Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori, kacige, ali takođe se mogu naći i na ostalim vrstama sportske opreme.

Što je zob?

Zob je vrsta hrskavice koja se nalazi u usnoj šupljini, a obično se pojavljuje kod ljudi u dobi od 6-7 godina. Zob je potreban za pregrizanje hrane i stvaranje pravog oblika usta.

Sastav zuba

Zubi su sastavni dio našeg tijela koji imaju za zadatak grickati hranu, četkati je i štititi jezik. Zubi su sastavljeni od tri glavne komponente: cakline, dentina i cementa. Caklina je najpovršnija slojeva zubnog tkiva i jedan od osnovnih elemenata cjelokupnog zubnog aparata. Ona je izložena vanjskim uticajima i djeluje kao zaštita unutar zuba. Dentin je sloj ispod cakline i sadrži mnogo malih kanala koji se nazivaju tubule. Ovi kanali vode do pulpe koja se nalazi u sredini svakog zuba. Pulpa je mjesto gdje se nalaze živčane stanice i opskrbljuju nutrijentima, što pomaže u održavanju vitalne funkcije svakog zuba. Zadnji sloj je cement, on oblaže unutarnje strane odgovarajućih dijelova desničnih luka. Cement čini da se zubi mogu držati čvrsto na mjestu unutar desničnih luka te pohraniti hranu dok se ne proguta.

Svi ti dijelovi su međusobno povezani i omogućavaju normalno funkcioniranje zuba. Zubi mogu biti izloženi brojnim bolestima uslijed traume, loše prehrane ili nepravilne oralne higijene što može dovesti do ozbiljnih problema sa vašim oralnim zdravljem.

Struktura zuba

Zubi su složeni strukturni elementi koji se koriste za žvakanje i gutanje hrane. Svaki zub ima svoju specifičnu strukturu koja se sastoji od četiri glavna dijela: korijena, krunice, cakline i gingive. Korijen je dio zuba koji je potpuno ugrađen u lubanju i obložen mekim tkivom. Krunica je najvidljiviji dio zuba koji je vidljiv iz usta. Caklina je tanka slojeva staklastog tkiva koja pokriva donji dio izbočine zuba. Gingiva je hrskavica koja okružuje ostatak zuba. Svaki od navedenih dijelova osigurava funkciju zuba, pa se preporučuje da se redovito održava oralna higijena da bi se spriječile bolesti usne šupljine i druge oralne tegobe.

See also  Što je povrće na žaru

Korijen

Korijen je dio zuba koji je potpuno ugrađen u lubanju i obložen mekim tkivom, poput hrskavice i ligamenata. On služi kao fiksirajuće sredstvo, omogućujući da se zubi mogu držati na mjestu unutar lubanje. U nekim slučajevima, poput prednjeg zuba, može biti samo jedan korijen. Međutim, većina ljudskog odraslog osobnog očnog traka ima dva do tri korijena po svakom zubu.

Krunica

Krunica je vidljivi dio zuba izvana iz usta i nalazi se na gornjoj strani osmeha. To obično predstavlja prvi dijelovi usne šupljine vidljivih izvana te može biti različite boje od bijele do crvene ili smeđe boje. Krunica čini većinu ljudskog odraslog osobnog očnog traka i oblikovana je tako da bolje proces žvakanja hrane radi unapređivanja smanjenja veličine hrane pri gutanju.

Caklina

Caklina je tanka ploča stakla-poput tkanine koja pokriva donji dio izbočine na donjoj strani svake krunice. Caklina pomaže pri procesima žvakanja hrane jer omogućava da hrana bude efikasnije razdvojenoj na manje čestice pri gutanju hrane.

Gingiva

Gingiva predstavlja meko tkivo hrskavicom obloženo koje okružujepostojane četiri dijela strukture zuba: Korijen, Krunicu, Caklinom I Gingivom.. Gingiva služi ne samo da bi okružila postojane dijelove strukture vašegzubai sprječala ga od infekciji nego omogućava brzu regeneracijuskoliko vašegzubbude ozledjenod strane bilo cega i omogućava vam da brzo vratite svoju oralnu higijensku situacijuprema normalnojsituaciji .

Boja zuba

Boja zuba je važan dio estetike. Mnoge osobe žele imati bijele i sjajne zube da bi izgledale što bolje. Postoji nekoliko različitih načina da se postigne boja bijelih zuba. Korištenje specijalnih pasti za čišćenje i ispiranje, kao i profesionalna usluga, mogu pomoći u postizanju estetske boje zuba.

