Koja je država na c

by Jun 11, 2023Putovanja0 comments

C je skraćenica za Crnu Goru, državu u jugoistočnoj Evropi. Crna Gora je bivša republika SFRJ, a proglasila je neovisnost 2008. godine nakon referenaduma. Nalazi se na zapadnom Balkanu, uz obale Jadranskog mora i granici sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom.

Vlada Republike Cipra je nacionalna vlada. Sastoji se od predsjednika, ministara i ministra vanjskih poslova. Predsjednik se biraju na petogodišnje mandatne razdoblja, a ministri i ministar vanjskih poslova imenuju ga.

Povijest državnosti na Cipru

Cipar je poznat po svojoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, s više od deset tisuća godina povijesti. U prošlosti je bio dio različitih vladara, uključujući Akadsku, Asirsku i Perzijsku carstva. Od 15. stoljeća do otprilike 1950-ih godina Cipar je bio pod britanskom upravom. Nakon toga, pod britanskim mandatom, Cipar je postao neovisna Republika Cipar 1960. godine. Međutim, uspostava ciparske neovisnosti nije trajala dugo: 1974., turska vojska napala je otok u operaciji “Kiran II”, koja je dovela do podjele Cipra u dvije dijelove; jedan pod Turskom kontrolom i drugi pod Grčkom kontrolom.

Trenutno postoji zajedničko vladavinsko tijelo za obje strane – Unutarnja slobodna zona (IFZ) – koja se nalazi između grčkih i turskih dijelova. IFZ-u upravlja Ured glavnog tajnika UN-a (UNFICYP). Krajem 2015., pregovori su počeli o uspostavi nove ciparske federacije koja bi okupila grčki i turski dio otočne države. Međutim, pregovori su suspendirani 2017., a situacija na otoku ostala ista većinu vremena od tada.

Kako stvari stoje, Cipar čini jedinstven primjer dijeljenog naroda u Europi; jedan narod živi na dvostruko oblikovanom otoku, a ima samo jedan identitet – da su Ciperani. Iako postoji dugotrajan spor između Grka i Turaka u vezi statusa otoka, međusobni odnosi između naroda na obje strane još uvijek postoje; čak se održavaju međusobni susreti između ljudi različitih nacionalnosti i religija svake godine.

See also  Što je trešnjevački trg

Političke strukture Cipra

Cipar je republika s parlamentarnom vladom, sastavljenom od predsjednika i Vijeća ministara, koje se sastoji od najmanje tri i najviše osam ministara. Predsjednik je glavni predstavnik Cipra u međunarodnim odnosima, ali ima i neke druge uloge. On također može pokrenuti postupak imenovanja ili razrješenja ministara, predložiti zakone koji su stvorili ministri ili tražiti da se zakon povuče.

Vijeće ministara je glavno vladino tijelo sastavljeno od vladinih dužnosnika koji su bili izabrani na izborima u parlamentu. Za uspješno donošenje odluka mora biti dvotrećinska većina u Vijeću. Parlament se sastoji od 80 zastupnika koji služe petogodišnjim mandatom i biraju se na demokratskim izborima. Zastupnici mogu biti pozvani da govore o bilo kojoj temi koja nije vezana samo uz Cipar, ali ne mogu prekršiti Ustav niti propisati nove zakone.

U svakoj regiji postoje lokalne vlasti kojima upravljaju lokalni dužnosnici koji služe četverogodišnjim mandatom. Oni biraju gradonačelnike, predstavljaju interese građana te promoviraju vezu između vlastite regije i države. Postoje također posebne institucije kao što su Uprava za obrazovanje, Ministarstvo unutarnjih poslova te Uprava za trgovinu i investicije koja djelujue prema specifičnom cilju.

