Što su oznake za pranje rublja

by Jun 3, 2023Kućanstvo0 comments

Oznake za pranje rublja su oznake koje se nalaze na etiketama odjeće i drugih tekstilnih proizvoda. To su upute o tome kako treba pravilno prati određeni proizvod te koje vrste deterdženta, temperature i postupaka treba koristiti. Oznake za pranje omogućuju da učinkovito održavate svoju odjeću i druge tekstilne proizvode i da im produžite vijek trajanja.

Oznake za pranje rublja su upute koje se nalaze na etiketama odjeće i tekstilnih proizvoda. Oznake uključuju informacije o preporučenoj vrsti pranja, temperature vode i oblikovanja. Također navode druge preporuke kao što su čišćenje na suho, kemijsko čišćenje i/ili glačanje.

Kako odrediti koju oznaku treba koristiti?

Odabir prave oznake za vaše proizvode može biti težak zadatak. Prvo, trebate imati na umu da je za svaki proizvod potrebna odgovarajuća oznaka. Oznake su ključne za identifikaciju i raspoznavanje proizvoda, a također mogu biti korisne u postavljanju cijena i njihovoj dostupnosti. Najčešće je potrebno odabrati jedinstvenu oznaku koja će se primjenjivati samo na jedan proizvod, ali postoje i slučajevi u kojima se ista oznaka može upotrijebiti na više proizvoda.

Kako biste izabrali pravu oznaku, trebat će vam detaljan pregled svega što je vezano uz proizvod i njegovu prodaju. To uključuje analizu ciljane publike, tržišta na kojem ćete prodavati, promociju i distribuciju te pregled postojećih praksi u industriji. Također biste trebali razmotriti mogućnost da predstavite svoje poslovno ime ili logo kao dio oznake koja će biti međunarodno prepoznatljiva.

U slučajevima gdje se ista oznaka primjenjuje na višestruke proizvode, potrebno je da se razmotri višestruki faktori pri odabiru ispravne oznake. To bi uključivalo analizu pristupa tržištu, dostupnih resursa i postojanja internih politika o upotrebi jedinstvenih osobina unutar skupine proizvoda. Ukoliko se radi o većim skupinama proizvoda, potrebno je osigurati da se ista logika obvezivanja primijeni za sve njihove elemente.

See also  Što su briketi za grijanje

U svakom slučaju, odabir prave oznake možda će zahtijevati puno vremena i napora jer morate razmotriti puno aspekata prije nego donesete odluku o tome što ćete upotrijebiti. Stoga je važno da dobro proučite sve opcije prije nego donesete konačnu odluku o tome koja će oznaka biti najbolja za vaš proizvod.

Simbol za pranje rublja – što one znače?

Simboli na etiketama odjeće, koji označavaju preporuke za pranje, mogu biti pomalo zbunjujući. Međutim, ako shvatite simbole pranja, možete osigurati da ćete svoju odjeću pravilno održavati i dugo uživati u njoj. Postoje tri glavne skupine simbola pranja: simboli temperatura vode, deterdženta i posebnih postupaka.

Svaki simbol temperatura vode označava maksimalnu temperaturu koja se preporučuje za pranje određene stvari. Na primjer, simbol tople vode označava da bi se odjeća trebala oprati na temperaturi do 40°C. Ako je simbol hladne vode na etiketi, to znači da bi se odjeća trebala oprati na niskoj temperaturi od 30°C ili manjoj. Za sintetičku odjeću obično je potrebno još niže temperature pranja – često samo 15-20°C.

Simboli deterdženta nam govore koji deterdžent bismo trebali koristiti i jesmo li ga smjeli pomiješati s drugim proizvodima za pranje. Na primjer, simbol koji prikazuje okruglu posudu sa šibicama preporučit će upotrebu blagog praška za pranje rublja. Ako je simbol posude punjenog deterdženta prekriven crvenom linijom, to znači da deterdžent ne smijete mešati s drugim proizvodima ili bilo kakvim kemikalijama.

Posebni postupci uključeni su u etiketiranju ako se proizvod ne može oprati u stroju već se mora ručno oprati ili ako se moraju poštovati posebne procedure poput centrifugiranja ili glačanja. Na primjer, postoje dva posebna simbola koja ćete često vidjeti: jedan crvenog štapa s isprekidanim crtama i jednog crvenog štapa s pravim crtama. Prvi označava da se proizvod treba ručno oprati bez mijesanja, dok drugi sugerira centrifugiranje na niskoj brzini do 400 obrtaja u minuti.

See also  Što je razvrstavanje otpada

Naučite prepoznati ove i druge simbole pranja kako biste sigurno održavali svoju garderobu i produžili njen životni vek!

Kako se postupa s vrstama tkanina?

