrdilo vaš identitet. Budite spremni na odgovarajući postupak potvrde identiteta prema pravilima i smjernicama vašeg sustava. Ako još uvijek imate problema s resetiranjem ili pristupanjem vašoj lozinci, možete se obratiti stručnjacima za informacijske tehnologije (IT) ili profesionalcima za informacijske tehnologije (IT) u području kako biste dobili dodatne savjete i pomoć.

Kako promijeniti postojeću lozinku?

Promjena postojeće lozinke jednostavna je procedura koja se može obaviti u nekoliko koraka. Prvi korak je prijava na račun. Ako ste već prijavljeni, trebat će vam samo ažuriranje informacija o računu. Nakon što ste se prijavili, slijedi korak izmjene lozinke. To možete učiniti putem glavnog izbornika ili postupka zaboravljene lozinke. Na glavnom izborniku naći ćete opciju za izmjenu lozinke ili postupak zaboravljene lozinke pomoću kojeg možete promijeniti svoju postojeću lozinku. Unesite svoju trenutnu i novu željenu lozinku i to je to!

Ako tražite dodatne informacije o tome kako promijeniti svoju postojeću lozinku, možete se obratiti proizvođačima softvera ili usluge koju koristite. Procesi promjene lozinke razlikuju se od proizvođača do proizvođača, pa je važno da poznajete detalje svog računa i softvera koji biste trebali upotrijebiti za promjenu postojeće lozinke.

See also  Što su zamjenski toneri

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je webinar

Webinar je vrsta online seminara koji se sastoji od prezentacija i diskusija uživo. Koristi se za promociju proizvoda, edukaciju i razmjenu informacija između ljudi širom svijeta. Webinar pruža voditeljima mogućnost da povežu publiku, dijele sadržaj i odgovaraju na...

read more

Što je web hosting

Web hosting je usluga koja omogućuje postavljanje web stranica na internet. To se obično obavlja kroz dodjeljivanje prostora i resursa na poslužitelju za pohranu podataka i aplikacija koje čine web stranicu. Web hosting također osigurava veze između računala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This