Koje su sve županije u hrvatskoj

by Apr 5, 2023Putovanja0 comments

Hrvatska se sastoji od 21 županije. Svaka županija ima svoju međusobno različitu kulturu, običaje, prirodu i gastronomiju. U nastavku ćemo pogledati sve županije u Hrvatskoj.

Hrvatska je podijeljena u 21 županiju: Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Zadarska, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska Splitsko-dalmatinska Istarska Dubrovačko-neretvanska Međimursja te Grad Zagreb.

Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, na području Slavonije. To je najveći od pet slavonskih županija i obuhvaća površinu od 9.844 km², čineći 8,5% ukupne površine Republike Hrvatske. Graniči s Vukovarsko-srijemskom, Brodsko-posavskom, Požeško-slavonskom i Virovitičko-podravskom županijom. Glavni grad je Osijek, a drugi po važnosti gradovi su Đakovo i Našice.

Županija ima tri prirodna područja: Podunavska nizina u središnjem dijelu županije, međunarodno poznata kao Baranjska ravnica; Slavonski Breg na istoku; te Podravina koja se proteže uz rijeku Dravu na zapadu. Veliki dio zemljišta je pokošeno pa ipak postoje prekrasne planine i parkovi poput Kopačkog Rit biološke raznolikosti i Papuka Nature Parka koji čine lokalne turističke atrakcije.

Nacionalni park Srijem dio je svjetske prirodne baštine UNESCO-a koja se smatra jednim od najznačajnijih prirodnih rezervata u Europi. U širem području Osječko-baranjske županije također su popularni Park prirode Kopački Rit i Papuk Nature Park te Vransko jezero koje predstavlja vodeće turističko mjesto za ribolovacke aktivnosti.

U turizmu se također investira kroz razvoj ruralnih turizama diljem regije. S obzirom da se ovdje nalazi mnoštvo tipova staništa, postoje prilike za posjetitelje da istražuju bogatu floru i faunu te da se opuste u divljoj prirodi ili posjetite neke od tradicionalnih hrvatskih naselja.

See also  Što je gradski prijevoz split

Prema podacima iz 2011., Osječko-baranjska regija imala je 545.719 stanovnika, a stopa nezaposlenosti bila je 18% – druga najviša stopa u Hrvatskoj – dok je prosječna neto plaća iznosila 4590 kn (preračunato u eure). Iako su industrijski sektori još uvijek glavni pokretač gospodarstva regije, poljoprivredstvo također zauzima važnu poziciju: među glavnim poljoprivrednim proizvodima su voćari i vinogradari te stojarstvo.

Općina Vukovar

Vukovar je glavni grad Vukovarsko-srijemske županije, nalazi se na desnoj obali rijeke Dunav. Smješten je na sjevernoj strani Srijema i granica je između Hrvatske i Srbije. U Vukovaru se nalazi poznati vodeni toranj, koji je sagrađen u 19. stoljeću. Na mnogim mjestima u gradu postoje znamenitosti poput crkava, spomenika i muzeja. Najpoznatiji znamenitosti u Vukovaru su Eltzova kula i Europski dom, koji se nalaze na obali Dunava. Vukovar ima više od 20 parkova i rekreacijskih centara te brojna sportska terena koja često odražavaju događaje iz povijesti regije.

Općina Ilok

Ilok je jedna od općina koja pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nalazi se na sjevernom dijelu Srijema, u blizini granice sa Srbijom. Glavni grad Iloka smješten je na desnoj obali rijeke Dunav u blizini granice sa Srbijom, a najpoznatija lokacija je tvrđava Ilok iz 16. stoljeća koja dominira gradskim pejzažem. Osim toga, Ilok ima brojne palače i crkve koje čine jedinstveni arhitektonski pejsaž regije. Tu su i brojne vinarije koje proizvode sortne vina iz regije Vukovarsko-srijemske županije.

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija obuhvaća područje od rijeka Danube do Une te dižučih područja Srednjoširiemskih gorja na sjevernom dijelu Srijema, a graniči s Hrvatskom i Srbijom te Mađarkom na istoku te s Bosnom i Hercegovinom na jugu te Slovenskom na zapadu. Regija ima bogatu povijesnu tradiciju datirajući još od rimskih vremena pa do modernih dana gdje se mogu pronaći ostaci rimskog naselja, prethistorija starih vinograda te brojni drugi spomenici kulturnog nasljeđa poput crkvi Svetog Trojička ili knjižnice Eltzova kula u samom centru regiji – gradu Vukovaru.