Postupak s različitim vrstama tkanina ovisi o namjeni tkanine. Na primjer, ako je tkanina namijenjena za odjeću, treba je prati na odgovarajući način. Tkanine poput pamuka, lanenog i poliesterskog materijala mogu se prati u perilici s omekšivačem. Neke vrste tkanina, poput svile ili vune, trebaju se obrađivati posebno kako bi se izbjegla deformacija ili raspadanje. Za te materijale preporuča se pranje u ruci ili čišćenje u čistionici. Osim toga, važno je znati da neke vrste tkanina ne smiju biti suhe ili sušene u sušilici za rublje jer to može dovesti do deformacije tkanine. Stoga je važno proučiti upute proizvođača prije postupanja s bilo kojom vrstom određene tkanine.

Uz obradu i čišćenje, potrebno je i pravilno održavanje tkanina. Sve vrste tkanina trebaju biti čuvane daleko od direktne sunčeve svjetlosti kako bi se spriječilo bojenje i istrošenost materijala. Također je potrebno pridržavati se uputa proizvođača vezanih za razna skladištenja koja mogu utjecati na trajnost i kvalitetu materijala.

Simboli vezani uz temperaturu pranja

Simboli na rublju koji pokazuju koju temperaturu pranja treba koristiti bitno su za zaštitu od moguće štete. Različiti simboli vezani uz temperaturu pranja označavaju što možete i što ne smijete raditi s određenom vrstom tkanine. Međutim, postoje četiri glavna simbola koja se najčešće upotrebljavaju na etiketama s uputama za pranje: jednostruka crvena točka, jedna crvena točka podijeljena s jednom bijelom točkom, dvije bijele točke i tri bijele točke.

Jednostruka crvena točka na etiketi s uputama za pranje označava da se rublje može oprati samo u vrućoj vodi (između 40°C – 60°C). To je idealno za ručnik ili posteljinu te druge stvari izrađene od čvrstih tkanina.

See also  Koja su domine pravila

Simbol jedne crvene točke podijeljene s jednom bijelom označava da se rublje može oprati samo u hladnoj vodi (do 30°C). To je idealno za većinu tkanina, budući da se one mogu lako oštetiti ako se peru u previsokim temperaturama.

Dvije bijele točke označavaju da se rublje može oprati samo u vodi na sobnoj temperaturi (od 20°C do 30°C). To je idealno za tkanine koje su osjetljive na promjenjivost temperature i gube boju ako su izložene previsokim temperaturama.

Tri bijele točke označavaju da se rublje ne smije oprati u vodi, već ga treba čistiti kemikalijama (poput perclora). Također je potrebno napomenuti da bi nakon čišćenja kemikalijama tkanina mogla postati osjetljiva na boju, pa joj treba dati posebnu pažnju tako da ne gubi boju prilikom sljedećeg pranja.

Ostali simboli vezani uz pranje rublja

Kada se radi o pranju rublja, postoji nekoliko simbola koje treba znati. Prvo su simboli koji se odnose na temperature pranja. To uključuje slovo P, koje označava hladnu vodu (do 30°C) i slovo T, koje označava toplu vodu (30°C do 60°C). Također postoji slovo W ili slovo F, što znači da možete prati tkaninu na visokim temperaturama (60°C do 95°C).

Postoje i drugi simboli koji se odnose na deterdžente, sredstva za beljenje i druge proizvode za pranje. Na primjer, crtica podrazumijeva da možete dodati sredstvo za beljenje. Slova E i F pokazuju da je sigurno upotrebljavati tekući deterdžent ili sredstvo za beljenje u obliku čestica. Također postoje simboli koji pokazuju da je potrebno nositi rukavice ili mijenjati boju rublja nakon pranja.

Konačno, postoje i simboli vezani uz glačanje i centrifugiranje. Slovo I označava da je rublje potrebno glačati na niskim temperaturama do 110°C, a slovo G pokazuje da je sigurno glačati na višim temperaturama (110°C do 200°C). Slova C i P pokazuju da je potrebno centrifugirati rublje na niskim ili visokim brzinama ovisno o vrsti tkanine.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je uređenje spavaće sobe

Uređenje spavaće sobe je proces u kojem se stvaraju ugodni i funkcionalni interijeri za odmor. To Uređenje predstavlja prilagođavanje prostora za potrebe i želje vlasnika, uzimajući u obzir razne estetske faktore poput boja, tekstura i materijala. Cilj je stvoriti...

read more

Što je uređenje dvorišta

Što je uređenje dvorišta? To je proces planiranja i izgradnje vašeg dvorišta kako bi se postigli željeni ciljevi. Uređenje dvorišta može uključivati postavljanje biljaka, stvaranje vrtnih puteva ili staza, instaliranje osvjetljenja, postavljanje namještaja za sjedenje...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This