Što je GTM Google Tag Manager

by May 12, 2023Internet0 comments

Google Tag Manager je besplatni alat koji omogućuje webmasterima lako upravljanje skriptama i oznakama na svojim web-stranicama. Omogućava im da postavljaju, ažuriraju, ispituju i objave oznake na svojim web-stranicama bez izravnog uređivanja HTML koda. To znači da možete promijeniti skripte i oznake bez oslanjanja na web dizajnera ili programera.

Google Tag Manager (GTM) je besplatna usluga koju nudi Google za upravljanje i praćenje skripti i oznaka (tagova) na web stranicama. Omogućuje korisnicima da bez potrebe za ručnom izmjenom koda web stranice administriraju tagove, analitičke, reklamne alate i druge skripte na svojim mjestima. GTM također štiti vaše mjesto od nelicencirane praćenja.

Što je Google Tag Manager (GTM)?

Google Tag Manager (GTM) je alat koji se koristi za upravljanje kodom i markicama na web stranicama. Omogućava web stranicama da učinkovito, efikasno i brzo izvrše ažuriranja, poput dodavanja novih marketing usluga i alata za analizu. GTM se također može koristiti za spremanje podataka o posjetiteljima web lokacije, što olakšava prilagođavanje sadržaja prema njihovim potrebama. Sve to omogućava brzo otkrivanje učinka različitih marketinških akcija.

Kako GTM radi?

GTM funkcionira postavljanjem skripti na web stranicu, što omogućava pohranjivanje podataka o posjetitelju i provjeru stanja na temelju informacija dobivenih od posjetitelja. Skripte bi trebalo postaviti na svaku stranicu koja bi trebala biti praćena ili obrađena s GTM-om. Postoje tri glavne komponente GTM-a: container tagovi, tagovi i pravila. Container tagovi sadrže skripte koje povezuju vašu web stranicu s GTM-om; tagovi su fragmenti koda koji se dodaju web lokacijama radi prikupljanja podataka; dok su pravila ono što definira što će se dogoditi s tim podacima nakon njihovo prikupljanje. Kada se postavi skripta i definiraju tagovi i pravila, postavljen je temelj za pohranjivanje podataka o posjetitelju te automatsko provođenje odabranih akcija poput pokretanja marketinške usluge ili alata za analizu.

Što je Google Tag Manager?

Google Tag Manager je alat koji omogućava web-majstorima i agencijama da lako upravljaju skriptama i oznakama na web-stranicama. To se obično obavlja tako što se tagovi postave na početnu stranicu, a zatim se razvijaju i prilagođavaju u Google Tag Manageru. Alat omogućava web-majstorima da povežu različite proizvode Googlea, kao što su Analytics, AdWords, Firebase itd., s web-stranicom. Osim toga, može se koristiti i za povezivanje trećih strana sa web-stranicom.

See also  Što je mesh wifi

Kako radi Google Tag Manager?

Google Tag Manager je kontejner za oznake koji sadrži skripte i oznake različitih proizvoda Googlea ili trećih strana. Web-majstor puni oznake u ovaj kontejner, a zatim uključuje jedan jedini tag na svoju web-stranicu. Svaki put kada se stranica učita ili ažurira, Google Tag Manager će odabranim skriptama preuzeti odgovarajuće parametre iz tagova i prenijeti ih odabranim proizvodima.

Koje su prednosti GTM-a?

Glavna prednost upotrebe GTM-a je da olakšava upravljanje skriptama i oznakama na vašoj web stranici. Umjesto da ručno dodate tagove svaki put kada želite dodati novu funkciju ili promijeniti postojeće postavke, možete puniti sve vrste tagova u GTM te im dodijeliti odgovarajuće parametre. To vam omogućava da brzo prilagodite postavke bez mijenjanja bilo čega na vašoj web stranici. Osim toga, GTM također omogućava vam da pratite performanse vašeg sajta jer ste u mogućnosti dodati alate za praćenje performansi poput Analyticsa ili Adwordsa unutar GTM-ovog kontejnera.

Kako se koristi GTM?

Korištenje GTM je vrlo jednostavno. Prvo morate registrirati račun na službenom mjestu Google Tag Managera te ga povezati s vašom web stranicom. Zatim ćete morati unijeti postavke svakog taga unutar GTM-ovog kontejnera te iskopirati nastali JavaScriptov kôd na početnu stranicu vašeg sajta (ili bilo gdje drugdje gdje želite da se prikazivale tagovi). Nakon toga možete pregledati svoje postavke unutar sučelja usluge i prilagoditi parametre svakom tagovima ovisno o potrebama vašeg sajta.

Što je Google Tag Manager (GTM)?

Google Tag Manager (GTM) je besplatna platforma za upravljanje kodovima i oznakama za web-mjesta. To omogućava web-majstorima da jednostavno uređuju i ažuriraju kodove na svojim web-mjestima bez potrebe da traže pomoć stručnjaka za programiranje. GTM također omogućava integraciju različitih usluga i alata, što smanjuje vrijeme potrebno za postavljanje i ažuriranje oznaka na web-mjesto.

See also  Kakav je mobitel xiaomi 12t pro

Kako postaviti GTM?

Korak 1: Prvo morate se registrirati za GTM račun na Googleovoj stranici za obračune. Nakon registracije dobit ćete identifikator spremnika, koji morate dodati u kodove svog web-mjesta.

Korak 2: Zatim ćete dodati osnovne oznake, poput Google Analytics i Facebook Pixel, na svoje web-mjesto pomoću GTM. Možete dodati i druge oznake ako želite prilagoditi funkcionalnost vašeg web-mjesta ili pratiti posebne događaje na stranici.

