Što su štedne žarulje

by Jun 1, 2023Kućanstvo0 comments

Štedne žarulje su vrsta električnih uređaja koja zamjenjuju tradicionalne žarulje. Korištenjem tehnologije fluorescencije, one omogućuju da se ista razina osvjetljenja postigne s 80% ili više uštede energije. Tehnologija fluorescencije također proizvodi svjetlo s duljim trajanjem života i manje topline nego tradicionalne žarulje.

Štedne žarulje su vrsta žarulja sa značajno nižom potrošnjom energije u usporedbi sa običnim žaruljama. Obične žarulje troše puno veću količinu energije, dok su štedne žarulje mnogo efikasnije i često traju mnogo duže.

Kako rade štedne žarulje?

Štedne žarulje su uvedene da bi zamijenile tradicionalne žarulje sa žarnom niti, smanjujući potrošnju energije i pružajući dugotrajno i efikasno svjetlo. One funkcioniraju tako da dio energije pretvore u svjetlost, a dio u toplotu. To je zbog činjenice da se energija koja se koristi za paljenje tradicionalnih žarulja pretvara u toplotu. Međutim, sada postoji tehnologija koja omogućava pandan svjetlosti prilikom korištenja manje energije.

Štedne žarulje sadrže cev od plemenitog gasa okruženu vlaknastom niti od volframa. Kada je struja proključana, gas u cevi se aktivira i emitira fluoroskopske fotone, što dovodi do stvaranja svjetlosti. Zbog toga su štedne žarulje mnogo efikasnije od tradicionalnih, jer mala količina energije može stvoriti istu količinu svjetlosti. Također, manji postotak energije se pretvara u toplotu smanjujući rizik od pregrijavanja.

Konvencionalne žarulje obično traju oko 1000 sati pri punoj snazi, dok trajanje većine modela izdržljivosti može biti i do 15000 sati pri punoj snazi. To je skoro 15 puta duže od one konvencionalne i ima nižu potrošnju električne energije (oko 75% manje). To također znači da ćete morati mijenjati bulbov manje često, pa ćete istovremeno uštedjeti i novac i vrijeme.

See also  Što je brezina guba

Razlike između klasičnih i štednih žarulja

Klasične žarulje su obično napravljene od stakla s metalnim vrhom. One troše puno energije, obično oko 100-200 vata. Također, imaju kratko vrijeme trajanja i mogu trajati samo do 1000 sati. Štedne žarulje napravljene su od plastike s aluminijskim ili bakrenim vrhom. One troše manje energije, obično oko 15-20 vata. Također, imaju dulji period trajanja te mogu trajati do 10000 sati ili više.

Klasične žarulje proizvode mnogo topline i svjetlosti, ali imaju niske razine učinkovitosti. To znači da se manje energije pretvara u svjetlost nego u toplinu. Stoga, kad se upali klasična žarulja, dio energije se pretvara u toplinu i odvodi se u okoliš. Štedne žarulje proizvode manje topline i više svjetlosti u usporedbi s klasičnim žaruljama. To znači da one imaju veću učinkovitost jer većina energije pretvorene u svjetlost nego u toplinu.

Štedne žarulje dolaze sa različitim nivoima svjetlosti i boja tako da možete prilagoditi boju prema vašem okolišu ili potrebama. Klasične žarulje su obično bijele boje i nemaju različite nivoe jakosti svjetla. U usporedbi s tim, moderna LED rasvjeta postavlja nove standarde za efikasnost i čini da je ekološka opcija još privlačnija za potrošače

Prednosti upotrebe štednih žarulja

Štedne žarulje su postale vrlo popularne zbog njihovih mnogobrojnih prednosti. Osim toga, mogu se koristiti u različitim aplikacijama i postići velike uštede energije. Štedne žarulje, koje su također poznate kao fluorescentske ili CFL, mogu zamijeniti obične žarulje za jednu trećinu energije. Također rade dovoljno dugo da bi pokrili troškove potrebne za njihovo kupovanje. Osim toga, one emitiraju manje topline i produžuju vijek trajanja svjetiljki. To omogućava da se na duge staze postignu velike uštede energije. Također smanjuju emisije štetnih plinova u atmosferu.

