Koji je glavni grad armenije

by Jun 11, 2023Putovanja0 comments

Armenija je država u jugoistočnoj Europi. Glavni grad Armenije je Erevan, koji se nalazi na istočnom rubu zemlje. Erevan je poznat po svojoj staroj povijesti, kulturi i arhitekturi. Također je dom nekoliko značajnih muzeja, trgova i trgovačkih centara.

Glavni grad Armenije je Erevan.

Što je Azija?

Azija je kontinent koji se nalazi na Istočnoj strani južne hemisfere. To je najveći kontinent na Zemlji po veličini, zauzimajući 30% svjetske površine. Azija obuhvaća 50 država, među kojima su Kina, Indija i Japan. U Aziji se nalazi najveći broj ljudi na planetu, sa preko 4 milijarde stanovnika. Ovaj kontinent također je jedno od međunarodnih utjecaja u političkom, ekonomskom i društvenom smislu.

Kulturna raznolikost

Azijska kultura je jedna od najbogatijih u svijetu zbog svoje raznolikosti i prostranstva. Velike države u Aziji postale su različite vrste religija, filozofija, umjetnosti i arhitekture. Nacionalizam također ima veliki utjecaj na cijeli kontinent. Nekoliko glavnih religija u Aziji su hinduizam, budizam, islam i drevna Konfuciova filozofija.

Geografija Azije

Azija se proteže od istočne Sibirske planine do Indijskog oceana, a obuhvaća dijelove Europe i Afrike. Postoje četiri glavne regije: Sjeverna Azija (Turska), Istočna Azija (Kina), Južna Azija (Indija) i Bliski Istok (Irak). U ovim regijama postoje mnogi različiti geografski fenomeni poput planinskih lanca, visoravni, šuma i moreplovnih putova.

Prirodni resursi

Azijski prirodni resursi su vrijedni jer opskrbljuju cijeli svijet sa dragocjenim mineralima i energetskim izvorima. Kineski pustinjski region bogat je željezom i ugljenom. Bliskoistočne zemlje također imaju velike rezerve nafte koja služe cijelom svijetu za energiju. Također postoji veliki broj riba u azijskim morima poput Japanskoga mora ili Kaspijkog mora.

Sjedinjene Američke Države prepoznale Armeniju

U travnju 2018. godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) su prepoznale Republiku Armeniju kao zemlju i članica međunarodne zajednice. To je bio povijesni trenutak u odnosima SAD-a i Armenije nakon što je Armenija bila uskraćena za međunarodno priznanje od svog osamostaljenja 1992. godine. Također je to bilo važno s obzirom na duge granice između dvije države i njihovih istorija, kulture i jezika.

See also  Što je plaža čista

Kada su SAD prepoznale Republiku Armeniju, to je otvorilo nove mogućnosti za razvoj dugoročnih odnosa između dvije države, a posebno u ekonomsko-trgovinskim odnosima. U tom smislu, SAD su potpisale sporazum o slobodnoj trgovini s Armenijom u svibnju 2018., što je omogućilo obje strane da se pridruže trgovinskim aktivnostima i steknu nova tržišta.

SAD-ov priznanje Republike Armenije također je omogućilo jačanje političkih veza između dvije države. U tom smislu, SAD su pozvali armensku vladu da poštuje ljudska prava i demokratske standarde te da provede potrebne reforme u području pravosuđa i upravljanja javnom imovinom. Ova podrška se odrazila kroz jačanje parlamentarne demokracije u Armeniji koja omogućava bolji dijalog između vlasti i građana.

U skladu sa svojim priznanjem Republike Armenije, SAD su uspostavile diplomatske veze s armenskom vladom kako bi se poboljšali odnosi između dvije države. Također su američki zastupnici podržali proces pregovora o normalizaciji odnosa između Turske i Armenije, što bi obema stranama omogućilo da stupe u trgovinu i osiguraju mirnu budućnost za regiju.

SAD-ovo priznanje Republike Armenije bilo je veliko postignuto za obe strane jer je to omogućilo armensko društvo da postigne napredak na polju ljudskih prava, ekonomskog razvoja i stabilnosti regija te jačanje politike dijaloga između građana i vlasti.

Armenski jezik

Armenski jezik je indoevropski jezik, koji pripada grupei armenskih jezika. To je zvanični jezik Republike Armenije i dijelova Nagorno-Karabaha. Armenska gramatika se smatra vrlo složenom, s mnogim sličnostima sa grčkim i staroperzijskim jezicima. Armenska pisana književnost seže u 4. stoljeće prije Krista. U moderno doba, postoje dva glavna varijeteta armenskog jezika: orijentalni i zapadni armenizam. Najrasprostranjeniji je zapadni armenizam, koji je korišten u Armeniji, Nagorno-Karabahu i dijaspori Armenaca diljem svijeta.

