Što je kaznionica lepoglava

by Jun 14, 2023Putovanja0 comments

Što je kaznionica Lepoglava jedna je od najpoznatijih zatvora u Hrvatskoj. Ovaj zatvor se nalazi u Lepoglavi, gradu smještenom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Za više od dva stoljeća, ovaj zatvor je bio dom mnogim kriminalcima i političkim zatvorenicima. Do danas, kaznionica Lepoglava ostaje poznata po svojoj neobično dugoj povijesti i tragičnim događanjima unutar njenih zidina.

Kaznionica Lepoglava je zatvor u Zagrebačkoj županiji u Hrvatskoj. Otvoren je 1892. godine i smatra se jednim od najstarijih zatvora u Hrvatskoj. U početku je bio osmišljen za kaznu za teže zločine, ali tijekom vremena imenovano je samo za privatno i državno kazno. Lepoglava često služi i kao sredstvo rehabilitacije, a danas služi kao dom za osuđenike s manje ozbiljnim optužbama, često sa širokom paletom programa poput radne terapije, obrazovanja i društvenih aktivnosti.

Povijest Kaznionice Lepoglava

Kaznionica Lepoglava osnovana je 1860. godine, nakon što je Vlada Austro-Ugarske donijela zakon koji je zamijenio stariji sustav zatvorske kazne. Bila je jedna od prvih u Hrvatskoj i predstavljala je dio austrougarske reforme pravosuđa koja se temeljila na principu „sudbene prevencije“. Cilj reforme bio je poboljšanje uvjeta u austrougarskim zatvorima, kao i olakšavanje rehabilitacije zatvorenika. U početku, Kaznionica Lepoglava bila je samo mali dio nekoliko drugih austrougarskih zatvora. Međutim, s vremenom postala je jedna od najvećih u Hrvatskoj i nastavila je rasti do danas.

Kaznionica Lepoglava u početku se sastojala od jedne samostalne ćelije i još jedne male sobe. Bila je smještena na glavnom trgu grada, a unutra bile su smještene tek nekoliko osoba. Zatvor se postupno proširio i dodali su mu novi objekti tijekom 19. stoljeća, a neke od najznačajnijih promjena dogodile su se 1911. godine kada su uvedene nove ćelije i ženska rezidencija te 1917., kada su izgrađene dvije nove ćelije za muške rezidente.

Godine 1919., Kaznionica Lepoglava postala je prva državna kaznionica u Hrvatskoj koja se temelji na principu rehabilitacije zatvorenika umjesto na tradicionalnom maksimalnom skraćivanju kažnjenog vremena putem tužbe protiv vladinog sustava ili prevelike stroge kazne. U tom razdoblju izgradili su se brojni objekti, među kojima su bilo malih crkvi, škola i radionice, te stambeni prostor za one s niskim dohotkom i slabom socijalnom sigurnošću unutar same institucije.

See also  Što se smije nositi u avion ryanair

Trenutačno broji više od 400 čuvara i više od 500 rezidenata – to su višestruko veći brojevi nego oni kojima se računalo pri otvaranju institucije 1860.. Ova institucija još uvijek stoji iza svoje misli da potpuno rehabilitira svakog rezidenta pripremajući ga da uspješno živi društveno ispravno život po povratku u društvo.

Smještaj u Kaznionici Lepoglava

Kaznionica Lepoglava je jedna od najstarijih zatvora u Hrvatskoj. Udaljena je oko 30 km od Zagreba i smještena u povijesnom gradu Lepoglavi. Ova gradska kaznionica ima dugu tradiciju i mnogo je toga zanimljivo za vidjeti. Sastoji se od dva glavna bloka i pet malih blokova, a također ima podzemne ćelije, koje su bile poznate po svojoj strašnoj reputaciji.

Smještaj u Kaznionici Lepoglava može biti izazovan, jer je ona smještena na maloj površini. Međutim, nalaze se razne vrste smještaja, kao što su sobe za goste, apartmani i ćelije. Sobe za goste su namijenjene posjetiteljima koji dolaze u Kaznionicu Lepoglava na nekoliko dana i nude prostrane sobe s izvanrednim interijerom i većim prostorom za odmor. Apartmani su također popularni među posjetiteljima, jer nudi prostrane i luksuzne apartmane sa svime što vam je potrebno za ugodan boravak. Osim toga, postoje ćelije koje su namijenjene osobama koje žele doživjeti iskustvo boravka u ovom povijesnom objektu.

Kaznionica Lepoglava ima mnoge dodatne usluge poput usluga recepcije 24 sata dnevno, usluga pranja rublja, restorana i drugih usluga prilagođenih posebnim potrebama gostiju. Ova gradska kaznionica također se može rezervirati za različite događaje poput slavlja rođendana ili poslovnih događaja. Također nudimo širok spektar obrazovnih sadržaja poput muzejskih posjeta ili radionica izrade predmeta od drveta.

Ukratko, Smještaj u Kaznionici Lepoglava nudi novo iskustvo boravka u jedinstvenom okruženju povijesne gradske kaznionice s nezaboravnom atmosferom koja ćete dugo pamtiti!