Glavni gradovi na Cipru

Cipar ima dva glavna grada: Nikozija i Limasol. Nikozija je glavni, najveći i najstariji grad na Cipru. Osnovan je još u 8. stoljeću prije Krista, a smatra se najstarijim trajno naseljenim gradom u Europi. To je bivši glavni grad Sjeverne Ciparske Republike, a od 1974. godine je i sjedište Južne Ciparske Republike. Glavne znamenitosti u Nikoziji su Venecijanski trg i bazilika Sv. Klementa, također poznat kao Kalkiotissa Church, koja datira još iz 4. stoljeća.

Limassol je drugi najveći grad na Cipru i smatra se najboljim morskim lancem na otoku. Nalazi se u istočnom dijelu otoka i nedaleko od obale Sredozemnog mora. Ima dugu povijest koja seže još od 12-og stoljeća prije Krista, a to je bila jedna od glavnih luka otoka tijekom antičkog razdoblja. Danas Limassol ima široku paletu turističkih sadržaja, uključujući veliki broj restorana, barova, trgovina i zabavnih mogućnosti koje su popularne među gostima sa svih strana svijeta.

See also  Što je kambođa

Vanjska politika Cipra

Ciparska vanjska politika bazira se na principima održavanja mira i stabilnosti u regiji, sudjelovanju u međunarodnim organizacijama i suradnji s međunarodnom zajednicom. Cipar je član Europske unije (EU) od 1. kolovoza 2004. godine, a također je član Vijeća Europe, Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE).

Cipar također ima dobre odnose s Egiptom, Grčkom i Izraelom te nastoji poticati regionalnu suradnju unutar Bliskog istoka i Sredozemlja. Glavne vanjske političke ciljeve Cipra su ostvarivanje trajnih odnosa s regijskim susjedima te nastavak diplomatskih pregovora sa Turskom oko pitanja podjele otoka. U tom smislu, Cipar poziva tursko vodstvo da se obvezalo na prekid vojnih aktivnosti na otoku te da omogući povratak izbjeglica u svoje domove.

Zajednički interesi Republike Cipra i Grčke

Republika Cipar i Grčka imaju zajedničke interese na mnogo načina. Prvo, obje zemlje imaju zajedničku povijest, što im daje temeljnu vezu koja seže u prošlost. U skladu s tim, obje zemlje dijele sličnu kulturu, vjeru i političke stavove. Drugo, obje zemlje također su članice Europske unije, što dovodi do dodatne suradnje između njih. Konačno, oba država imaju sposobnost dijeliti resurse kako bi se poboljšala njihova gospodarska situacija. Ove tri točke čine Republiku Cipar i Grčku jako posvećenim partnerima u cilju postizanja uspjeha u budućnosti.

Grčka i Republika Cipar surađuju na mnogim područjima kako bi postigli uspjeh. Primjerice, oba država sudjeluju u međunarodnoj trgovini kako bi se osigurala stabilnost gospodarstva. Također sudjeluju u međusobnoj investiciji kojom se postiže ekonomski rast i razvoj svake od država. Uz to, obje zemlje surađuju na području sigurnosti te nastoje spriječiti bilo kakve nezakonite aktivnosti na moru ili granicama između njihovih teritorija.

Uz to, Grčka i Republika Cipar surađuju na međunarodno priznatoj arbitraži kako bi se postigao sporazum o granicama između njihovih teritorija te da bi se osiguralo da svaka strana bude poštivana u tom procesu. Također provode istraživanja o okolišnom održavanju mora u regiji te se trude spriječiti one aktivnosti koje mogu ozbiljno utjecati na okolišne resurse i ekosustave regije.

See also  Što je alpsko skijanje

Na kraju treba napomenuti da je Republika Cipar i Grčka posvećena jačanju svoje partnerstva radi postizanja uspjeha u budućnosti. Obzirom da ove dvije države dijele istu povijest, kulturu, vjerovanja i politike te su članice Europske unije, one imaju puno više razloga da surađujui nego da bilo što drugo radi uspjenog gospodarskog rasta u regiji i poštivanja ljudskih prava svakoga od njenih naroda.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This