Što je brzina interneta

by May 11, 2023Internet0 comments

Što je brzina interneta? Brzina interneta je brzina prijenosa podataka u bilo kojem trenutku između dvije točke na mreži. To se obično mjeri u milisekundama (ms) i naziva se “latencija”. Brzina interneta određuje koliko brzo možete preuzeti i poslati informacije. Na primjer, ako imate spor internet, trebat će vam više vremena da preuzmete sliku s web stranice nego ako imate brzi internet.

Brzina interneta je brzina prenosa podataka u bajtovima u sekundi između dva računala koja koriste internet. Brzina interneta često se mjeri Mbps-om (megabajta u sekundi) ili Kbps-om (kilobajta u sekundi).

Kako se mjeri brzina interneta?

Mjerenje brzine interneta je vrlo jednostavno. Postoje različiti alati koji omogućuju procjenu brzine interneta, a najčešće se koriste web stranice ili aplikacije za testiranje brzine. Najčešći način za mjerenje brzine je putem web stranice koja će pokazati trenutne rezultate preuzimanja i slanja podataka. To će pokazati koliko vremena treba da se učitaju određene web stranice ili da se preuzmu veliki datoteka. Osim toga, postoje i aplikacije za mjerenje brzine koja će posebno ispitati vašu internetsku vezu, te vam dati detaljan pregled brzina preuzimanja i slanja podataka. Također, postoje i usluge kojima možete otkriti propusnu snagu vašeg Internet usluga pružatelja (ISP) te utvrditi je li on ispunjava svoje obećanje u vezi brzine Interneta.

Najčešće vrste brzina interneta

Najčešće vrste brzina interneta uključuju DSL, kabelsku vezu, optičku vezu, bežičnu i satelitsku vezu. DSL se najčešće koristi za povezivanje kućnih računala s internetskom mrežom, a brzina mu može dosegnuti i do 100 Mbps. Kabelska veza se najviše koristi u područjima gdje je pristup širokopojasnom internetu lako dostupan. Uobičajeni protok može doseći do 1000 Mbps. Optička veza je skupa ali vrlo brza te može postići brzinu preko 10 Gbps. Bežična veza se najviše koristi za mobilno surfanje te dosegne brzinu preko 10 Mbps. Satelitska veza je idealan izbor za mjesta gdje širokopojasni pristup nije dostupan te može postići brzinu od 20 Mbps.

See also  Što je cloudsense

Sve ove vrste suftanja imaju svoje prednosti i nedostatke pa je bitno da odaberete ono što najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Međutim, obratite pažnju na jednu stvar: usluge širokopojasnog pristupa su ograničene na područja gdje je to moguće, stoga provjerite ponuditelja usluga da biste bili sigurni da ćete dobiti ono što tražite.

Prijenos podataka vs. Protok podataka

Prijenos podataka i protok podataka oba su procesi koji se koriste za povezivanje uređaja s mrežom i dijeljenje informacija između njih. Međutim, postoji nekoliko razlika između njih. Prijenos podataka je proces u kojem se informacije šalju iz jednog uređaja u drugi preko mreže, dok je protok podataka brzina prijenosa tih informacija. Pojam prijenosa podataka obuhvaća širok raspon čimbenika, od vrste mreže korištene za prenos do količine informacija koja se prenosi. Protok podataka je mjerilo brzine prijenosa informacija u bajtovima po sekundi (bps).

Druga bitna razlika između prijenosa podataka i protoka podataka je da se neke metode prijenosa mogu poboljšati povećanjem brzine protoka, dok to nije slučaj s prijenosom. Na primjer, ako želite poslati datoteku preko FTP-a, možete povećati brzinu protoka tako da će datoteka biti prenesena brže, ali nećete moći promijeniti način na koji FTP djeluje. U ovom slučaju, jedino rješenje je promijeniti metodu prijenosa i odabrati metodu koja će omogućiti veći protok.

Iako su oba procesa vrlo važna za uspješno dijeljenje informacija između uređaja na mreži, postoje razlike između njih. Prijenosi su osnovni mehanizam za prenošenje informacija međusobno spojenim računalima i drugim uređajima na mreži, dok protok predstavlja brzinu prijenosa tih informacija.

Brzina interneta

Brzina interneta utječe na kvalitetu online iskustva, od streaminga videozapisa do preuzimanja datoteka. Za mnoge korisnike, brzina interneta je najvažnija značajka prilikom odabira internetske usluge. Postoji nekoliko različitih čimbenika koji mogu utjecati na brzinu interneta, uključujući udaljenost od poslužitelja, koliko je podataka dostupno, tehnologiju prenosa podataka i infrastrukturu.

