Grooming je proces koji podrazumijeva obuku, treniranje i socijalizaciju psa. Grooming proces je ključan za stvaranje dobro uređenog i zdravog psa. U ovom članku ćemo razmotriti različite aspekte groominga, uključujući što je to grooming, kako se to radi, koristi od groominga i moguće poteškoće s kojima se možete suočiti.

Grooming je postupak opuštanja dlake na koži životinja, uglavnom pasa i mačaka, pomoću posebnih alata. Ova tehnika često se koristi za smanjenje nereda u kućanstvu ili za održavanje zdravlja životinje.

Njegovanje kućnih ljubimaca

Njegovanje kućnih ljubimaca je važan aspekt u životima naših četveronožnih prijatelja. To zahtijeva redovitu skrb i nježnost da bismo osigurali da se oni osjećaju voljenima i sigurnima. Dok je svaki pas ili mačka različit, postoje neke opće stvari koje treba uzeti u obzir prilikom njegovanja domaćih ljubimaca.

Prvo, morate svojoj životinji osigurati dovoljno hrane i vode. Imajte na umu da su potrebe vezane uz prehranu ovisne o dobi vašeg ljubimca – štenci i mačići će trebati više hrane nego odrasle životinje. Također je važno osigurati da im je hrana visoke kvalitete, jer će to pomoći u jačanju njihove imunosne obrane i smanjenju mogućnosti za trovanje hranom.

Drugo, potrebno je obavezno cijepiti svoju životinju protiv bolesti. To će pomoći spriječiti širenje zaraznih bolesti među domaćim ljubimcima, a također će smanjiti rizik od prijenosa bolesti na druge životinje i ljudsku populaciju. Konačno, morate biti sigurni da se vi ili veterinar redovito brinete o higijenskim potrebama vašeg ljubimca. Ovo uključuje redovito pranje krzna, četkanje zuba te cijepiti protiv parazita poput buha ili crva.

Najvažnija stvar prilikom njegovanja domaćih ljubimaca je da im dajemo puno ljubavi i pažnje. Dok ste možda veoma zauzeti svakodnevnim obavezama, trebalo bi biti sigurno da ćete svaki dan provesti malo vremena sa svojojs životinjski prikatelji, bez obzira radi li se o igranju, hranjenja ili jednostavno držanja ruku na leđima. Takvo iskustvo možda ne možete mjeriti novcanih vrijenostima ali obećavamo vam da ćete biti bogatiji za iskustva koja ste dobili.

See also  Što je pothodnik

U konačnici, nije teško brinuti o domaćem ljubimcu ako donesete odluku da to uradite ispravno – samo morate biti uporni u stvaranju navike brigu i poštivanju pravila koja su navedena gore. Ako postupite prema tim smjerovima, bit ćete sigurni da ste donijeli sretnu i dugotrajan odnos sa svojojs dragom prikatelji!

Šišanje i češljanje kućnih ljubimaca

Kada se radi o vašem kućnom ljubimcu, šišanje i češljanje su vrlo važni. To je jedan od najvažnijih čimbenika za zdravlje i dobrobit vašeg psa ili mačke. Šišanje i češljanje može biti težak posao, ali uz dobru pripremu i alate za šišanje, to može biti ugodna aktivnost za oboje.

Kod pasa, pravilno šišanje može smanjiti nakupljanje prljavštine i nečistoća na dlačicama, čime se povećava higijena vašeg ljubimca. Također sprječava iritaciju kože, jer vam omogućava da mjestima gdje se skuplja prljavština ostanu otvorena da mogu disati. Na primjer, ako je pas dugodlake pasmine poput Shih Tzu-a ili Poodla, redovito ga treba rezati da bi mu kosa bila uredna.

Čupkanje dlake je još jedna važna stavka kada je u pitanju nega kod pasa. Uvijek preporučujemo da po potrebi preuzmete uslugu čupkanja dlake u veterinarskom salonu ili specijaliziranoj trgovini s hranom za kućne ljubimce. To je posebno važno ako imate dugodlake pasmine. U slučajevima gdje pas mora biti redovito čupkao da bi mu se spriječilo nakupljanja prljavštine ispod dlake, to se može obaviti nakon svakog šišanja.

Kad se radi o mačkama, redovito četkanje im omogućava da održavaju svoju kožu zdravom i osigurati im higijenu dlačica na najbolji način. Mačke volite lipljati svoju dlaku pa bi bilo dobro redovito ih četkati kako bi se spriječilo skupiteljanja prljavstina ispod kože mačke te tako sprijeeili moguce probleme sa kožom usled neredovitog četkanja. Međutim budite oprezni jer previše intenzivno četkanjee mačaka moze dovesti do pojava alergija na deterđente zbog polipnog dlačenja mačaka.

Uvijanje kose kućnih ljubimaca:

Uvijanje kose može biti izazovno za kućne ljubimce. Prvo morate odabrati prikladnu vrstu češlja za njihovu vrstu dlake. Zatim, pažljivo češljajte ljubimčevu dlaku da biste uklonili sve grudice i zaplete. Ako je potrebno, možete upotrijebiti malo šampona i kondicionera da biste se riješili suvišne masnoće. Nakon toga, dobro osušite dlaku ručnikom i počnite sa uvijanjem. Kada se vaš ljubimac navikne na taj proces, možete postepeno dodavati malo laka za kosu da biste postigli željen izgled.