Korak 3: Kada ste dodali sve potrebne oznake, trebali biste provjeriti jesu li ispravno instalirane pokretanjem testnih pregledavanja po stranicama ili provjerom izvješća u Google Analyticsu. Ako su oznake ispravno instalirane, možete se vratiti na svoje web-mjesto i nastaviti pratiti promet i performanse stranica.

Primjeri integracije Google Tag Manager-a

Integracija Google Tag Manager-a (GTM) je vrlo jednostavna i može se koristiti za lako postavljanje i praćenje web skripti, oglašivačkih kodova, analitičkih tagova i mnogo više. Postoji nekoliko načina za postavljanje GTM-a na vašu web stranicu. Evo nekoliko primjera:

1. Postavljanje koda GTM-a u glavnom izvoru HTML stranice: Kada želite postaviti GTM na sve stranice, možete dodati odgovarajući kod GTM-a u glavni izvor HTML stranice. To će omogućiti da se isti kod pojavi na svim stranicama vašeg web mjesta.

2. Postavljanje koda GTM-a pomoću CMS platforme: Ako upotrebljavate CMS platformu poput WordPress-a ili Joomle, možete instalirati plugin za Google Tag Manager i lako dodati kod GTM u svoju web lokaciju. Također možete ručno umetnuti odgovarajući kôd tako što ćete ga ubaciti u datoteku temelja temeljene na CMS platformi koja se nalazi na vašem web mjestu.

3. Postavljanje Google Tag Manager-a pomoću skripte: Možete također postaviti Google Tag Manager pomoću JavaScript skripte koja se nalazi unutar glave HTML dokumenta vašeg web mjesta. Skriptom se poziva API servisa Google Tag Manager-a i onda se ubacuju odgovarajući tagovi u stranicama vašeg web mjesta.

4. Postavljanje koda GTM putem uslužne aplikacije: U slučajevima gdje trebate samo pohraniti tagove na određenim stranicama, možete postaviti uslužnu aplikaciju koja će omogućiti brzo postavljanje tagova bez potrebe za ručnim ubacivanjem koda u HTML dokument vašeg web mjesta. To je posebno korisno ako želite da promijenite tagove bez preusmjeravanja cijele web stranice.

See also  Što je online zarada

Integriranje Google Tag Manager-a može vam pomoći da razumijete točno što se dogodi na vašoj web lokaciji i da pratite svoju publiku bolje nego prije te da poboljšate svoju online strategiju oglašavanja i optimizirate svoju SEO strategiju zahvaljujući boljoj analizi podataka – bez potrebe za programiranjem!

Pravila i uvjeti korištenja GTM-a

GTM (Google Tag Manager) je usluga koju Google nudi za upravljanje web stranicama i aplikacijama. Pravila i uvjeti korištenja GTM-a („Ugovor”) reguliraju odnose između Google LLC-a („Google”) i Vas („Korisnik”). Ugovor se odnosi na korisničku uslugu GTM, koja omogućuje kreiranje, upravljanje i praćenje web lokacija putem jednostavne web sučelja. Svrha Ugovora je obvezivanje Vas i Google na poštivanje pravila koja se odnose na upotrebu GTM-a.

Korisnik mora biti stariji od 13 godina ili imati pristanak roditelja ili skrbnika pri upotrebi usluge. Korisnik je dužan da postupanjem u skladu sa zakonom i ovim Ugovorom ne omete rad drugih korisnika ili drugih trećih strana te da pridržava sva pravila vezana za sigurnost. Korisnik se također obvezuje da će pružiti ispravne podatke tijekom procesa registracije ili činjenice tijekom trajanja Ugovora, a koje su potrebne za ispunjavanje uvjeta ovog Ugovora.

Google se obvezuje da će pružiti kvalitetnu uslugu te osigurati funkcionalnost, stabilnost te sigurnost samog servisa. Google ne snosi nikakvu odgovornost zbog neispunjenih obveza prema trećim stranama nastalih preko usluge GTM-a.

Korisnici usluge dužni su poštivati autorska prava, patentna prava, tržišna prava te sva ostala intelektualna vlasnička pravadrugih osoba te se obvezuju da bez prethodne dozvole vlasnika neće postaviti ništa što bi moglo biti protivno zakonima Republike Hrvatske.

U slučaju bilo kakve štete nastale preko usluge GTM-A, Google i/ili njegovi partneri ne snose nikakvu odgovornost bez obzira na okolnosti. Svaki sporazum potpisan između dvije strane bez prethodne dozvole Google-ovog osoblja smatrat će se ništavim.

Svi podaci uneseni unutar ove platforme smatrat će se privatnima te će biti dostupni samo Vama i onima s dokazanim autoritetom (državni organ/sud/policija). Podaci unutar platforme ne smiju biti dani trećim stranama bez prethodne dozvole vlasnika podataka ili Google-ovog osoblja.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je webinar

Webinar je vrsta online seminara koji se sastoji od prezentacija i diskusija uživo. Koristi se za promociju proizvoda, edukaciju i razmjenu informacija između ljudi širom svijeta. Webinar pruža voditeljima mogućnost da povežu publiku, dijele sadržaj i odgovaraju na...

read more

Što je web hosting

Web hosting je usluga koja omogućuje postavljanje web stranica na internet. To se obično obavlja kroz dodjeljivanje prostora i resursa na poslužitelju za pohranu podataka i aplikacija koje čine web stranicu. Web hosting također osigurava veze između računala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This