Kolika je hrvatska površina

by Jun 12, 2023Putovanja0 comments

Kolika je hrvatska površina? Hrvatska ima ukupnu površinu od 56.594 km2, od čega je 48.268 km2 zemljište i 8.326 km2 vode.

Hrvatska površina iznosi 56.594 km².

Raspoređena Hrvatska površina

Hrvatska se prostire na nešto manje od 56.5 tisuća km2, od čega je 22,8% zemljište, a 77,2% voda. Na ovoj površini nalazi se 1.246 otoka, od kojih je 31 veći od 1 km2. Prostire se na jugoistočnoj obali Sredozemnog mora i granici s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom na sjeveru te Crnom Gorom i Srbijom na istoku. U Hrvatskoj postoji pet administrativnih regija: Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska regija.

Glavni grad Hrvatske je Zagreb koji se nalazi u središnjoj regiji Hrvatske poznatijoj kao Zagrebačka županija. Glavne županije su Dubrovačko-neretvanska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija te još sedam manjih županija – Brodsko-posavska, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Požeško-slavonske te Varaždinske županije.

Hrvatsku odlikuju različite geografske zone – od plodnih ravnica u Slavoniji do dugih obalnih područja Dalmacije i Istre te visokih planina Lika i Gorskog kotara u unutrašnjosti zemlje. Najviši vrhovi su Dinara (1.831 m) u Lici i Biokovo (1.762 m) u Dalmaciji gdje možete pronaći duge staze za planinarenje ili biciklizam.

Hrvatski teritorij se proteže duž obale Jadranskog mora od Umag do Dubrovnika pa posjetitelji mogu uživati ​​u prekrasnim plažama i idiličnim ribarskim mjestima duž cijele obale zemlje. Također postoje brojne lokacije za ronjenje po cijeloj obali Jadrana koja nudi velike raznovrsne podmorske svjetove bogate divljači poput riba čudovišta ili uskih prolaza ispod stijena idealnih za potapljačke avanture poput one na otocima Visu ili Lastovu.

See also  Što je plaža čista

Karakteristike hrvatske površine

Hrvatska je zemlja s raznolikim geografskim obilježjima. Uglavnom se sastoji od planina, dolina i obala. Većina njenih obale je nizak obalni pojas, s morima koje okružuju. U unutrašnjosti je ispunjena gorskim područjima, šumama i livadama. Hrvatska ima ukupno 1,186 otoka i otočića koji povezuju cijelu zemlju. Najveći otok je Krk, a najviši vrh je Dinara (1.831m). Hrvatska ima više od 1.000 rijeka, od kojih su najveće Sava i Drava. Njezini jezera su slatkovodna jezera, većinom manja ili srednje veličine. Najveće jezero u zemlji je Vransko Jezero (37 km²). Hrvatsku također čine mnoge termalne vode poput Toplice Svetog Martina u Istri te Bizovacke i Varazdinske Toplice u Slavoniji.

Uz gore navedene prirodne atrakcije, Hrvatska također ima bogatu povijest i kulturu koja sežu daleko u prošlost. Zemlja se proteže na manje od 56 000 km2 pa se lako može posjetiti svaki grad i gradic u roku od nekoliko sati ili dana putovanja. Unutar hrvatskih granica postoje brojne arheološke lokacije i povijesni spomenici koji služe kao podsjetnik na dugu prošlost ove zemlje.

Kratko rečeno, hrvatska površina nudi mnoge različite mogućnosti za istraživanje i avanturu – od planinskih vrhova do dubokih dolina, od bistrih jezera do plavetnila mora – sve to čini nezaboravno iskustvo za one koji posjete ovu prekrasnu zemlju.

Krš

Krš je jedna od najznačajnijih značajki hrvatske površine. To je povezano s krajolicima stjenovitog tla, koje se sastoji od vapnenca, dolomita i krede, što čini većinu Hrvatske osim Jadranskog mora. Krški teren često ima visoke litice, uske kanjone, pećine i jezera. Najpoznatiji primjer krškog teren u Hrvatskoj je Plitvička jezera, nacionalni park koji se sastoji od 16 jezera i brojnih slapova.