U većini slučajeva, boja zubi je nešto što se može promijeniti koristeći posebne paste ili usluge. Međutim, postoje situacije kada boja zubi možda ne može biti promijenjena, poput starih trajnih boja ili trajnih boja od konzumiranja određenih namirnica i pića. U tim situacijama, profesionalna usluga često je najbolji način da se postigne željen rezultat.

See also  Što su uskrsna jaja

Kod odabira pasti ili usluge, obratite pažnju na to da li su proizvod ili usluga certificirani od strane odgovarajuće vladine agencije. To je važno jer to jamči da ćete dobiti sigurno i učinkovito rješenje za postizanje bijelih zubi. Također provjerite svoju osiguravajuću kuću jer oni mogu pokriti dio troškova ovog procesa.

U svakom slučaju, ako planirate promjeniti boju svojih zubi, potražite savjet stručnog stomatologa prije poduzimanja bilo kakvog postupka ili upotrebe proizvoda kako bi vam osigurali bezbrižnu i sigurnu promjenu boje vaših zuba.

Dugotrajnost zuba

Prevencija i odgovarajuća njega zuba su najbolji način da se postigne dugotrajnost zubi. Redovni pregledi kod stomatologa, četkanje i ispiranje usne šupljine dva puta dnevno, kao i uporaba učinkovitih pasti za četkanje pomoći će vam da održite zdravlje vaših zuba. Osim toga, važno je ograničiti unos slatkiša što je više moguće, jer prekomjerna upotreba slatkiša može dovesti do propadanja zuba.

Konzumacija hrane bogate mineralima, poput mlijeka i povrća, također je važna za održavanje dugotrajnosti vaših zubi. Dobro je konzumirati hranu koja ne sadrži puno šećera ili ugljikohidrata. U slučaju da ste bolesni ili imate povišeni rizik od propadanja zuba, važno je obratiti posebnu pozornost na oralnu higijenu. Osim toga, redovito liječenje stomatoloških problema može vam pomoći da sačuvate svoju dugotrajnost zuba.

Održavanje zuba

Kako bi se očuvala dobra oralna higijena, potrebno je pravilno održavati zube. Ovo uključuje četkanje i ispiranje usta dva puta dnevno i posebnu pažnju na ispravnu tehniku. Pranje zuba bi se trebalo obaviti najmanje dva puta dnevno, a najbolji rezultati postižu se četkanjem tri do četiri minute svakog puta. Ispiranje usta je također važno kako bi se pomoglo uklanjanju bakterija iz usne šupljine. Osim toga, važno je redovito posjetiti stomatologa radi pregleda i čišćenja zuba.

See also  Što je batat

Redoviti pregledi stomatologa omogućit će vam da saznate koje su mjere preventivnog održavanja najprikladnije za vas i pomoći vam da se izbjegne bolest desni i druge oralne bolesti. Preporuke stručnjaka mogu biti: posebni dentalni proizvodi, kao što su pastes s fluornim sastojcima; redovito pranje konca interdentalnih četkica; primjenu sredstava za ispiranje usana s fluoridom; i upotrebu elastičnih nitki. Svi ti proizvodi mogu pomoći unutar granica domaće oralne higijene, ali ništa ne može zamijeniti redovite posjete stomatologu.

Vaš stomatolog također može savjetovati o kompozitnom liječenju ili estetskoj obradi zuba ako su vam potrebni. Kompositna terapija omogućava popravljanje oštećenih ili propalih zuba, dok estetska obrada omogućava popravak boja zubi ili efektivnu obradu donjih desni. Sve to može doprinijeti ljepoti vašeg osmijeha.

Uvođenje pravilne oralne higijene od djetinjstva temeljan je korak ka postizanju i održavanju cjelokupnog oralnog zdravlja. U pomoć roditeljima da to postignu, postoje različite edukacijske programe tako da djeca shvate važnost pravilne njege zubi te time stvaraju naviku brige o njima od ranog doba.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zlatno mlijeko

Što je zlatno mlijeko? Zlatno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela, koja se spravlja od mlijeka, meda i kurkume. Ova jednostavna smjesa hrvatskih sastojaka vrlo je zdrava i ukusna te se često koristi kao zdrava alternativa za obroke.Zlatno mlijeko je ayurvedski...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This