Koja su jaja nutritivna vrijednost

by Apr 17, 2023Hrana0 comments

Koja su jaja nutritivna vrijednost? Jaja su cijenjena kao izvor hranjivih tvari, obogaćena sirovom životinjskom hranom. Jaja su bogata bjelančevinama, mastima i vitaminima. Sadrže visok postotak folne kiseline, vitamina B12, riboflavina, D i E te minerala kao što su željezo, cink i selen. Osim toga, jaja imaju mnogo zdravih masnoća i proteina te nisku razinu kalorija. Stoga su jaja odličan način da uključite zdrave nutritijente u svoju prehranu.

Nutritivne vrijednosti jaja su nutritivne vrijednosti sadržane u jajima. Sadrže bjelančevine, masti, ugljikohidrate, minerale i vitamine. Jaja su također izvor nizak u kalorijama i niskog šećera, što čini ih idealnim za mnoge prehrane. Sadrže visok nivo omega-3 masnih kiselina i esencijalnih masnih kiselina koje su bitne za normalno funkcioniranje organizma. Također sadrže veliki broj antioksidansa koji mogu pomoći smanjenju rizika od bolesti srca i povećanju vida.

Nutritivni sastav jaja

Jaja su prirodan izvor mnogih važnih nutrijenata. 100 grama kuhanog bjelanca sadrži oko 11 grama bjelančevina, te 0,6 grama masti i 0,6 grama ugljikohidrata. Ono što je zanimljivo je da jaja sadrže veliku količinu vitamina B, uključujući tiamin, riboflavin i vitamine B-6 i B-12. Osim toga, jaja sadrže vitamin A, D, E i K te neke minerale poput selena i željeza. Jaja također sadrže omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj srca i mozga. Jaja također imaju visoke razine antioksidansa luteina i zeaksantina koji pomažu u prevenciji makularne degeneracije. Ovi nutrijenti čine jaja vrijednim izvorom hranjivih sastojaka za one koji traže nutritivnu prehranu.

U usporedbi s drugim biljnim izvorima hranjivih sastojaka, jaja se ističu po visokom sadržaju biološki vrijednih bjelančevina. Jedno jaje je dovoljan izvor 10 esencijalnih aminokiselina potrebnih za održavanje zdravlja mišića i namirivanje energijskih potreba tijekom dana. Jaja su bogata izvor mineralnih tvari poput cinka, fosfora i magnezija.

See also  Kako se rade balaton kocke

Jedno od glavnih prednosti po pitanju nutritivnog sastava jaja je niski glikemijski indeks (GI). GI označava brzinu pri kojoj hraniva povećavaju razinu šećera u krvi nakon obroka. Hraniva sa niskim GI-em dostavlja energijske potrebe postepeno čime se osigurava dugotrajan osjećaj sitosti pa se preporučuju onima koji trebaju održati stabilnu razinu šećera u krvi tijekom dana.

U svakom slučaju, nutritivni profil jaja je puno više od samog proteina – to su bogati izvori mnogih bitnih nutrijenata važnih za ljudsko zdravlje. Jela od jaja mogu biti prilagođena individualnim potrebama po pitanju nutritivnog profila pa bi trebalo biti oprezno pri dodavanju dodatnih proizvoda poput slatkiša ili masnoća u obroku od jaja.

Kako jaja utječu na zdravlje?

Jaja su bogat izvor hranjivih tvari, koji se sastoji od proteina, vitamina i minerala. Oni su također jedan od najboljih izvora esencijalnih aminokiselina i omega-3 masnih kiselina. Zbog toga su jaja izvrstan izbor za one koji žele uzeti u obzir svoje zdravlje.

Jedno od najvažnijih svojstava jaja je njihova sposobnost da poboljšaju probavu. U njima se nalazi poseban enzim koji pomaže u razgradnji hrane i omogućuje organizmu da iskoristi više hranjivih tvari. Također sadrže laktozu i druge mikroelemenate potrebne za normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.

