Pridjevi su riječi koje se koriste za opisivanje imenica i glagola. Oni mogu označavati boju, oblik, veličinu, broj ili kvalitetu. Pridjevi često dolaze uz imenice i glagole da ih opišu. Primjer pridjeva je lijepo, malo, sretan ili lako.

Pridjev je riječ koja opisuje imenicu i njenu kvalitetu. Najčešće se nalaze ispred imenice, ali se mogu pojaviti i iza nje. Na primjer, lijepa ptica. U ovom kontekstu, “lijepa” je pridjev.

Kratki pridjevi

Kratki pridjevi su oblik pridjeva koji se odnosi na imenice ili glagole i daje dodatne informacije o njima. Kratki pridjevi se sastoje od jedne riječi i mogu biti određeni ili neodređeni. Neke od najčešćih primjera kratkih pridjeva su velika, malo, dobro, loše, čudno itd. Oni se također mogu upotrijebiti za opisivanje kvaliteta nečega ili stanja, kao što je ugodan miris, slatka okusa itd.

Srednji dugi pridjevi

Srednji dugi pridjev je oblik pridjeva koji se sastoji od dvije ili više riječi. On se tipično koristi za opisivanje kvaliteta nečega ili stanja, ali možete ga upotrijebiti i za druga značenja. Primjerice, ljudsko ponašanje možete opisati sa ‘ponosno samouvjereno’, ‘dirljivo poštovanje’ itd. Također je važno napomenuti da mnogi srednji dugi pridjevi imaju višeznačna značenja i mogu biti upotrijebljeniji na različite načine.

Duga pridjava

Duga pridjava su oblici pridjava koji se sastoje od tri ili više riječi. On se tipično upotrebljava za opisivanje stvari u detalje ili za potvrđivanje istine o nekom predmetu. Na primjer: ‘The sky was a deep navy blue’, ‘that was an incredibly brave decision’ itd. Duga pridjava također možete upotrijebiti za opisivanje osjećaja i emocija poput ‘zabrinutost koja je preplavila prostoriju’ ili ‘strahopoštovanja u njenim očima’.

See also  Što je prekvalifikacija

Pridjevi u hrvatskom jeziku

Pridjevi su vrstu riječi koje opisuju imenice, glagole ili druge pridjeve. U hrvatskom jeziku postoji nekoliko vrsta pridjeva, a neke od najčešćih su lokativni, komparativni i superlativni pridjevi. Lokativni pridjevi opisuju mjesto gdje se neka radnja odvija ili gdje se nalazi neki predmet. Komparativni pridjevi uspoređuju dva objekta, dok superlativni pridjevi označavaju najveću moguću vrijednost određene osobine. Također postoje i višeznačni pridjevi koji mogu imati različita značenja u različitim kontekstima.

U hrvatskom jeziku postoje i posebne oblike pridjeva poput skraćenih oblika i dijalektaliziranih oblika. Skraćeni oblici se često koriste u govoru, a dijalektalizirani oblici su tipični za određene dijalekte. Također postoji i veliki broj prefiksiranih pridjava čiji značenje ovisi o samom prefiksu. Na primjer, prefiks “ne” označava negaciju, tako da se “nezadovoljan” može prevesti kao “nesretan”.

U hrvatskom jeziku postoje i posebne vrste sklanjanja pridjava koje se moraju poštovati pri pisanju gramatički ispravnih rečenica. Sklanjanje je proces mijenjanja formata pojam tako da se prema glagolskim vremenima i broju promijeni naglasak na riječima. Na primjer, dva ista pridjava “brz” i “brzo” mogu biti sklonjenih u “brzi” i “brzoga”, što znatno utjece na smisao rečenice na kojoj su upotrijebljeni ti izraza.

Pridji u hrvatskom jeziku igraju važnu ulogu u stvaranju ispravnih gramatičkih struktura te poticanju raznolikog govornog stila. Nastavnicima je važno da svojoj djeci pruže adekvatnu edukaciju o pravilnom upotrebi ovih riječnih vrsta jer ćemo time doprinjeti proširenju njenog slaganja sa standardnim pravilima koja reguliraju upotrebu ovog jezika.

