Što je haskap? Haskap je novi super voćni usjev koji se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Ovo voće ima izgled i okus poput malina, ali s puno više voćnih tanina i kiselih nota. Haskap sadrži visoke razine korisnih sastojaka, poput vitamina C, antioksidansa, vlakana i minerala. Ovo voće je bogato mineralima kao što su kalij, magnezij, cink i mangan. Posebno je bogat vitaminom C, što ga čini odličnom za jačanje imuniteta.

Haskap je vrsta borovnice koja proizvodi tamno ljubičaste bobice. Ova vrsta je veoma otporna na mraz i obično se uzgaja za preradu u sokove, žele, kompote i druge proizvode.

Kako se uzgaja haskap?

Haskap je jedinstvena vrsta bobičastog voća koja se može uzgajati u mnogim dijelovima svijeta. U Hrvatskoj je vrlo popularna, pogotovo u središnjoj i sjevernoj regiji. Uzgoj haskapa obično počinje sadnjom sadnica na otvorenom terenu ili u loncu. Najbolje vrijeme za sadnju sadnica je proljeće, kada je tlo toplo i pripremljeno za pružanje najbolju moguću podlogu za rast i razvoj biljaka. Nakon sadnje, potrebno je redovito zalijevati biljke, pomno pratiti nivo vlage i navodnjavanje u skladu s vremenskim prilikama. Kada se listovi počnu pojavljivati, potrebno je primijeniti organski gnoj ili mineralni đubriva kako bi se osiguralo da biljke dobivaju odgovarajuću prehranu. Također, potrebno je orezivati i stanci oblikovati kako bi se postigla željenoo oblikovanje voćaka. U idealnom slučaju, voće će biti spremno za berbu od lipnja do srpnja.

Uzgoju haskapa mogu pridonijeti mnogi faktori, od pravilne navodnjenja do pravilne prehrane i nege biljaka. Potrebno je puno pažljivosti i strpljenja da bi se postigli najbolji rezultati, ali sa malo truda dolazi nagrađivanje u obliku lijepih plodova haskapa koji su puni okusa i predstavljanja nevjerovatnih nutritivnih prednosti!

See also  Što je protvan za pećnicu

Koristi od uzgoja haskapa

Uzgoj haskapa donosi puno koristi. Ovi plodovi su vrlo zdravi i bogati nutrijentima. Haskap je bogat vitaminom A, C i K, kao i mnogim mineralima, uključujući cink, fosfor i magnezij. On također sadrži antioksidante koji mogu smanjiti rizik od bolesti poput raka i srčanih bolesti. Također pomaže u održavanju zdravlja očiju te sprečavanju preranog starenja očnih tkiva.

Haskap sadrži visoku razinu kalija, što ga čini odličnim za potporu zdravom srcu. Kalij pomaže regulirati krvni tlak, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Također sadrži velike količine vitamina C koja pomaže u jačanju imunološkog sustava te smanjenju simptoma prehlade i gripe.

Haskap se može dodati u smoothie-je, salate ili jela na najbolji mogući način da bi se osigurala njegova nutritivna vrijednost. Osim toga, ovi plodovi su vrlo slatki pa se mogu dodati u desert da bi ga nadopunili nezaslađenim okusom bobičastog voća. Možete ih čak miješati sa šljivama ili bobicama da bi stvorili okusan doručak ili desert bez dodavanja šećera.Haskap je sve popularnija vrsta bobičastog voća koja se uzgaja u sjevernim dijelovima svijeta.

Kako se koristi haskap?

Najčešće se haskap upotrebljava za izradu raznih slastica, kao što su žele, marmelade i džemovi. Također se može dodati u salate, pite, zdjelice jogurta ili se koristiti za izradu smoothieja i smoothieja. Haskap je također popularan kao okus za čajeve i vino. Može se dodati u sokove i kompote da bi im dala poseban okus. Haskap je također odličan spoj sa slatkim ili slanim jelima, a neke se mogu naći kao dodatak u prerađenim proizvodima poput pite. U svakom slučaju, haskap je lijep način da se doda okus voću bez dodavanja puno šećera.

See also  Što je trgovina hranom

Kako se čuva haskap?

Haskap je otporna biljka koja se dobro prilagođava različitim klimatskim uvjetima. Međutim, za njezinu dobru produktivnost potrebno je brinuti se o njoj. Pravilna njega i čuvanje haskapa mogu jamčiti visoku urodnost. Za uspješnu produktivnost i čuvanje kvalitete, potrebno je slijediti nekoliko preporuka.

Redovita zalijevanje je vrlo važno za pravilan rast biljke. Tlo oko stabljike treba biti vlažno tijekom vegetacijskog razdoblja. Također, treba poštivati optimalne uvjete navodnjavanja tla koje se mijenjaju ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima.

Redovito obrezivanje haskapa vrlo je važno za osiguranje optimalne proizvodnje i kvalitetne plodove. Obrezivanje treba provoditi nakon cvatnje, obično u lipnju ili srpnju. Kako bi se osiguralo da plodovi budu dobre veličine, preporučljivo je odrezati sve grane s više od 5 ploda.

Haskap također treba redovito hraniti mineralima i gnojivima da bi mogao ispuniti svoju potencijalnu produktivnost. Gnojenje treba provesti jednom godišnje, obično prije cvatnje u travnju ili svibnju, ali ne prekasno jer bi to moglo uticati na produktivnost i kvalitetu ploda slijedeće godine.

Haskap je vrsta koja se prilagođava različitim klimatskim uvjetima i može dugo trajati ako se redovito brinete o njoj pružajući joj optimalne životne uvjete – pravovremeno zalijevanje, obrezivanje, gnojenja te pravilnu skrb o štetočinama i bolestima.

Nutritivna vrijednost haskapa

Haskap je hrana koja sadrži puno vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambene vlaknine. Haskap su ukusni plodovi slični malinama, ali zreli haskap imaju tamno ljubičasto crvenu boju. Njihovo prehrambeno bogatstvo čini ih odličnim izvorom hranjivih tvari za zdravlje.

Haskap sadrži velike količine vitamina C, A i E te minerale poput kalija, magnezija i željeza. Također sadrže velike količine antioksidansa koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i sprečavanju bolesti. Haskap također sadrži puno prehrambene vlaknine koja pomaže u reguliranju probave te pruža osjećaj sitosti nakon obroka.

See also  Što je barilla

U 100 grama haskapa nalazi se oko 60 kcal energije te 2 grama proteina i 3 grama ugljikohidrata. Osim toga, nalazi se 2 grama masti te 4 grama vlakana. Haskap sadrži također malu količinu omega-3 masnih kiselina čija je nutritivna vrijednost dobra za ljudsko zdravlje.

U svakom slučaju, haskap djeluje snažno na ljudsko zdravlje. Sadrže mnogo hranjivih tvari koje mogu biti od velike pomoći u ostvarivanju optimalnog zdravlja. Stoga je važno da se haskap uvrsti u vaš redoviti jelovnik ako želite postizati optimalno zdravlje i dobrobit organizma.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This