Što je bolest spavanja

by Aug 14, 2024Zdravlje0 comments

Što je bolest spavanja? Bolest spavanja je poremećaj spavanja koji može biti uzrokovan nekim fizičkim, mentalnim ili psihosocijalnim čimbenicima. To se obično odnosi na teškoće u spavanju, poput nesanice, preuranjenog buđenja ili poremećaja ritma spavanja. Osoba s bolesti spavanja može se suočiti s problemima koncentracije i umorom tijekom dana, što može biti vrlo frustrirajuće i stresno.

Bolest spavanja je medicinski termin koji opisuje grupu poremećaja spavanja. Ovi poremećaji obično uključuju problem sa spavanjem i budnim stanjima, poput teškoća sa zaspanjem, nesanica, nedostatka energije tijekom dana i preuranjenog buđenja.

Simptomi bolesti spavanja

Bolesti spavanja su stanje koje utječe na kvalitetu i trajanje sna, uzrokujući simptome poput nesanice, pospanosti ili teškoća u budnosti tijekom dana. Često se javljaju zajedno s drugim zdravstvenim problemima, a mogu imati negativan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje. Simptomi bolesti spavanja mogu se podijeliti u tri glavne kategorije: psihosocijalni simptomi, neurološki simptomi i fiziološki simptomi.

Psihosocijalni simptomi uključuju depresiju, razdražljivost, anksioznost i gubitak interesa u druge aktivnosti. Ovi simptomi mogu dovesti do narušene socijalne funkcije, pa čak i do izolacije od ostalih ljudi. Također mogu dovesti do problema s koncentracijom i pamćenjem.

Neurološki simptomi obuhvaćaju promjene raspoloženja, poremećaje pažnje i poremećaja sanjanja. Sanjanje može biti preuranjenog ili prekomjeranog trajanja, što može biti stresno za pojedinca. Također se mogu pojaviti problemi sa spavanjem poput nesanice ili preuranjenog buđenja tijekom noći.

Fiziološki simptomi su ti koji su najčešće vezani uz bolest spavanja. Ovi simptomi obuhvaćaju glavobolju i grčeve mišića, kao i mučninu i vrtoglavicu. Također se mogu pojaviti disanje sa prekida ili nedostatak daha tijekom noćnog sna. Ovi fiziološki simptomi često prate neurološke simptome bolesti spavanja te mogu imati negativan utjecaj na svakodnevni život osobe kojoj je dijagnosticirana ta bolest.

See also  Kako smiriti suhi kašalj

Uzroci bolesti spavanja

Spavanje je jedan od najvažnijih za zdravlje i dobrobit. No, u nekim slučajevima, teškoće kod spavanja mogu biti problematične. Bolesti spavanja utječu na razinu energije, raspoloženje i opće zdravlje i često se mogu smatrati kroničnim stanjem. Uzroci bolesti spavanja uključuju stres, prekomjerno uzimanje lijekova, poremećaji sanjarenja, oboljenja poput apneje u snu, depresija i anksioznost.

Stres je najčešći uzrok bolesti spavanja. To se može dogoditi uslijed raznih uzroka, od stresa na poslu do financijske tjeskobe. Osobe s visokim stupnjem stresa često se osjećaju umorno i nemaju energije tijekom dana. To dovodi do slabog sna noću jer su misli neprekidno zauzete problemima i čine da se teško zaspi ili da je san isprekidano noću.

Prekomjerno uzimanje lijekova također može pridonijeti problemima sa spavanjem. Neke lijekove treba uzimati navečer kako bi se postigla potrebna razina lijeka ili da bi se olakšalo relaksiranje prije spavanja. Međutim, prekomjerne doze mogu ometati normalan proces spavanja i održavati osobu budnom noću.

Poremećaji sanjarenja poput šizofrenog poremećaja također mogu imati uticaja na kvalitet sna. Ovakvi poremećaji često su povezani s halucinacijama ili paranoikim mislima koji mogu biti vrlo naporni za bolesnu osobu te možda ne dopustiti potpuno opustanje prije odlaska u krevet.

Apneja u snu je još jedno oboljenje vezano za probleme sa spavanjem. Apneja je disfunkcija dišnih putova kojoj su sklone mnoge osobe te im onemogućava pravilno disanje tokom sna pa im se san prekida iznenadnim buđenjima radi gašenja dišnih putova da bi se dihanje nastavilo normalno. Ovo po pravilu vodi do slabog sna tokom noći i razdražljivosti tokom dana.