Drugim važnim svojstvom jaja je njihova sposobnost da povećaju energiju. Jaja sadrže visoku razinu glukoze, što može pomoći u održavanju energije na zdravoj razini tijekom dana. Također mogu biti dobar izvor proteina, što također može pomoći u održavanju energije na odgovarajućoj razini.

Jaja su također dobar izvor vitamina B12, koji je važan za proizvodnju hemoglobina i stvaranje crvenih krvnih stanica. To može pomoći u održavanju normalnih razina crvenih krvnih stanica, a time i pravilnom funkcioniranju cijelog organizma. Također, poznato je da jaja sadrže lutein i zeaksantin, antioksidante koji mogu biti korisni za zdravlje očiju.

See also  Što je dinstani grašak

Iako se mnoge vrste hrane smatraju nezdravim i nepoželjnim, jaja nude puno blagodati za ljudsko zdravlje. Oni bi trebali biti dio svakodnevne prehrane jer mogu pružiti puno nutritivnih prednosti, od probavnih do energetskih pa čak i one vezane uz vidnu oštrinu.

Dnevna Preporučena Konzumacija Jaja

Jaja su bogata izvor proteina, vitamina i minerala. Jedno jaje sadrži oko 6 grama proteina, a posebno su bogata lizinom, esencijalnim aminokiselinama koje su potrebne za rast i oporavak tijela. Također je dobar izvor folata, vitamina B12, D i E te selena, željeza i cinka. Jaja mogu biti dio zdrave prehrane jer pružaju odličnu nutritivnu vrijednost uz malo kalorija. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dnevna preporučena konzumacija jaja je jedno jaje dnevno za većinu odraslih osoba.

Osobe s dijabetesom mogu uzimati jaja bez straha od povećanja razine šećera u krvi. U istraživanju objavljenom 2018., ispitano je da unos od 6 jaja na tjedan ne utječe na razinu šećera u krvi niti na razinu masnoća u krvi. Međutim, dijabetičari bi trebali pridržavati preporuka liječnika ili nutricionista o unosu hrane s visokim sadržajem masti i šećera jer to može utjecati na njihovu sposobnost da održavaju stabilnu razinu glukoze u krvi.

U nekim dijetama poput paleodieta ili posta s glavom ribom dopušteno je jesti više od jednog jaja dnevno. Međutim, većina ljudi ne bi trebala prekoračiti preporuku WHO-a da se svakodnevno unosi samo 1-2 jaja jer često unos većeg broja može dovesti do metabolizma masti i mikronutrijenata te do povećanja tjelesne mase i razine triglicerida u krvi.

Kako kuhati jaja da bi se postigla najveća nutritivna vrijednost?

Kuhanje jaja je vještina koja se može savladati i preporuča se da se jaja uvijek kuhaju na najvišoj nutritivnoj vrijednosti. Najbolji način za postizanje toga je kuhanje jaja na pari. To će zadržati većinu hranjivih sastojaka u jajima, što će ih činiti nutritivno bogatijim od drugih metoda kuhanja. Kuhanje na pari također će spriječiti da jelo postane previše suho ili pre-pečeno.

See also  Što je blanširanje

Drugi način za postizanje maksimalne nutritivne vrijednosti je kuhanje jaja na laganoj vatri. Važno je paziti da se lonac drži toplim (ali ne i prevrućim) tako da se jaja ne bi prekuhala. Također, potrebno je osigurati da nema prevelike količine tekućine u loncu jer ona može oduzeti hranjive sastojke iz jaja, što bi dovelo do gubitka nutritivnih vrijednosti. Nakon skidanja s plamena, važno je staviti lonac sa jajima u hladnu vodu ili ga ostaviti da se ohladi prirodnom temperaturom.

Jedna od najzdravijih metoda za pripremu jaja je meko kuhano posluživanje. Za ovaj recept potrebna je malo veća količina tekućine, ali to ne bi trebalo biti problem jer će omogućiti da se jaja lakše skidaju i održavaju meka unutar lonca. Meke poslužene jaja idealne su za solata ili sendvič i omogućit će povećanje nutritivne vrijednosti obroka u cijelosti.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This