Nacionalni jezik Armenije

Armenski je zvanično proglašen nacionalnim jezikom Republike Armenije 1992., sarmonskim Zakonom o nacionalnom identitetu Republike Armenije. Od tada je postala obavezna nastavna tema u školama, a različiti programi podržali su razvoj književnosti na armenskom jeziku te promociju nacionalne kulture i identiteta putem interneta i društvenih medija. U posljednje vrijeme nastale su nove varijante armenskog jezika, poput onih stvorenih od strane mladih govornika koji su pozajmili riječi iz drugih evropskih jezika da bi ispunili svoje potrebe za izražavanjem.

See also  Što je dubravsko jezero

Znamenitosti u glavnom gradu Armenije

Armenija ima neke od najimpresivnijih znamenitosti koje se mogu vidjeti u glavnom gradu Erevanu. To uključuje mnoge povijesne i umjetničke spomenike, kao i prekrasne prirodne ljepote. Među najpopularnijim turističkim atrakcijama u Erevanu su crkva Svetog Grgura, Hram Garni i Matenadaran. Crkva Svetog Grgura je jedan od najstarijih hrišćanskih objekata na svijetu. Također se smatra da je prvi hrišćanski hram sagrađen još od doba apostola. Hram Garni je jedan od najstarijih hramova rimskog karaktera na svijetu, sagrađen još u 3. stoljeću prije Krista. Matenadaran je biblioteka sa više od 17.000 rukopisa, mnogi od njih datirani još iz 9. stoljeća po Kristu, što ga čini jednim od najstarijih na svijetu. Kada govorimo o prirodnoj ljepoti u Erevanu, vrlo popularna destinacija je Sevan Lake, drugo po veličini jezero u Armeniji i središte narodne legende o borbi protiv turske invazije iz 19. stoljeća.

Erevan također ima brojna muzeja koja nude dublji pogled na armensku povijest i kulturu, među kojima su Muzej istorije Armenije, Muzej modernog umjetničkog djela Armenije i Narodni muzej temeljen na starom Erevanskom parlamentarnom domu iz 19. stoljeća. U blizini Erevana se također možete uputiti do ruševina prekrasnih armenskih manastira poput Geghard Monastery-a ili Haghpat Monastery-a.

Sve ove znamenitosti čine Erevan jednim od najuzbudljivijih mesta za posjetiti u Armeniji i savršeno mesto za obilazak početkom vašeg putovanja po zemlji bogate istorija i lepota.

Kulturne aktivnosti glavnog grada Armenije

Armenija je dom prekrasne i bogate kulture, a glavni grad Yerevan je centar za mnoge kulturne aktivnosti. U Yerevanu postoje brojne muzeje, galerije i druge kulturne institucije, uključujući državni operni teatar, nacionalnu galeriju umjetnosti i nacionalnu knjižnicu. Glavni grad također ima nekoliko zabavnih parkova za obitelji s djecom, uključujući parkove sa zoološkim vrtom i vodenim parkovima. Yerevan obiluje festivalima i događanjima cijele godine, uključujući Festival jasenovca, međunarodni festival jazz glazbe i Međunarodni festival plesa. Također postoji mnogo lokalnih trgovina koje prodaju autohtone proizvode iz Armenije. U Yerevanu se nalaze brojne restorane različitih nacionalnih kuhinja, uključujući armenske restorane sa tradicionalnom hranom poput harisa ili dolma.

See also  Što je cipar

Kako bi se dodatno promovirala armenska kultura, u Yerevanu su otvorena dva štandova: Muzej armenske arheologije i Muzej armenske umjetnosti. To su prvi muzeji u Armeniji posvećeni proučavanju historijskih spomenika i umjetničkih djela iz prošlosti do danas. Također postoji muzej na otvorenom u blizini glavnog trga Yerevana gdje se mogu vidjeti autohtona djela umjetnosti iz različitih dijelova zemlje. Obilazioci mogu također posjetiti stari grad Erivan gdje će se susresti s prekrasnom arhitekturom i obilaskom nekih od najstarijih crkava u zemlji.

Yerevan je dom mnogim poznatim umjetnicima i piscima iz cijele regije pa je stoga logičan da se tamo održava velik broj književnih događanja godišnje. Međunarodna književna manifestacija „Književna noć” je jedan od najpopularnijih događaja gdje pisci iz cijelog svijeta okupiraju knjižare diljem grada da bi promovirali svoja djela. Također postoje brojne druge manifestacije poput Međunarodne književne smotre koja okupira pisce iz regije da bi promovirali svoja djela na međunarodnoj razini. Glavni grad Armenija tako je pun šarmantnih atrakcija koje obilazeoci mogu istražiti tijekom boravka u Yerevanu!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This