Jadransko more

Jadransko more su obalna područja Hrvatske i drugih zemalja Jadranskog mora, uključujući Italiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. More obuhvaća više od 1000 otoka, te obilježava luku Rijeka na sjevernoj strani. U Jadranskom moru nalazi se nekoliko različitih vrsta riba i morskih životinja. More je poznato po ljetnim turističkim mjestima poput Dubrovnika, Splitu i Opatije.

See also  Napadi morskih pasa u jadranu

Rijeke

Rijeke su još jedan važan element hrvatske površine. Najveća rijeka u Hrvatskoj je Sava koja protječe prema slivu Dunava prema istoku. Na istoku Save se nalaze manji rukavci poput Kupa i Vuke. Isto tako na zapadnoj strani postoje manji rukavci poput Cetine i Zrmanje. U većini ovih rukavaca mogu se pronaći brojne vodene biljne vrste.

Planinska područja

Hrvatska se ponosi svojim raznolikim reljefom, ali glavni oblici reljefa su planinski sustavi. Najveći sustav je Dinarsko gorje, koje se proteže od Varaždina do Dubrovnika. U njemu se nalazi niz planina, uključujući i najvišu hrvatsku planinu, Dinaru s visinom od 1.831 metara. Također se tu nalazi i Sljeme, koje je poznato po Zagrebačkom maratonu.

Krška područja

Krška područja su još jedan važan oblik reljefa u Hrvatskoj. Ona pokrivaju istočnu i južnu stranu zemlje te obuhvaćaju veći dio Like i Dalmacije. Krške formacije su stvorile neke od najznačajnijih lokacija u Hrvatskoj, poput Plitvičkih jezera i Paklenice u Nacionalnom parku Paklenica. Ove jedinstvene formacije također omogućavaju razne turističke aktivnosti poput penjanja po stijenama i planinarenja.

Povrsinski tokovi

Povrsinski tokovi također predstavljaju važan oblik reljefa u Hrvatskoj. Tocci čine većinu rijeka i jezera unutar granica zemlje, ali također uključuju i more kao što je Jadransko more. Ovi tokovi igraju važnu ulogu u turizmu, industriji ribarstva te prehrani ljudi diljem zemlje.

U svakom slučaju, reljef Hrvatske je vrlo raznovrstan pa postoji mnogo oblika reljefa koji možete pronaći unutar granica zemlje. Planinska područja, krška područja i povrsinski tokovi predstavljaju samo neke od mnogih oblika reljefa koji čine ovu prekrasnu zemlju tako posebnom.

Katedrala Svetog Jakova

U Hrvatskoj postoji nekoliko znamenitosti koje su vrijedne obilaska. Najpoznatija je Katedrala Svetog Jakova u Zagrebu, koja je domaćin brojnih događanja i blagdana. Katedrala se nalazi na vrhu brda Gradec i izdiže se iznad gradske četvrti Starog Grad, gdje postoji i toranj s crkvenim zvonikom. Katedrala je sagrađena u baroknom stilu i bogato ukrašena s velikim brojem skulptura, oltara i fresaka.

See also  Što je mandre otok pag

Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača smještena je u Splitu, na obali Jadranskog mora. To je impresivna građevina koja datira iz 4. stoljeća, a bila je dvorac carice Dioklecijanove države koja se protezala od Austrije do Albanije. Palača sadrži impresivno hramovno područje, mirne trgove i trgovine, kao i mnogo drugih atrakcija za posjetitelje.

Plitvička jezera

Plitvička jezera su nacionalni park smješten u središnjoj Hrvatskoj, okružen šumama bukovih šuma. Park sadrži 16 prekrasnih jezera međusobno povezanih slapovima tako da voda slobodno teče iz jezera u jezero. Morske obale su opremljene stazama koje putnicima omogućuju da istraže ovaj magični park prirode sa svojim netaknutim biljnim i životinjskim vrstama.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This