See also  Što je godišnji odmor

Geografija

Požeško-slavonska županija se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Nalazi se u Slavoniji, kraju bogatom tradicijom i lijepim prirodnim okolišem. Granice županije preklapaju se sa susjednim županijama Vukovarsko-srijemskom, Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom i Virovitičko-podravskom. U blizini je i slavonski glavni grad Osijek.

Klima

Klima je umjereno kontinentalna s toplim ljetima i blagim zimama. Prosječna godišnja temperatura je 10 ° C s prosječnom vlažnošću zraka od 65%. U ljetnim mjesecima postoji prosječna dnevna temperatura od 25 ° C do 30 ° C. U zimi dnevne temperature često padaju ispod nule.

Povijest

Požeško-slavonska županija je bila utemeljena 1945. godine kao jedna od novih administrativnih regija Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata. Ime je dobila po glavnom gradu Požega, a također su joj dodani dijelovi nekadašnje okruge Požega i Slavonija. Od tada se regija razvila u jednu od najbogatijih regija u Hrvatskoj s mnogim raznovrsnim gospodarstvom i turističkim potencijalom.

Turizam

Požeško-slavonska županija nudi veliki broj atrakcija za posjetitelje svih vrsta. Postoje brojni prirodni parkovi poput Papuk Nature Park, Kopački Rit Nature Park i Fruska Gora National Park te mnoge ostale atrakcije poput spomenika, muzeja, crkava i drugih povijesnih lokacija diljem cijele regije. Također postoji velik broj restorana, barova i hotela diljem cijele regije kako bi se mogli udobno smještati posjetitelji te posjetiti sve znamenitosti Požeško-slavonske županije!

Geografija

Brodsko-posavska županija nalazi se na sjeveru Hrvatske uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Nalazi se u Donjoj Krajini, u području Slavonije, i granici s Osječko-baranjskom županijom na zapadu, Vukovarsko-srijemskom županijom na jugu te sa Sisačko-moslavačkom županijom na istoku.

Klima

Klima je umjereno kontinentalna s blagim zimama i vrućim ljetima. Prosječna godišnja temperatura je 11°C. U mnogim dijelovima županije ljeti su vrući s prosječnim maksimalnim temperaturama između 28°C i 34°C. Zime su snježne s prosječno maksimalnim temperature od -7°C do 0°C. Prosječna godišnja količina oborina je oko 600–800 mm.

See also  Što je meksiko

Demografija

Brodsko-posavska županija ima ukupno 166 358 stanovnika (prema popisu iz 2011). Najveće gradove su Slavonski Brod (89 547 st.), Gradiška (29 648 st.) te Nova Gradiška (12 020 st.). Velika većina stanovništva čine Hrvati, a manji dio čine Srbi, Bošnjaci, Romi itd.

Geografija

Zadarska županija je smještena u središnjem dijelu Jadrana, na početku poluotoka Pelješca. Granice županije obuhvaćaju sveukupno 17 općina i 3 grada: Smilčić, Novigrad i Zadar. U sjeveroistočnom dijelu nalazi se Velebit, najviši hrvatski planinski lanac. S južne strane se uz obalu proteže širina poznata po dugim plažama.

Klima

Klima Zadarske Županije je mediteranska sa monsunskim utjecajem. Prosječna godišnja temperatura varira od 10°C do 20°C, a najtoplije mjeseci su lipanj i kolovoz. Produljenom ljetnom sezonom pridružuju se jesenske kiše te zimsko blago snijeg koji često prekriva Velebit.

Turizam

Zbog izuzetno lijepih plaža, netaknutih prirodnih parkova te raznovrsnih kulturnih sadržaja, Zadarska Županija postala je izvrsna destinacija za turoperatore i istraživače. Uređene marine nude pogodnosti zatočenika, a brojni apartmani nude pogled na prekrasne vidike Jadrana. Postoje brojni muzeji i galerije u kojima posjetitelji mogu upoznati bogatu povijest regije te uživati u modernim umjetničkim djelima.

Hrana

U Zadarskoj Županiji postoji nevjerovatna razina kulinarskih iskustava koja se temelji na tradicionalnoj mediteranskoj hrani. Na menijima domaćih restorana možete pronaći riblje specijalitete poput brudeta ili pašticada, gulaš od janjetine te slasna jela od glavnog sastojka – maslina! U više lokalnih trgovina možete potražiti autentične proizvode poput vina, travarice i mediteranskih delicija.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This