See also  Što je hidroizolacija kupaonice

Jedna od glavnih prednosti upotrebe CFL-a je njihova sposobnost da emitiraju iste ili čak bolje rasvjetne performanse od običnih žarulja s manje potrošene energije. To je zbog razlike u tehnologiji koja se koristi za proizvodnju svjetla: obična žarulja ispušta većinu svoje energije prema van kao toplina, dok CFL emitira većinu svoje energije u obliku svjetla.

CFL-ovi također imaju druge prednosti poput nižeg računa za struju i manjeg opterećenja na radnu snagu koja ubacuje električnu energiju. Kao rezultat toga, višestruko se smanjuju emisije CO2 i druge onečišćivačke tvari izgaranjem fosilnih goriva koja se koriste za proizvodnju električne energije.

Uz to, upotreba CFL-ova može dovesti do manjih troškova održavanja jer ne trebajte često mjenjati lampice; oni traju 4-6 puta dulje od običnih žarulja. CFL-ovi su također efikasni u usklađivanju sa novim EU standardima o energeticke efikasnosti; omogućavajuci vam da postignete potrebni standard bez velikog ulaganja ili promene opreme.

Kako odabrati pravu vrstu štedne žarulje?

Kupnja štedne žarulje može biti zastrašujuća zadaća, s obzirom na to da danas postoji toliko različitih vrsta i tehnologija. Uvijek je važno imati na umu da je odabir pravih štednih žarulja od ključne važnosti za uštedu energije i novca. Razmotrite ove savjete kako biste se uvjerili da ste odabrali pravu vrstu štedne žarulje.

Prvo, razmislite o tome koje vrste svjetiljki ćete koristiti u domaćinstvu. Uobičajene opcije su LED, CFL ili halogen. LED (Light-Emitting Diode) raste u popularnosti, jer se smatra najefikasnijim rješenjem jer ima najmanji utrošak energije i dugotrajnu trajanost. CFL (Compact Fluorescent Light) su popularne zbog niskog troška i mogućnosti da se postave u malim prostorima. Halogenske svjetiljke obično se ne preporučuju zbog velikog utroška energije i potrebe za čestim promjenama.

See also  Što je staklo za kuhinju i koja je cijena

Sljedeće, morate odrediti svoju potrebnu jakost svjetla ili lumen snagu. Lumen je mjera jačine svjetla koja se mjeri po lumenima po četvornom metru (lux). Obično je jačinom od 1 000 lux označena soba sa dosta osvjetljenja. Manji prostori mogu dobiti dovoljno osvjetljenja s 500 lux-a.

Zatim, trebali biste provjeriti svoje potrebne temperature boje ili Kelvinov broj. Kelvinov broj je skala boja koja varira od hladnih tonova plave boje do toplih tonova bijele boje; većina domova radi sa 3000-5000 Kelvinske skale, a 5000K predstavlja najsvjetliji ton bijele boje.

I na kraju, trebali biste provjeriti trošak svoje svjetiljke i usporediti troškove sa drugim proizvođačima kako biste osigurali da ste dobili najbolju cijenu za svoju investiciju. Kupnja više lampica možda će biti isplativija opcija ako tražite veće količine lampica.

Uzeti u obzir ove savjete može vam olakšati proces odabira prave vrste štedne žarulje za vaš dom ili poslovni prostor te ćete tako postici dugotrajan efekt uštede energije i novca na dugoročnoj razini.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je uređenje spavaće sobe

Uređenje spavaće sobe je proces u kojem se stvaraju ugodni i funkcionalni interijeri za odmor. To Uređenje predstavlja prilagođavanje prostora za potrebe i želje vlasnika, uzimajući u obzir razne estetske faktore poput boja, tekstura i materijala. Cilj je stvoriti...

read more

Što je uređenje dvorišta

Što je uređenje dvorišta? To je proces planiranja i izgradnje vašeg dvorišta kako bi se postigli željeni ciljevi. Uređenje dvorišta može uključivati postavljanje biljaka, stvaranje vrtnih puteva ili staza, instaliranje osvjetljenja, postavljanje namještaja za sjedenje...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This