Opisni

Opisni pridjevi opisuju neku osobinu ili karakteristiku stvari. Npr. lijepa ptica, visok stup, dugačko nebo, itd. Također mogu se koristiti i za usporedbe poput većeg od ostalih ili najljepšeg od svih. Primjeri opisnih pridjeva uključuju veličanstven, strastven, vrckav i čudesan.

See also  Što je linkedin

Usporedni

Usporedni pridjevi se upotrebljavaju za uspoređivanje dvije stvari. Uspoređuje se njihova sposobnost ili kvaliteta. Na primjer, mornarica je veća od broda ili ptica je brža od zmije. Primjer usporednih pridjeva su veći, brži i jači.

Superlativni

Superlativni pridjevi upotrebljavaju se za uspoređivanje dvije stvari u smislu da je jedna bolja od druge. Na primjer, najveći grad u državi ili najslađi sladoled na tržnici. Primeri superlativnih pridjeva su najbolji, najviše i najkorisniji.

Pridjevi

Pridjevi su riječi koje se koriste za opisivanje imenica. Ono što čini pridjev bitnim je da može odrediti ili naglasiti vlastitost, svojstvo ili stanje. Pridjevi u jeziku mogu biti usporedni, superlativni i pozitivni. Pridjevi mogu biti osobni, općeniti i gradivni. Primjer primjene pridjeva može biti “Lijepa djevojka”. U ovom primjeru, riječ “lijepa” je pridjev koji se odnosi na djevojku i pokazuje da je lijepa.

Kako napraviti pridjev?

Ako želite napraviti pridjev, prvo morate odabrati riječ koja će biti temelj pridjeva. Pridjevi se obično mogu stvoriti tako da se izabere riječ, doda sufiks ili prefiks i stvori nova riječ. Primjerice, ako želite stvoriti pridjev od riječi “mlad”, možete dodati sufiks “-ost” i dobit ćete “mladost”. Također se mogu dodati i prefikse za stvaranje pridjeva. Na primjer, ako želite napraviti pridjev od riječi “lak”, možete dodati prefiks “ne-” i dobit ćete “ne-lak”. Osim toga, postoji još nekoliko drugih načina na koje se mogu stvoriti pridjevi. Primjerice, možete konstruirati nove riječi povezivanjem dviju ili više postojećih riječi. Na primjer, ako povežete riječ “svjetlo” s riječju “plava” dobit ćete novu riječ – “svjetlolav”.

Također postoje neke tehnike kojima se mogu promjeniti postojeća imenica u pridjev. Na primjer, ako je imenica singularna (npr. lopta) možete je pretvoriti u pluralnu (npr. lopte) i dodati sufiks “-ski” za dobivanje novog pridjeva – “loptanski”. Tada bi se ta riječ mogla koristiti za opisivanje objekata koji su vezani uz loptu ili njenu upotrebu. Isto tako, mogli biste dodati sufiks “-ov” na singularnu imenicu (npr. lopta) i dobit ćete novi pridjev – “loptov”.

See also  Što je ribar

Uz ove tehnike za stvaranje novih pridjeva postojaju još neke metode kojima možete povećati svoju slobodu pri stvaranju novih terminologija – npr., umjetno stvaranje složenica ili glagolskih oblika kao što su participiji (“misleći”) ili supstantivizirani glagoli (“razmišljanje”). Također možete istraživati postojanje množine oblika u hrvatskom jeziku (kao što je nastavak “-ovi”) ili isprobavati osmislivanje potpuno potpuno nove rečenice da bi opisali neku situaciju ili pojam (“neodlučni”).

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je personifikacija

Personifikacija je literarna tehnika koja se koristi za davanje ljudskih osobina neživim objektima ili pojmovima. To pomaže učiniti da se čitatelji osjećaju blisko i vezano za slike koje su stvorene u određenom djelu. Ova tehnika vam omogućuje da prenesete osjećaje i...

read more

Što je kolnik

Što je kolnik je starodrevna igra koja se igrala u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka. Iako se ne zna tačno kada je prvi puta izumljena, tradicija se prenosi s generacije na generaciju. Igra se bazira na pravljenju i skupljanju bodova koristeći figurice ljudi, životinja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This