See also  Što je online knjižara

Udaljenost od poslužitelja je jedan od glavnih faktora koji utječe na brzinu interneta. Što je udaljenost veća, veći je gubitak brzine tijekom prenošenja podataka. To se posebno odnosi na optički prijenosni sustav. Udaljenost može biti temeljna čimbenik u situacijama gdje fizička duljina vlakana postaje presudna zbog gubitaka signala.

Količina dostupnih podataka također igra važnu ulogu u brzini interneta. Na primjer, ako poslužitelj ima ograničen broj resursa za dodijeliti pojedinim korisnicima, to može smanjiti opću brzinu downloadanja ili uploadanja datoteka za svih korisnika.

Tehnologija prenosa podataka također može utjecati na brzinu interneta. Na primjer, ako se upotrebljava stara tehnologija prenosa podataka koja ima nisko opterećenje kanala ili nizak protok bitova po sekundi; to može smanjiti maksimalnu moguću brzinu downloadanja ili uploadanja datoteka.

Infrastruktura također igra važnu ulogu u brzini interneta. Ukoliko su poslužitelji starog datuma ili ako su omogućeni stari protokoli prenosa podataka; onda bi to moglo dovesti do snižavanja maksimalne moguće brzine downloadanja i uploadanja datoteka bez obzira na ostale čimbenike.

Kako povećati brzinu interneta?

Povećavanje brzine interneta je problem s kojim se suočavaju mnogi korisnici interneta, ali to nije tako teško postići ako slijedite nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, provjerite da li je brzina interneta u skladu s onim što ste dogovorili s vašim internetskim pružateljem usluga. Ako je vaš internetski pružatelj usluga obećao brzinu od 10 Mbps, a vi ste primali samo 5 Mbps, trebate se obratiti njima da biste provjerili što se dogodilo. Također biste trebali provjeriti jesu li dostupne bolje tarife ili dodatni protok kako biste dobili veću brzinu.

Drugo, provjerite da li su vaš modem i ruter zastarjeli ili nisu dovoljno napredni za potpuno iskorištavanje brzine interneta. U tom slučaju možda ćete morati unaprijediti opremu kako biste imali bolju mogućnost pristupanja internetu. Također biste trebali pročitati upute na stranicama proizvođača i prilagoditi postavke modema ili rutera kako biste povećali brzinu pristupanja internetu.

See also  Što je internet bonton

Treće, morate provjeriti da li na vašoj računalnoj mreži postoje neželjeni programi ili virusi koji usporavaju pristup internetu i ometaju normalnu funkcioniranje mreže. Trebali biste instalirati softver za zakrpu sigurnosnih rupe na računalima u mreži i redovito ažurirati softver antivirusne zaštite da biste spriječili širenje virusa i druge malware programe. Također možete isključiti nepotrebne uređaje sa mreže radi boljeg performansa cijele mreže.

Na kraju bi trebali provjeriti postavke Wi-Fi signala da vidite jesmo li preopterećeni kanalom ili je signal preblizu drugih signalnih tvornica te bi zato trebali promijeniti postavke Wi-Fi-ja tako da signal imamo na optimalnom frekvencijski opsegu radi bolje stabilnosti signala bez obzira na lokacijskog položaja same antene odnosno rutera same mrežne infrastrukture gdje se signal emitira radi ostvarenja bolji veze prema ciljanom uređajima te automatski poboljsanja stabilnosti same veze bez obzira na lokacijskog polozaja istih u odnosna samoj duljinom prijenosa same signala po istoj liniji prema potrošackom uredjau koja mu omogucava normalno funkcioniranje same veze bez obzira na eventualne smetnji poput prepreka poput stjenova i dimenzija prostora gdje se signal emitira

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je webinar

Webinar je vrsta online seminara koji se sastoji od prezentacija i diskusija uživo. Koristi se za promociju proizvoda, edukaciju i razmjenu informacija između ljudi širom svijeta. Webinar pruža voditeljima mogućnost da povežu publiku, dijele sadržaj i odgovaraju na...

read more

Što je web hosting

Web hosting je usluga koja omogućuje postavljanje web stranica na internet. To se obično obavlja kroz dodjeljivanje prostora i resursa na poslužitelju za pohranu podataka i aplikacija koje čine web stranicu. Web hosting također osigurava veze između računala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This