Što su oznake na gumama

by Apr 7, 2023Auto0 comments

Što su oznake na gumama? Oznake na gumama su simboli i informacije koje se nalaze na vanjskom dijelu gume. One obično uključuju veličinu, proizvođača, tip i značajke gume. Te oznake omogućuju korisnicima da odaberu odgovarajuće gume za svoje vozilo.

Oznake na gumama su informacije koje proizvođači stavljaju na gume, kako bi pružili korisnicima važne informacije o proizvodu. Oznake se obično nalaze u obliku znakova i brojeva, i uključuju informacije o dimenzijama gume, njenom tlaku, maksimalno dopuštenom opterećenju i brzini.

Utjecaj oznaka na gumama

Gume su jedna od najvažnijih dijelova vašeg automobila. Ovisno o tome koje oznake gume imate, može utjecati na sigurnost, udobnost i potrošnju goriva vašeg automobila. Oznake guma su podaci koji se nalaze na strani gume i omogućuju vam da znate sve informacije o gumama, uključujući vrstu, veličinu, brzinu i obujam potrošenog goriva. Osim toga, one mogu odrediti koliko ćete dugo moći voziti s obzirom na razinu istrošenosti guma.

Kad se radi o sigurnosti, oznake guma omogućit će vam da znate da li je vaša guma pogodna za uvjete vožnje u kojima ćete je koristiti. Na primjer, ako imate auto sa slabim dvotaktnim motorom i planirate voziti ga po cestama punim zavoja i ubrzanja, trebali biste tražiti gumu s visokom razinom stabilizacije koja će biti pogodna za tu vrstu vožnje. Također bi bilo dobro izabrati gumu koja nudi dobru prianjanje na mokroj podlozi jer to može pomoći u smanjenju rizika od akvaplaninga.

Oznake guma također mogu utjecati na potrošnju goriva vašeg automobila. Ako imate više terenskih ili off-roadovskih automobila, trebali biste tražiti gume s nižom potrošnjom goriva jer one mogu dati veću kilometražu i manji otpor pri kretanju. Također bi trebalo tražiti gumene oznake koje nude optimalne performanse pri upravljanju i blagovremeno upozoravajte kada je vrijeme da promijenite gume. Što se tiče udobnosti, potrebno je pronaći gumene oznake koje će ubrizgavati minimalnu vibracijsku energiju i glasnoću zvuka tijekom vožnje.

See also  Kakav je auto e klasa

Dakle, ako ste nezadovoljni performansama vašeg automobila ili samo želite osigurati da ste sigurno na cestama ili off-road putovanja, važno je pratiti oznake vaših guma jer one mogu utjecati na razinu sigurnosti, efikasnot potrošenog goriva i udobnot pri vožnji.

Značenje oznaka na gumama

Kod proizvoda poput automobilskih guma, oznake na njima mogu biti vrlo zbunjujuće. To je zato što svaki proizvođač ima vlastitu kodifikaciju značenja, tako da se čini kao da se svi razlikuju. Međutim, postoje opće oznake koje se mogu pronaći na gumama bilo kojeg proizvođača. Te oznake obično pokazuju veličinu gume, njen stupanj otpornosti na habanje i teret te još mnogo toga. U ovom članku ćemo se pozabaviti nekim od najvažnijih oznaka na automobilskim gumama i objasniti značenje svake od njih.

Veličina gume je prva stvar o kojoj treba razgovarati. Obično se sastoji od dva dijela – širine i visine profila. Prvi broj je širina u milimetrima, a drugi broj je visina profila u postotku od širine. Također se može navesti i veličina felge koja je potrebna za tu gumu. Na primjer, 195 / 65 R15 bi predstavljalo gumu koja ima širinu 195 milimetara i visinu profila 65 posto od te širine, a trebala bi biti instalirana na felgi promjera 15 inča.

Sljedeća oznaka je brzina indeks – također poznat kao brzina ocjenom ili indeksom nosivosti. Ovaj simbol obično predstavlja slovo ili skup slova i brojašca koji ukazuju na maksimalnu brzinu za koju je guma dizajnirana da bezbedno vozi pri punoj opterećenosti. Na primjer, W ili V predstavlja brzinu do 270 km / h ili 163 mph; Y predstavlja brzinu do 300 km / h ili 186 mph.