Depresija i anksioznost također imaju veliki uticaj na probleme sa spavanjem jer oboje predstavljaju mentalne poremećaje koji ometaju normalnu aktivnost tokom dana i no

See also  Što je blastocista

Dijagnoza bolesti spavanja

Bolesti spavanja su često teško dijagnosticirati, ali postoji nekoliko koraka koje liječnici mogu poduzeti da bi utvrdili je li pacijent uopće imao problema sa spavanjem. Prvi korak je provesti anamnezu i postaviti odgovarajuća pitanja o njihovom snu, poput trajanja i kvalitete noćnog sna i pritužbi o otežanoj zaspanosti. Liječnik će također provjeriti dodatne simptome, poput glavobolje, depresivnih misli ili poremećaja u prehrani. Drugim korakom je provođenje fizikalnog pregleda pacijenta, uključujući testove krvi i urina da bi se isključile druge bolesti.

Treći korak je obavljanje posebnih testova za dijagnozu bolesti spavanja, uključujući noćni polisomnograf (PSG) i dnevnu naprednu uspavljenost (MSLT). PSG snima aktivnost mozga i tijela tijekom cijele noći i pomaže u određivanju različitih vrsta poremećaja spavanja. MSLT mjeri brzinu zaspanja pacijenta tijekom dana nakon što je provedeno noćno snimanje. Ove vrste testiranja pomažu liječnicima da utvrde točnu dijagnozu problema sa spavanjem te da propisuju adekvatno liječenje.

Liječenje bolesti spavanja

Liječenje bolesti spavanja može se temeljiti na lijekovima, psihološkim tehnikama ili kombinaciji obojega. Lijekovi poput benzodiazepina, antidepresiva i hipnotika obično se propisuju za liječenje poremećaja spavanja. U nekim slučajevima propisuju se i stimulansi za poboljšanje kvalitete sna. Međutim, one se obično ne preporučuju jer su skloni zlouporabi. Psihoterapija također može biti učinkovita u liječenju poremećaja spavanja. Ove metode mogu uključivati ​​cognitive behavioral therapy (CBT), relaksacijske tehnike, meditaciju i druge tehnike koje će vam pomoći da postignete mentalni mir i da naučite kontrolirati svoje misli i emocije. Također je važno pridržavati se dnevnog rasporeda, održavati zdrav dnevni ritam i izbjegavati stimulanse poput kave nakon podneva prije spavanja. Ako ste stalno umorni, istražite mogućnost da imate neki od poremećaja spavanja i obratite se liječniku radi pregleda. Liječnik će vam dati savjet o tome što trebate učiniti da biste poboljšali svoju kvalitetu sna.

See also  Što su cink i selen

Održavanje zdravog spavanja

Spavanje je iznimno važno za naše fizičko i mentalno zdravlje. Ako nam nedostaje kvalitetan san, osjećamo se umorni cijeli dan, a to može dovesti do dugoročnih problema s zdravljem. Stoga je vrlo važno održavati zdravo spavanje.

Prvo što treba učiniti je uspostaviti čvrstu rutinu spavanja i pridržavati je. To uključuje idenfiticiranje vremena koje odgovara vašem tijelu da ide na počinak i budi se u isto vrijeme svaki dan. Također biste trebali izbjegavati prespavanje, jer to može poremetiti ritam dana.

Također biste trebali izbjegavati puno stimulansa pred spavanjem, poput gledanja televizije ili surfanja internetom. Umjesto toga ćete hodati, čitati knjigu ili slušati laganu glazbu prije odlaska u krevet.

Pored toga, trebali biste unaprijed pripremiti svoju sobu za spavanje tako da je ugodna i relaksirajuća okolina. To podrazumijeva čist prostor bez buke, previsoke temperature i svjetla koja bi vas mogla smetati.

Konačno, trebate napraviti planove za svoju budućnost – postaviti ciljeve te raditi na ostvarenju istih kako bi ste imali smislene snove i ostvarili ono što želite postići.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je dijafragma

Što je dijafragma? Dijafragma je mišić koji se nalazi između prsne i trbušne šupljine. Ona je glavna odgovorna za disanje, jer se kontrakcijom i relaksacijom dijafragme promiče kretanje zraka unutar pluća. Također, dijafragma ima važnu ulogu u potpori abdominalnog i...

read more

Što je dijabetička dijeta

Dijabetička dijeta je prehrana koja je namijenjena osobama s dijabetesom. Cilj dijabetičke dijete je pomoći u kontroliranju glukoze u krvi i poboljšati zdravlje općenito. Dijeta se temelji na unosu određenih vrsta hrane, ograničenom unosu šećera i drugog sadržaja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This