See also  Što je glam

Pranje kose kućnih ljubimaca:

Pranje kose je jedan od važnih postupaka za održavanje higijene vašeg ljubimca. Obavezno pročitajte upute proizvođača prije nego što prvi put operete dlaku svog ljubimca. Krenite polako prema glavi vašeg ljubimca i pažljivo isperite sampon da biste izbjegli suzu očima i nosnicama vašeg ljubimca. Nakon toga, obavezno isperite dobro sve ostale dijelove tijela svog ljubimca da biste uklonili sve tragove šampona. Na kraju dobro iscijedite višak vode ručnikom i pustite da se dlaka vašeg ljubimca potpuno osuši prirodnim putem bez upotrebe fenova za sušenje ili sušilica za kosu.

Kupanje i četkanje zuba kućnih ljubimaca

Kupanje i četkanje zuba kućnih ljubimaca je važna rutina u skrbi za njihovo zdravlje. To je jedan od najboljih načina da se ukloni plak i druge stvari koje mogu dovesti do bolesti desni. Kupanje i četkanje zuba također može pomoći da se izbjegnu mirisi iz usta.

Kod većine ljubimaca potrebna je posebna metoda kupanja i četkanja zuba. Prvo, potrebno je osigurati da su svi alati odgovarajući i da su sterilni, ako se ubrizgava bilo koja tekućina ili mastika. Zatim, potrebno je osigurati da je okruženje bezbrižno i prijateljsko, tako da pas ili mačka mogu biti opušteni.

Nakon toga, potrebno je pažljivo pročešljati cijelu površinu desni što bi trebalo biti učinjeno najmanje jednom tjedno. U ovom trenutku možete početi s četkicom za zube koja bi trebala biti prilagođena veličini pasmine psa ili mačke. Pazite na to da ne prevelike sile ne dodiruju desni jer bi to moglo oštetiti vašeg ljubimca.

Također biste trebali obratiti pažnju na oblike usana psa ili mačke, jer to može uticati na način na koji se četkica može postaviti u odnosu na njihove desni. Kada se četkica postavi ispravno, vrijeme četkanja treba biti najmanje dvije minute, a posebna pažnja treba posvetiti rubovima gornji desni gdje se nalazi većina mikroorganizama.

See also  Što je narkolepsija

Da biste dodatno održali dobro zdravlje vašeg ljubimca, preporučujemo redovito posjetite veterinarsku praksu radi pregleda usne šupljine vašeg ljubimca i razmislite o profesionalnom pranju zuba koje on nudi.

Trimming noktiju i ušiju kućnih ljubimaca

Redovito trimanje noktiju i ušiju vašeg ljubimca je važan dio održavanja zdravlja. To je posebno važno za one koji imaju dugo uho tkivo ili tvrde nokte. Nokti trebaju biti šišani redovito, uglavnom svakih 6-8 tjedana, ili češće ako je potrebno. Duge nokte mogu donijeti neugodnosti vašem ljubimcu, poput bolova i ozljeda. Uho tkivo vlasnicima pasa s dugim ušima treba čistiti svaki mjesec kako bi se spriječio razvoj infekcija i bolesti. Češće čišćenje uha može biti potrebno ako su prisutni znakovi upale ili infekcije. Druga područja koja trebaju biti obrađena redovitom higijenom su područja oko očiju, usana i anusa. Područje ispod repa treba biti temeljito čisto jer se tu nakupljaju nehigijenski proizvodi. Tu su također sklonost alergija, pa je stoga vrlo važno da se pazilo da se ta područja temeljitom održavaju čistima.

Ako ste novi vlasnik životinje, postupak trimanja možda može biti malo prestrašen početnik. Preporuka je da obratite stručnu pomoć veterinarima ili profesionalnim groomerima prije svega jer oni imaju potrebnih instrumenata i iskustva za provođenje postupka bez boli i stresa za ljubimca. Trimanje noktiju možete obaviti i samostalno koristeći posebne škarice ili pilice za nokte koje mogu poslužiti većinom domaćih životinjskih pasmina. Prilikom trimanja morate voditi računa da ne presegnete crveno jezgro unutar nokta – to možete prepoznati po boji koja je jača od okolnog bijelog dijela – jer to bi moglo dovest do krvarenja.

Kod pasa s dugim uhom tkivom preporuka je da se pridržavate instrukcija profesionalaca jer su strukture uha osjetljive na nepažljivo trimanje. Uglavnom bi se trebalo izbjegavati trljanje pamukastog materijala unutar uha jer to može dovest do traumatskih ozljeda mekih tkiva unutar same sluznice i time povećati rizik od infekcijskih bolesti.

Nakon trimanja, redovita higijena obe područja omogućit će da se infekcijske bolesti sprječavaju bezbolnim postupcima preventivne brige o vašem ljubimcu.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je rabdomioliza

Rabdomioliza je akutni medicinski poremećaj u kojem se uništavaju mišićne stanice, što rezultira oslobađanjem mišićnih enzima i elektrolita u krvotok. Može se pojaviti nakon traume, intenzivnog fizičkog napora ili otrovnosti lijekovima.Rabdomioliza je proces...

read more

Što je quo vadis

Što je quo vadis je latinski izraz koji se može prevesti kao "Kamo ideš?" To je pitanje koje se pripisuje rimski caru Neronu, koji je izgovorio to pitanje prilikom bijega sa Rimom u zadnjim danima njegove vladavine. Od tada se često koristi za razmišljanje o smislu...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This