Posljednji element označavanja automobilskih guma su one vezane uz teretnosne sposobnosti – većinom utvrđene pomoću jedinstvenog simbola sa strane gume. Ove oznake mogu biti slova A do G s time da A predstavlja najmanji teretni indeks dok G predstavlja najveći teretni indeks. Svaki indeks pokazat će maksimalnu nosivost kotača u kilogramima prema specifikacijama proizvođača gume.

See also  Što su probne tablice i koja je cijena

U zaključku, postoji mnogo informacija sadržanih u simbolima na gumama automobila – informacije koje su važne za sigurno voženje. Zato je važno razumjeti ta značenja pri odabiru novih guma jer to može uticati na performanse automobila i nivo sigurnosti vozača i putnika.

Kako odabrati gumu prema oznakama?

Kada kupujete gume, važno je odabrati one koje će se najbolje uklopiti s vašim vozilom. Gume se mogu razlikovati po oznakama, što omogućava ljudima da se lakše orijentiraju i odaberu pravu za njihovo vozilo. Oznake će vam reći o dimenzijama guma, nosivosti i brzini. Prvo što trebate učiniti je provjeriti postojeće oznake na vašim postojećim gumama. To će vam dati osnovnu informaciju o tome što tražite.

Sljedeća tri slova i / ili brojke predstavljaju dimenzije guma. Prva dva slova govore o visini guma, a treća govori o promjeru guma. Na primjer, ako je oznaka 205/55 R16 91H, to znači da je visina 205 mm, 55% širine po ekvatoru i promjer 16 inča. Sljedeći broj govori o nosivosti gume u kilogramima (91 u ovom slučaju). Zadnja slova H predstavlja brzinu koja možete postići s tom gumom. U ovom primjeru možete postići do 210 km / h (130 mph) pri normalnoj vožnji unutar granica propisa brzine.

Nakon što ste utvrdili postojeće oznake na vašim gumama, možete pažljivo provjeriti proizvođačeve specifikacije i saznati više o tome kakve gume bi bile najbolje za vaš vozni okoliš. Ako se osjećate neugodno zbog odabira pravih guma za svoje vozilo, obratite se stručnom mehaničaru ili trgovcu automobila koji će vam pomoći da pronađete najbolju opciju za vas i vaš vozni okoliš.

Oznake na gumama

Gume su jedna od najvažnijih dijelova automobila. Svaka guma ima oznake koje pružaju informacije o dimenzijama gume, gornjoj brzini, tipu i drugim važnim stvarima. Oznake se nalaze na bočnoj strani ili u sredini unutarnje strane gume. Na bočnoj strani obično se nalaze oznake za dimenzije i gornju brzinu. U sredini unutarnje strane gume bit će označene informacije o kvaliteti, datumu proizvodnje i drugim važnim stvarima.

See also  Što je auto diferencijal

Na primjer, označavanje dimenzija obično izgleda ovako: 225/60 R16 95H. Prvi broj (225) je širina gume u milimetrima, a drugi (60) je visina profila u odnosu na širinu u postocima. Slovo R znači da je riječ o radialnoj gumiranoj pločici. Broj 16 znači da je promjer točka 16 inča. Zadnji dio označavanja (95H) govori o nosivosti i brzini gume – 95 izražava nosivost do 950 kilograma po tocki, a H – maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Druga vrsta oznaka koje se mogu pronaći na gumama su one vezane uz proizvođača i tip gume. Obično se one nalaze blizu oznaka dimenzija, pa se mogu vidjeti bez rastavljanja pneumatica s tockom. Na primjer, možete vidjeti nešto poput „Michelin Pilot Sport 4“ ili „Continental ContiSportContact 5“ – to su marka i model gume.

Kao što vidite, postoji puno informacija koje možete pronaći na bočnoj strani ili unutarnjoj strani vaših gumica i trebate biti upoznati sa svime da biste osigurali da imate optimalne performanse za svoje vozilo i sigurnost na cestama.

John

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Kakav je auto dacia bigster

Dacia Bigster je novi SUV iz Dacije koja se nedavno pojavila na tržištu. Ovaj robustan i svestrani automobil donosi mnogo toga za ponuditi. Snažan i pouzdan motor, snažna i moderna estetika te snažne performanse čine ga jednim od najboljih automobila koji su...

read more

Kakav je auto camaro

Kamaro je američki sportski automobil koji je proizveden od strane General Motors-a u 1967. godini. Automobil ima izuzetnu brzinu, snagu i izdržljivost, što ga čini idealnim za vožnju na auto utrkama. Kamaro je postao jako popularan u SAD-u i širom svijeta, postajući...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This