Kako pretvoriti barel nafte u litre

by May 5, 2023Industrija0 comments

Kako pretvoriti barel nafte u litre? To je jednostavno pitanje s namjerom da se odgovori na njega. Barel nafte je obično mjerilo za volumen tekućine ili tvari, dok je litra mjerna jedinica za volumen. Postoji konvencionalni odnos između barela i litara koji se često koristi za pretvaranje jedne veličine u drugu.

Barel nafte je jedinica za mjerenje količine nafte ili drugih tečnosti. To je standardizirana jedinica za volumen tečnih tvari, obično se izražava u galonima (SAD) ili litrama (metrički sistem). Jedan barel nafte je ekvivalentan 42 galona (159 litara) ili 0,16 hiljadu barila po metru kubnom.

Pretvorba barela u litre

Jedan barel je mjerne jedinice za volumen goriva. Jedan barel je ekvivalentno 0,158987294928 litara. Pretvorba barela u litre može se obaviti pomoću formule: Volumen u litrama = Volumen u barelima × 158,987294928. Na primjer, 8 barela se može pretvoriti u 1271,897359424 litara pomnožavanjem 8 s 158,987294928. Također se može obratiti postupak pretvaranja litara u barele. Za to je potrebna formula: Volumen u barelima = Volumen u litrama / 158,987294928. Na primjer, 1271,897359424 litara se može pretvoriti u 8 barela dijeljenjem 1271,897359424 s 158,987294928.

Barel i litar

Barel i litar su dvije mjerne jedinice za volumen. Barel se najčešće koristi za mjerenje nafte, ugljikovog dioksida i drugih kemijskih tekućina. Litara se, s druge strane, koristi za općenito mjerenje volumena. Razlika između barela i litara je u tome što se jedan barel razlikuje od jednog litra po tome što je barel veći od jednog litra. U SAD-u, 1 barel = 42 galona ili 159 litara. Drugim riječima, 42 galona (ili 159 litara) je jednako jednom barelu. U Europi se 1 barel obično izražava kao 100 litara. Zato, ako govorimo o Europi, 100 litara je jednako jednom barelu. U svakom slučaju, razlika između barela i litara je u veličini – 1 barel je veći od 1 litre.

See also  Što su električni motori

Ukratko, oba su pojma volumena tekućine ali njihova veličina varira ovisno o lokalnim mjerama volumena tekućina – u SAD-u 1 barel = 42 galona (ili 159 litara), dok u Europi 1 barel = 100 litara.

Kako je barel nafte definiran?

Barel nafte je standardna mera za mjerenje volumena nafte. To predstavlja 42 galona (ili 158,98 litara) sirove nafte. Jedinica se obično koristi u industriji nafte i plina, ali se često koristi u ekonomskoj analizi i financijskim izvještajima radi praktičnosti i jednostavnosti za mjerenje. Barel se često koristi za procjenu cijene nafte i prikupljanje podataka o proizvodnji, trgovini i konzumaciji. Osim toga, barel se također može koristiti za procjenu budžeta države koja je uglavnom usmjerena na proizvodnju i potrošnju naftnih derivata.

Barel nafte je jedinstveno definiran sa preciznom količinom tekućine koja uključuje sirovu naftu i smeše derivata. U skladu sa međunarodnom standradnom definicijom, barel sadrži 0,15914 metara kubičnih (15914 litara) sirove nafte ili smeše derivata koja sadrže 37,2 gigajula utrljanih hidrokarbona (37200 mililitara). U industriji se obično smatra da barel sadrži 159 litara sirove nafte ili smeše derivata.

Koliko litara nafte se dobiva od jednog barela?

Jedan barel nafte sadrži oko 45 galona ili oko 170 litara nafte. S obzirom na to da postoje razlike u kvaliteti i vrsti nafte, zapravo se mogu dobiti određene količine nafte, od nešto više do nešto manje od 45 galona. Kvaliteta i vrsta nafte također utječu na to koliko će se goriva iz jednog barela pretvoriti u gorivo za motore. U prosjeku, za svaku galonu koja se prerađuje u motorne gorive, otprilike je 70% benzina i 15% dizela, a preostalih 15% sastoji se od raznih drugih motornih goriva i ulja. Stoga je u prosjeku moguće dobiti oko 170 litara benzina i 37 litara dizelskog goriva iz jednog barela nafte.

See also  Što su stari kontejneri i gdje se prodaju

Pretvorba barela u litre

Mjera volumena za tekućine poznata je kao barel, i obično je definirana kao 42 galona. Barela se obično koristi za namjernu isporuku nafte, plina i drugih naftnih derivata. Pretvaranje barela u litre jednostavno je jer se 1 barel (bbl) odnosi na 158,9873 litara (l). Ovo znači da je jedan barel ekvivalentan 158,9873 litara. Međutim, postoje i druge metode pretvaranja barela u litre.

Konverzijska tablica

Postoji velika vjerojatnost da ćete moći pronaći konverzijsku tablice na mreži ili u knjižnicama koja se tiče pretvorbe volumena tekućina između različitih mjernih jedinica. Na primjer, postoji konverzijska tablica koja se bavi pretvorbom barela u litre ili obratno.

Kalkulator

Neke web stranice nude besplatne online kalkulatore za pretvaranje različitih mjerila volumena tekućine. To uključuje i pretvaranje barela u litre ili obratno. U prvom redu morate unijeti “broj” između barela i drugog volumena, a zatim odabrati mjerne jedinice za svaki broj – to može biti bbl / l (bareli / litri) ili obrnuto. Kada su sva polja popunjena, jednostavno pritisnite gumb „izračunaj“ da biste dobili rezultat.

Ručna formula

Ako nemate dostupne online alate za pretvaranje barela u litre ili obratno, možete upotrijebiti ručnu formulu. Prvo morate unijeti vrijednost koja se mijenja u drugoj mjeriloj jedinici; prema tome možete unijeti vrijednost od 1 bbl (barelu) i prevesti ga u l (litru). Zatim trebate pomnožiti broj s faktorom pretvorbe – 1 bbl = 158,9873 l – da biste dobili rezultat.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prirodni plin

Prirodni plin je oblik energije koji se sastoji od različitih kemijskih komponenti, uključujući ugljični dioksid, metan, dušik i ostatke drugih plinova. Nalazi se u obliku plina u prirodi ili se može dobiti kao rezultat procesa prerade nafte. Prirodni plin se često...

read more

Što je optički kabel

Optički kabel je vrsta kabela koji se koristi za prenos podataka putem svjetlosnih valova. Može se koristiti za prenos signala između računala, uređaja i drugih uređaja. Kablovi se mogu koristiti i za prenos telefonskih signala, videoposlova, interneta i televizijskog...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This