Što je hrana za dojilje

by Apr 17, 2023Hrana0 comments

Što je hrana za dojilje? To je prehrana koja se preporučuje majkama koje doje. Hrana za dojilje pruža majci i njezinom djetetu potrebne nutritivne tvari koje su potrebne za nastavak pravilnog razvoja djeteta. Također, pomaže u obnavljanju tvari izgubljenih tijekom trudnoće i poroda.

Preporučene namirnice za dojilje su one koje sadrže velike količine proteina, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. To uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, mliječne proizvode (uključujući i nezaslađene jogurte), ribu, jaja, orašaste plodove te zdrave masti poput maslinovog ulja.

Prednosti dojenja

Dojenje je najbolji način hranjenja novorođene djece i ima nekoliko prednosti za zdravlje. Dojenje pruža nutrijente koji su potrebni za rast i razvoj djeteta, a mlijeko majke je jedinstveno prilagođeno tijelu i potrebama njezina djeteta. Dojenje također pomaže u stvaranju veze između majke i djeteta, što poboljšava mentalno zdravlje oboje. Osim toga, dojenje može smanjiti rizik od nekih bolesti, uključujući dijabetes tipa 1 i tipa 2, Crohnovu bolest, alergijsku astmu i crijevne infekcije.

Dojenje također ima nekoliko prednosti za majku. Ono može smanjiti krvarenja nakon poroda i vratiti postporođajnu težinu brže od bilo kojeg drugog načina hranjenja. Također se smatra da dojenje može smanjiti rizik od raka dojke i jajnika te poboljšati mentalno zdravlje majke. Dojenje također može biti financijski isplativo jer se ne morate brinuti o troškovima hrane za bebe ili flašica ili sterilizatorima.

U svakom slučaju, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da bebe budu isključivo dojene prvih šest mjeseci nakon rođenja, a preporuka je da se nastavi dojenje barem godinu dana, ako je moguće duže.

See also  Što je bazlamača

Priprema hrane za dojilje

Priprema hrane za dojilje jedan je od najvažnijih koraka u sigurnom i zdravom prehrani bebe. Hrana koja se priprema za dojenčad mora biti najbolje kvalitete, a također treba biti pažljivo prilagođena prehrani bebe. Pripremu hrane treba obaviti poštujući određene higijenske standarde da bi se izbjegle moguće bakterijske infekcije. Obično postoji nekoliko načina pripreme hrane za dojenčad.

Neke od najčešćih metoda pripreme hrane za dojenčad uključuju miješanje, pireiranje, škrobiranje i mljevenje. U početku je potrebno staviti jelo u lonac s vodom i dodati malo soli da se omekša. Kada jelo omekne, može se mljeti u blenderu ili pireirati s vilicom ili špatulom. Ako se koristi blender, preporučljivo je miješati jelo još nekoliko puta da se postigne homogeno stanje. Također je važno odmah poslužiti hranu jer će različiti okusi biti uneseni u hrana ako je ostavi dugo stajati.

Kada se pripremaju obroci za dojenčad, morate biti pažljivi da biste osigurali da hrana sadržava sve potrebne nutritivne tvari i vitamine potrebne bebi. Također je važno dodavati neki dodatak masnoćama poput maslinovog ulja ili avokada kako bi hrana bila bogatija nutritivnim sastojcima i vitamini. Također morate biti svjesni mogućnost alergijske reakcije na određene namirnice te provjeriti sa pedijatrom prije nego što dijete počne konzumirati novu hranu.

Priprema hrane za dojenčad može biti vrlo stresna situacija, ali ako slijedite gore navedene smjernice trebalo bi biti lako osigurati zdrav obrok bebi. Svaka majka trebala bi provjeriti sa pedijatrom prije početka pripreme novih obroka jer će to pomoći u pravilnom prilagođavanju prehrane novorođenoj bebi te osiguravanju da dijete prima sve potrebne nutritive i vitamine potrebne njenom rastu i razvoju.

See also  Kako se radi vakumirani bakalar priprema

Što je važno znati o nutritivnim potrebama dojilja?

Kad dojiš, nutricionisti savjetuju da uzmeš u obzir svoje specifične nutritivne potrebe. Na primjer, tijekom dojenja važno je da se unosi odgovarajuća količina hranjivih tvari kako bi se osigurao zdrav razvoj djeteta. Također je potrebno prilagođavati svoju prehranu promjenama uključenim u proces dojenja. To znači da će se količine i vrste hranjivih tvari mijenjati, ovisno o tome koliko često i dugo dijete sisa.

Uobičajene nutritivne potrebe majki koja doji uključuju povećanu konzumaciju proteina, vitamina i minerala. Protein je temeljni gradivni blok djetetovih tkiva i mišića, stoga je važno da budete svjesni da se unosi odgovarajuća količina proteina. Također treba obratiti pozornost na vitamine B6, B12 i D, što su sve važni vitamini za dojenje. Vitamin D je posebno važan jer mu bebe trebaju za razvoj zdravih kostiju i zuba.

Majke trebaju biti oprezne prilikom prehrane tijekom dojenja i izbjegavati izloženost kemikalijama ili toksinima prisutnim u nekim namirnicama. Majka koja doji bi trebala biti posebno oprezna prilikom jedenja ribe jer sadrži visoku razinu omega-3 masnih kiselina koja može biti toksična ako se prekomjerno jede. Osim toga, majka bi trebala izbjegavati uporabu nekih lijekova prije nego što posavjetujete liječnika jer može utjecati na njenu sposobnost proizvodnje mlijeka.

Uzimanje vitamina ili dodataka prehrani može biti od velike pomoći majci kojoj je teško ispuniti sve nutritivne potrebe putem prehrane samo jednom dijetom. Međutim, bolje je unositi te hranjive tvari putem pravilne prehrane nego putem dodataka prehrani jer to omogućava bolju apsorpciju vitalnih elemenata za dijetalnu ravnotežu majke koja doji.

Negativne posljedice nezdrave hrane za dojilje

Nezdrava hrana za dojilje može imati negativne posljedice na zdravlje majke i bebe. Dojenje je najbolji način da se osigura najbolja prehrana djetetu, ali ako je majka uzimala nezdravu hranu, to može utjecati na količinu i nutritivnu vrijednost mlijeka. Majke koje jedu nezdrave obroke mogu imati više problema s dojenjem, uključujući manju proizvodnju mlijeka.

See also  Što je šunka u ovitku

Nezdrava hrana također može utjecati na razvoj djeteta. Beba koja je dojenuta s mlijekom majke koja jede nezdrave obroke može biti podložna većem riziku od prehlade ili druge infekcije. Dijete također može biti podložno bolestima srca i dijabetesu u budućnosti, ako je majka jela prekomjerne količine hrane s visokim sadržajem soli ili šećera.

Majke mogu biti podložne većoj vjerojatnosti zaraznih bolesti ako jedu nezdravo. Zatajenje jetre, povećan pritisak i poremećaji u probavnom sustavu su samo neki od problema koji se mogu pojaviti ako se prehrana temelji na brzo hranjenim namirnicama ili visoko-masnoćama i šećerima. Tijelo bebe također može biti podložno ovim negativnim posljedicama ako je majka unosila nezdrave obroke tijekom trudnoće ili dojenja.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This