Programi za zatvorenike u Kaznionici Lepoglava

Kaznionica Lepoglava ima širok raspon programa koji se nude zatvorenicima. Te programe pruža Odjel za poslovnu rehabilitaciju, s ciljem pomaganja zatvorenicima da postanu produktivni članovi društva nakon izlaska iz kaznionice. Ti programi uključuju obrazovanje, obuku i stručno usavršavanje. Također se nude programi psihosocijalne podrške poput savjetovanja, psihološke terapije i porodične terapije. Osim toga, nudi se sportska aktivnost kao način da se zatvorenicima olakšaju stres i anksioznost. Posebne programe pruža Odjel specijalnih usluga u okviru Kaznionice Lepoglava, poput programa liječenja ovisnika o drogama i alkoholu te programa socijalne integracije. Ovi programi imaju za cilj podizanje svijesti o problemima vezanim uz ovisnost te pomoći zatvorenicima da naprave pozitivne promjene u svojoj budućnosti nakon što izađu iz kaznionice.

See also  Napadi morskih pasa u jadranu

U Kaznionici Lepoglava također postoje prilagođeni programi religioznog obrazovanja, gdje se članovi vjerskih organizacija mogu okupiti da bi molitve i bogosluženja bila dostupna svim željenim članovima. Osim toga, postoje posebni programi pripremanja hrane i prehrane, s ciljem podizanja svijesti o važnosti pravilne prehrane među zatvorenicima. Program nudi priliku da se steknu nove vještine vezane uz pripremanje hrane te pružaju savjetodavna razgovora upozoravajućih na potencijalne negativne posljedice neadekvatne prehrane.

Kada je riječ o obrazovanju, Kaznenica Lepoglava ima širok raspon mogućnosti. Postoje osposobljavanja i programe obuke koji su dizajnirani posebno za potrebe zatvorenika te nude mogućnost dobivanja diplome ili certifikata s ciljem olakšavanja nastavka nastave nakon puštanja na slobodu. Osim toga, postoje mnoge mogućnosti radnih iskustava gdje se mogu steći nove vještine radi bolje pripremljenosti na tržite radnih snaga po puštanju na slobodu.

Kaznenica Lepoglava ima nekoliko programa koji su usmjerili ka rehabilitaciji i reintegraciji zatvorenika u društvo. Te programe čini obrazovanje, psihosocijalna podrška, sportska aktivnost i prilagođeni religiozni program te specijalni program liječenja ovisnikâ o drogama i alkoholom te socijalnom integriranju. Također nudimo prilagođene programe pripremanja hrane i prehrane kako bismo osigurali pravilnu prehranu među našim članovima te radna iskustva koja će bitno doprinjetii nastavku nastave po puštanju na slobodu.

Posjetite Kaznionicu Lepoglava

Kaznionica Lepoglava je poznata po tome što je u 19. stoljeću služila kao zatvor za političke zatvorenike. Smješten u središtu Varaždinske županije, ova znamenita kaznionica je ujedno i važan dio kulturne baštine Hrvatske. U njoj se nalaze brojne znamenitosti i interesantni detalji iz prošlosti, a posjetitelji će se moći upoznati sa stoljetnom povijesti ovog mjesta.

Kaznionica Lepoglava je sagrađena 1855. godine, a bila je dom nekih od najpoznatijih hrvatskih političara i književnika poput Ljudevita Gaja, Milana Kuhača te Stjepana Radića. U ovim zidinama su proveli dio svog života mnogi hrvatski vođe i revolucionari, a svi oni su pridonijeli razvoju Hrvatske kao moderne države.

See also  Koji su detalji o madridu u španjolskoj

Kaznionica Lepoglava je otvorena za javni posjet 2003. godine te danas nudi veliki broj izložaka i programa kako bi posjetitelji mogli istražiti njenu bogatu povijest. U ovom muzeju možete vidjeti stalnu postavku o stoljetnoj povijesti Kaznionice Lepoglava te različite izložbe o vremenima revolucije i modernim vremenima. Također možete saznati više o životu i djelovanju zatvorenika koji su proveli svoje dane u Kaznionici Lepoglava, te se upoznati s brojnim izlošcima fotografija i predmeta iz tog perioda.

Posjetite Kaznicu Lepoglava da biste saznali više o bogatoj povijest ove važne institucije koja je bila dom mnogim hrvatskim vođama u 19. stoljeću te imala važnu ulogu na putu do Hrvatske moderne države.

Povijest Kaznionice Lepoglava

Kaznionica Lepoglava je najstarija zatvorska institucija u Hrvatskoj. Prvi put je osnovana 1854. godine i služila je kao vojna kaznionica. Tijekom svoje povijesti, Lepoglava je služila različitim namjenama, od vojnog do civilnog zatvora, a dugi niz godina postavljen je kao glavni zatvor u Hrvatskoj.

Položaj Kaznionice Lepoglava

Kaznionica se nalazi u mjestu Lepoglava u Varaždinskoj županiji, na jugozapadnoj strani Hrvatske. Udaljenost od Zagreba iznosi oko 80 kilometara.

Modernizacija Kaznionice Lepoglava

Kazneni sustav u Hrvatskoj se trenutno modernizira, a modernizacija Kaznenice Lepoglava bila je prva faza tog procesa. U periodu od 2009.-2011., obnovljen je stari ispravni dio i izgrađen novi ispravni dio sa suvremenim smještajem i uslugama. Također se izgradila nova sudska dvorana i nove prostorije za obrazovanje i rehabilitaciju.

Sadržaji Kaznenice Lepoglava

Kaznenica ima više od 1.000 zatvorenika koji su smješteni u četiri različite zone: ispravan dio (zatvorenici bez kazne), istražni dio (za one pod istragom), specijalni dio (za one pod posebnim pravilima) i vanjski dio (za one s olakšanima). Osim toga, postoje i razne programe obrazovanja i rehabilitacije, poput radnih programa, tečajeva jezika, tečajeva informatičke pismenosti itd.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This